Close

“Δεν σε ενοχλεί που η γυναίκα σου δεν καθαρίζει καλά το σπίτι;” Χειροκροτούμε την απάντηση συτού του άνδρα

"Δεν σε ενοχλεί που η γυναίκα σου δεν καθαρίζει καλά το σπίτι;" Χειροκροτούμε την απάντηση συτού του άνδρα

Οι μητέρες είναι ιδιαίτερα αυστηρές στην επιλογή συντρόφου των παιδιών τους. Ειδικότερα στην Ελλάδα, οι μητέρες που μεγαλώνουν γιους, πολύ συχνά θεωρούν ότι η μελλοντική σύζυγός τους, πρέπει να τους έχει…στα όπα – όπα. Αυτό βεβαία, είναι μια λανθασμένη νοοτροπία άλλων εποχών, όπου οι γυναίκες τότε, δεν είχαν επαγγελματικές υποχρεώσεις και ίσες ευκαιρίες στη ζωή.

Την εποχή που οι δικές μας μητέρες μας μεγάλωναν, οι γυναίκες έβαζαν σαν προτεραιότητα το νοικοκυριό του σπιτιού, καθώς ήταν μια αποκλειστικά γυναίκεια υπόθεση. Πολλές από αυτές, μπορεί να δούλευαν, όμως πάντα έπρεπε να είχαν έτοιμο το φαγητό, πλυμένα τα πιάτα και τακτοποιημένο συνολικότερα το σπίτι.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις των γυναικών που μετά τα παιδιά άφηναν τις δουλειές τους, όχι από δική τους επιθυμία αλλά επειδή οι σύζυγοί τους, τις ανάγκαζαν. Πλέον, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Οι γυναίκες έχουν ίσες ευκαιρίες και ίσες αρμοδιότητες με τους άντρες, τόσο στο σπίτι όσο και στην καθημερινότητα.

Αυτό σημαίνει, ότι ένας άντρας έχει την υποχρέωση να προσέξει το νοικοκυριό του σπιτιού και να βοηθάει τη σύζυγό του, εφόσον μένουν μαζί στον ίδιο χώρο. Η νοοτροπία που θέλει την γυναίκα άριστη νοικοκυρά και σύζυγο φαίνεται πως δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Ο Clint Edwards είναι ένας άντρας ο οποίος μοιράζεται ιστορίες για την οικογένεια και την πατρότητα μέσα από το ιστολόγιο του με όνομα No Idea What I’m Doing: A Daddy Blog.

Έκανε λοιπόν μια ανάρτηση στο Facebook στην οποία εξιστορούσε μια συνομιλία με την μητέρα του. Εκείνη, τον ρώτησε πως γίνεται να μην τον ενοχλεί που η γυναίκα του δεν είναι και τόσο καλή νοικοκυρά. Εκείνος τότε, της απάντησε με μια αποστομωτική απάντηση που θα διαβάσετε παρακάτω. 

«Πριν από μερικές εβδομάδες μιλούσα με τη μητέρα μου στο τηλέφωνο, όταν εκείνη μου είπε: “Δεν σε ενοχλεί που η Μελ [η γυναίκα σου] δεν καθαρίζει καλύτερα το σπίτι;”. Ήταν Σάββατο και έπλενα τα πιάτα. Ειλικρινά δεν ήξερα τι να απαντήσω. Η μητέρα μου δεν το είχε ρωτήσει με ανταγωνιστική διάθεση ή κάτι τέτοιο. Κυρίως από περιέργεια.

Προφανώς, είχε παρατηρήσει ότι το σπίτι μας δεν ήταν και τόσο καθαρό. Όχι ότι ήταν αποκλειστική υποχρέωση της Μελ να το καθαρίζει. Αντιμετωπίζω τον γάμο μας σαν μια ισότιμη σχέση, επομένως η καθαριότητα είναι εξίσου δική μου ευθύνη όσο και δική της. Παραδέχομαι, ωστόσο, ότι συχνά υπάρχουν σκορπισμένα παιχνίδια των παιδιών, πιάτα στο νεροχύτη και μισοτελειωμένες χειροτεχνίες στους πάγκους. Παραδέχομαι επίσης ότι παρόλο που το σπίτι μας δεν είναι τόσο καθαρό όσο της μητέρας μου, αυτό δεν με ενοχλεί. Για την ακρίβεια, δεν το σκέφτομαι καθόλου.

Δεν ήξερα τι να απαντήσω στη μητέρα μου και έχασα τα λόγια μου. Ποτέ δεν ξέρω τι να πω σε τέτοιες στιγμές. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται η μητέρα μου το νοικοκυριό μας αντανακλά την εποχή στην οποία μεγάλωσε. Ανήκει στη γενιά baby boom. Δεν γνώρισα τον πατέρα μου πολύ καλά, αλλά τον θυμάμαι να μου δίνει την εξής συμβουλή στην επιλογή συζύγου: “Να περάσεις από το σπίτι της απροειδοποίητα. Να δεις πώς είναι μέσα. Μπορείς να καταλάβεις πολλά για μια γυναίκα από το νοικοκυριό της”. Πιστεύω ότι οι ανησυχίες της μητέρας μου για ένα καθαρό σπίτι έχουν να κάνουν με την προσπάθειά της να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της νιότης της.

Το θέμα είναι όμως ότι σε αντίθεση με τον πατέρα μου δεν είχα κατά νου ένα καθαρό σπίτι όταν παντρεύτηκα τη γυναίκα μου. Είχα κυρίως το ότι μου άρεσε ό,τι είχε να πει. Είχα στο μυαλό μου το πώς με έκανε να νιώθω. Είχα στο μυαλό μου το γεγονός ότι χαμογελούσε συχνά. Μου άρεσε αυτό, όπως και το γεγονός ότι ήταν γλυκιά και τρυφερή και ότι έδειχνε πως θα γινόταν το είδος της μητέρας που ήθελα για τα παιδιά μου.

Μετά από μερικά λεπτά αγώνα να βρω τις σωστές λέξεις, τελικά είπα: “Δεν την παντρεύτηκα για να έχω ένα καθαρό σπίτι αλλά γιατί φαινόταν να είναι ο άνθρωπος με τον οποίο θα μπορούσα να περάσω τη ζωή μου“.

Σιωπή.

Έβαλα μερικά πιάτα στο πλυντήριο. Τελικά, η μαμά μου είπε: “Ε τότε… αυτό είναι μάλλον σημαντικότερο από ένα καθαρό σπίτι”.

”Ναι” είπα. “Κι εγώ το ίδιο πιστεύω”».

Photo via: Lettera43.it

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη