Η δυσθυμία είναι μία μορφή κατάθλιψης που από τους ειδικούς λέγεται και ως “κρυφή κατάθλιψη“, διότι τα συμπτώματά της είναι πιο ύπουλα και πιο δύσκολα αναγνωρίσιμα.
Η κατάθλιψη είναι μία ψυχική ασθένεια που πλήττει μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας και έχει πολλούς παράγοντες. Μπορεί να είναι κληρονομική, μπορεί να ευθύνεται κάποιο τραυματικό συμβάν του παρελθόντος, μπορεί να προκύψει ακόμη και από τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής και το άγχος.
Παλιότερα πιστεύαμε ότι τα άτομα με κατάθλιψη κλαίνε συνέχεια και μπορούσες να τα αναγνωρίσεις από μακριά. Με την ευαισθητοποίηση γύρω από το ζήτημα τα τελευταία χρόνια όμως, όλο και περισσότερος κόσμος διαπιστώνει ότι ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να γελάει, να δείχνει παραγωγικό και δημιουργικό μερικές μέρες.
Πως η γυμναστική γίνεται σύμμαχος στην καταπολέμηση της κατάθλιψης
Η κατάθλιψη δεν εκφράζεται πάντα με κλάμα. Μπορεί να εκφραστεί με νεύρα, με έλλειψη κοινωνικών συναναστροφών. Το άτομο μπορεί να βιώνει έντονα αρνητικά συναισθήματα αλλά δεν τα εξωτερικεύει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.
Υπάρχει όμως και η δυσθυμία. Μία χρόνια μορφή κατάθλιψης που δεν έχει ακριβώς τα ίδια συμπτώματα, είναι πιο ύπουλη, πλήττει κυρίως τις γυναίκες και δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμη ακόμη και από τον ίδιο τον ασθενή. Διαβάστε παρακάτω:
Ο όρος δυσθυμία καθιερώθηκε στον χώρο της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής από το αρνητικό φορτισμένο πρόθεμα δυσ- και τη λέξη θυμός, αλλά με την έννοια της ψυχής και όχι με την έννοια των νεύρων. Σημαίνει δηλαδή κακή ψυχολογική κατάσταση ή κακή διάθεση.
Θεράπευσε τις πληγές σου για να μην αιμορραγείς πάνω σε ανθρώπους δεν φταίνε γι’ αυτές
Αξίζει να ξέρουμε ότι σαν κλινικός όρος η δυσθυμία δεν πρέπει να συγχέεται με αυτό που λέμε κακοκεφιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί τα συμπτώματα να είναι πιο ύπουλα και να μην αναγνωρίζονται εύκολα από τον ασθενή, αλλά η δυσθυμία είναι μία μορφή κλινικής κατάθλιψης.
Photo via: onmed.gr
Δυστυχώς μπορεί τα συμπτώματα να μην είναι τόσο έντονα όσο σε μία τυπική κατάθλιψη, όμως έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Με λίγα λόγια ένα άτομο με δυσθυμία μπορεί να ταλαιπωρείται χρόνια από αυτό και να μην είναι σε θέση να το αναγνωρίσει και να αναζητήσει βοήθεια, γιατί μπορεί να παρερμηνεύει τα συμπτώματα με μία “κακή φάση που θα περάσει”.
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρία δυσθυμία ορίζεται η καταθλιπτική διάθεση που επιμένει επί μονίμου βάσεως για δύο τουλάχιστον χρόνια με δύο τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα.
Διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων: Η ύπουλη ψυχική ασθένεια που δύσκολα καταλαβαίνεις ότι έχεις
Τα συμπτώματα είναι η μειωμένη όρεξη ή η υπερφαγία, η αϋπνία ή ο υπερβολικός ύπνος, τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας και η επίμονη κούραση, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η έλλειψη συγκέντρωσης ή αναποφασιστικότητα, ένα αίσθημα απελπισίας.
Photo via: psychologynow.gr
Αυτό που έχει η μείζονα κατάθλιψη και όχι η δυσθυμία είναι η αδυναμία του ανθρώπου να νιώσει απόλαυση και ψυχοκινητικά συμπτώματα όπως είναι ο λήθαργος ή η νευρικότητα.
Επίσης, για να προκύψει διάγνωση μείζονος κατάθλιψης θα πρέπει να εντοπιστούν τουλάχιστον πέντε βασικά συμπτώματα και όχι τρία όπως στην περίπτωση της δυσθυμίας και τα συμπτώματα αυτά να διαρκούν δύο περίπου εβδομάδες και όχι τουλάχιστον δύο χρόνια.
Το σύνδρομο του δευτεροετή φοιτητή της ιατρικής και η εξάπλωσή του λόγω του διαδικτύου
Photo via: efiveia.gr
Αν και η δυσθυμία είναι πιο ήπια από τη μείζονα κατάθλιψη, δεν πρέπει να θεωρείται αμελητέα. Μπορεί να έχει εξίσου καταστροφικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του ατόμου εάν δεν αντιμετωπιστεί. Αν λοιπόν νιώθετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα μιλήστε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.