Αποξένωση, οικονομικά προβλήματα, κακή παιδική ηλικία και κακοποιητικές σχέσεις είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που οδηγούν πολλούς ανθρώπους στην κατάθλιψη. Ειδικοί εξηγούν πως η γυμναστική, γίνεται σύμμαχος μας, στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Η κατάθλιψη είναι μία ψυχική νόσος που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά. Οι λόγοι είναι πολλοί και οι πιο εμφανείς, είναι η αποξένωση, η φτώχεια, η ανταγωνιστικότητα που ξεκινά από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και συνεχίζεται μέχρι και όλη μας τη ζωή.
Η κακή σχέση με τους γονείς ή η λάθος διαπαιδαγώγηση, κάποιο τραυματικό βίωμα και πολλοί άλλοι λόγοι, που δεν είμαστε σε θέση να αναλύσουμε με σιγουριά. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι αποτελεί πρόβλημα και μάλιστα ένα πρόβλημα που πολλοί δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την σοβαρότητά του.
Στο σημερινό άρθρο αποφασίσαμε να σας δείξουμε τον μυστικό σας σύμμαχο στη κατάθλιψη, στο στρες, στις διαταραχές άγχους. Φυσικά τίποτα δεν έχει αποτέλεσμα αν δεν γίνει συνδυαστικά με τις απαραίτητες συνεδρίες και ακολουθώντας τις οδηγίες του ειδικού. Διαβάστε παρακάτω:
Οι αρνητικές επιπτώσεις της συχνής χρήσης του διαδικτύου στη ψυχολογία μας
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από από 300.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη. Οι ειδικοί λοιπόν, πέρα από τις εντατικές συνεδρίες με ψυχολόγους και ψυχιάτρους συστήνουν ακόμη ένα μυστικό σύμμαχο που είναι δωρεάν και έχει γρήγορα και σίγουρα αποτελέσματα.
Photo via: kathimerini.gr
Μιλάμε για την γυμναστική. Το περπάτημα, το τζόκινγκ, η γιόγκα και η προπόνηση ενδυνάμωσης σύμφωνα με νέα μελέτη είναι οι πιο αποτελεσματικές γυμναστικές ασκήσεις για να νιώσουμε ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες δραστηριότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μόνες τους είτε να συνδυαστούν με φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα την περίπτωση και ανάλογα με το τι κρίνει ο ψυχολόγος ή ψυχίατρος που σας έχει αναλάβει.
Υποχονδρίαση: Τι είναι ποια τα συμπτώματα και πώς μπορούμε να τη διαχειριστούμε
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς οι έντονες γυμναστικές ασκήσεις ίσως προσφέρουν και πιο γρήγορα αποτελέσματα από ότι η γιόγκα, οι πιλάτες ή το χαλαρό περπάτημα. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά έναν παράγοντα, πριν επιλέξετε τον τύπο γυμναστικής σας.
Photo via: Pinterest
Η κατάθλιψη διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Εσάς μπορεί να σας βοηθάει το kick boxing εμάς η γιόγκα. Αφουγκραστείτε λοιπόν τις ανάγκες σας και κάντε τις επιλογές σας. Έτσι και αλλιώς σε αυτά τα ζητήματα, ο ασθενής θα πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με τον ψυχισμό του και τις πραγματικές του ανάγκες.
Η νέα έρευνα λοιπόν πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στην Αυστρία και την Ευρώπη και εξετάστηκαν στοιχεία από 218 τυχαιοποιημένες μελέτες που συνέκριναν την άσκηση με άλλες θεραπείες κατάθλιψης. Οι μελέτες περιλάμβαναν περισσότερους από 14.100 συμμετέχοντες.
Αγοραφοβία: Τι την προκαλεί ποια τα συμπτώματα πώς αντιμετωπίζεται
Βρήκαν σημαντικά οφέλη όταν η άσκηση συνδυάστηκε με αντικαταθλιπτικά (εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης – SSRI ή ψυχοθεραπεία), γεγονός που υποδηλώνει ότι η γυμναστική θα μπορούσε να είναι ευεργετική παράλληλα με αυτές τις καθιερωμένες θεραπείες.
Ανέφεραν μάλιστα μεγάλες μειώσεις στα συμπτώματα κατάθλιψης σε αυτούς που ασχολήθηκαν με τον χορό, ακόμη και ερασιτεχνικά και μέτριες μειώσεις για το περπάτημα, το χαλαρό τρέξιμο ή την γιόγκα. Όπως είπαμε βέβαια, αυτό διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση.
Ενώ το περπάτημα ή το τζόκινγκ βοήθησε τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, οι γυναίκες ωφελήθηκαν περισσότερο από την προπόνηση δύναμης και οι άνδρες από τη γιόγκα, σύμφωνα με τη μελέτη. Η γιόγκα ήταν πιο αποτελεσματική στους ηλικιωμένους, ενώ η προπόνηση δύναμης λειτούργησε καλύτερα στους νέους.
Μπορεί να μας θλίβουν απουσίες ωστόσο οι παρουσίες είναι αυτές που μας καθορίζουν
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η άσκηση φάνηκε εξίσου αποτελεσματική για άτομα με και χωρίς άλλα προβλήματα υγείας και με διαφορετικά επίπεδα κατάθλιψης. Τόσο η ατομική άσκηση όσο και σε ομάδα, είχε παρόμοια οφέλη.
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη συμπερίληψη της άσκησης, ιδιαίτερα της άσκησης υψηλής έντασης, ως μέρος των κατευθυντήριων γραμμών κλινικής πρακτικής για την κατάθλιψη», ανέφεραν οι συγγραφείς. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ.
Photo via: enallaktikidrasi.com
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.