Close

Τοξική οικογένεια : Ποια είναι τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν

Τοξική οικογένεια _ Ποια είναι τα στοιχεία_ που την χαρακτηρίζουν_

Τοξική οικογένεια : Ποια είναι τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν!Σήμερα θα διαβάσουμε τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μία τοξική οικογένεια. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ τους σημερινούς ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που φτάνουν στην πόρτα του ψυχοθεραπευτή, προέρχονται από τοξικές και δυσλειτουργικές οικογένειες.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι δεν υπάρχει καμία οικογένεια εκεί έξω που να είναι τέλεια. Η κάθε οικογένεια αποτελείται από διαφορετικούς ανθρώπους και σίγουρα η κάθε οικογένεια, έχει τα δικά της προβλήματα. Σίγουρα λοιπόν κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος.

Δείτε ακόμα Όταν κάποιος σε προσβάλλει θέλει να ξεφορτωθεί τα σκουπίδια που κουβαλάει στη ψυχή του

Ακόμη και γονείς που έχουν κάνει ψυχανάλυση είναι σίγουρο πως θα κάνουν λάθη. Λάθη που μπορεί να επηρεάσουν τα νεότερα μέλη της οικογένειας. Το σημερινό άρθρο όμως δεν έχει ως στόχο να σας γεμίσει ενοχές σχετικά με αυτό.

Μαζί, θα μάθουμε ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μία τοξική οικογένεια. Έτσι θα μάθετε πως να αποφεύγεται τοξικές συμπεριφορές που μπορεί να δυσκολέψουν την ομαλή λειτουργία της οικογένειάς σας. Διαβάστε παρακάτω: 

Η κακή σχέση ανάμεσα στο ανδρόγυνο, κάνει την οικογένειά τους τοξική.

Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που αποφάσισαν να παντρευτούν όχι επειδή το ήθελαν πραγματικά. Το έκαναν απλά επειδή τους το επέβαλλε η κοινωνία ή οι γονείς τους ή για άλλους λόγους που όμως δεν ήταν η σωστή επικοινωνία. Και φυσικά αυτή η ασυμφωνία, δεν σταματά να υπάρχει μετά τον γάμο.

Ίσα ίσα τα προβλήματα εντείνονται. Ειδικά όταν έρχονται παιδιά στον κόσμο. Έτσι καταλήγουν δύο γονείς που δεν αγαπιούνται, δεν έχουν επικοινωνία μεταξύ τους και όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα τα μεταφέρουμε στα παιδιά.

Δεν είναι λίγα τα παιδιά που φτάνουν στην πόρτα του ψυχαναλυτή, επειδή οι γονείς τους δεν είχαν καμία επικοινωνία μέσα στο σπίτι, μάλωναν συχνά ή απουσίαζε το ένα από τα δύο μέλη συνεχώς από το σπίτι. Τα παιδιά αυτά, μαθαίνουν να φοβούνται την δέσμευση, αφού το πρότυπο ενός κατεστραμμένου γάμου, τα κάνει να μηδενίζουν κάθε δέσμευση.

Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που εξαιτίας του κακού οικογενειακού περιβάλλοντος, μαθαίνουν να συμβιβάζονται με ανθρώπους που δεν θέλουν τόσο πολύ στη ζωή τους. Μένουν μαζί τους επειδή έμαθαν από το σπίτι τους να συμβιβάζονται με τα ημίμετρα. Έχουν τρομερές ανασφάλειες και συχνά, κρέμονται από τους άλλους ανθρώπους.

Γονείς με παθολογικά στοιχεία στην προσωπικότητα και στην συμπεριφορά τους.

Οι γονείς υπήρξαν και αυτοί κάποτε παιδιά. Κουβαλούν λοιπόν μέσα τους, τα δικά τους παιδικά τραύματα που δυστυχώς δεν έχουν μπει ποτέ στην διαδικασία να επεξεργαστούν. Έτσι τα παιδικά τους τραύματα, τα μεταφέρουν στην οικογένειά τους, αναπτύσσοντας τοξικές συμπεριφορές. Θα δούμε αυτές τις τοξικές συμπεριφορές παρακάτω:

Χειριστικότητα και ναρκισσισμός

Το μέλος της οικογένειας που διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά ασκεί σε πολλές περιπτώσεις έντονη κριτική στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Θέλει να έχει πάντα τους έλεγχο και θέτει άκαμπτους κανόνες και προσπαθεί να φέρει όλα τα μέλη  προς το μέρος του.

