Πασχαλινές Αποδράσεις: Η Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης, είναι από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, για να επισκεφτείτε το Πάσχα. Τα έθιμα οι παραδώσεις και το κατανυκτικό κλίμα στις εκατοντάδες εκκλησίες του νησιού την καθιστούν στους Top προορισμούς για όλη την οικογένεια.
Το Πάσχα κοντοζυγώνει και είναι λογικό να προγραμματίζουμε σιγά σιγά τις Πασχαλινές μας διακοπές. Γι’ αυτό και στο σημερινό άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σας, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το Πάσχα στη Πάτμο.
Αν θέλετε να γιορτάσετε το Πάσχα σε ένα όμορφο νησί με κατάνυξη και σεβασμό στις παραδόσεις, τότε σίγουρα η Πάτμος θα πρέπει να είναι η Νο1 σας επιλογή. Παρακάτω θα δούμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη Πάτμο και τα Πασχαλινά της έθιμα. Διαβάστε παρακάτω:
Το Πάσχα στη Πάτμο
Το νησί της Πάτμου είναι ξακουστό σε όλη την Ελλάδα για το κατανυκτικό και βαθιά παραδοσιακό Πάσχα. Υπάρχει το μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου, που καθορίζει κατά κάποιο τρόπο το ύφος αλλά και την κουλτούρα του νησιού.
Στη Πάτμο τηρούνται όλα τα Πασχαλινά θρησκευτικά και μη έθιμα αιώνων είναι σίγουρα η ιδανική επιλογή για Πασχαλινές διακοπές για όλη την οικογένεια. Σε έναν λόγο καταμεσής της Χώρας, είναι χτισμένα η Μονή που εποπτεύει όλη την περιοχή και ως καστρομονάστηρο, περιβάλλεται από ψηλά πέτρινα τείχη.
Photo via: neakriti.gr
Αυτό είναι που την κάνει και τόσο επιβλητική. Είναι το σπουδαιότερο και το πιο όμορφο αξιοθέατο του νησιού που την περίοδο του Πάσχα φυσικά και έχει τη τιμητική του. Αξίζει να σημειωθεί ότι χτίστηκε τον 11ο αιώνα από τον Όσιο Χριστόδουλο, που έφτασε στη Πάτμο, διωγμένος από το όρος Λάτρος, προς τιμή του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου.
Πάσχα στα Μετέωρα: Η κατανυκτική ατμόσφαιρα και το τελετουργικό στα μοναστήρια είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής
Ο Άγιος, έζησε για αρκετό διάστημα στην Πάτμο και μετέστρεψε πολλούς πάτμιους στον χριστιανισμό ενώ ήταν εδώ που έγραψε και το κείμενο της Αποκάλυψης. Αξίζει να σημειωθεί πως το Μοναστήρι, το Σπήλαιο της Αποκάλυψης αλλά και ο οικισμός της Χώρας είναι χαρακτηρισμένα ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η Πάτμος λοιπόν το Πάσχα γίνεται περιβόητη σε τουρίστες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό κι έτσι, αποκτά έναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Στο νησί θα ζήσετε ολόκληρη την εμπειρία του Πάσχα. Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι γεμάτη τελετουργικά και έθιμα που έχουν βαθιά τις ρίζες τους στο χρόνο.
Photo via: tanea.gr
Μάλιστα αυτά τα έθιμα ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων που μετά τη λειτουργία μοιράζουν βάγια, πλεγμένα σε σχήμα σταυρού και ψαριού. Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα στο μοναστήρι τελούνται λειτουργίες που ξεκινούν περίπου στις 8:30 το πρωί και λήγουν στις 21:00.
Ταίναρο το μέρος που μάθαμε από την σειρά “Η Μάγισσα”: Ένα ταξίδι στην πύλη του κάτω κόσμου
Η μέρα που είναι όμως η πιο ξεχωριστή από όλες είναι η Μεγάλη Πέμπτη, που στις 11:00 το πρωί στη πλατεία του δημαρχείου, στη Χώρα του νησιού τελείται η τελετή του Νιπτήρος. Είναι μία μεγάλη πομπή που ξεκινάει από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη και καταλήξει στη πλατεία του Δημαρχείου.
Εκεί ο ηγούμενος της Μονής πλένει συμβολικά τα πόδια μοναχών, σε αναπαράσταση της πράξης του Χριστού. Δηλαδή ο ηγούμενος αναπαριστά τον Χριστό και οι μοναχοί τους μαθητές του, στο Μυστικό Δείπνο. Στη συνέχεται κατευθύνεται προς τον τόπο της προσευχής αναπαριστώντας τη μετάβαση του Ιησού στο κήπο της Γεσθημανής.
