Γιατί γινόμαστε λιγότερο ευαίσθητοι όσο μεγαλώνουμε; Νέα έρευνα αποκαλύπτει τον λόγο που γινόμαστε λιγότερο ευαίσθητοι όσο μεγαλώνουμε.
Παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι να χάνουν την ευαισθησία τους σε πράγματα που παλιότερα έδειχναν μεγάλη. Για παράδειγμα στα 15 σου μπορεί να έκλαιγες με αφορμή μία συγκινητική σκηνή σε μία ταινία. Στα 20 κλαις λιγότερο και στα 40 μπορεί και να γελάσεις.
Δείτε ακόμα Όσο μεγαλώνεις μαθαίνεις ότι έχεις δύο χέρια: Ένα για να βοηθάς τους άλλους και ένα για τον εαυτό σου
Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό όμως; Μήπως η ευαισθησία πηγαίνει χέρι χέρι με την παιδική αφέλεια; Μήπως οι δυσκολίες της ζωής σε “σκληραίνουν” τόσο που να χάνεις την ευαισθησία σου; Μία νέα επιστημονική έρευνα δίνει τις απαντήσεις. Διαβάστε παρακάτω:
Οι ηλικιωμένοι μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον θυμό.
Όλοι μας πιθανότατα έχουμε γίνει μάρτυρες ή βιώσαμε τον θυμό όταν ήμασταν νεότεροι και η ευαισθησία μας σε αυτόν ήταν πολύ υψηλότερη από ό,τι είναι τώρα. Οι νεαροί έφηβοι μπορεί να είναι πιο θυμωμένοι επειδή δεν ξέρουν πώς να αναλύουν σωστά και να μοιραστούν τα συναισθήματά τους.
Οι ορμόνες τους κατά την εφηβεία μπορούν να επηρεάσουν πολύ τη διάθεσή τους και δεν μπορούν πραγματικά να διαχειριστούν έντονα συναισθήματα, όπως ο θυμός, όπως οι ενήλικες.
Δείτε ακόμα Αξίζω, είμαι αρκετή: Πόσο δύσκολα το λέμε στον εαυτό μας
Κατά κάποιο τρόπο, ο χρόνος αρπάζει κάπως τον θυμό από μέσα μας. Οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν τις προηγούμενες εμπειρίες τους για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον θυμό. Συχνά καταλήγουν να ζουν με λιγότερα άτομα και συμμετέχουν σε λιγότερα γεγονότα της ζωής τους, με λιγότερα ερεθίσματα.
Έχουν επίσης πιο θετικά συναισθήματα και θετική προοπτική.
Αν και αισθανόμαστε λιγότερο φόβο και θυμό καθώς γερνάμε, η ευαισθησία μας να εντοπίζουμε την ευτυχία παραμένει η ίδια και σιγά-σιγά συσσωρεύεται καθώς γερνάμε. Αυτός είναι ίσως ο λόγος που τα παιδιά είναι τόσο ενθουσιασμένα που πάνε στο σπίτι των παππούδων τους!
Οι ηλικιωμένοι έχουν επίσης διαφορετική νοητική οπτική όσον αφορά τη γήρανση. Όσο περισσότερο συνειδητοποιούν ότι τους απομένει λίγος χρόνος, τόσο περισσότερο τείνουν να στριμώχνονται σε καταστάσεις που περιλαμβάνουν θετικά συναισθήματα και να διώχνουν τα αρνητικά.
Οι ηλικιωμένοι είναι λιγότερο πιθανό να αγχώνονται.
Αν και φαίνεται λογικό ότι οι ηλικιωμένοι μπορεί να ανησυχούν περισσότερο λόγω των προβλημάτων υγείας τους και των λιγότερων κοινωνικών σχέσεων, στην πραγματικότητα ανησυχούν πολύ λιγότερο από τους νεαρούς ενήλικες.
Γνωρίζουν πλήρως ότι αλλάζουν καθώς γερνούν, καθιστώντας τους πιο ικανούς να αντεπεξέλθουν και να αποδεχτούν αυτό που είναι – κάτι που οδηγεί σε λιγότερη ανησυχία. Ωστόσο, αν τους είναι δύσκολο να δουν τη θετική πλευρά, στη συνέχεια χρησιμοποιούν στρατηγικές ρύθμισης των συναισθημάτων για να μειώσουν σωστά αυτά τα οδυνηρά συναισθήματα.
All photos via: brightside.me
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Δεν στεγνώνουν τα ρούχα : Το κόλπο με το μπουκάλι θα μειώσει το χρόνο στεγνώματος στο μισό
- Βασίλης Καλογήρου: Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση- Ο Τσούκαλης φεύγει εκτάκτως για Λάρισα
- Νέο Εκτακτο Δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια
- Μενού εβδομάδας από 13/1/24 έως 19/01/25
- Ανακαλείται ελληνικό τυρί – Εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα σε ορυκτέλαια