Τα πανέμορφα νερά που έχει η Λίμνη Τσιβλού και η ενδιαφέρουσα ιστορία της μικρής Ελβετίας της Ελλάδας ή αλλιώς «λίμνη της διολίσθησης ή κατολίσθησης» ,καθώς μέσα στα νερά της κρύβεται ένα θαμμένο χωριό , την καθιστούν ένα ιδανικό προορισμό για τις Χειμερινές σας διακοπές.
Σε απόσταση περίπου δυόμιση ωρών από την Αθήνα υπάρχει ένα μέρος τόσο όμορφο, που είναι αδύνατον για όποιον το επισκέπτεται να φανταστεί -αν δεν το ξέρει-, πως για να δημιουργηθεί χρειάστηκε μία θανατηφόρα καταστροφή.
Η λίμνη Τσιβλού είναι μία από τις λίγες ορεινές λίμνες της Πελοποννήσου και βρίσκεται στον νομό Αχαΐας, στις πλάγιες του βουνού των Καλαβρύτων, τον Χελμό. Σχεδόν δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα και μιάμιση από Πάτρα βρίσκεται ένα ονειρικό σκηνικό με επίκεντρο μια φυσική λίμνη, την Λίμνη Τσιβλού. Πολλοί την έχουν επισκεφθεί αλλά λίγοι ξέρουν την ιστορία της. Η Λίμνη Τσιβλού δημιουργήθηκε όταν μια μεγάλη κατολίσθηση το 1913 έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθη.
Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Ήταν 24 Μαρτίου όταν η ισχυρή κατολίσθηση βύθισε το μισό χωριό Τσιβλός κάτω από τα νερά της. Το υπόλοιπο μισό χωριό σώθηκε και μάλιστα εξακολουθεί να υπάρχει, ακριβώς δίπλα στη λίμνη. Σήμερα η Λίμνη Τσιβλού έχει επιφάνεια περίπου 83 στρέμματα και βάθος περίπου 80 μέτρα. Το όνομά της, βέβαια το πήρε από το χωριό Τσιβλός το οποίο καταπόντισε μερικώς μετά την κατολίσθηση. Μπορεί να ακούσεις να την αποκαλούν και Μαυρολίμνη και φυσικά η εξήγηση είναι εύκολη.
Η κατολίσθηση δεν προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές αλλά υπήρξαν και ανθρώπινες απώλειες. Έτσι την αποκαλούν και Μαυρολίμνη για το κακό που προξένησε. Σήμερα η Λίμνη Τσιβλού αποτελεί έναν σπουδαίο υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Είναι ιδανικός προορισμός για σαββατοκύριακο καθώς και για ποδηλατοβόλτα στη γύρω περιοχή. Μόλις δώδεκα χιλιόμετρα μακριά της, θα βρεις και ένα από τα ωραιότερα χωριά της Αχαΐας, τη Ζαρούχλα.
Αν θέλεις να κάνεις μία μικρή απόδραση με την οικογένειά σου το Φθινόπωρο, η λίμνη Τσιβλού είναι για σένα και σήμερα θα μάθουμε την πλούσια ιστορία της αλλά και γιατί αξίζει να την επισκεφθείς!
Διακοπές δεν κάνουμε μόνο το Καλοκαίρι. Όλο το χρόνο πραγματοποιούμε μικρές ή μεγάλες αποδράσεις σε κάθε ευκαιρία όταν τα οικονομικά μας, μας το επιτρέπουν. Σήμερα λοιπόν θα σου δείξουμε μία υπέροχη τοποθεσία για τις φθινοπωρινές σου διακοπές.
Μιλάμε για την λίμνη Τσιβλού που έχει πλούσια ιστορία για το πως…δημιουργήθηκε. Ένα μαγικό μέρος που σου υπόσχεται ξέγνοιαστες στιγμές για σένα και την οικογένειά σου, στο φθινοπωρινό τοπίο. Διαβάστε παρακάτω:
Δείτε ακόμα Στεμνίτσα – Αθανάσιος Διάκος – Βοβούσα: 3 γραφικά χωριά για τις χειμερινές σου διακοπές
Τον Μάρτιο του 1913 έγινε μία μεγάλη κατολίσθηση που άλλαξε για μία ακόμη φορά τον γεωμορφολογικό χάρτη της χώρας. Συγκεκριμένα τότε, υπήρξαν αφανίσεις δύο χωριών και δημιουργίες νέων λιμνών, ποταμών κλπ.
