Μπορεί να μην είναι εύκολο αλλά πρέπει να βάζεις όρια. Μόνο κερδισμένος θα βγεις στο τέλος και ψυχολόγος μοιράζεται μαζί μας τον τρόπο και τα οφέλη στη ψυχολογία και στη ζωή μας.
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι οι οποίοι αδυνατούν να βάλουν όρια. Δεν τους αρέσει να χαλούν χατίρι σε κανέναν, δεν είναι συνηθισμένοι στο να λένε όχι, νομίζουν ότι πάντα χρωστούν κάτι σε κάποιον. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Eleni Kalaitzopoulou, πρέπει να βάζουμε όρια και μας δείχνει τον τρόπο. Διαβάστε παρακάτω:
~ Όρια ~
Μία λέξη τόσο μικρή, μα τόσο σημαντική. Πόσο συχνά φροντίζουμε να θέτουμε όρια στους γύρω μας και πόσο δυνατά τα υποστηρίζουμε; Είναι δύσκολο, επίπονο και ψυχοφθόρο να θέτει κανείς όρια, ειδικά εάν δεν είναι μαθημένος σε αυτό.
Photo via: enallaktikidrasi.com
Και, παρόλο που πολλοί το καταφέρνουν, πολλοί κουράζονται να τα υπερασπίζονται και τα εγκαταλείπουν μετά από λίγο καιρό. Όρια χρειάζεται να θέτουμε σε όλους τους ανθρώπους. Γονείς, αδέρφια, συγγενείς, φίλους, συντρόφους, συναδέλφους, εργοδότες, γνωστούς και αγνώστους.
Με αυτά, προστατεύουμε τον εαυτό μας, τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Υπάρχουν πολλοί τύποι ορίων:
1) Σωματικά όρια: Αφορούν τη σωματική σου ακεραιότητα, τον τρόπο που επιτρέπεις να σε αγγίζουν και το ποιοι έχουν αυτή τη δυνατότητα, ποιοι επιτρέπεται να εισέρχονται στον προσωπικό σου χώρο, κ.α. . Π.χ.:
Photo via: mama365.gr
«Σε παρακαλώ, θα ήθελα να χτυπάς την πόρτα, πριν μπεις στο δωμάτιό μου», «Δεν επιθυμώ να με αγγίζεις με αυτόν τον τρόπο», «Δε θα ήθελα να με πλησιάσεις άλλο».
2) Χρονικά όρια: Αφορούν το χρόνο που διαθέτεις για κάτι συγκεκριμένο και το πως διαμοιράζεις το χρόνο σου ανάμεσα στον εαυτό σου και τους άλλους.
Πως η γυμναστική γίνεται σύμμαχος στην καταπολέμηση της κατάθλιψης
Π.χ.: «Μπορώ να βγούμε για καφέ, όμως έχω στη διάθεσή μου μόνο μία ώρα», «Δε θα απαντώ στο τηλέφωνο μετά τις 21:00, γιατί θέλω να χαλαρώσω», «Θα ήθελα να είσαι συνεπής στο ραντεβού μας».
3) Συναισθηματικά όρια: Να μην αισθάνεσαι υπεύθυνος/η για τα συναισθήματα των άλλων, να μην αναλαμβάνεις το συναισθηματικό τους βάρος, να μην υποχρεώνεσαι να μιλήσεις για κάτι που δε θέλεις, κ.α. .
Π.χ.: «Δε θέλω να μιλήσω για αυτό τώρα», «Θέλω λίγο το χρόνο μου, όταν πιέζομαι», «Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να σε υποστηρίξω, όμως μπορώ να το κάνω αύριο».
Θεράπευσε τις πληγές σου για να μην αιμορραγείς πάνω σε ανθρώπους δεν φταίνε γι’ αυτές
4) Ψυχικά όρια: Αφορούν στην αποδοχή ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του απόψεις και αντιλήψεις, έχει περπατήσει το δικό του μονοπάτι και έχει διαμορφώσει τη δική του προσωπικότητα μέσα από τα βιώματά του.
Π.χ.: «Σέβομαι τη γνώμη σου, όμως δε μπορείς να με πείσεις να αλλάξω τη δική μου», «Σ’ ευχαριστώ που μοιράστηκες την άποψή σου μαζί μου, όμως θα ήθελα να σεβαστείς και τη δική μου οπτική», «Δεν πειράζει που διαφωνούμε, μπορούμε όμως να εξακολουθούμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον».
Photo via: tlife.gr
5) Επικοινωνιακά όρια: Αφορούν στο πως επιτρέπεις σε κάποιον να σου μιλάει, εάν του επιτρέπεις να μιλάει για κάποιο προσωπικό σου θέμα, με ποιον τρόπο μιλάς εσύ με τον εαυτό σου και τους άλλους.
Διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων: Η ύπουλη ψυχική ασθένεια που δύσκολα καταλαβαίνεις ότι έχεις
Π.χ.: «Αυτό το θέμα είναι προσωπικό και δε σου επιτρέπω να μιλάς γι’ αυτό», «Δε θα συζητήσω μαζί σου, εάν δεν κατεβάσεις τον τόνο της φωνής σου ή αν είσαι αγενής/ειρωνικός».
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα όρια που μπορούμε να θέτουμε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη ψυχική, σωματική και συναισθηματική μας υγεία και ηρεμία. Δεν είναι αγένεια και εάν κάποιος θιχτεί με αυτά, σημαίνει πως δε δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό προς το πρόσωπό μας.
Ας θέσουμε σε προτεραιότητα το σεβασμό, την αλληλοκατανόηση, την υποστήριξη, την ενσυναίσθηση και την ψυχική υγεία!
Όλοι θα βγούμε κερδισμένοι!
#SelfCare #Boundaries
Καλαϊτζοπούλου Ελένη
Κοινωνική Λειτουργός, MSc, MEd
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.