Φαινόμενο Ντάνινγκ – Κρούγκερ ή αλλιώς κακόβουλα σχόλια στο διαδίκτυο. Το φαινόμενο Ντάνινγκ – Κρούγκερ χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που αφήνουν αφοριστικά σχόλια στο internet. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει ανθρώπους να αφήνουν αφοριστικά και επιθετικά σχόλια στο internet. Προσπαθούν να διατυπώσουν μία άποψη, όμως δεν φαίνονται διατεθειμένοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν και την δική σου.
Είναι άνθρωποι που τις περισσότερες φορές, είναι επιθετικοί, μηδενίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, κάτω από διάφορες δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο και σχεδόν ποτέ δεν μπαίνουν στην διαδικασία να κάνουν μία πολιτισμένη συζήτηση.
Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι απλά αγενής. Ίσως είναι άνθρωποι καταπιεσμένοι, που μέσα από την ανωνυμία ή την ψυχρότητα του διαδικτύου, ξεσπούν τα απωθημένα τους, σε ανθρώπους που διαφωνούν μαζί τους ή σε δημοσιεύσεις που δεν εγκρίνουν.
Δείτε ακόμα Όταν κάποιος σε προσβάλλει θέλει να ξεφορτωθεί τα σκουπίδια που κουβαλάει στη ψυχή του
Δεν ξέραμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν αποτελούν μόνο ένα φαινόμενο της εποχής. Οι άνθρωποι αυτοί είναι πιθανόν να χαρακτηρίζονται από το φαινόμενο Ντάνινγκ – Κρούγκερ. Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό το φαινόμενο και γιατί χαρακτηρίζει αυτούς τους ανθρώπους. Διαβάστε παρακάτω:
Ο Σαίξπηρ πριν 450 χρόνια έλεγε ότι «Ο ηλίθιος θεωρεί τον εαυτό του σοφό, αλλά ο σοφός θεωρεί τον εαυτό του ηλίθιο» και φαίνεται πως σε αυτή την άποψη βασίστηκε το φαινόμενο Ντάνινγκ – Κρούγκερ.
Συγκεκριμένα το φαινόμενο Ντάνινγκ – Κρούγκερ, πρόκειται για μία γνωστική προκατάληψη στην οποία τα άτομα που έχουν περισσότερες δεξιότητες, αποκτούν ψευδαισθήσεις ανωτερότητας. Έτσι φτάνουν σε σημείο να αξιολογούν αυτές τις δεξιότητες τους, με λάθος τρόπο.
Οι άνθρωποι με το φαινόμενο Ντάνινγκ – Κρούγκερ, θεωρούν ότι αυτές οι δεξιότητες και οι γνώσεις που έχουν, είναι υψηλότερες από ό,τι είναι. πραγματικά. Μάλιστα, ψυχολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι μάλλον δεν είμαστε και πολύ καλοί στην ακριβή αξιολόγηση του εαυτού μας.
Τις περισσότερες φορές φαίνεται πως υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας. Αυτό οδήγησε του ερευνητές να ονομάσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο “φαινόμενο Ντάνινγκ – Κρούκερ” .
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μηχανικοί λογισμικού δύο ξεχωριστών εταιριών, καλέστηκαν να αξιολογήσουν την απόδοσή τους. Το 32% λοιπόν της μίας εταιρίας και το 42% της άλλης, τοποθέτησαν τον εαυτό τους στο κορυφαίο 5%.
Άλλη παρόμοια έρευνα, έδειξε ότι το 88% των Αμερικανών, οδηγούν πιστεύοντας ότι οι ικανότητές τους στην οδήγηση, είναι πάνω από το μέσο όρο. Πολλοί ειδικοί σε έναν συγκεκριμένο τομέα, τείνουν να υποτιμούν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, ή να πιστεύουν ότι και οι άλλοι γύρω τους βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο.
