Ιερά Μονή Κηπίνας: Το εντυπωσιακό μοναστήρι με την πλούσια ιστορία που κρέμεται από τα βράχια και προκαλεί δέος. Για όσους επιλέξετε να κάνετε διακοπές στα Τζουμέρκα, τότε σίγουρα πρέπει να επιλέξετε να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή Κηπίνας. Μία υπέροχη Μονή χτισμένη στην άκρη του γκρεμού, με μοναδική αρχιτεκτονική, ιστορία αιώνων και πολλά κρυμμένα μυστικά.
Δείτε ακόμα: Παναγιά Καταφυγιώτισσα: Το μοναστήρι έργο τέχνης που είναι σφηνωμένο στα βράχια και ήταν άγνωστο πολεμικό καταφύγιο
Αν επισκεφθείτε φέτος τον Χειμώνα τα Τζουμέρκα τότε σίγουρα πρέπει να δείτε από κοντά την Ιερά Μονή Κηπίνας, που είναι χτισμένη στην άκρη του γκρεμού και μοιάζει σαν κρέμεται από αυτόν, με μία συγκλονιστική αρχιτεκτονική και μία μυστική κρύπτη. Μία Μονή με ιστορία αιώνων. Ένα μικρό μοναστήρι στρυμωγμένο σ’ έναν πανύψηλο βράχο στην καρδιά των Τζουμέρκων.
Τα Τζουμέρκα είναι από τις επικρατέστερες τοποθεσίες όταν θέλουμε να κάνουμε χειμερινές διακοπές. Κοντά στα Τζουμέρκα όμως, βρίσκεται και μία Ιερά Μονή που παρόλο που έχει ιστορία αιώνων και η εμφάνισή της κόβει την ανάσα, δεν την γνωρίζουν πολλοί τουρίστες.
Αν λοιπόν φέτος τον Χειμώνα έχετε προγραμματίσει οικογενειακές διακοπές στα Τζουμέρκα, τότε σίγουρα πρέπει να επιλέξετε την Ιερά Μονή Κηπίνας. Μία Μονή χτισμένη στην άκρη του γκρεμού, με μοναδική αρχιτεκτονική, ιστορία αιώνων και κρυμμένα μυστικά. Διαβάστε παρακάτω:
Δείτε ακόμα Χειμερινές διακοπές: Απόδραση στη Λίμνη Τσιβλού την μικρή Ελβετία της Ελλάδας που κρύβει ένα θαμμένο χωριο στα νερά της
Η Ιερά Μονή Κηπίνα πήρε το όνομά της κατά μία έννοια από τους κήπους που καλλιεργούσαν οι μοναχοί σε μία περιοχή, απότομη και βραχώδη. Σύμφωνα με τους γλωσσολόγους, το όνομα προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το σλάβικο όνομα Κιπ που σημαίνει ζωγραφιά.
Το συγκεκριμένο όνομα, το πήρε αργότερα και ο γειτονικός οικισμός Αρμπορέσι. Εκτός από το ιδιαίτερο όνομα όμως, το συγκεκριμένο μοναστήρι είναι ιδιαίτερο γενικά. Και όχι μόνο σαν μοναστήρι αλλά και σαν προορισμός γενικότερα.
Η πρώτη εντύπωση των επισκεπτών είναι να καθηλώνονται στο που είναι χτισμένη η Μονή. Ουσιαστικά κρέμεται στην άκρη του γκρεμού. Εκτός από την απόκρημνη ομορφιά όμως το συγκεκριμένο μοναστήρι έχει και μία μοναδική αρχιτεκτονική.
Δείτε ακόμα Στεμνίτσα – Αθανάσιος Διάκος – Βοβούσα: 3 γραφικά χωριά για τις χειμερινές σου διακοπές
Βρίσκεται ολοκληρωτικά μέσα στη κοιλιά του βράχου κοντά στον οικισμό της Κηπίνας και είναι χτισμένο στη βορειοανατολική πλευρά του άγριου φαραγγιού του Καλαρρύτικου ποταμού. Φέρει την πιο εντυπωσιακή θέα και προκαλεί τον εντυπωσιασμό όλων των επισκεπτών.
Εικάζεται ότι ιδρύθηκε το 1912 από τον Αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο όταν δημιουργήθηκε το Δεσποτάτο της Ηπείρου. Ωστόσο, υπάρχει και μία εκδοχή που λέει ότι ιδρύθηκε το 13ο αιώνα από μοναχούς της Μονής Βύλιζας.
Την παράτολμη εικόνα του όμως την πήρε στο χτίσιμο που έγινε τον 18ο αιώνα και τον 19ο αιώνα, το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε. Το 1931 έγινε μετόχι της Μονής Τσούκας.
