Γιατί η κοινωνία δείχνει μία επιλεκτική ευαισθησία ανάμεσα στη παχυσαρκία και στη νευρική ανορεξία; Μερικοί προβληματισμοί μας…
Τα τελευταία χρόνια το κίνημα του body positivity έχει πάρει αρκετή δημοτικότητα και προτρέπει τους ανθρώπους να αγαπήσουν το σώμα τους γι’ αυτό που είναι. Κι ενώ στα άτομα με νευρική ανορεξία η κοινωνία δείχνει αλληλεγγύη και ανοχή, στα άτομα με παχυσαρκία δεν υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διαβάστε παρακάτω:
To body positivity ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια και πρεσβεύει την αγάπη και την αποδοχή του σώματος, ανεξάρτητα από τις ατέλειές του. Παρόλα αυτά, έχει παρερμηνευθεί από ένα μεγάλο μέρος του κόσμου.
Το body positivity σε καμία περίπτωση δεν προτρέπει τον κόσμο να γίνει παχύσαρκος ή να παραμείνει παχύσαρκος και φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα άτομα με νευρική ανορεξία.
Πώς τα social media ενισχύουν τις ανασφάλειές μας
Αυτό που λέει όμως είναι, ότι μέχρι να καταφέρεις να χάσεις ή να πάρεις κιλά δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι για το βάρος σου. Κι ενώ εδώ και μία δεκαετία τα άτομα με νευρική ανορεξία αντιμετωπίζονται από την κοινωνία με μία ευαισθησία και μία αλληλεγγύη, το ίδιο δεν ισχύει και για τα άτομα με παχυσαρκία.
Photo via: Pinterest
Παρόλο που και οι δυο περιπτώσεις αποτελούν διατροφικές διαταραχές που έχουν ψυχολογικό υπόβαθρο, υπάρχουν πληθώρα σχολίων κάτω από παχύσαρκες κοπέλες που αναδεικνύουν το σώμα τους στο TikTok, για το πόσο άσχημες και αποκρουστικές είναι.
Για την κοινωνία, ένα άτομο με παχυσαρκία αρέσκεται στο να τρώει ενώ ένα άτομο με νευρική ανορεξία, έχει ψυχικά προβλήματα. Αυτό όμως δεν ισχύει. Ένα άτομο με παχυσαρκία έχει διατροφική διαταραχή και αυτό σημαίνει ότι δεν τρώει επειδή πεινάει συνέχεια ή του αρέσουν οι λιχουδιές.
Brain Dump: Τί είναι, πώς επιτυγχάνεται και γιατί το συστήνουν οι ψυχολόγοι για καλύτερη ψυχική υγεία
Τρώει για να καλύψει κάποιο κενό και ταυτόχρονα νιώθει τύψεις γι’ αυτό. Μπορεί να υπάρχουν μέρες που ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή ή καταφεύγει σε ακραίες και επικίνδυνες δίαιτες για να χάσει γρήγορα κιλά και μέρες που τρώει ό,τι βρει μπροστά του από αντίδραση ή από στεναχώρια.
Και όλο αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος, που είναι αρκετά δύσκολο να απεγκλωβιστεί από αυτόν. Δυστυχώς όμως οι άνθρωποι διαμορφώνουν άποψη από τα media.
Πριν 10 χρόνια περίπου εκπομπές κοινωνικού ενδιαφέροντος έθιξαν το ζήτημα της νευρικής ανορεξίας με μία ευαισθησία παραπάνω και αυτό, οδήγησε μία μεγάλη μερίδα του κόσμου να ευαισθητοποιηθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Όταν θα βρεις τη γαλήνη μέσα σου θα δεις πως όλα θα αλλάξουν
Στον αντίποδα, μόλις λίγα χρόνια πριν, γνωστοί παρουσιαστές δεν δίσταζαν να χαρακτηρίσουν ως “φάλαινες που ξέβρασε η θάλασσα” επίδοξα plus size μοντέλα, που είχαν συμμετάσχει στο γνωστό GNTM. Ταυτόχρονα όλη αυτή η παραπληροφόρηση σχετικά με το body positivity, αυξάνει περισσότερο το πρόβλημα.
Photo via: queen.gr
Άνθρωποι που δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τι πρεσβεύει το συγκεκριμένο κίνημα, θεωρούν ότι οι χοντροί όλοι του κόσμου έχουν κάνει μία ομάδα και προσπαθούν να επιβάλλουν τον τρόπο ζωής τους σε όλους τους υπόλοιπους.
