Αν ακόμα βρίσκεσαι σε αναζήτηση πασχαλινού προορισμού ετοιμάσου να ζήσεις το πιο παραμυθένιο Πάσχα της ζωής σου. Στο Λεωνίδιο Αρκαδίας αναβιώνει ένα από τα πιο φαντασμαγορικά Αναστάσιμα έθιμα της Ελλάδας.
Τα φλεγόμενα αερόστατα σαν καντηλάκια που ανάβουν στον ουρανό είναι ένα μαγικό σκηνικό που δεν πρέπει να χάσεις.
Λεωνίδιο: Ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός της Κυνουρίας
ΚΥΝΟΥΡΙΑ. Αν θες να ζήσεις ένα παραμυθένιο Πάσχα, εντελώς διαφορετικό από όλα όσα έχεις συνηθίσει και που θα το θυμάσαι για πάντα, τότε ζήσε το στο Λεωνίδιο Αρκαδίας με το πιο φαντασμαγορικό έθιμο που έχεις δει ποτέ σου.
Πάσχα στην επιβλητική Μάνη: Έθιμα και παραδόσεις που ζωντανεύουν σε μια μοναδική εμπειρία που πρέπει να ζήσεις
Στην Ελλάδα, πέρα από τα βασικά έθιμα που τηρεί κάθε τόπος το Πάσχα, δεν υπάρχει πληθώρα από ξεχωριστές παραδόσεις. Ίσως επειδή η γιορτή της άνοιξης, των χρωμάτων και των αρωμάτων είναι αρκετά για να συνθέσουν ένα γιορτινό πέπλο. Ίσως ακόμη, επειδή αυτή η γιορτή είναι από μόνη της μια μεγάλη μάζωξη οικογενειών και φίλων.
Υπάρχουν όμως μερικά μέρη στην Ελλάδα που το Πάσχα μεταμορφώνεται σε μια κοιτίδα παράδοσης και εθίμων που όμοιά τους δε συναντάς πουθενά αλλού.
Μια τέτοια λαμπρή περίπτωση, αποτελεί το Λεωνίδιο Αρκαδίας. Η κωμόπολη της Κυνουρίας που φωλιάζει κάτω από τον πελώριο κόκκινο βράχο και που 2 αιώνες τώρα, μόνο αναπτύσσεται και εξελίσσεται.
Πάσχα στη Σέριφο: Η κατανυκτική ατμόσφαιρα και το έθιμο της της κούνιας
Το Λεωνίδιο, οι Τσάκωνες και η αρχαία διάλεκτος που ομιλείται ακόμα
Το Λεωνίδιο είναι σχετικά νέα πόλη μιας και κατοικήθηκε συστηματικά μετά το 1826 αφού ο Ιμπραήμ κατέστρεψε την τότε πρωτεύουσα της Κυνουρίας, τον Πραστό. Οι κάτοικοι του Πραστού έφυγαν από το ρημαγμένο χωριό τους κι εγκαταστάθηκαν σε πιο πεδινά μέρη.
Από τότε και μέχρι σήμερα, η κωμόπολη συνεχίζει και κρατάει αρκετό κόσμο (4.000 σχεδόν μόνιμοι κάτοικοι κατά την απογραφή του 2011), δημιουργεί γερές παραδόσεις κι έθιμα ενώ εξακολουθεί να στηρίζει την τσακώνικη διάλεκτο η οποία προέρχεται από την αρχαία δωρική διάλεκτο που ομιλείται εδώ και 2.500 χρόνια.
Πάσχα στη Κέρκυρα: Το κοσμοπολίτικο νησί για οικογενειακές διακοπές με το έθιμο των Μπότηδων
Ένας μέρος απόλυτα αρμονικό, ιδιαίτερα περιποιημένο και με ανθρώπους πάντα πρόθυμους να εξυπηρετήσουν και να λύσουν κάθε σου απορία. Εκείνο βέβαια που ξεχωρίζει είναι τα τσακώνικα αρχοντικά με τη σπάνια και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους.
Ο κορυφαίος πασχαλινός προορισμός σε όλη την Ελλάδα και το έθιμο κινέζικης καταγωγής
Αυτό όμως που καθιστά το Λεωνίδιο #top πασχαλινό προορισμό σε όλη την Ελλάδα, είναι τα ιδιαίτερα έθιμά του που τηρούνται με ευλάβεια από γενιά σε γενιά.
