Πήρατε πρόσφατα διαζύγιο και δεν ξέρετε πώς να πλησιάσετε το παιδί τα Σαββατοκύριακα. Φοβάστε ότι θα χάσετε την επαφή που είχατε όσο ήσασταν κάθε μέρα στο σπίτι και δεν ξέρετε πώς να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που περνάτε μαζί τους. Χωρισμένε μπαμπά αυτό το άρθρο είναι για σένα.
Τα διαζύγια στο σήμερα είναι ένα συχνό φαινόμενο. Σίγουρα είναι η καλύτερη επιλογή όταν το ζευγάρι δεν μπορεί πλέον να είναι μαζί με κανέναν τρόπο. Τα παιδιά μπορούν πιο εύκολα να διαχειριστούν ένα πολιτισμένο διαζύγιο παρά έναν γάμο γεμάτο εντάσεις και συγκρούσεις.
Όμως όταν είσαι χωρισμένος μπαμπάς τα πράγματα περιπλέκονται. Γιατί πέρα από το διαζύγιο έχεις να διαχειριστείς και το γεγονός, ότι δεν μπορείς να βλέπεις τα παιδιά σου, το ίδιο συχνά ή το ίδιο “πολύ” με παλιότερα. Φυσικά κατά τη γνώμη μας οι γονείς θα πρέπει να παραμένουν οικογένεια και μετά τον χωρισμό.
Ανατροφή παιδιών: Οι αντιθέσεις των γονέων που δρουν ευεργετικά στα παιδιά
Σε μία τέτοια συνθήκη ο μπαμπάς μπορεί να περνάει χρόνο με τα παιδιά εκτός από τα Σαββατοκύριακα και όποια άλλη μέρα μέσα στην εβδομάδα μπορεί. Όμως δεν είναι το ίδιο με το να μένεις μαζί τους. Να ξυπνάτε και να κοιμάστε στο ίδιο σπίτι, κάθε μέρα. Αυτές οι συμβουλές είναι για σένα χωρισμένε μπαμπά. Διαβάστε παρακάτω:
Να είστε το καλό παράδειγμα
Ο χρόνος που περνάτε μαζί τα Σαββατοκύριακα πρέπει να είναι εποικοδομητικός. Δεν πρέπει να συνηθίζουν σε μία ρουτίνα τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα να βγαίνουν τελείως από αυτή τη ρουτίνα. Καταλαβαίνουμε, ότι θες να είσαι ο διασκεδαστικός της υπόθεσης, αφού δεν τα βλέπεις και κάθε μέρα.
Και φυσικά μπορείς να είσαι. Όμως αυτό, θα πρέπει να γίνεται ύστερα από συνεννόηση με την μητέρα, διότι όσων αφορά τα παιδιά είστε ακόμα μία ομάδα. Να σέβεστε την μητέρα των παιδιών σας, να μιλάτε με όμορφα λόγια για εκείνη μπροστά τους, να δείχνετε υπεύθυνοι, να τρώτε όλοι μαζί υγιεινά και να διασκεδάζετε.
Photo via: pillowfights.gr
Κρατάτε την ψυχραιμία σας
Είναι λογικό τον πρώτο καιρό του διαζυγίου η ψυχολογία σας να μην είναι καλή. Αυτό όμως ισχύει και για τα παιδιά σας. Οπότε μην απορήσετε αν τις πρώτες φορές που έρχονται στο σπίτι, φαίνονται αντιδραστικά απέναντί σας. Έχουν θυμό, είναι πληγωμένα και σε αυτή τη φάση της ζωής τους, θα πρέπει τόσο εσείς όσο και η μητέρα τους, να δείξετε υπομονή και να συζητήσετε με τα παιδιά σας ό,τι σας απασχολεί και ό,τι τα απασχολεί.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να αντιδράτε νευρικά, να ξεσπάτε πάνω τους ή να μην δείχνετε κατανόηση στις ανάγκες τους. Τα παιδιά, σας έχουν περισσότερη ανάγκη από ότι εσείς, διότι ένα διαζύγιο είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο για το πρώην ζευγάρι από ότι για τα παιδιά.
Μη δημιουργείτε ενοχές στο παιδί
Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας γονιός όταν χωρίζει είναι να προσπαθεί να πάρει τα παιδιά με το μέρος του. Αυτό ισχύει και για τη μαμά και για τον μπαμπά. Όπως είπαμε και πιο πάνω, οι γονείς θα πρέπει να παραμένουν μία ομάδα και οικογένεια, ακόμη και μετά το διαζύγιο.
