Πάσχα στην Ύδρα: Πασχαλινές διακοπές γεμάτες παράδοση. Το Πάσχα στην Ύδρα είναι γεμάτο παράδοση και θρησκευτικά ήθη και έθιμα που αξίζει να ζήσεις από κοντά στις πασχαλινές σου διακοπές.
Το Πάσχα είναι μία χριστιανική γιορτή που μας φέρνει κοντά στον Χριστό αλλά και στις ελληνικές μας παραδόσεις. Επίσης το Πάσχα είναι μία αφορμή να κάνεις μερικές αποδράσεις με τους δικούς σου ανθρώπους και να διασκεδάσεις σύμφωνα με τις χριστιανικές αλλά και ελληνικές παραδόσεις σε διάφορα μέρη της χώρας.
Στο σημερινό μας άρθρο λοιπόν θα σας παρουσιάσουμε το μοναδικό Πάσχα στην Ύδρα. Η Ύδρα φημίζεται για το πως γιορτάζει κάθε χρόνο το Πάσχα αφού είναι ένα μέρος που δίνει στο Πάσχα την αξία που του αξίζει. Πάντα σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις και τα χριστιανικά ήθη και έθιμα. Διαβάστε παρακάτω:
Λίγα λόγια για το Πάσχα στην Ύδρα
Οι κάτοικοι της Ύδρας λοιπόν κρατούν τις παραδόσεις, τα θρησκευτικά ήθη και έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα και σίγουρα το Πάσχα στην Ύδρα είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο Πάσχα έχετε ζήσει στην Ελλάδα.
Έτσι οι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, μπορούν να βιώσουν αλλά και να συμμετέχουν σε πολλά και διαφορετικά θρησκευτικά έθιμα.
Συγκεκριμένα από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας που κορυφώνεται και το Θείο Δράμα οι κάτοικοι της Ύδρας αλλά και οι επισκέπτες γεμίζουν τις εκκλησίες. Η Μεγάλη Εβδομάδα στην Ύδρα κυλάει σε θρησκευτικούς ρυθμούς και καταλήγει σε μία λαμπρή Αναστάσιμη νύχτα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για να ολοκληρωθεί με το κάψιμο του Ιούδα.
Μεγάλη Πέμπτη: Η ακολουθία της Σταύρωσης το βράδυ
Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης η Ύδρα βρίσκεται σε κλίμα μεγάλης κατάνυξης όπου και πραγματοποιείται στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας όπως και στις άλλες ενοριακές εκκλησίες της Ύδρας η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών και της Σταύρωσης του Χριστού.
Οι Επιτάφιοι στην Ύδρα
Την Μεγάλη Παρασκευή είναι η κορύφωση του Θείου Δράματος και τελείται η Αποκαθήλωση του Κυρίου αρχικά στις ενοριακές εκκλησίες της Ύδρας και στην συνέχεια στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας με την συμμετοχή όλου του Κλήρου.
Φυσικά οι καμπάνες του νησιού χτυπούν πένθιμα και η πρώτη καμπάνα που θα ακουστεί στο νησί είναι η καμπάνα του Μοναστηριού και ακολουθούν οι καμπάνες των υπόλοιπων εκκλησιών που είναι η Αγία Βαρβάρα, η Υπαπαντή και του Αγίου Δημητρίου.
Το βράδυ της μεγάλης Παρασκευής υπάρχει στην Ύδρα μεγάλη θρησκευτική κατάνυξη αλλά και λαμπρότητα στο κατάμεστο και γραφικό λιμάνι της Ύδρας μπροστά από την βορινή πύλη του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου στην πλατεία Π. Κουντουριώτη.
Δείτε ακόμα Πότε πέφτει το Πάσχα το 2022;
Εκεί βρίσκεται πλήθος κόσμους που περιμένει τους Επιτάφιους από τις ενορίες του Αγίου Δημητρίου, της Αγίας Βαρβάρας και της Υπαπαντής του Χριστού. Υπάρχουν Επιτάφιοι στολισμένοι με ανοιξιάτικα λουλούδια και φυσικά το γραφικό λιμάνι στο φόντο.
