Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να χωρίζουν τις ευθύνες 50-50; Άλλωστε οι περισσότεροι από εμάς, θεωρούμε ότι αυτό είναι το πιο δίκαιο. Οι περισσότεροι γονείς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αποφασίζουν να χωρίσουν τις αρμοδιότητές τους 50-50 σχετικά με το παιδί που μόλις ήρθε στην οικογένεια.
Έτσι οι γονείς αυτοί θεωρούν ότι δεν θα κουράζονται πολύ και ότι κανένας δε θα δίνει λιγότερα από τον άλλον στην οικογένεια που μόλις έφτιαξαν. Φαίνεται όμως πως αυτό το οικογενειακό μοντέλο που υιοθετούν καθημερινά όλο και περισσότεροι γονείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό δεν είναι τόσο σωστό όσο φαίνεται.
Η οικογενειακή σύμβουλος και ψυχολόγος ζευγαριών Laura Silverstein αποφάσισε να κάνει στην πράξη με τον σύζυγό της το οικογενειακό μοντέλο, που θέλει τους γονείς να μοιράζονται 50-50 τις ευθύνες τους. Από προσωπική της εμπειρία λοιπόν, διαπίστωσε ότι αυτό το οικογενειακό μοντέλο έχει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά χαρακτηριστικά.
Δείτε ακόμα 6 Πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις για τον σύντροφο σου
Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα δούμε για ποιον λόγο το να μοιραζόμαστε ως γονείς τις απαιτήσεις που έχει το παιδί 50-50 μπορεί να φθείρει την σχέση και να κάνει τους γονείς να νιώθουν πιο κουρασμένοι στο τέλος της ημέρας από ότι αν δεν μοιράζονταν τις ευθύνες ακριβώς στη μέση. Διαβάστε παρακάτω:
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους γονείς είναι αναπόφευκτες.
Μπορεί ο ερχομός ενός παιδιού να είναι μία από τις ομορφότερες στιγμές στη ζωή ενός ζευγαριού, όμως υπάρχουν και μερικές πολύ σημαντικές δυσκολίες. Πολλά ζευγάρια, τα οποία έφεραν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί δυσκολεύονται. Αρχικά έχουν νέες ευθύνες. Τα χρήματα πιθανόν δεν τους φτάνουν και το πρόγραμμά τους άλλαξε ριζικά.
Δεν είναι λοιπόν λίγα τα ζευγάρια που ως γονείς, αποφασίζουν να επισκεφθούν τους σύμβουλους γάμου μετά τον ερχομό του πρώτου παιδιού. Οι γονείς αυτοί έχουν ήδη πολύ άγχος. Η σχέση τους όντας τεταμένη, θεωρούν ότι δεν ανέχεται ακόμη περισσότερες εντάσεις.
Έτσι, οι γονείς που επιλέγουν να χωρίσουν τις αρμοδιότητές τους στη μέση, είναι συνήθως γονείς που ψάχνουν λύσεις ανάγκης. Λύσεις ανάγκης που φαντάζουν πιο δίκαιες, αλλά στην πραγματικότητα τους κάνουν μεγαλύτερο κακό.
Κανένα οικογενειακό μοντέλο δεν είναι αποτελεσματικό, όταν αποτελεί λύση ανάγκης και όχι μία απόφαση που πέρασε μέσα από ώριμη σκέψη και ψυχολογική σταθερότητα, προτού παρθεί.
Όλοι κάνουν πάρα πολλά.
Οι γονείς όταν έρχεται στον κόσμο το πρώτο παιδί, τα χάνουν. Από την μία νιώθουν ευτυχισμένοι από την άλλη νιώθουν και πολύ αγχωμένοι. Το να μοιράζονται τις ευθύνες στη μέση θεωρούν ότι είναι η πιο δίκαιη και η πιο ξεκούραστη επιλογή. Δεν είναι όμως έτσι.
Στην πραγματικότητα ο κάθε γονιός έχει διαφορετικό πρόγραμμα μέσα στην μέρα. Οι γονείς δε θα έπρεπε να μοιράζουν τις γονικές τους υποχρεώσεις στη μέση. Αντιθέτως θα έπρεπε να κάνει τα περισσότερα, ο λιγότερο κουρασμένος.
