Close

Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις της μαμάς και του μπαμπά στην εγκυμοσύνη

Οι ψυχολογικές_ μεταπτώσεις _της μαμάς _και του μπαμπά _στην εγκυμοσύνη _

Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις της μαμάς και του μπαμπά στην εγκυμοσύνη! Όταν δύο άνθρωποι γίνονται για πρώτη φορά γονείς, σίγουρα έχουν περίεργες ψυχολογικές αντιδράσεις, που ίσως να μην μπορούν να ερμηνεύσουν.

Αυτές οι ψυχολογικές αντιδράσεις στους νέους γονείς μπορεί να φαίνονται περίεργες και ακαταλαβίστικες, όμως δεν είναι. Όλοι οι άνθρωποι που γίνονται για πρώτη φορά γονείς έχουν πάνω κάτω τις ίδιες ψυχολογικές αντιδράσεις. Η περίοδος αυτή μπορεί να είναι μία πολύ χαρούμενη αλλά και αγχωτική περίοδος.

Δείτε ακόμα Ανασφάλειες : 8 συμπεριφορές που δείχνουν ότι έχεις πολλές

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν αποφασίσαμε να μιλήσουμε για τις ψυχολογικές αντιδράσεις των ανθρώπων που θα γίνουν για πρώτη φορά γονείς. Θα μιλήσουμε ξεχωριστά για την μαμά και τον μπαμπά, αφού και οι δύο φαίνεται πως περνούν από ξεχωριστά στάδια. Διαβάστε παρακάτω:

Οι ψυχολογικές αντιδράσεις της μαμάς

Η περίοδος της εγκυμοσύνης στη ζωή μίας γυναίκας είναι μία πολύ όμορφη αλλά ταυτόχρονα και μία πολύ στρεσογόνα εμπειρία. Οι γυναίκες που μένουν έγκυες έρχονται αντιμέτωπες με πολλές αλλαγές που αφορούν το σώμα και την καθημερινότητά τους.

Μπορεί αυτές οι αλλαγές να επηρεάζουν και τον σύντροφό τους, όμως οι μητέρες τις βιώνουν από πρώτο χέρι, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το σημερινό μας άρθρο από εκείνες. Για την ζωή μίας γυναίκας λοιπόν η εγκυμοσύνη είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός.

Ταυτόχρονα όμως φέρνει αλλαγές, ερωτηματικά και φόβους που αφορούν τόσο το παιδί όσο και την οικογένεια που πρόκειται να δημιουργήσουν. Και φυσικά οι ορμονικές αλλαγές δεν κάνουν την όλη κατάσταση πιο εύκολη.

Όταν μία γυναίκα μένει έγκυος περνάει αρκετές ψυχολογικές διακυμάνσεις. Οι κοινωνικοί, οι προσωπικοί και οι ορμονικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις ψυχολογικές διακυμάνσεις. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να αναλύσουμε τις ψυχολογικές αντιδράσεις της μαμάς ανά τρίμηνο.

1ο τρίμηνο

Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τα σημάδια της δεν είναι ακόμη ορατά. Αυτό οδηγεί την μέλλουσα μαμά στο να αμφιβάλλει για την εγκυμοσύνη της αλλά και για την ίδια.

Η σοβαρότητα του πρώτου τριμήνου και οι πιθανοί κίνδυνοι που έχει, δημιουργούν ένα αυξημένο άγχος. Αυτό γίνεται πιο σοβαρό αν η μέλλουσα μαμά έχει έρθει στο παρελθόν με εμπειρίες αποβολής ή παρόμοια δυσάρεστα περιστατικά.

Αν μιλήσουμε για το πρακτικό επίπεδο, τα συνηθισμένα συμπτώματα της εγκυμοσύνης που είναι ίσως οι ζαλάδες, οι ναυτίες κοκ, δημιουργούν μία δυσφορία στην γυναίκα. Οι ορμονικές αλλαγές που γίνονται στο σώμα της εκείνη την περίοδο σε συνδυασμό με την προσωπικότητά της, επηρεάζουν αρκετά τον συναισθηματικό της κόσμο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα και κυκλοθυμίες. Αυτή η περίοδος είναι μία περίοδος που η μέλλουσα μαμά επικεντρώνεται σε αυτό που συμβαίνει στο σώμα της αλλά και στο πως μπορεί να προσέξει περισσότερο τον εαυτό της.