Και φυσικά τα περισσότερα χοντροφοβικά σχόλια τα δέχονται οι γυναίκες, διότι “άντρες με κοιλίτσα σα καραμελίτσα”, αλλά το ίδιο δεν ισχύει και για μία γυναίκα, που οφείλει να είναι αδύνατη, σ3ξυ, εντυπωσιακή, περιποιημένη, χωρίς ραγάδες, χωρίς κυτταρίτιδα, χωρίς καμία ατέλεια γενικότερα.
Μπορείς να επιλέξεις την ευτυχία αρκεί να ξέρεις να την αναγνωρίζεις
Μιας και παλεύω με την παχυσαρκία όλα αυτά τα χρόνια, έχω την ανάγκη να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα, για τα αυτιά που ενδιαφέρονται ακόμη να ακούσουν και για τα μάτια που ενδιαφέρονται να διαβάσουν. Η παχυσαρκία είναι διατροφική διαταραχή.
Κανένας δεν προσπαθεί να πείσει κανέναν ότι η παχυσαρκία είναι το νέο πρότυπο ομορφιάς. Φυσικά και δεν είναι και αυτό, όχι επειδή είναι αντιαισθητικό, αλλά επειδή είναι ανθυγιεινό. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό τα άτομα με παχυσαρκία ή με νευρική ανορεξία να αποτινάξουν από πάνω τους το στίγμα για να ξεπεράσουν το πρόβλημα.
Διότι τα άτομα με διατροφικές διαταραχές πέρα από άλλα ψυχολογικά ζητήματα που ενδεχομένως να πρέπει να λύσουν, είναι άτομα που όλη τους τη ζωή ένιωθαν ότι δεν ανήκουν στα πρότυπα ομορφιάς.
Μεγάλωσα αρκετά για να χαλάω στιγμές με ανθρώπους χωρίς ουσία και ψυχή
Και είτε έκαναν εμετούς και δεν έτρωγαν τίποτα για να μοιάσουν στα μοντέλα των περιοδικών, είτε αντιδραστικά έτρωγαν και μετά αυτομαστιγώνονταν που έτρωγαν.
Photo via: tlife.gr
Αν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουμε ότι το σώμα μας είναι όμορφο όπως κι αν είναι και πως η διατροφή δεν έχει να κάνει με την εξωτερική εμφάνιση αλλά με την σωστότερη λειτουργία του οργανισμού, η σχέση μας με την τροφή θα αλλάξει ριζικά. Δε θα τρώμε ψυχαναγκαστικά και μετά θα τιμωρούμε τον εαυτό μας γι’ αυτό.
Ούτε θα βλέπουμε τον εαυτό μας μονίμως υπέρβαρο στον καθρέφτη ενώ η ζυγαριά λέει το εντελώς αντίθετο. Το body positivity στοχεύει στην αποδοχή των ατελειών αλλά και στην ουσιαστική αγάπη για το σώμα.
Ιστριονική – δραματική διαταραχή προσωπικότητας: Τί είναι και ποια είναι τα συμπτώματα
Γιατί αγάπη για το σώμα, πέρα από το να μην ντρέπεσαι να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα με το μαγιό είναι και να επιλέξεις να φας μία σαλάτα από μία πίτσα.
Είναι και το να σταματήσεις να νιώθεις ένοχη ή και ένοχος κάθε φορά που τρως κάτι παραπάνω. Είναι να προσπαθείς να βάλεις την γυμναστική στη ζωή σου, να κόψεις το κάπνισμα και κάθε ανθυγιεινή συνήθεια για να ζήσεις εσύ καλύτερα.
Και η κοινωνία που δείχνει με το δάχτυλο οποιοδήποτε δεν πληρεί τις προδιαγραφές της και διαμορφώνει άποψη ανάλογα το τι προβάλλεται σαν σωστό μέσα από την τηλεόραση και τα social media, αν δεν μπορεί να βοηθήσει καλύτερα να κλείσει το στόμα της.
Αγκαλιά της πεταλούδας: Τί είναι και γιατί μας ηρεμεί από το άγχος και το στρες
Ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να ανοίξει τους ορίζοντές της και να μην διατηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, ανάλογα με το κατά που φυσάει ο αέρας, σαν τις σημαδούρες.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Κλειστά σχολεία αύριο Πέμπτη (16/01) – Η Λίστα με τις περιοχές
- Άσπα Τσίνα: Πώς είναι σήμερα – Η συγκλονιστική αλλαγή στην εξωτερική της εμφάνιση
- Με δάκρυα στα μάτια ο Δημήτρης Αλεξάνδρου: Έχασα ό,τι πιο σημαντικό είχα στη ζωή μου – Η εξομολόγηση που ραγίζει καρδιές