Έτσι στο τέλος της μέρας ο ένας θα είναι σε θέση να στηρίξει τον άλλον. Όταν και οι δύο είναι εξαντλημένοι το ίδιο, ποιος από τους δύο θα έχει την ψυχραιμία που απαιτείτε; Για παράδειγμα. Ο μπαμπάς είχε μία πολύ έντονη μέρα στη δουλειά. Όμως γυρνώντας σπίτι συνειδητοποιεί ότι η μητέρα είναι στα όρια νευρικής κρίσης.
Η μητέρα μπορεί εκείνη τη μέρα να μη δούλευε. Το παιδί όμως είχε γκρίνια και της έκανε την ζωή δύσκολη. Σε αυτή την περίπτωση, ο μπαμπάς πρέπει να αναλάβει τα ηνία, ακόμη κι αν εκείνη την μέρα χρειαστεί να κάνει περισσότερα.
Έτσι στο τέλος της μέρας ο μπαμπάς θα πέσει για ύπνο και η μητέρα θα είναι πιο ξεκούραστη να τελειώσει με την φροντίδα του παιδιού. Δεν είναι ίσο, είναι όμως πιο αποτελεσματικό.
Αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα μέσα στο σπίτι.
Όταν οι γονείς αποφασίζουν να μοιραστούν τις αρμοδιότητές τους στη μέση, αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα του σπιτιού. Επειδή αναλαμβάνουν και οι δύο τα ίδια πράγματα και όχι αυτά που πραγματικά θα ήταν αποτελεσματικοί, στο τέλος τσακώνονται για το ποιος τα κάνει καλύτερα.
Μπορεί ένας πατέρας να μην είναι καλός στο να κοιμίζει το παιδί. Να είναι όμως άριστος στο να το ταΐζει. Για ποιον λόγο να μην αναλάβει εκείνος ως επί το πλείστον το τάισμα και η μητέρα το νανούρισμα; Αν ο μπαμπάς δεν είναι καλός στο νανούρισμα σε αντίθεση με την μητέρα που είναι πολύ καλή, μπορεί αυτό να προκαλέσει ανταγωνιστικότητα και καυγάδες.
Μετά από συζήτηση, μοιράστε και τις γονικές ευθύνες.
Τα ζευγάρια που συζητούν μεταξύ τους είναι πάντα πιο ευτυχισμένα. Αυτό συμβαίνει και όταν αυτά τα ζευγάρια, γίνουν γονείς. Προτού μοιράσετε τις αρμοδιότητες, συζητήστε σοβαρά. Σε τι θεωρείτε ότι υστερείτε εσείς αλλά είναι καλύτερος/η το άλλο σας μισό;
Μοιράστε τις αρμοδιότητες σας σαν γονείς, σύμφωνα με τα στοιχεία του χαρακτήρα σας. Ένας αγχώδης και τρομαγμένος μπαμπάς δεν μπορεί να αναλάβει το μπάνιο του βρέφους. Από την άλλη μία πολύ κουρασμένη μητέρα δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη και για την αλλαγή της πάνας.
Οι δουλειές είναι σωστό να μοιράζονται ανάλογα την κούραση, το πρόγραμμα και τον χαρακτήρα των γονιών. Και φυσικά αυτές οι αρμοδιότητες δεν είναι κανόνας μέσα στο σπίτι. Οι αρμοδιότητες θα πρέπει να τροποποιούνται όταν υπάρξει ανάγκη. Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες.
Photo cover via: 4moms.gr
Διαβάστε ειδήσεις από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη
Ειδήσεις σήμερα
- Μενού Χριστουγέννων 2024: Δείτε τις καλύτερες συνταγές για το Γιορτινό τραπέζι
- Aνακαλείται ταχίνι – Βρέθηκε σαλμονέλα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα : Η Μουρτζούκου βρέθηκε στο πλατό της εκπομπής και οι αποκαλύψεις την λύγισαν
- Κώστας Λεφάκης : Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 23/12/2024 ως 29/12/2024 για όλα τα ζώδια
- Grand Hotel : Βγαίνει στο φως το παρελθόν της Αγγέλας και έρχονται τα πάνω κάτω