Η έξαρση του κορονοϊού ανάγκασε τον ελληνικό λαό αλλά και τον κόσμο σε άλλες χώρες του εξωτερικού, να μείνουν σπίτι. Ο κορονοϊός, δεν τρόμαξε απλά τους ανθρώπους των χωρών που πρόσβαλλε αλλά έβγαλε στην επιφάνεια μερικά κοινωνικά ζητήματα που όλο τον υπόλοιπο χρόνο μπορεί και να μη θέλαμε να αναγνωρίσουμε.
Ένα από αυτά είναι και η βiα κατά την γυναικών. Οι περισσότεροι από εμάς, μένουμε σπίτι για τη δική μας αλλά και των υπολοίπων την ασφάλεια.
Τι γίνεται όμως, όταν το σπίτι μας γίνεται το κελί μας; Τι γίνεται όταν η σωματική μας ακεραιότητα κινδυνεύει πολύ περισσότερο από τον σύντροφό μας από ότι από έναν ιό που σίγουρα κάποια στιγμή θα αντιμετωπιστεί.
Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της καραντίνας, γνωστή έγινε η είδηση στην Ελλάδα ότι ένας άντρας σκoτωσε τη γυναίκα και τη φίλη της, έξω από ένα supermarket μπροστά στα μάτια των υπολοίπων. Αυτή η είδηση προκάλεσε σoκ στην ελληνική κοινωνία.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι δολοφoνίες και η κάθε μορφής καkοποίηση ενάντια στις γυναίκες, δεν είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που ξεκίνησε με την καραντίνα. Είναι κάτι, που βασaνίζει τις γυναίκες όλου του κόσμου, εδώ και πάρα πολλά χρόνια με μικρά ποσοστά βελτίωσης.
Όλες οι γυναίκες, έχουμε να διηγηθούμε μια ιστορία όπου κάποιος μας καkοποίησε με οποιοδήποτε τρόπο ακόμη και από τη παιδική μας ηλικία. Αυτό πρέπει να μας λέει από μόνο του, πολλά. Το φαινόμενο της έμφυλης βiας λοιπόν, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.
Η σελίδα στο Facebook “Καμιά Ανοχή” πραγματεύεται ζητήματα που αφορούν το φεμινιστικό κίνημα. Κρατά ενήμερη την κοινωνία γύρω από τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βiα.
Αποφάσισε λοιπόν να γράψει ένα κείμενο το οποίο μιλά για τις τραγiκές καταστάσεις που βιώνουν γυναίκες από όλο τον πλανήτη, όσο “προστατεύονται” μέσα στο σπίτι τους.
Στο τέλος μάλιστα, μοιράζετε μαζί μας ένα σύνδεσμο, στον οποίο μας καλεί να ψηφίσουμε έτσι ώστε να ενισχυθούν οι καμπάνιες και οι δομές που αφορούν την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Διαβάστε παρακάτω:
“Εγώ μένω στο σπίτι, αλλά σπίτι μένει και αυτός”
Έτσι λένε οι αδερφές μας στην Αργεντινή, μετά από 10 μέρες καραντίνας, 12 γυναικοκτονίες και 8 καταγγελθείσες απόπειρες. Το Σάββατο μόνο, καταγράφηκαν 5 γυναικοκτονίες. Ανάμεσα τους, μάνα και κoρη, η Cristina 40 χρονών, και η Ada, 7, που βρέθηκαν θαμμένες στον κήπο του σπιτιού τους.
Προτού κηρυχθεί η καραντίνα, η Cristina είχε κινήσει διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων κατά του καkοποιητικού της συντρόφου. Από τις 20 Μάρτη και μετά, υποχρεώθηκε να συγκατοικεί μαζί του, χωρίς δυνατότητα φυγής.
Στην Αργεντινή οι καταγγελίες για έμφυλη βiα έχουν μειωθεί κατά 70%, κάτι που φανερώνει ότι τα θύματα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο νομικό μηχανισμό προστασίας. Μειωμένες είναι και οι κλήσεις στις γραμμές στήριξης, καθώς είναι αδύνατο μια γυναίκα να καλέσει για να καταγγείλει την βiα, με τον καkοποιητή σύντροφο δίπλα της.
Στην Ισπανία μετράμε 11 γυναικοκτονίες τις ημέρες της καραντίνας, αλλά σήμερα το φεμινιστικό κίνημα κατέγραψε μία νίκη. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτάξει ξενοδοχεία προκειμένου να στεγαστούν οι επιζώσες έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βiας, αφού οι ξενώνες έχουν ήδη γεμίσει.
Παρόμοια η κατάσταση και στη Γαλλία, όπου επίσης η κυβέρνηση αποφάσισε την επίταξη ξενοδοχείων, αλλά και το άνοιγμα 20 νέων κέντρων ημέρας για καkοποιημένες γυναίκες. Επίσης, εκγρίθηκε έκτακτη χρηματοδότηση του 1 εκ. ευρώ για τις οργανώσεις που στηρίζουν επιζώσες.
Και στις δύο χώρες η κωδική ονομασία “Μάσκα 19” στα φαρμακεία είναι το σύνθημα για να καταλάβει ο/η φαρμακοποιός, ότι η γυναίκα μπροστά του/της ζητάει βοήθεια ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας.
Στην Ελλάδα, που μετράμε ήδη 3 αδερφές μας δολοφονημένες εν μέσω καραντίνας, παρατηρήθηκε μείωση στις κλήσεις που δέχεται το 15900, ο αριθμός 24ωρης βοήθειας, αφού είναι αδύνατον να καλέσεις όταν βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο με τον καkοποιητή.
Δίκτυα προστασίας σε κάθε γειτονιά.
Δυνατότητα οnline έκκλησης σε βοήθεια.
Εκδίκαση των υποθέσεων έμφυλης βiας. Καμία αναβολή.
Ενίσχυση τώρα των κρατικών δομών υποστήριξης.
Ασφαλή στέγη για όλες/όλα!
Στη φωτογραφία μηνύματα που κρεμούν στα μπαλκόνια τους οι φεμινίστριες στην Αργεντινή, μαζί με το σύνθημα “Εμένα δε με προστατεύει ο μπάτσος. Με προστατεύουν οι γειτόνισσες μου”
Υγ: Η Καμία Ανοχή τρέχει καμπάνια συλλογής υπογραφών για την άμεση ενίσχυση των δομών προστασίας από την έμφυλη ή/και ενδοοικογενειακή βiα.
Υπόγραψε κι εσύ εδώ: https://bit.ly/3dILnft
#ΚαμίαΜόνη #ΚανέναΜόνο #ΚαμίαΑνοχή #HomeIsNotSafeForAll
Photo via: Getty Images
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη
Ειδήσεις σήμερα
- Καιρός : Μετά τις καταιγίδες έρχονται τα πρώτα χιόνια – Αναλυτικά οι περιοχές
- Ξεκινάει σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων : Τι είναι το Σαρανταλείτουργο
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη ξεκαθαρίζει στον Αργύρη πως δεν τον θέλει πια
- Άση Μπήλιου : Πανσέληνος Νοεμβρίου 2024 – Πώς θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα το 2024