Εκεί, ως γνωστόν, ο Ιούδας παρέδωσε τον Χριστό στους Ρωμαίους. Το συγκεκριμένο έθιμο χρονολογείται από τον 4ο αιώνα που τελούταν κυρίως στα μοναστήρια, ενώ κατά τη διάρκεια του Βυζαντίου, τον Ιησού τον αναπαριστούσαν οι αυτοκράτορες και τους μαθητές οι φτωχοί πολίτες.
Το κατανυκτικό Πάσχα στη Σκιάθο: Η περιφορά του επιτάφιου στις 4 τα ξημερώματα και οι θρηνητικοί ψαλμοί
Θα πρέπει όμως σίγουρα να επισκεφθείτε και τον πρωινό ευχέλαιο στις 7:00 το πρωί, όπου στο τέλος ο παπάς σας ευλογεί κάνοντας σας έναν μικρό σταυρό με λάδι στο πρόσωπο και στα χέρια. Αν δεν έρθουν όλοι από την οικογένεια μπορείτε να ζητήσετε να σας δώσουν λίγο βαμβάκι με αγιασμένο λάδι για να τους ευλογήσετε εσείς.
Photo via: newsbeast.gr
Τη Μεγάλη Παρασκευή, το νησί έχει 10 επιτάφιους. Οι πιο κεντρικοί είναι στη Χώρα, αυτοί της Παναγίας των Κοιμητηρίων και της Υπαπαντής που συναντιούνται στη πλατεία Λεβιάς, του Σπήλαιου της Αποκάλυψης και στη Σκάλα.
Αυτοί του Άγιου Ιωάννη του Προδρόμου και του Αγίου Νικολάου, είναι επίσης κεντρικοί και συναντιούνται στη κεντρική πλατεία. Την ήδη δυνατή ατμόσφαιρα ενισχύουν οι γυναίκες που βγαίνουν από τα σπίτια και ραντίζουν τον επιτάφιο και τον κόσμο με ανθόνερο και μοσχοβολά ο τόπος.
Λίμνες Μεταλλείων: O άγνωστος παράδεισος της Εύβοιας μόλις 2 ώρες από την Αθήνα
Το Μεγάλο Σάββατο, η πιο κατανυκτική Ανάσταση είναι αυτή στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου αλλά και του Μοναστηριού της Ζωοδόχου Πηγής. Ωστόσο ιδιαίτερη είναι η ατμόσφαιρα και στις υπόλοιπες εκκλησίες του νησιού.
Αν και την λειτουργία της Αγάπης το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα συνήθως την προσπερνάμε, εδώ αξίζει τον κόπο να την παρακολουθήσετε καθώς το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε εφτά διαφορετικές γλώσσες όπως αγγλικά, γαλλικά, ρώσικα, ιταλικά, αραβικά κ.α.
Σημειώστε πως ο δήμος Πάτμου την Κυριακή του Πάσχα στην πλατεία της Σκάλας θα κάνει μεγάλο γλέντι για όλους τους επισκέπτες. Τα έθιμα και ο εορτασμός του Πάσχα ολοκληρώνεται τη Νέα Τρίτη με τις ενορίες να περιφέρουν τα ιερά εικονίσματα στα σπίτια των πιστών.
Λίμνη Ζηρού: Ένας παραμυθένιος προορισμός και ο μύθος με τις δυο αδερφές που τον συνοδεύει
Έτσι, έχουν την ευλογία του Θεού ενώ εικονίσματα και λείψανα του Μοναστηριού μεταφέρονται για προσκύνημα στην πλατεία της Αγίας Λεβιάς στη Χώρα.
Photo via: in.gr
Βέβαια το Πάσχα δεν έχει μόνο θρησκευτική διάσταση αλλά και γαστρονομική. Γι’ αυτό αν βρεθείτε φέτος το Πάσχα στη Πάτμο, αξίζει να δοκιμάσετε το δασόαλο, ένα ρόφημα από ψωμί, αμύγδαλα και ροδόνερο ή μαστίχα και φυσικά ζάχαρη.
Το πασπαλίζουν με μοσχοκάρυδο και θεωρείται υπερτροφή. Το πίνουν κυρίως τη Μεγάλη Παρασκευή για να δώσει ενέργεια λόγω της νηστείας. Επίσης δοκιμάστε τις τοπικές τυρόπιτες και το γεμιστό κατσικάκι στο φούρνο με συκωτάκια και ρύζι.
Δείτε όλα τα άρθρα για τις διακοπές στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.