Αυτό το γεγονός, συμβαίνει επειδή οι γνώσεις τους για ένα συγκεκριμένο θέμα, αυξάνονται συνέχεια, με αποτέλεσμα να συνειδητοποιήσουν πόσα πολλά πράγματα, έχουν ακόμη να μάθουν. Η αλήθεια είναι ότι κατά μέσο όρο οι άνθρωποι θεωρούν τον εαυτό τους καλύτερο από τον διπλανό τους.
Αυτό μπορεί να αφορά την υγεία, τις ηγετικές ικανότητες ή την ηθική. Άτομα που αποδεδειγμένα υστερούν σε λογική σκέψη, σε γραμματική, σε οικονομικές γνώσεις, στα μαθηματικά ή δεν έχουν την απαραίτητη συναισθηματική νοημοσύνη, τείνουν να πιστεύουν ότι οι γνώσεις τους, φτάνουν στα επίπεδα των ειδικών.
Αυτή η θεωρία ισχύει για όλους τους ανθρώπους;
Τον Οκτώβριο του 1999 λοιπόν ο Καναδός καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στην Αγγλία, Στιβ Χάιν, και οι συνάδελφοί του, χαρακτήρισαν το φαινόμενο Ντάνινγκ Κρούγκερ ως “Δυτικό” . Δηλαδή ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται περισσότερο στην Δύση.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η δυτική κοινωνία γίνεται πιο ατομικιστική, η επιτυχημένη ζωή εξισώνεται με την υψηλή αυτοεκτίμηση. Ο Χάιν χρησιμοποίησε το παράδειγμα των κατοίκων της Ανατολικής Ασίας, στους οποίους η αυτοβελτίωση και η αυτοκριτική στάση, τους βοηθά να διατηρήσουν το “στάτους” τους.
Η αλήθεια είναι όμως ότι οι άνθρωποι της Ανατολικής Ασίας δεν τρέφουν και τόσο όμορφα συναισθήματα για τον εαυτό τους. Ο Καναδός καθηγητής εξήγησε, πως επειδή οι άνθρωποι αυτών των πολιτισμών έχουν διαφορετικά κίνητρα, κάνουν και πολύ διαφορετικές επιλογές στην ζωή τους.
Οι Αμερικάνοι για παράδειγμα, αν αντιληφθούν ότι δεν τα πηγαίνουν καλά σε κάτι, θα αναζητήσουν κάτι άλλο. Οι άνθρωποι στην Ανατολική Ασία όμως, βλέπουν μία κακή τους απόδοση, ως μία νέα πρόκληση, που θα τους βοηθήσει να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.
Το φαινόμενο Ντάνινγκ Κρούγκερ λοιπόν, διαφοροποιείται ανάλογα τα πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας και κάθε πολιτισμού.
Πως ανακαλύφθηκε το φαινόμενο Ντάνινγκ Κρούγκερ;
Όλα ξεκίνησαν το πρωί της 19ης Απριλίου του 1995, στο Πίτσμπουργκ της Αμερικής. Ο 44χρονος Μακ Άρθουρ Γουίλερ συνελήφθη για την ληστεία δύο τραπεζών. Ο ίδιος λοιπόν είχε αλείψει το πρόσωπό του με χυμό λεμονιού και πίστευε πως με αυτόν τον τρόπο, είχε πετύχει το τέλειο καμουφλάζ.
Είχε λοιπόν την λάθος πεποίθηση ότι εφόσον ο χυμός λεμονιού χρησιμοποιείται σαν διάφανο μελάνι, θα μπορούσε να κάνει και τον ίδιο αόρατο. Υποστήριζε μάλιστα αυτή την…τρελή θεωρία ακόμη και κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.
Μόλις διάβασε την είδηση της περίεργης αυτής ληστεία ο καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κόρνελ των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Ντάνινγκ, αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν μερικοί άνθρωποι να εμφανίζονται βέβαιοι για μερικά πράγματα, για τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως γνώση.
