Σίγουρα όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε νιώσει την απόλυτη στεναχώρια είτε γιατί χάσαμε ένα πολύ δικό μας άνθρωπο είτε γιατί έληξε ένας μεγάλος έρωτας, είτε γιατί τέλειωσε μια φιλία πολλών χρόνων και πολλές φορές μέσα από τέτοιες καταστάσεις έχουμε πέσει και σε κατάθλιψη. Υπάρχουν πολλές στιγμές που μπορούμε να αισθανθούμε το αίσθημα της βαθιάς λύπης .. Και πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να το αποβάλουμε.. Η λύπη όμως μας κάνει πιο δυνατούς ή μπορεί να μας αποδυναμώσει;;;
Το ξέρατε οτι η λύπη και η κατάθλιψη μπορούν να έχουν σοβαρές επιδράσεις στο σώμα μας, όπως απώλεια της όρεξης ή διαφορές στην αντίληψη της θερμοκρασίας; Επίσης, η λύπη μπορεί να μεταβάλει τα επίπεδα του άγχους στον εγκέφαλό μας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες διαταραχές.
Δείτε τι μπορεί να προκαλέσει η λύπη στο σώμα μας και γιατί πρέπει να την αποβάλουμε..
1.) Οι επιδράσεις του εγκέφαλου στο σώμα μας..
photo credit: rd.com
Όταν αισθάνομαστε οτι έχουμε τις μαύρες μας, τα κυκλώματα στον εγκέφαλό μας για το σωματικό και το συναισθηματικό πόνο επικαλύπτονται.
Αν πιστεύετε οτι αυτό συμβαίνει μόνο στις περιοχές του εγκεφάλου μας που συνδέονται με το καθαρά συγκινησιακό συστατικό στοιχείο του πόνου,κάνετε λάθος καθώς συμβαίνει και στις περιοχές που συνδέονται με τις σωματικές αντιλήψεις μας. Αν αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό, η απάντηση βρίσκεται στο οτι πυροδοτείται μια αρνητική αντίδραση στο σώμα μας, ειδικά στο ανοσοποιητικό σας σύστημα, γεγονός που μπορεί εν δυνάμει να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, ειδικά φλεγμονωδών νόσων.
Δείτε ακόμη: Κάντε πιο δυνατό τον εγκεφαλό σας με αυτές τις απλές ασκήσεις!
2.) Επηρεάζει το πώς αντιλαμβανόμαστε τη θερμοκρασία
Ενώ οι άλλοι μπορεί να ζεσταίνονται, εμείς μπορεί να κρυώνουμε..και αυτή η διαφορετική αντίληψη της θερμοκρασίας από εμάς είναι αποτέλεσμα του αισθήματος της λύπης.
Όπως έχουν δείξει άλλωστε και μελέτες, όταν οι συμμετέχοντες αισθάνονται ότι απορρίπτονται ή απομονώνονται, αντιλαμβάνονται τη θερμοκρασία του δωματίου ως χαμηλότερη και επιλέγουν να καταναλώσουν ζεστές τροφές και να πιουν ζεστά ροφήματα. Το αίσθημα του κρύου που ασθανόμαστε όταν είμαστε λυπημένοι είναι παραπάνω από μια απλή αίσθηση, καθώς η θερμοκρασία του σώματός μας όντως μειώνεται όταν αισθανόμαστε λυπημένοι.
Άνθρωποι είμαστε ωστόσο, δεν μπορούμε να το ελέγξουμε αυτό εξ ολοκλήρου, αλλά μην ξεχνάμε οτι υπάρχουν μέθοδοι που απαλύνουν την λύπη μας και μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα!
3.) Επιδρά στην όρεξη μας
Το αίσθημα της λύπης μπορεί να επιδράσει στην όρεξη μας, αυξάνοντας τον κίνδυνο των παραπανίσιων κιλών και επηρεάζοντας την αρτηριακή μας πίεση. Το άμεσο αποτέλεσμα από όλα αυτά είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα καρδιολογικά προβλήματα μακροπρόθεσμα.
Το ξέρατε επίσης οτι το αίσθημα της γλυκιάς γεύσης μειώνεται όταν στεναχωριέστε; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μειώνεται ο αριθμός των υποδοχέων της γλυκιάς γεύσης στη γλώσσα μας. Οπότε αν είστε στεναχωρημένοι, μην αναρωτιέστε γιατί αισθάνεστε οτι το φαγητό είναι άγευστο..
4.) Η λύπη αυξάνει το άγχος
photo credit:familydoctor
Η ορμόνη γνωστή ως κορτιζόλη, αυξάνεται όταν είμαστε λυπημένοι. Η ορμόνη αυτή όμως, είναι σημαντική για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης καθώς και για τη ποιότητας του ύπνου μας.
Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε οτι η λύπη είναι η πιο βλαβερή κατάσταση για την ψυχολογική υγεία μας. Είναι συνδεδεμένη με: καρδιακές, πνευμονικές, ηπατικές νόσους. Επίσης, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει και στην εμφάνιση καρκίνου. Το άγχος αλλά και η κατάθλιψη είναι υπαίτιοι τόσο για την εμφάνιση πολλών ασθενειών αλλά και για την επιδείνωση τους.
Άλλωστε σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει οτι όταν είστε υπερβολικά λυπημένοι ή αγχωμένοι, παρατηρείτε ότι τίποτα δεν μοιάζουν να λειτουργούν σωστά. Οι άμυνές σας μειώνονται αισθητά και ο κίνδυνος να αρρωστήσετε αυξάνεται σημαντικά.