Ακολουθεί η Περιφορά των Επιταφίων μέσα από τα πλακόστρωτα δρομάκια της Ύδρας και στην συνέχεια επιστρέφουν για τις ενορίες τους με πλήθος κόσμου να ακολουθεί με κατάνυξη.
Η περιφορά του Επιταφίου στα Καμίνια την Μεγάλη Παρασκευή
Θα σας μιλήσουμε για ένα από τα πιο όμορφα και πιο γραφικά θρησκευτικά έθιμα της Ύδρας αλλά και όλης της Ελλάδας είναι η περιφορά του Επιταφίου της ενοριακής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην πανέμορφη συνοικία Καμίνια, μέσα στην θάλασσα.
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής λοιπόν, μετά από την περιφορά του Επιταφίου στην συνοικία, η πομπή καταλήγει στην θάλασσα. Εκεί ο Επιτάφιος με μεγάλη κατάνυξη μπαίνει μέσα στην θάλασσα.
Οι νέοι που κρατούν τον Επιτάφιο μπαίνουν μέχρι την μέση μέσα στην θάλασσα και ακουμπούν τα πόδια του Επιταφίου στο νερό για να ευλογήσουν και να καθαγιάσουν τα νερά. Αυτό γίνεται για να έχουν οι ναυτικοί καλά ταξίδια και οι ψαράδες καλές ψαριές.
Δείτε ακόμα Οι Επτά Μάρτυρες της Σίφνου: Το γραφικό & ρομαντικό εκκλησάκι που βρίσκεται πλάι στο κύμα!
Αυτό το έθιμο δείχνει την άρρηκτη σχέση των κατοίκων του νησιού, με την θάλασσα αλλά επίσης αποτελεί ένα πρωτότυπο και φαντασμαγορικό γεγονός που αξίζει να το δεις από κοντά. Το πασχαλινό αυτό θέαμα είναι μεγαλοπρεπές.
Δείτε ακόμη 18 από τις καλύτερες πασχαλινές και ανοιξιάτικες κατασκευές
Υπάρχουν μάλιστα τουρίστες που επισκέπτονται την Ύδρα το Πάσχα μόνο και μόνο γι’ αυτό το πασχαλινό έθιμο στα Καμίνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιφορά του Επιταφίου στα Καμίνια γίνεται νωρίτερα για να προλάβουν να δουν οι επισκέπτες όλα τα έθιμα του νησιού.
Το συγκεκριμένο έθιμο στα Καμίνια πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1923 και από τότε γίνεται κάθε χρόνο. Ξεκίνησε από τους σφουγγαράδες των Καμινιών αφού τα καΐκια τους, αναχωρούσαν μετά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και επέστρεφαν κοντά στην ημέρα της Ύψωσης του Τίμιου Σταυρού.
Οι Επιτάφιοι στα Μοναστήρια της Ύδρας
Φυσικά στην Ύδρα πραγματοποιούν περιφορές και οι Επιτάφιοι των μοναστηριών. Αν θέλετε να βιώσετε ολοκληρωτική κατάνυξη και συνύπαρξη με τον Θεό σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποια από τα μοναδικά μοναστήρια της Ύδρας φέτος το Πάσχα.
Το Άγιο Φως στην Ύδρα
Τα τελευταία χρόνια το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έρχεται στην Ύδρα το Άγιο Φως. Μάλιστα η Ύδρα υποδέχεται το Άγιος Φως στο λιμάνι του νησιού με όλες τις αρμόζουσες τιμές με επικεφαλής την Εκκλησία, τις Αρχές της Ύδρας και φυσικά τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.
Η Ανάσταση στην Ύδρα
Φυσικά η Ανάσταση στην Ύδρα γίνεται με όλες τις ελληνικές παραδόσεις. Με το που ακουστεί το Χριστός Ανέστη, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες γεμίζουν τον ουρανό με πυροτεχνήματα για το χαρμόσυνο γεγονός. Οι Εκκλησίες γεμίζουν με κόσμο από νωρίς.
