Γιατί μερικές φορές νομίζουμε ότι μας παρακολουθούν. Έχετε νιώσει κι εσείς ότι σας παρακολουθούν χωρίς να έχετε δει αυτόν που σας παρακολουθεί; Δείτε γιατί.
Οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες και πονηρές. Πολύ συχνά οι άνθρωποι και κυρίως οι γυναίκες νιώθουν ανασφάλεια κάθε φορά που γυρίζουν σπίτι τους, μόνες τους, ειδικά αν είναι περασμένες 12 και οι δρόμοι είναι άδειοι. Νιώθουν ότι τις παρακολουθούν και φυσικά τρομοκρατούνται.
Υπάρχουν περιπτώσεις που ένας άνθρωπος νιώθει ότι τον παρακολουθούν και δυστυχώς έχει δίκιο. Λέμε δυστυχώς γιατί ποτέ κανένας δε σε παρακολουθεί στα κρυφά για καλό σκοπό. Πως ένας άνθρωπος όμως είναι σε θέση να νιώσει ότι τον παρακολουθούν χωρίς να έχει δει κάτι ή και χωρίς να ισχύει; Διαβάστε παρακάτω:
Ο εγκέφαλός μας μπορεί να μας δείξει αν κάποιος μας κοιτάζει, ακόμα κι αν δεν το έχουμε δει.
Διεξήχθη μια μελέτη με έναν «φλοιωδώς τυφλό» ασθενή, ο οποίος δεν μπορούσε να δει λόγω βλάβης που προκλήθηκε στον οπτικό φλοιό (τμήμα του εγκεφάλου).
Δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί τίποτα συνειδητά, όπως να παρακολουθήσει μια ταινία ή να διαβάσει ένα βιβλίο, αλλά μπορούσε να επεξεργαστεί πληροφορίες που πήγαιναν στις περιοχές του εγκεφάλου που λειτουργούσαν.
Δείτε ακόμα 7 τρόποι να αντιμετωπίσεις κάποιον που σε προσβάλλει επειδή δεν έχεις σχέση
Η έρευνα έδειξε ότι είμαστε σε θέση να αισθανόμαστε αν κάποιος μας κοιτάζει κατευθείαν, ακόμα κι αν δεν το έχουμε δει συνειδητά, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί νιώθουμε ότι μας παρακολουθούν ακόμα κι αν δεν έχουμε δει πραγματικά κανέναν να μας κοιτάζει.
Ερμηνευτικό λάθος
Ένα άλλο πράγμα που μπορεί να επιβεβαιώσει αυτό το συναίσθημα, και μάλιστα να το κάνει να συμβαίνει πιο συχνά, είναι όταν γυρίζετε και βλέπετε ότι στην πραγματικότητα κάποιος σας κοιτάζει.
Παρόλο που αυτό μπορεί να φαίνεται σαν επιβεβαίωση ότι κάποιος κοιτούσε επίμονα όλη την ώρα, το άτομο που σας κοίταξε μπορεί να το έκανε μόνο και μόνο επειδή γύρισες, κάτι που διαψεύδει τον ισχυρισμό σου.
Μια μικρή ένδειξη σας θέτει σε εγρήγορση.
Η αίσθηση ότι σε παρακολουθούν μπορεί να προκληθεί από μια μικρή ένδειξη που έχει ειδοποιήσει τον εγκέφαλό σου, μπορεί να είναι κάτι που είδες με την άκρη του ματιού σου, ένας αμυδρός ήχος που προέρχεται από μια άγνωστη τοποθεσία ή οτιδήποτε δεν σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια.
Αυτό εκτός από το ότι προκαλεί λίγη παράνοια και το γεγονός ότι δεν μπορείτε να δείτε τι υπάρχει πίσω από την πλάτη σας μπορεί να σας δώσει την εντύπωση ότι υπάρχει κάποιος πίσω σας που παρακολουθεί τα βήματά σας, ακόμα κι αν αυτό δεν συμβαίνει.
Μία παλιά εμπειρία μπορεί να σας έχει επηρεάσει
Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν περιορισμένες οπτικές ενδείξεις για το περιβάλλον τους, όπως αν είναι σκοτεινό ή αν φοράνε γυαλιά ηλίου και δεν μπορούν να πουν τι ακριβώς συμβαίνει, τείνουν να βασίζονται στην προηγούμενη εμπειρία τους.
Δείτε ακόμα 14 κόλπα για να ψυχολογήσετε τους άλλους σαν να ήταν ανοιχτά βιβλία
Αυτό τους κάνει πιο πιθανό να πιστεύουν ότι τους κοιτάνε επίμονα, ειδικά σε περιπτώσεις που είναι αβέβαιοι.
Το συναίσθημα ότι μας παρακολουθούν είναι ενστικτώδη
Το να μπορούμε να αναγνωρίσουμε εάν κάποιος μας κοιτάζει, αλλά και να αναγνωρίζουμε όταν κοιτάμε κάποιον είναι ένα πραγματικά σημαντικό μέρος της ανθρώπινης συμπεριφοράς, καθώς έχει να κάνει με την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων.
Από την αρχή της ανθρώπινης εξέλιξης, το βλέμμα ήταν ένα ισχυρό όργανο για την επικοινωνία συναισθημάτων, όπως η αγάπη, ο θυμός και οι πληροφορίες που απαιτούνται για την επιβίωση και από τότε εξελίσσεται. Γι’ αυτό ο εγκέφαλός μας είναι εξειδικευμένος σε αυτή τη δραστηριότητα και είμαστε πάντα σε εγρήγορση για το περιβάλλον μας.
All photos via: brightside.me
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.