Το κλίμα της κατάνυξης ξεκινάει από τη Μεγάλη Παρασκευή. Η περιφορά των πέντε επιτάφιων όπου συναντούνται στην πλατεία μπροστά από το Ηρώο των Πεσόντων με τη συνοδεία πιστών που βαστούν στα χέρια τους κεριά και φαναράκια, δημιουργεί ένα συναίσθημα βαθιάς ευλάβειας.
Πάσχα στη Πάτμο: Τα έθιμά και οι Παραδόσεις στο νησί της Αποκάλυψης
Τη νύχτα όμως του Σαββάτου όταν ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» και σημάνουν οι καμπάνες, χιλιάδες χάρτινα, αυτοσχέδια φανάρια ανεβαίνουν στον ουρανό από τις πέντε ενορίες του Λεωνιδίου. Η νύχτα γεμίζει με πολύχρωμα φωτεινά αστέρια και δημιουργείται ένα φαντασμαγορικό σκηνικό.
Παράλληλα με τα καντήλια που ανάβουν στον ουρανό κατά το τσακώνικο έθιμο, μια φωτιά από αφάνες και αγκάθια φουντώνει από τους πιστούς και καίει τον προδότη Ιούδα. Το αγκάθια συμβολίζουν το ακάνθινο στεφάνι που φόρεσαν στο Χριστό πριν το μαρτύριό του.
Την Κυριακή του Πάσχα μια μεγάλη γιορτή στήνεται στην πλατεία του δημαρχείου όπου συνεχίζεται το πέταγμα των αεροστάτων και ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί με ζωντανή μουσική και κεράσματα με τοπικά, πασχαλινά εδέσματα.
Το έθιμο των αεροστάτων δεν ξέρουμε με ακρίβεια πότε ξεκίνησε και ποια ήταν η πηγή έμπνευσής του. Οι παλιότεροι όμως θυμούνται πως ξεκίνησε κάπου το 1910 ενώ εικάζεται πως προέρχεται από την Κίνα κι έφτασε στο Λεωνίδιο από τους τσάκωνες ναυτικούς.
Πάσχα στη Ρόδο: Η Αναπαράσταση των Παθών του Χριστού το έθιμο των «Βουρνών» αναβιώνουν στο νησί των ιπποτών
Φύση και σημεία ενδιαφέροντος γύρω από το Λεωνίδιο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φυσιολάτρες παρουσιάζουν οι πεζοπορικές διαδρομές σε μια μεγάλη έκταση γύρω από το Λεωνίδιο καθώς επίσης και οι αναρριχήσεις. Τα πελώρια βράχια και το δέος που προκαλούν οι σχηματισμοί τους, καθιστούν την περιοχή σαν έναν από τους καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς της Ελλάδας.
Η Ιερά Μονή Έλωνας είναι ένα μοναστήρι σφηνωμένο στα βράχια, 16 χλμ δυτικά του Λεωνιδίου και μπορεί κανείς να το επισκεφτεί τα Σαββατοκύριακα.
Ο γραφικός Κοσμάς βρίσκεται 14 χλμ νότια της Έλωνας και αποτελεί έναν υπέροχο προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου.
Πάσχα στα Μετέωρα: Η κατανυκτική ατμόσφαιρα και το τελετουργικό στα μοναστήρια είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής
Αν πάλι είσαι φίλος της θάλασσας, σύμφωνα με το www.notospress.gr η Πλάκα επίνειο του Λεωνιδίου που θυμίζει κυκλαδίτικο νησί, θα σε μαγέψει. Ενώ η καταπράσινη Σαμπατική μπορεί άνετα να φορέσει το στέμμα της βασίλισσας στην Αρκαδική Ριβιέρα.
Δείτε όλα τα άρθρα για τις διακοπές στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Τί ώρα κλείνουν τα Σούπερ Μάρκετ σήμερα Κυριακή 22/12
- Aνακαλείται μαρμελάδα – Εντοπίστηκαν κομμάτια πλαστικού
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 23/12/2024 ως 29/12/2024 για όλα τα ζώδια
- Μυρωδιά μούχλας στα πλυμένα ρούχα : Το κρυφό κουμπί στο πλυντήριο που θα τα κάνει μαλακά και μοσχομυριστά
- Μενού Χριστουγέννων 2024: Δείτε τις καλύτερες συνταγές για το Γιορτινό τραπέζι