Αποφάσισε λοιπόν να ξεκινήσει μία έρευνα και θέλησε στο πλευρό του τον φοιτητή μεταπτυχιακού Τζάστιν Κρούγκερ. Μαζί λοιπόν ξεκίνησαν ένα πείραμα, Ζήτησα από πτυχιακούς φοιτητές της Ψυχολογίας να συμπληρώσουν κάποια τεστ γραμματικής, λογικής και χιούμορ και στην συνέχεια να εκτιμήσουν πως τα πήγαν.
Οι φοιτητές που ήταν να πάρουν Δ’ και Ε’ νόμιζαν ότι είχαν δώσει εργασία με βαθμό Β’ ή και καλύτερο ενώ όσοι τα είχαν πάει πραγματικά καλά, αξιολογούσαν τον εαυτό τους με χαμηλότερο βαθμό. Στην ουσία, οι φοιτητές με τις χαμηλότερες επιδόσεις, υπερεκτιμούσαν τον εαυτό τους.
Αντίθετα, οι φοιτητές με πραγματικές γνώσεις στο αντικείμενο, υποτιμούσαν τους εαυτούς τους. Ο Ντάνινγκ και ο Κρούγκερ, σε μελέτη που δημοσίευσαν το 1999, παρατήρησαν ότι όσοι δεν είχαν τις απαραίτητες γνώσεις αξιολογούσαν υψηλότερα τους εαυτούς τους.
Και αυτή η θεωρία έμεινε στην ιστορία ως το φαινόμενο Ντάνινγκ Κρούγκερ. Το 2000 λοιπόν, απονεμήθηκε στους ερευνητές το βραβείο Νόμπελ Ψυχολογίας, στην τελετή σατυρικών βραβείων Νόμπερ Ig, για την έκθεσή τους, «Ανειδίκευτοι που δεν γνωρίζουν την ανικανότητά τους: Πώς οι δυσκολίες στην αναγνώριση της αδυναμίας κάποιου, οδηγούν σε «φουσκωμένες» αυτοαξιολογήσεις…”
Υπάρχει λύση σε αυτό το φαινόμενο;
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κόρνελ υποστήριξαν σε δεύτερο χρόνο ότι τα άτομα που υστερούν σε γνώσεις και ικανότητες σε κάποιο θέμα, υποφέρουν από μία “διπλή κατάρα” . Σε πρώτη φάση, κάνουν λάθη και προχωρούν σε λανθασμένες εκτιμήσεις και αποφάσεις. Σε δεύτερη φάση, δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν τα λάθη τους.
Το φαινόμενο Ντάνινγκ Κρούγκερ, είναι αόρατο σε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί το βιώνουν οι ίδιοι. Η μυστική συνταγή για να διαπιστώσουμε αν όντως είμαστε καλοί σε κάτι, είναι να ζητήσουμε και να δεχτούμε μία κριτική. Επίσης πρέπει συνεχώς να θέλουμε να μάθουμε νέα πράγματα.
Όσες περισσότερες γνώσεις αποκτούμε πάνω σε ένα τομέα, τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε τα σωστά και τα λάθη μας. Όπως επίσης καταλαβαίνουμε ότι ο συγκεκριμένος τομέας είναι πολύπλοκος και δύσκολα μπορεί κάποιος να μιλήσει γι’ αυτόν τον τομέα σαν φωτεινός παντογνώστης.
Στην περίπτωση του διαδικτύου, απλά προσπαθήστε να μην είστε τόσο προσβλητικοί και διαβάστε με ηρεμία το επιχείρημα της άλλης πλευράς. Κανείς δεν είναι ειδικός σε τίποτα και σίγουρα το διαδίκτυο δεν θα σας κάνει με αυτή την συμπεριφορά να δείχνετε καλύτεροι στα μάτια κανενός.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή