Ενήλικας με παιδικά τραύματα: Ποιες συμπεριφορές εκδηλώνει; Μήπως αναγνωρίζετε μερικές από αυτές τις συμπεριφορές και στον εαυτό σας;
Όλοι οι άνθρωποι κουβαλάμε τον σταυρό μας. Οι γονείς μας ή διάφορες τραυματικές εμπειρίες από τα παιδικά χρόνια μπορούν πραγματικά να βλάψουν την παιδική ψυχή. Η αλήθεια είναι πως τα παιδικά τραύματα σύμφωνα με τους ψυχολόγους αντιμετωπίζονται πολύ δύσκολα.
Αυτό συμβαίνει διότι οι ενήλικες συνηθίζουν να τα κουβαλούν μέσα τους, τα ξεχνάνε και κάθε φορά που έχουν ξεσπάσματα χρεώνουν αυτά τα ξεσπάσματα οπουδήποτε αλλού, εκτός των παιδικών εμπειριών που έζησαν και τους στιγμάτισαν.
Δείτε ακόμα Παιδικά τραύματα: Οι λόγοι που δύσκολα ξεπερνιούνται & πως επηρεάζουν την ζωή μας
Συνήθως λοιπόν ένας άνθρωπος για να καταλάβει τα παιδικά του τραύματα έχετε ανάγκη την βοήθεια και τις συμβουλές ενός ειδικού ψυχολόγου. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που κάνοντας μία ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό τους, συνειδητοποιούν το πρόβλημα και ζητούν την βοήθεια ενός ειδικού.
Το σημερινό μας άρθρο λοιπόν στοχεύει ακριβώς σε αυτό. Θέλουμε να συνειδητοποιήσετε το πρόβλημα, να αναγνωρίσετε ίσως μερικά στοιχεία του εαυτού σας στο άρθρο και να λύσετε αυτά τα θέματα με κάποιον ειδικό. Γιατί αξίζει σε όλους μας, μία χαρούμενη ζωή. Διαβάστε παρακάτω:
Ενήλικας με παιδικά τραύματα: Ποιες συμπεριφορές εκδηλώνει;
Δείτε ακόμη Αυτή η ερώτηση δείχνει αν κουβαλάτε κάποιο ξεχασμένο παιδικό τραύμα!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα παιδί που έπεσε θύμα σωματικής, λεκτικής ή ψυχολογικής βίας από τους γονείς του, είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει σημάδια από την παιδική του ηλικία. Ακόμη κι έτσι όμως μπορεί μεγαλώνοντας να μην θυμάται καν αυτές τις τραυματικές εμπειρίες.
Μπορεί και να μην θυμάται όμως τα σημάδια αυτών των σκοτεινών εμπειριών εμφανίζονται μέσα από διάφορες συμπεριφορές. Ένας ενήλικας με παιδικά τραύματα τις περισσότερες φορές δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις συγκρούσεις.
Επίσης δεν είναι σε θέση να αποδεχτούν τα κομπλιμέντα και αυτό συμβαίνει στους ενήλικες που σαν παιδιά δεν έχουν πάρει την επιβεβαίωση που θα ήθελαν. Άλλες φορές έχουμε εμμονή για τα επιτεύγματα. Οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν συνεχώς ότι το καλύτερό τους δεν ήταν ποτέ αρκετά καλό.
Δείτε ακόμα Τα κρατάμε όλα για αργότερα ενώ μπορεί αργότερα οι άνθρωποι να μην είναι μαζί μας
Υπάρχουν άνθρωποι που απολογούνται διαρκώς και αυτό είναι επίσης ένα σημάδι παιδική κακοποίησης. Σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τα βέλη του κόσμου και να ανυψώσουν άμυνες γίνονται μοναχικοί. Κρατούν τους ανθρώπους σε απόσταση.
Επίσης οι άνθρωποι αυτοί είναι αναποφάσιστοι και πολλές φορές φοβούνται μην τσαλακωθούν. Αρνούνται να πουν την αλήθεια στους άλλους και μερικές φορές γίνονται αγενείς. Φοβούνται να αγαπήσουν γιατί φοβούνται την απόρριψη και θεωρούν ότι η αγάπη είναι έτσι και αλλιώς προσωρινή.
Παρακαλούν πολύ για το οτιδήποτε και εξηγούν κάθε κίνησή τους. Ένα πρόσωπο που έχει κακοποιηθεί πολλές φορές φοβάται να ζητήσει βοήθεια γιατί δεν εμπιστεύεται τους ανθρώπους. Δεν τους αρέσει να δένονται και πάσχουν από προβλήματα εγκατάλειψης.
Δείτε ακόμα Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε μειώσει και να σε θεωρήσει ‘αποτυχία’.
Η πεποίθηση ότι κανείς δεν νοιάζεται πραγματικά γι’ αυτά που έχουν πουν είναι κάτι που συνδέεται με τα παιδικά τραύματα. Οι ενήλικες με παιδικά τραύματα έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Φοβούνται να κοιτάξουν τον άλλον στα μάτια και έχουν τις βάσεις για να εκδηλώσουν κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.
Συχνά κατηγορούν τον εαυτού τους για ό,τι πάει στραβά ακόμη κι αν δεν είναι δικό τους το λάθος. Δεν μπορούν μερικές στιγμές να ελέγξουν τα νεύρα τους και δεν είναι σε θέση να εκφράσουν με σωστό τρόπο τα συναισθήματά τους.
Photo cover via: awakengr.com
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.