Η διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων είναι μία ύπουλη ψυχική ασθένεια που σε κάνει να πιστεύεις ότι είσαι βαριά άρρωστος. Χιλιάδες ασθενείς πάσχουν από αυτή αλλά δύσκολα το καταλαβαίνουν. Ποια είναι τα αίτια, τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση.
Πέρα από την σωματική υγεία, καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας παίζει και η ψυχική υγεία. Χωρίς το ένα, δεν μπορείς να έχεις το άλλο, κι ας υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι όσοι έχουν ψυχολογικά προβλήματα, είναι…υπερευαίσθητοι και υπερβολικοί!
Υπάρχει λοιπόν μία ψυχική ασθένεια που συνδυάζει στην πράξη την σωματική με την ψυχική υγεία. Ονομάζεται διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων και στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε ποια είναι τα ύπουλα συμπτώματα, ποια είναι τα αίτια και ποια η σωστή αντιμετώπιση. Διαβάστε παρακάτω:
Το σύνδρομο του δευτεροετή φοιτητή της ιατρικής και η εξάπλωσή του λόγω του διαδικτύου
Η διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων παλιότερα ονομάζεται υποχονδρίαση. Οι ασθενείς θεωρούν ότι είναι βαριά άρρωστοι και νιώθουν πολύ έντονο άγχος μέχρι να τους αποδείξει κάποιος ότι όντως έχουν δίκιο.
Photo via: kalimeristherapist.com
Κάθονται με τις ώρες και μελετούν τα συμπτώματα που νομίζουν ότι εμφανίζουν και πηγαίνουν από γιατρό σε γιατρό ψάχνοντας να βρουν το δίκιο τους. Επίσης, δεν λείπουν οι προσωπικές διαγνώσεις από το διαδίκτυο.
Πολύ συχνά θα ακούσεις αυτούς τους ανθρώπους να σου λένε με βεβαιότητα ότι πάσχουν από κάτι, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν πέσει σε έναν σωστό γιατρό για να τους το επιβεβαιώσει. Στην ουσία, δεν ψάχνουν την γνώμη του γιατρού, αλλά την επιβεβαίωση ότι όντως είναι άρρωστοι.
Οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από φίλους και οικογένεια: Πόσα πρέπει να μοιραζόμαστε και τι να κρατάμε μόνο για τον εαυτό μας
Και τις περισσότερες φορές αυτές οι αρρώστιες που θεωρούν ότι έχουν, είναι ανίατες. Οπότε σίγουρα τους κάνει καλό να πιστεύουν ότι υπάρχει θεραπεία, αλλά σπάνια το πιστεύουν όντως.
Photo via: toavriotisygeias.gr
Με λίγα λόγια ο ασθενής θεωρεί ότι πάσχει από κάτι σοβαρό και ότι κανείς δεν είναι σε θέση να το διαγνώσει. Είναι πεπεισμένος ότι θα πεθάνει σύντομα και η ανακούφιση του άγχους του, έρχεται μόνο μέσα από την επιβεβαίωση ότι όντως πάσχει από αυτό.
Γι’ αυτό και πολλές φορές πέφτουν θύματα επιτήδειων που τους λένε αυτό που θέλουν να ακούσουν με σκοπό να τους αποσπάσουν χρήματα. Οι ασθενείς που εκδηλώνουν την συγκεκριμένη ψυχιατρική πάθηση την εκδηλώνουν έπειτα από κάποια τραυματική εμπειρία ή έντονο στρες.
Πριν φτάσουμε στον καναπέ του ψυχολόγου μπορούμε να αναγνωρίσουμε την κατάθλιψη απλά κοιτώντας τον άλλον στα μάτια
Το πρόβλημα είναι ότι πέρα από τις σκέψεις που κάνει ένας ασθενής, εξαιτίας της συγκεκριμένης πάθησης, όντως βιώνει τα συμπτώματά του. Οπότε η φράση “μην κάνεις έτσι, είναι όλα στο μυαλό σου” δεν προσφέρει καμία ανακούφιση σε αυτούς τους ανθρώπους.
Διότι όντως νιώθουν ότι έχουν πονοκέφαλο, δεν τον σκαρφίζονται. Νιώθουν διαρκώς άρρωστοι και τα συμπτώματα μπορεί κάθε μέρα να είναι διαφορετικά. Οπότε επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής τους.
Μπορεί τα συμπτώματα να είναι υπαρκτά, όμως στην πραγματικότητα οφείλονται σε ψυχιατρική πάθηση. Οπότε η θεραπεία θα γίνει μόνο μέσω ειδικού ψυχιάτρου ή ψυχολόγου.
Photo via: kalimeristherapist.com
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Φωτιά Λος Άντζελες : Πασίγνωστη ηθοποιός του Χόλυγουντ βρήκε τραγικό θάνατο
- Τριών Ιεραρχών 2025: Τι θα ισχύει φέτος για τα σχολεία και για ποιους είναι αργία
- Ατύχημα Σχηματάρι : Σοκάρουν οι αποκαλύψεις της γυναίκας που ενημέρωσε για το εμπόδιο στο δρόμο λίγο πριν το δυστύχημα του αστυνομικού Διευθυντή
- Η Γη της Ελιάς : Εκτός από την Αρετή και την Μαρίνα αποχωρεί και τρίτη πρωταγωνίστρια από την σειρά
- Βάσω Λασκαράκη : Στο νοσοκομείο ο σύζυγός της Λευτέρης Σουλτάτος – Τι συμβαίνει με την υγεία του τα τελευταία 4 χρόνια