“Είμαστε όλες ακομπλεξάριστες”: Το βίντεο που θα σε κάνει να αγαπήσεις το σώμα σου από την Χρύσα Κατσαρίνη.
Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι στην Ελλάδα ξεκίνησαν να ευαισθητοποιούνται περισσότερο σχετικά με την αυτοδιάθεση στο σώμα και με το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να έχει ό,τι σώμα του αρέσει.
Πλέον σχόλια που ερμηνεύουν αρνητικά ένα παχουλό σώμα είναι κατακριτέα και αυτό είναι πολύ θετικό. Όμως υπάρχουν ακόμη μερικές προβληματικές συμπεριφορές στην ελληνική κοινωνία που δεν τις αντιλαμβανόμαστε με την πρώτη ματιά, όμως υπάρχουν.
Έχετε προσέξει ότι κάθε φορά που μία διάσημη ή μια influencer ανεβάζει φωτογραφία χωρίς ρετούς όλα τα sites και τα περιοδικά ξεκινούν να κυκλοφορούν τίτλους του τύπου “Ακομπλεξάριστη η τάδε, δείχνει το σώμα της με κυτταρίτιδα”.
Δείτε ακόμα Μάθε στην κόρη σου ότι το σώμα της υπάρχει για να ταξιδεύει την ψυχή της
Με μία πρώτη ματιά ο αρθρογράφος ή ο δημοσιογράφος δεν κάνει κάτι κακό ούτε σχολιάζει κάπως τις γυναίκες που όντως έχουν κυτταρίτιδα. Με μία δεύτερη ματιά όμως, όλο αυτό είναι πολύ λάθος. Δηλώνοντας πως μία γυναίκα που δείχνει την κυτταρίτιδα, τις ραγάδες της, τα παχάκια της είναι ακομπλεξάριστη, στην ουσία λες ότι κανονικά θα έπρεπε να έχει κόμπλεξ.
Με λίγα λόγια μία γυναίκα που δεν κρύβει τα χαρακτηριστικά του σώματός της τα οποία δεν πληρούν τα πρότυπα ομορφιάς είναι ακομπλεξάριστη, διότι κανονικά θα έπρεπε να έχει κόμπλεξ, όμως η ίδια το έχει αποβάλλει.
Για ποιον λόγο θα έπρεπε να έχουμε κόμπλεξ όμως; Για ποιον λόγο οι γυναίκες που νιώθουν εντάξει με τις ραγάδες, την ακμή, την τριχοφυΐα, τα παχάκια στην κοιλιά ή στα πόδια και όλα αυτά που χρόνια τώρα τα έχουν δαιμονοποιήσει, είναι “ακομπλεξάριστες”;
Δείτε ακόμα Η λεκτική βία δεν είναι μόνο βρισιές! Υπάρχει σε φράσεις καθημερινές που δεν τις αναγνωρίζουμε και όμως καταστρέφουν συναισθηματικά το παιδί!
Για ποιον λόγο αυτές οι γυναίκες δεν είναι απλά γυναίκες που αγαπούν το σώμα τους γι’ αυτό που είναι; Η αλήθεια είναι πως όλοι μας συμβουλεύουν ότι πρέπει να αγαπάμε το σώμα μας, όμως σχεδόν κανείς δεν μας έχει διδάξει πως να το κάνουμε.
Όπως θα αναφέρει και η αγαπημένη Χρύσα Κατσαρίνη στο βίντεο που θα μοιραστούμε μαζί σας στο τέλος του άρθρου, όταν βλέπουμε ένα κòριτσάκι ξεκινάμε να του λέμε πόσο όμορφο είναι ενώ όταν βλέπουμε ένα αγòράκι πόσο έξυπνο και δυνατό είναι.
Μαθαίνουμε από μικρά κòρίτσια ότι το μεγαλύτερο προτέρημα μας και το μεγαλύτερο όπλο μας και το μοναδικό πράγμα που μπορεί να επαινέσει κάποιος πάνω μας είναι η ομορφιά. Στην συνέχεια έρχονται και σχόλια όπως “πότε θα βρούμε ένα καλό παιδί να σε παντρέψουμε” ενώ το παιδί είναι μόλις 6 ετών, γιατί ο σκοπός της γυναίκας είναι ο γάμος.