Σε πολλές περιπτώσεις το επιδιώκει αυτό, κάνοντας επίκληση στο συναίσθημα. Το άτομο αυτό δεν ακούει σχεδόν ποτέ, αυτά που έχει να του πει ο άλλος. Απλά μιλάει. Δεν ξέρει να ζητάει κάτι, το απαιτεί. Δεν επιτρέπει στο σύζυγό του την συζήτηση ή τον αντίλογο. Πιστεύει ότι μόνο αυτός ξέρει το σωστό και το λάθος.

Συναισθηματική Ανωριμότητα

Αυτά τα άτομα αδυνατούν να αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεων τους. Επίσης αδιαφορούν πλήρως για την οικογένειά τους. Τα ανώριμα άτομα δεν έχουν συναίσθηση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν ουσιαστικά στις ανάγκες της υπόλοιπης οικογένειας. Σε πολλές περίπτωσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις δικές τους ουσιαστικές ανάγκες.

Είναι άτομα αναξιόπιστα και ανασφαλή και συνήθως είναι ακόμη εξαρτώμενα συναισθηματικά ή οικονομικά από τους γονείς τους. Δεν είναι σωστοί απέναντι στις πατρικές ή στις μητρικές τους αρμοδιότητες και αυτό είναι που κάνει το νοικοκυριό δυσλειτουργικό.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου τα παιδιά αναλαμβάνουν το ρόλο του γονέα σε τέτοιες οικογένειες, από την παιδική τους κιόλας ηλικία.

Επένδυση απωθημένων

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που φορτώνουν τις δικές τους φιλοδοξίες και τα δικά τους απωθημένα στα παιδιά τους. Πιέζουν τα παιδιά να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη κλίση, μία συγκεκριμένη καριέρα, έναν συγκεκριμένο τύπο συντρόφου, απλά και μόνο επειδή οι ίδιοι ονειρευόντουσαν την ζωή τους διαφορετική.

Σωματική και ψυχολογική β@α

Δε θα μπορούσε να λείπει από την σημερινή λίστα η σωματική και η λεκτική β@α. Υπάρχουν σύζυγοι και γονείς που δεν μπορούν να επιβληθούν διαφορετικά παρά μόνο μέσα από την λεκτική και την σωματική β@α. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν γονείς που υποστηρίζουν την φράση “το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο” .

Πρέπει λοιπόν το παιδί να μεγαλώνει σε μία οικογένεια όπου οι άνθρωποι λύνουν τα προβλήματά τους μέσα από υγιής συζητήσεις. Χωρίς να προσπαθεί ο ένας να επιβληθεί στον άλλον.

Απουσία λειτουργικής επικοινωνίας

Η σωστή επικοινωνία είναι το Α και το Ω σε μία υγιή συζήτηση. Δυστυχώς όμως υπάρχουν ακόμη οικογένειες που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ούτε στα βασικά. Με το παραμικρό ξεκινούν να φωνάζουν, δεν λένε ποτέ συγγνώμη ο ένας στον άλλον και δεν παραδέχονται ποτέ τα λάθη τους.

Αυτές οι οικογένειες δεν ενδιαφέρονται να λυθούν τα προβλήματα ούτε να ακούσουν τις απόψεις και τα παράπονα των άλλων μελών της οικογενείας. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να επιβληθούν και να έχουν πάντα δίκιο αυτοί. Δεν ξέρουν να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Υπάρχουν μέλη σε μία δυσλειτουργική οικογένεια που ακούγονται λιγότερο από τα υπόλοιπα μέλη. Αυτό το άτομο συνήθως είναι πολύ συνεσταλμένο, πλήρως υποταγμένο ακόμη και στις πιο άσχημες συμπεριφορές, θλιμμένο, με πολλές φοβίες και ανασφάλειες. Αφήνει τους άλλους να κάνουν κουμάντο στην οικογένεια και δεν διεκδικεί ποτέ τίποτα.

Εν κατακλείδι

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που φέρνει μία οικογένεια στην πόρτα ενός ψυχοθεραπευτή είναι πιθανόν συμπτώματα που έχουν αναπτύξει τα παιδιά της οικογένειας. Η κατάθλιψη, η επιθετική συμπεριφορά, οι ανάρμοστοι τρόποι, η έλλειψη ορίων, η απουσία ενδιαφέροντος για το σχολείο και τα μαθησιακά προβλήματα είναι οι πιο συχνές αιτίες.

Σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές ο τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα είναι να εντοπιστούν οι τοξικές συμπεριφορές μέσα στην οικογένεια και να αλλάξουν αυτές οι συμπεριφορές προς το καλύτερο. Όμως δυστυχώς σύμφωνα με τις εμπειρίες πολλών ψυχαναλυτών, τις περισσότερες φορές, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει και να παραδεχτεί τα λάθη του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Photo cover via: e-mama.gr