Το Κάψιμο του Ιούδα
Στην Ύδρα πραγματοποιείται και το Κάψιμο του Ιούδα με παρουσία εκατοντάδων κόσμου ανάμεσα σε αυτούς ντόπιους και επισκέπτες. Το πατροπαράδοτο αυτό έθιμο συνεχίζεται κάθε χρόνο για εκατονταετίες στην Ύδρα.
Το θέαμα φυσικά είναι φαντασμαγορικό και βροντώδες με τουφεκιές από τους Μπουρλοτιέρηδες της Ύδρας. Οι Μπουρλοτιέρηδες είναι νέοι της Ύδρας ντυμένοι με παραδοσιακοί ενδυμασία που φροντίζουν να κάψουν τον Ιούδα, όπου πρόδωσε τον Χριστό. Φυσικά ο ουρανός γεμίζει με πυροτεχνήματα και μικροί και μεγάλοι κατακλύζουν το λιμάνι.
Το Κάψιμο του Ιούδα τα παλιά χρόνια
Όλες οι ενορίες της Ύδρας τελούσαν το έθιμο του καψίματος του Ιούδα, από πολύ παλιά μετά τον εσπερινό της Αγάπης, ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ενοριών ήταν μεγάλος και μάλιστα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι εκκλησίες έβγαζαν δίσκο προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα για το έθιμο.
Το ένα του χέρι, το αριστερό το κάνανε τεντωτό στη γραμμή του ώμου, με το δείκτη του χεριού αυτού που λέγεται λιχανός να δείχνει, και τα άλλα δάκτυλα μαζεμένα σε γροθιά.
Από το τεντωμένο αυτό δάκτυλο, του κρεμάγανε ένα πουγκί που είχε μέσα τα τριάκοντα αργύρια της προδοσίας. Το άλλο του χέρι το δεξιό το υψώνανε και τα κάνανε σαν κουλούρι, ώστε ο λιχανός του τεντωμένος να ακουμπάει στο μηνίγγι του Ιούδα.
Δείτε ακόμα Γρεβενά: Θέα την Πίνδο έχει ο ιδανικός προορισμός για χειμερινές διακοπές (φωτό&βίντεο)
Το πρωϊ της Κυριακής του Πάσχα, οι Υδραίοι και οι επισκέπτες περιτριγύριζαν τον Ιούδα που τον είχανε καβάλα ανάποδα σε άλογο, έριχναν βαρελότα και τον πετροβολούσαν, προτού τον στήσουν στο ικρίωμα που θα τον εκτελούσαν και θα τον καίγανε το απόγευμα.
Το απόγευμα μετά τον εσπερινό, σε κάθε ενορία όλα τα παλληκάρια με παλιά ντουφέκια, καραμπίνες, τρουμπόνια, καρυοφύλλια και άλλα, παίρνανε τον παπά και όλους τους ενορίτες και πηγαίνανε στο λάκκο που τον είχανε στήσει, τον εκτελούσανε και τον καίγανε.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η εκτέλεση και το κάψιμο του Ιούδα γίνεται πλέον στο λιμάνι της Ύδρας,
στο λιμενοβραχίονα μπροστά από τη Σχολή των Εμποροπλοιάρχων.
All photos via: hydra.com.gr
Δείτε όλα τα άρθρα για τις διακοπές στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Τί ώρα κλείνουν τα Σούπερ Μάρκετ σήμερα Κυριακή 22/12
- Aνακαλείται μαρμελάδα – Εντοπίστηκαν κομμάτια πλαστικού
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 23/12/2024 ως 29/12/2024 για όλα τα ζώδια
- Μυρωδιά μούχλας στα πλυμένα ρούχα : Το κρυφό κουμπί στο πλυντήριο που θα τα κάνει μαλακά και μοσχομυριστά
- Μενού Χριστουγέννων 2024: Δείτε τις καλύτερες συνταγές για το Γιορτινό τραπέζι