Ακόμη κι αν από μέσα τους, βρίζουν και έχουν θυμό ή στεναχώρια. Τα παιδιά δεν ευθύνονται για τις επιλογές σας. Οπότε όταν έρχονται να περάσουν χρόνο μαζί σας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα βάζετε να διαλέξουν ποιον αγαπούν περισσότερο ή να τα φορτώνεται ευθύνες που δεν σας πήραν τηλέφωνο όλη την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να καταστρέψει ολοκληρωτικά την ψυχολογία τους.
Photo via: mpampades.eu
Διασκεδάστε
Οι μαμάδες δεν έχουν πάντα τον χρόνο και την επιλογή να διασκεδάζουν με τα παιδιά τους, διότι τις περισσότερες φορές, έχοντας την επιμέλεια, καλούνται να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα. Μοιραία λοιπόν, γίνονται εκείνες που θα διαβάζουν τα παιδιά, θα τα πηγαίνουν στο φροντιστήριο και γενικά θα κάνουν όλα αυτά που τα παιδιά βαριούνται.
Όταν έρχονται μαζί σας τα Σαββατοκύριακα, είναι μία καλή ευκαιρία τόσο για τα παιδιά όσο και για εσάς να υπάρχει ποιοτική διασκέδαση. Φυσικά όχι σε ένα κλίμα ανταγωνισμού με τη μαμά. Θα πρέπει πάντα να υπάρχει συνεννόηση και κοινοί κανόνες.
Το νόημα δεν είναι να χάνουν τελείως τη σειρά τους για ένα Σαββατοκύριακο, αλλά να ξεκουράζονται, να περνούν όμορφες στιγμές μαζί σας κι έτσι, να επιστρέφουν πιο ήρεμα και χαρούμενα και στη μαμά. Βόλτες στο λούνα παρκ, επιτραπέζια παιχνίδια, βραδιές ταινίας, μαγείρεμα όλοι μαζί και όποιες άλλες δραστηριότητες τους αρέσουν.
Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια
Τέλος δεν πρέπει να φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Κανένας γονιός δεν γεννιέται με εγχειρίδιο χρήσης και φυσικά και μετά το διαζύγιο οι ισορροπίες αλλάζουν. Όσο μένατε στο ίδιο σπίτι με την πρώην γυναίκα σας, μπορούσατε να συζητάτε εκείνη τη στιγμή τα προβλήματα που προέκυπταν με τα παιδιά.
Ήσασταν εκεί, βλέπατε τί γινόταν και είχατε τόσο εσείς όσο και η μαμά του παιδιού τον έλεγχο. Μετά το διαζύγιο αυτές οι ισορροπίες θα πρέπει να βρεθούν και πάλι. Μέχρι τότε είναι λογικό να νιώθετε ότι χάνετε τη μπάλα, ότι δεν είστε ο εαυτός σας, ότι δεν έχετε τον έλεγχο, ότι δεν μπορείτε να επιβληθείτε στα παιδιά και να θέσετε τα δικά σας όρια.
Και η πρώην γυναίκα σας, το ίδιο νιώθει. Οπότε δεν είναι κακό να ζητήσετε βοήθεια από την μητέρα των παιδιών, την μητέρα σας, κάποια φίλη ή φίλο. Και φυσικά, αν τα παιδιά είναι σε κατάλληλη ηλικία, δεν είναι κακό να εξωτερικεύσετε τα συναισθήματά σας.
Μπαμπάς – Κόρη: Οι λόγοι που οι μπαμπάδες τρέφουν μεγαλύτερη αδυναμία στις κόρες
Όχι κατηγορώντας τη μητέρα, αλλά εξηγώντας στα παιδιά ότι και για εσάς είναι μία δύσκολη περίοδος και θέλετε να μοιράζονται μαζί σας ό,τι τα προβληματίζει, να δείχνουν κι αυτά λίγη κατανόηση όταν ο μπαμπάς τους κάνει λάθη ή παραβλέπει πράγματα και να βοηθήσουν κι αυτά στο να βρείτε ξανά τα πατήματά σας.
Photo via: mpampades.eu
Διαβάστε όλα τα άρθρα για τον μπαμπά στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.