Η λίμνη Τσιβλού είναι μία τέτοια… φυσική δημιουργία και βρίσκεται στις πλαγιές του Χελμού. Είναι το διαμάντι της Αχαΐας και βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που την θαυμάζουν για την ομορφιά και τις πανέμορφες εικόνες που χαρίζει.
Στις 24 Μαρτίου λοιπόν η φύση έδειχνε ότι είχε άγριες διαθέσεις. Υπήρξαν κάποιοι μικροσεισμοί και παράξενοι θόρυβοι και ευτυχώς οι άνθρωποι είχαν θορυβηθεί και είχαν εγκαταλείψει τα χωριά Συλίβαινα. Αυτό τους έσωσε.
Δείτε ακόμα Χειμώνας 2024: Επισκεφθείτε τα Λουτρά Πόζαρ για χαλαρωτικές χειμερινές διακοπές
Έγινε λοιπόν μία τεράστια κατολίσθησε και ξεκόλλησε ολόκληρη την πλαγιά του βουνού, κάνοντάς την να κυλήσει σε ελάχιστα λεπτά από τα 1.6550 μέτρα στα 600 διανύοντας μία διαδρομή 5 χιλιομέτρων και πλάτους 1000 μέτρων.
Τα χαλάσματα λοιπόν κατέληξαν στο βάθος της κοιλάδας του ποταμού Κράθη, ο οποίος πηγάζει από τον Χελμό, φράζοντας την ροή του μέχρι και σήμερα. Ο μικρός και γραφικός οικισμός του Τσιβλού στη δυτική πλευρά της κοιλάδας χάθηκε όμως ευτυχώς οι ανθρώπινες απώλειες ήταν ελάχιστες.
Στο σήμερα, η λίμνη που δημιουργήθηκε πήρε το όνομα του οικισμού και είναι μία πανέμορφη λίμνη με καταγάλανα νερά σε ένα καταπράσινο, μαγευτικό τοπίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη λίμνη βρίσκεται πάνω από τον οικισμό που χάθηκε τότε.
Δείτε ακόμα Πρέσπες – Άγιος Αχίλλειος: Η ιστορία και ο Θρύλος για το μικροσκοπικό νησάκι που «πλέει» πάνω στη λίμνη και μοιάζει σαν μαγικό
Στις μέρες μας, σε περιόδους αρκετής ξηρασίας, ο μικρός αυτός οικισμός του Τσιβλού επιχειρεί την επανεμφάνισή του με τη μείωση της στάθμης. Όμως, το βάθος της λίμνης, το οποίο αρχικά έφτανε τα 77 μέτρα, είναι τόσο μεγάλο ακόμα και στις μέρες μας που εμποδίζει τα φαντάσματα του παρελθόντος να φανούν έστω και για τόσο λίγο.
Σήμερα τροφοδοτείται από τις ορεινές ροές του ποταμού Κράθη και τουλάχιστον από δύο πηγές που βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά της. Η τοπική παράδοση ονομάζει την λίμνη και Μαυρολίμνη για το μεγάλο κακό που προξένησε.
Όμως ενάντια σε όλα αυτά η λίμνη Τσιβλού, η οποία απέχει περίπου δυόμιση ώρες από την Αθήνα, αποτελεί ένα από τους ομορφότερους προορισμούς της Πελοποννήσου.
Δείτε ακόμα Επτάλοφος: Ένας μαγευτικός, καταπράσινος παράδεισος που μαγεύει με την ομορφιά του
Τοποθετείται δε σε τέτοιο υψόμετρο όπου συναντιούνται οι δύο διαφορετικές ζώνες δασικής βλάστησης. Στο πυκνό δάσος που την περιβάλλει επικρατούν τα πεύκα και τα έλατα, τα οποία άλλοτε πράσινα άλλοτε ολόλευκα την συμπληρώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει περιμετρικά της, να κάνει κανό στα γαλήνια νερά της και να ευχαριστηθεί στο έπακρο την υπέροχη θέα στον Χελμό. Επίσης, κοντά στη λίμνη, σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων, στο παραδοσιακό χωριό της Ζαρούχλας υπάρχουν αρκετές επιλογές τόσο για εστίαση όσο και διανυκτέρευση.
Δείτε όλα τα άρθρα για τις διακοπές στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ρίκα Διαλυνά: Πώς είναι σήμερα στα 90 της η σπουδαία ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Η Γη της Ελιάς : Η Παυλίνα μπαίνει στη μέση και χωρίζει Τζον και Αθηνά
- Τσορτέκης – Μαυρίδου σε σχέση: Η πρώτη αντίδραση των ηθοποιών στα δημοσιεύματα
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Κατονομάζει νέο πρόσωπο ως δολοφόνο του Παναγιωτάκη