Δείτε ακόμα Χειμώνας 2024: Επισκεφθείτε τα Λουτρά Πόζαρ για χαλαρωτικές χειμερινές διακοπές
Φέρει μια μικρών διαστάσεων μονόκλιτη βασιλική με νάρθηκα και στο εσωτερικό της έχει διακόσμηση με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Η οροφή δε του ναού σμιλεύτηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζει ένα κανονικό ομοιόμορφο θόλο. Χωρίζεται μάλιστα σε δύο επίπεδα, το ισόγειο με τον χώρο υποδοχής και τον όροφο όπου βρίσκονται τα κελιά των μοναχών.
Για να φτάσετε στο μοναστήρι ανεβαίνετε ένα ανηφορικό και μικρό μονοπάτι, που είναι και αυτό λαξευμένο στο βράχο και καταλήγει σε μία ξύλινη γέφυρα με χοντρή αλυσίδα.
Επί τουρκοκρατίας η ξύλινη γέφυρα ήταν κινητή και οι μοναχοί την ανέβαζαν με μοχλό, δημιουργώντας ένα κενό 4 μέτρων στον γκρεμό, προφυλάσσοντας το μοναστήρι από επιδρομές.
Δείτε ακόμα Πρέσπες – Άγιος Αχίλλειος: Η ιστορία και ο Θρύλος για το μικροσκοπικό νησάκι που «πλέει» πάνω στη λίμνη και μοιάζει σαν μαγικό
Ωστόσο η Ιερά Μονή Κηπίνας εκτός από την άγρια ομορφιά της, κρύβει στο εσωτερικό της και ένα μεγάλο μυστικό. Μια κρυφή πόρτα οδηγεί σε κρύπτη όπου την περίοδο της τουρκοκρατίας και της εθνικής αντίστασης αποτέλεσε κρησφύγετο των υποδούλων Ελλήνων και των αντιστασιακών.
Η μυστική αυτή κρύπτη αποτελεί την αφετηρία ενός σπηλαίου, το οποίο καταγράφηκε επίσημα για πρώτη φορά το 1956 από την “μητέρα” της ελληνικής σπηλαιολογίας, ιδρύτρια της Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Άννα Πετροχείλου.
Πρόκειται για την αρχή ενός υπόγειου, μη επισκέψιμου διαδρόμου, μήκους 250 μέτρων, ως αποτέλεσμα της διάβρωσης που προκαλούσε το νερό αμέτρητα χρόνια τώρα…
Δείτε ακόμα Επτάλοφος: Ένας μαγευτικός, καταπράσινος παράδεισος που μαγεύει με την ομορφιά του
Τα φώτα εντός της κρύπτης ωστόσο καλύπτουν μονάχα τα πρώτα 20 μέτρα, αποθαρρύνοντας έτσι τον απλό επισκέπτη στο να ικανοποιήσει την περιέργεια του σε ένα αφιλόξενο και επικίνδυνο περιβάλλον… Μπορεί όμως εσείς να κάνετε την διαφορά.
Η ιστορία της μονής χάνεται στα βάθη των αιώνων με τους ιστορικούς να μην έχουν καταλήξει ακριβώς πότε περίπου ιδρύθηκε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, η μονή εμφανίζεται στο προσκήνιο κάπου στο 1212 μ.Χ. χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες πληροφορίες. Κάποιοι πιστεύουν ότι ιδρύθηκε από κάποιον επίσκοπο Γρηγόριο. Άλλοι πάλι λένε ότι η μονή ιδρύθηκε από μοναχούς που διαφώνησαν με τον τοπικό επίσκοπο και ίδρυσαν ένα δικό τους μοναστήρι σε μία απομονωμένη περιοχή.
Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, όμως, κάποιοι μοναχοί από το κοντινό μοναστήρι της Βύλιζας είδαν ένα βράδυ μία λάμψη μέσα στο σκοτάδι και ακολουθώντας το μυστήριο φως έφτασαν στο άνοιγμα του βράχου, όπου αντίκρισαν μία αχειροποίητη εικόνα της Παναγίας. Αμέσως, οι μοναχοί θεώρησαν πως πρόκειται για θαύμα και ξεκίνησαν την διαδικασία ανέγερσης ενός ασκητηρίου μέσα στον βράχο. Μέσα στους αιώνες, η μονή ανακαινίστηκε αρκετές φορές πιθανώς λόγω των επιδρομών που υπέστη και ίσως έτσι εξηγείται και η πρωτότυπη ξύλινη γέφυρα στην είσοδο.
Δείτε όλα τα άρθρα για τις διακοπές στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.