2ο τρίμηνο

Περνάμε στο 2ο τρίμηνοι όπου τα σημάδια της εγκυμοσύνης είναι πλέον ορατά. Σε αυτό το τρίμηνο η μέλλουσα μητέρα ήδη μπορεί να νιώσει κάποιες κινήσεις του εμβρύου. Η προσοχή της λοιπόν αλλάζει κατεύθυνση από τον εαυτό της, στο παιδί που πρόκειται να φέρει στον κόσμο.

Το άγχος του πρώτου τριμήνου έχει υποχωρήσει, όμως συνεχίζει να έχει άγχος για οτιδήποτε κάνει. Σκέφτεται πολύ το τι θα φάει, το τι θα νιώσει, είναι προσεκτική με τις κινήσεις της και το πόσο κουράζεται. Δεν θέλει μία δική της λάθος κίνηση να επηρεάσει αρνητικά το παιδάκι της.

Σε αυτό το τρίμηνο υπάρχουν ακόμη αρνητικά συναισθήματα που προέρχονται από τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της. Ξεκινάει να νιώθει άγχος για τα κιλά που θα πάρει κι αν καταφέρει να τα χάσει. Την ενδιαφέρει πολύ η εικόνα του σώματός της και αν αυτή την εικόνα την αποδέχεται ο σύντροφός της.

Επίσης ανησυχεί για το αν ο σύντροφός της θα είναι σε θέση να την υποστηρίξει, όσο οι αλλαγές στο σώμα και στην καθημερινότητά της έχουν αρχίσει να συμβαίνουν.

3ο τρίμηνο

Το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι η περίοδος που η μέλλουσα μητέρα ξεκινάει να ανησυχεί και να ανυπομονεί για τον τοκετό. Είναι μία περίοδος που οι φόβοι και οι ανησυχίες της αφορούν τον εαυτό της όσων αφορά τον τοκετό. Αν δηλαδή τα βγάλει πέρα, πως θα είναι, αν καταλάβει τα σημάδια όταν έρθει η στιγμή του τοκετού, αν το παιδί είναι υγιές.

Επίσης σε αυτή τη περίοδο και όσο κοντοζυγώνει η μέρα του τοκετού αρχίζουν και αυξάνονται οι ανησυχίες της για το αν καταφέρει να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον νέο ρόλο της μητέρας. Αυτές οι ανησυχίες αυξάνονται όλο και περισσότερο με τον ερχομό του παιδιού.

Αυτές τις σκέψεις και τις ανησυχίες πολύ συχνά οι μέλλουσες μητέρες αποφασίζουν να τις εκφράσουν. Η μέλλουσα μητέρα εκείνο το τρίμηνο ειδικά θέλει περισσότερη φροντίδα και ψυχολογική στήριξη από τον σύντροφό της αλλά και από το φιλικό και το οικογενειακό περιβάλλον.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η εγκυμοσύνη για κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και ότι η γυναίκα μπορεί να βιώσει φόβους και ανησυχίες ανεξάρτητα από το αν θα ξαναγίνει μητέρα. Επίσης όσο ευνοϊκές και αν είναι οι συνθήκες μίας εγκυμοσύνης, η γυναίκα έχει ανάγκη να νιώθει ασφαλής.

Οι ανασφάλειες και οι φόβοι της μπορεί να είναι λιγότερες ή περισσότερες ανάλογα με το πόσο έχει δουλέψει τις ανασφάλειες και τους φόβους της στο παρελθόν. Το οικογενειακό και το φιλικό περιβάλλον θα πρέπει εκείνη την περίοδο να δείξει πλήρη κατανόηση.

Οι ψυχολογικές αντιδράσεις του μπαμπά

Η αλήθεια είναι πως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όλη η προσοχή πέφτει πάνω στην μέλλουσα μητέρα και στις ανάγκες της. Αυτό είναι δικαιολογημένο αφού η γυναίκα είναι αυτή που βιώνει κάθε είδους αλλαγή από πρώτο χέρι. Όμως οι ψυχολογικές διακυμάνσεις και οι φόβοι αφορούν και τον μέλλοντα πατέρα.