Ποια είναι η λύση; Δεν οφείλεται το άγχος για προβλήματα στο ανοσοποιητικό σας σύστημα αλλά η αντίληψη ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να το σταματήσετε.
Δείτε ακόμη: 13 γονείς μοιράζονται μαζί μας την τρομακτική στιγμή όπου έχασαν το παιδί τους..
5.) Όταν στεναχωριόμαστε ο εγκέφαλος έχει ανάγκη από περισσότερη ενέργεια.
Όταν αισθανόμαστε λύπη ο εγκεφαλός μας είναι πιο δραστήριος, όσο και αν είναι δύσκολο να το πιστέψετε. Αυτό συμβαίνει επειδή, κατά τις περιόδους στις οποίες αισθανόμαστε λύπη, ο εγκέφαλός μας δουλεύει πολύ πιο σκληρά, ενεργοποιώντας περισσότερες από 70 διαφορετικές περιοχές.
Αναρωτιέστε πως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Είναι απλό να το καταλάβουμε. Όταν είμαστε λυπημένοι, θυμόμαστεε, σκεφτόμαστε, υποφέρουμε και αναζητούμε αιτίες, λύσεις και εναλλακτικές επιλογές. Υπάρχουν άνθρωποι που, όταν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους καταστάσεις, απλώς κοιμούνται.
Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που ένα άτομο κοιμάται, ο ιππόκαμπος, το μπροστινό μέρος του εγκεφάλου και οι κροταφικοί λοβοί είναι ενεργοί. Θυμηθείτε ότι ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί το 20% όλης σας της ενέργειας, αλλά κατά τις περιόδους της λύπης δουλεύει πολύ πιο σκληρά.
Η έλλειψη ενέργειας του εγκεφάλου, προκαλεί μια αυξημένη ανάγκη για γλυκόζη προκειμένου να ανακτήσει τις χαμένες του δυνάμεις. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του μας κάνει να θέλουμε να καταναλώσουμε όλο και περισσότερα γλυκά.
6.) Η λύπη είναι υπαίτια για την εμφάνιση ασθενειών
Όταν είμαστε στεναχωρημένοι , η σεροτονίνη μας μειώνεται και αυτό μπορεί να μας επηρεάσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.Όταν είμαστε λυπημένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή αλλά και βίαια ξεσπάσματα.
Όταν αισθανόμαστε λυπημένοι μπορούμε να πάμε και στο γιατρό καθώς αισθανόμαστε αδύναμοι και οτι κάτι δεν πάει καλά με τον οργανισμό μας.Ωστόσο, οι εξετάσεις και τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων θα δείξουν ότι η υγεία μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Και αυτό είναι αλήθεια, καθώς ψυχικά δεν είμαστε καλά και όχι σωματικά.
7.) Έχουμε έντονη επιθυμία να κλάψουμε
photo credit: yasmina
Όταν δεν αισθανόμαστε καλά και κλαίμε τότε αρχίζουμε σιγά σιγά και αισθανόμαστε καλύτερα. Το κλάμα είναι ένα ξέπασμα του εγκεφάλου από το υπερβολικό άγχος και την ανησυχία που του έχουμε συσσωρεύσει.
Το κλάμα μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να ξεφύγουμε από όσα αισθανόμαστε. Με αυτό εκκρίνονται ενδορφίνες που μας κάνουν να αισθανθόμαστε πιο χαλαροί. Μην καταπιέζετε το κλάμα σας. Κλάψτε και δείτε οτι αμέσως θα αισθανθείτε καλύτερα.
Αν δεν θέλετε να ξεσπάσετε σε κλάματα για να αποβάλετε το άγχος και την στεναχώρια μπορείτε να κάνετε σεξ ή να κάνετε γυμναστική. Και οι 2 αυτές επιλογές φέρνουν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα, καθώς σας ηρεμούν και σας κάνουν να ξεχνιέστε. Ωστόσο, μην φοβάστε να κλαίτε χρειάζεται να το κάνουμε και αυτό καμιά φορά.
Δείτε ακόμη: «Γιατί σ’ εμένα;»Μια φράση που όλοι κάποια στιγμή την έχουμε πει
Δεν είναι καλό να στεναχωριόμαστε.. Η στεναχώρια μόνο κακό μπορεί να μας κάνει και να μας προκαλέσει ασθένειες από το πουθενά. Άνθρωποι είμαστε ωστόσο, δεν μπορούμε να το ελέγξουμε αυτό εξ ολοκλήρου, αλλά μην ξεχνάμε οτι υπάρχουν μέθοδοι που απαλύνουν την λύπη μας και μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα!
Ειδήσεις σήμερα
- Χρήστος Μάστορας : H ταινία Στέλιος Καζαντζίδης είναι ο λόγος που ανακάλυψε πως έχει ΔΕΠΥ
- Ανάκληση σε μπισκότα – Εντοπίστηκαν μεταλλικά κομμάτια
- Ο Γιώργος Ζώλης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα
- Grand hotel : Ο Ρήγας κλέβει το μωρό της Ελένης για να μπορέσει να την εκδικηθεί
- Η Γη της Ελιάς : Τελικά όντως θέλει να τους εκδικηθεί – Η Αριάδνη βλέπει τον Κουράκο να κοιτά με λατρεία την Ιουλία