Δείτε ακόμα ΌΧΙ! Τα μωρά ΔΕΝ καταστρέφουν το γυναικείο σώμα!
Όλα αυτά είναι χαριτωμένα και χιουμοριστικά όμως στο βάθος δεν υπάρχει κήπος. Στο βάθος υπάρχουν πατριαρχικά στερεότυπα που μαθαίνουν στα κòρίτσια από μικρά ότι πρέπει να είναι όμορφα και να παντρευτούν.
Και αφού τα κòρίτσια μεγαλώνουν με μία τέτοια νοοτροπία έστω και υποσυνείδητα φτάνουν στην εφηβεία κι εκεί τα περιοδικά, τα social media, ο κόσμος γενικότερα, τους λέει ότι πρέπει το σώμα τους να μοιάζει με την Καρντάσιαν, ή να μοιάζει με την Σαρλίζ Θερόν και γενικά να μοιάζει κάπως ανάλογα με το κυρίαρχο πρότυπο ομορφιάς της εποχής.
Και όταν το κòρίτσι διαπιστώνει ότι δεν πληροί αυτά τα κριτήρια ξεκινούν και οι ανασφάλειες. “Γιατί δεν έχω τόσο μεγάλο και πεταχτό πωπό;”, “Γιατί παίρνω όλα μου τα κιλά στην κοιλιά;”, “Γιατί δεν έχω τόσο μεγάλο στήθος;”. Και η κοινωνία εκεί δεν τους λέει ότι το κάθε σώμα είναι διαφορετικό. Και κάπως έτσι καταστρέφουμε τα κ@ρίτσια.
Δείτε ακόμα 10 κόλπα που θα βοηθήσουν το παιδί να μην έχει ανασφάλειες με το σώμα του
Και κάπου εκεί ξεκινούν να εμφανίζονται και οι πρώτες ραγάδες. Γιατί όλα τα σώματα που είναι υγιή και ψηλώνουν και μεγαλώνουν και μικραίνουν εμφανίζουν ραγάδες. Και τότε τα κòρίτσια έχουν ακόμη έναν βραχνά να αντιμετωπίσουν.
Γιατί εκείνες έχουν ραγάδες και οι αγαπημένες τους σταρς όχι; Γιατί εκείνες έχουν κυτταρίτιδα και οι αγαπημένες τους σταρς όχι; Και όταν κάποια σταρ κάνει να βγάλει το ρετούς και να δείξει σε αυτά τα κòρίτσια ότι “Μην αγχώνεστε, κι εγώ έχω” ξεκινούν όλοι να λένε “Α η ακομπλεξάριστη, που δεν φοβάται να δείξει τις ραγάδες της”.
“Α η ακομπλεξάριστη που δεν φοβάται να δείξει την κυτταρίτιδα”. Και φαινομενικά λες “Ε ναι, είναι ακομπλεξάριστη” αλλά μετά σκέφτεσαι “γιατί θα έπρεπε εξαρχής να έχει κόμπλεξ, το οποίο κατάφερε να διώξει;”. Η Χρύσα Κατσαρίνη είναι stand up κωμικός αλλά η κρίση της πάνω σε κοινωνικά ζητήματα είναι απλά υπέροχη.
Δείτε ακόμα Οι γυναίκες έχουμε ανασφάλειες γιατί η κοινωνία μας τις δημιούργησε.
Ανέβασε λοιπόν ένα βίντεο σχετικά με τις “ακομπλεξάριστες” και τα λόγια της μπορεί να είναι βάλσαμο σε κάθε κοπέλα που αυτομαστιγώνεται επειδή η κοινωνία της έμαθε να το κάνει. Και η αλήθεια είναι πως τελειώνοντας το βίντεο σκεφτήκαμε, ότι αν μας τα έλεγαν αυτά η μαμά, η δασκάλα ή η αδερφή μας, μπορεί να ήμασταν πιο ευτυχισμένες σήμερα.
Διαβάστε όλες τις ιστορίες στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.