Close

Πριν φτάσουμε στον καναπέ του ψυχολόγου μπορούμε να αναγνωρίσουμε την κατάθλιψη απλά κοιτώντας τον άλλον στα μάτια

φαίνεται-η-κατάθλιψη-στα-μάτια-

Το άγχος, η καθημερινότητα, η ρουτίνα, η αποξένωση είναι μόνο μερικά από τα αίτια που οδηγούν στην κατάθλιψη. Πως όμως μπορούμε να καταλάβουμε αν κάποιος πάσχει από αυτή, πριν φτάσουμε στον καναπέ του ψυχολόγου – ψυχίατρου; Μπορούμε να την αναγνωρίσουμε κοιτώντας τον άλλον στα μάτια σύμφωνα με τον ερευνητή Victor Spoormaker.

Η κατάθλιψη βασανίζει πλέον ανθρώπους σχεδόν όλων των ηλικιών, ακόμη και μικρά παιδιά. Το έντονο άγχος, η καθημερινότητα, η ρουτίνα, το ανταγωνιστικό πνεύμα της εποχής, η αποξένωση, είναι μόνο μερικά από τα αίτια που οδηγούν σε αυτήν. Συμπεριλαμβανομένων και των παιδικών τραυμάτων που μπορεί το άτομο να έχει.

Για να γίνει η ανάγνωση της κατάθλιψης χρειάζονται συνεδρίες με ψυχολόγο και ψυχίατρο. Όμως, νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι σε πρώτη φάση, μπορεί η κατάθλιψη να φανεί ακόμη και στα μάτια. Με ποιον τρόπο γίνεται αυτό; Διαβάστε παρακάτω:

 

Ιστριονική – δραματική διαταραχή προσωπικότητας: Τί είναι και ποια είναι τα συμπτώματα

 

Σύμφωνα με την μελέτη που τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports, στους υγιείς συμμετέχοντες της μελέτης οι κόρες των ματιών διαστέλλονταν κατά τη διάρκεια της εργασίας εν αναμονή μίας ανταμοιβής.

Μία αντίδραση, που ήταν λιγότερο έντονη σε συμμετέχοντες που έπασχαν από κατάθλιψη. «Η μειωμένη αντίδραση της κόρης ήταν ιδιαίτερα αισθητή στους ασθενείς που δεν μπορούσαν πλέον να νιώσουν ευχαρίστηση και ανέφεραν απώλεια ενέργειας», υποστηρίζει ο Andy Brendler, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

φαίνεται-η-κατάθλιψη-στα-μάτια-

Photo via: psychologynow.gr

Αυτό το αίσθημα της ατονίας είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης. Πιο συγκεκριμένα, «το εύρημα αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τους φυσιολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την ατονία», εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Victor Spoormaker.

 

Αγκαλιά της πεταλούδας: Τί είναι και γιατί μας ηρεμεί από το άγχος και το στρες

 

Η αντίδραση της κόρης του ματιού αποτελεί μεταξύ άλλων, δείκτη για τη δραστηριότητα του locus coeruleus. Δηλαδή, της δομής του εγκεφάλου με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση νευρώνων, οι οποίοι αντιδρούν στον νευροδιαβιβαστή νορεπινεφρίνη.

Η νορεπινεφρίνη, είναι βασικό συστατικό της αντίδρασης στο στρες και της αύξησης της διέγερσης, δηλαδή της ενεργοποίησης του νευρικού συστήματος.

φαίνεται-η-κατάθλιψη-στα-μάτια-

Photo via: Pinterest

«Η μειωμένη ανταπόκριση της κόρης στους ασθενείς με μεγαλύτερη ατονία δείχνει ότι η έλλειψη ενεργοποίησης του locus coeruleus είναι μια σημαντική φυσιολογική διαδικασία που βρίσκεται πίσω από το αίσθημα ατονίας», λέει ο Spoormaker.

 

Γιατί οι άντρες δεν μπορούν να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους όπως οι γυναίκες

 

Μάλιστα, η μελέτη έβγαλε το συμπέρασμα όσο όσα περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα είχαν οι συμμετέχοντες, τόσο μειωνόταν η ανταπόκριση της κόρης.

Η συγκεκριμένη μέθοδος ονομάζεται κορομετρία (pupillometry) και είναι η εξέταση που περιλαμβάνει τη μέτρηση της διαμέτρου της κόρης του οφθαλμού και τις μεταβολές της κάτω από διάφορα ερεθίσματα.

Θα μπορούσε να αποτελέσει συμπληρωματική μέθοδο διάγνωσης και να συμβάλει στην ανάπτυξη εξατομικευμένων στρατηγικών θεραπείας για την κατάθλιψη.

 

9 κόλπα για να μάθετε αν κάποιος λέει την αλήθεια

 

Αν για παράδειγμα ένας ασθενής παρουσιάζει σημαντικά μειωμένη ανταπόκριση της κόρης, τα αντικαταθλιπτικά που δρουν στο νευρικό σύστημα θα μπορούμε να είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα φάρμακα. Η δοσολογία των φαρμάκων επίσης θα μπορούσε να βελτιστοποιηθεί με βάση την αντίδραση της κόρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 30% των ασθενών με κατάθλιψη δεν βλέπουν βελτίωση στα συμπτώματα με την χρήση των διαθέσιμων φαρμάκων στο σήμερα. Απαιτείται λοιπόν η κατανόηση των φυσιολογικών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από την κατάθλιψη και η βελτιστοποίηση της διάγνωσης και της θεραπείας.

φαίνεται-η-κατάθλιψη-στα-μάτια-

Photo via: psyxiatros.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.