Δυστυχώς οι ψυχολογικές ανάγκες του μπαμπά, δεν παρατηρούνται συχνά από το φιλικό και το οικογενειακό περιβάλλον. Επίσης ούτε η ίδια η σύζυγος σε πολλές περιπτώσεις δίνει την απαραίτητη σημασία αφού έχει δικά της θέματα να την απασχολούν.

Αυτές οι ψυχολογικές αντιδράσεις στην περίπτωση του μπαμπά, δεν σχετίζονται με τα στάδια της εγκυμοσύνης όπως γίνεται στην περίπτωση της μαμάς. Περισσότερο σχετίζονται με τον ερχομό του παιδιού στην οικογένεια και στο κατά πόσο ο ίδιος είναι έτοιμος να γίνει μπαμπάς και πόσο καλός μπαμπάς θα γίνει.

Έχει άγχος για τις οικονομικές υποχρεώσεις που θα αλλάξουν και στο κατά πόσο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού και της συζύγου του. Δεν είναι λίγοι οι άντρες που νιώθουν αποκομμένοι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όσων αφορά τον ρόλο τους σαν γονέας.

Επίσης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όλο το φιλικό και το οικογενειακό περιβάλλον θα νιώσει ότι ο μέλλοντας πατέρας  αδιαφορεί για τις ανάγκες τους. Όπως και στην μέλλουσα μητέρα έτσι και στον μέλλοντα πατέρα η πατρότητα που έρχεται μπορεί να του ξυπνήσει παιδικές αναμνήσεις και εμπειρίες.

Αυτές οι σκέψεις θα τον κάνουν να επανεξετάσει τον ρόλο του σαν πατέρας και ίσως να θέλει να διαφοροποιηθεί από τα λάθη των γονιών του. Το άγχος θα γεννηθεί όταν θα ξεκινήσει να σκέφτεται κατά πόσο μπορεί όντως να γίνει καλύτερος πατέρας, από το πρότυπο που είχε στο σπίτι του.

Επίσης ο μέλλοντας πατέρας μπορεί να αλλάξει στάση απέναντι στην σύντροφό του. Αυτό μπορεί να γίνει διότι μπορεί να επηρεαστεί από τις αλλαγές στην συμπεριφορά της ή και από τις αλλαγές που γίνονται στο σώμα της. Και αυτό ίσως επηρεάσει την σ@ξουαλική τους ζωή και τους αποσυντονίσει.

Τις περισσότερες φορές εξαιτίας των κοινωνικών στερεοτύπων είναι εξαιρετικά δύσκολα για τον μέλλοντα πατέρα να παραδεχτεί τους φόβους και τις ανησυχίες του. Μπορεί να έχει περίεργα συναισθήματα εκείνη την περίοδο που θα είναι φυσιολογικά όμως δύσκολα θα τα εξωτερικεύσει.

Σωστό θα ήταν και οι δύο σύντροφοι να μελετήσουν και να κατανοήσουν αυτές τις ψυχολογικές αντιδράσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν ομαλά μεταξύ τους και θα ξεκινήσουν να καταλαβαίνονται περισσότερο.

Αυτή η διαδικασία θα μπορέσει να διευκολύνει την όλη εμπειρία μέσα από την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των δύσκολων συναισθηματικών αλλαγών. Επίσης θα μπορέσει να βοηθήσει τους δύο γονείς να αποδεχτούν τις αλλαγές που θα έρθουν στην ζωή τους και να δουν ότι μέσα από όλο αυτό, μόνο κάτι καλό μπορεί να ξεκινήσει.

Η συζήτηση, η σωστή επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι και η εξωτερίκευση των συναισθημάτων – όσο χαζά ή παράλογα νιώθετε ότι είναι – θα βοηθήσει πολύ στην σωστή επικοινωνία μεταξύ σας και θα επιτύχει λιγότερες εντάσεις και ανασφάλειες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Photo cover via: infokids.gr