Ο τίτλος του παρόντος άρθρου μπορεί να ενοχλεί πολλούς ανθρώπους. Μερικοί ίσως σκεφτούν: «ένας σύζυγος δεν αποτελεί άμεσο λόγο, που μια γυναίκα έχει περισσότερες ή λιγότερες ευθύνες στο σπίτι.
Μιλάμε απλώς για τις ανισότητες που συνεχίζουν να υπάρχουν σε πολλά σπίτια. Αυτό είναι κάτι που το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν θέλησε να αναλύσει σε μια μελέτη.Τα αποτελέσματα ήταν πολύ σαφή και καταληκτικά: στις μέρες μας οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι υπεύθυνες για μεγάλο μέρος των οικιακών εργασιών.Προφανώς -και πρέπει αυτό να γίνει πολύ ξεκάθαρο- δεν μπορούμε να κάνουμε γενικεύσεις.
Δείτε ακόμη: Μαμάδες, πρέπει να αφήνετε τους συντρόφους σας να κάνουν δουλειές στο σπίτι!
Όλοι γνωρίζουμε δουλειές του σπιτιού για τις οποίες ισχύει ακριβώς το αντίθετο και είναι οι άντρες εκείνοι που φροντίζουν σχεδόν τα πάντα. Υπάρχουν επίσης ζευγάρια τα οποία μοιράζονται σχεδόν τέλεια και δίκαια τις δουλειές του σπιτιού. Ωστόσο ας ρίξουμε μια ματιά στις πληροφορίες που δίνει αυτή η ενδιαφέρουσα μελέτη.
Η ανισότητα ανάμεσα στο σύζυγο και τη σύζυγο
Τα νέα δεν είναι ακριβώς… νέα. Μάλιστα το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν χρησιμοποίησε μια βάση δεδομένων πάνω στην οικογενειακή δυναμική από το Institute for Social Research το οποίο δημιουργήθηκε το 1968. Η ιδέα ήταν η διεξαγωγή μιας σύγχρονης έρευνας για να διαπιστωθεί πόσο είχε αλλάξει ο καταμερισμός των οικιακών εργασιών μέσα στις δεκαετίες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν από το πρακτορείο Reuters και συνοψίζονται παρακάτω.
Ανισότητα στον καταμερισμό των οικιακών εργασιών
Παρά το γεγονός ότι οι καιροί έχουν αλλάξει, παρά την αφύπνιση νέων συνειδήσεων και τις νομοθετικές αλλαγές που προσπαθούν να συμφιλιώσουν την οικογενειακή ζωή και την εργασία, οι άντρες συνεχίζουν να φέρνουν υψηλότερο μισθό στο σπίτι.
- Οι γυναίκες είναι εκείνες που επιλέγουν, γενικά, να αφήσουν την εργασία και τις επαγγελματικές ευθύνες τους, προσωρινά ή οριστικά, για να αφοσιωθούν στην ανατροφή των παιδιών και στη φροντίδα του σπιτιού.
- Όταν επικρατούν συνθήκες ισότητας, δηλαδή όταν εργάζονται και οι δυο σύντροφοι, γενικά οι γυναίκες συνεχίζουν να αφιερώνουν περισσότερες ώρες την εβδομάδα στις δουλειές του σπιτιού και στα παιδιά.
- Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις γενιές. Οι γυναίκες άνω των 60 ετών αφιερώνουν μέχρι και 28 ώρες την εβδομάδα στη φροντίδα του σπιτιού.
- Οι γυναίκες με τρία παιδιά επίσης αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη φροντίδα των παιδιών και του σπιτιού, πολύ περισσότερο από ό,τι οι σύζυγοί τους.
- Οι υπόλοιπες γυναίκες που έχουν σύζυγο αφιερώνουν την εβδομάδα κατά μέσο όρο 7 ώρες περισσότερες από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους στις οικιακές εργασίες και στα παιδιά, αν έχουν.
Επίσης δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στο παρελθόν οι διαφορές αυτές ήταν πολύ πιο έντονες. Το 1976, για παράδειγμα, ο μέσος όρος των ωρών που αφιέρωναν οι γυναίκες στις δουλειές του σπιτιού ήταν γύρω στις 26, ενώ ο σύζυγος αφιέρωνε μόνο 6.
Δείτε ακόμη: Αυτές συνήθως που κρίνουν σκληρά τις μαμάδες είναι οι γυναίκες που δεν έχουν παιδιά…
Ανισότητα στη φροντίδα των εξαρτώμενων μελών
Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία. Ένα ζευγάρι μπορεί να μοιραστεί τέλεια τη φροντίδα και την ανατροφή των μικρών παιδιών.
Η ιδέα ήταν η διεξαγωγή μιας σύγχρονης έρευνας για να διαπιστωθεί πόσο είχε αλλάξει ο καταμερισμός των οικιακών εργασιών μέσα στις δεκαετίες.
Όταν όμως πρόκειται για τη φροντίδα των εξαρτώμενων μελών, είτε ηλικιωμένων είτε συγγενών με σωματικούς περιορισμούς, η ευθύνη τείνει να πέφτει στη γυναίκα.
Εδώ λοιπόν βλέπουμε την παράδοση και το σύστημα μέσα στο οποίο οι γυναίκες παίζουν το ρόλο που τους δίνεται πάντα: στην ιδιωτική σφαίρα του σπιτιού, αυτές είναι που φροντίζουν και προσέχουν τα μέλη της οικογένειας αλλά και κάνουν τις οικιακές εργασίες.
Επισημαίνουμε ξανά ότι, φυσικά, κάθε οικογένεια έχει η δική της δυναμική. Υπάρχουν χιλιάδες άντρες, σύντροφοι και σύζυγοι, που αναλαμβάνουν την ευθύνη αυτού του καθήκοντος. Ωστόσο, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι διαφορές συνεχίζουν να είναι σημαντικές.
Δείτε ακόμη: Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να πείτε σε μία άλλη μαμά!
Αλλαγή συνειδήσεων και εκπαίδευση στην ισότητα
Έχουμε κάνει κάποια πρόοδο από την εποχή που οι γιαγιάδες και οι μητέρες μας θεωρούσαν ότι το καθήκον τους ήταν να φροντίζουν για τις οικιακές εργασίες.Ωστόσο υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη: κάθε ζευγάρι καταλήγει στις δικές του συμφωνίες ανάλογα με την περίπτωση και τις συγκεκριμένες ανάγκες.
- Οι δουλειές του σπιτιού είναι ευθύνη και των δύο συντρόφων αν και οι δύο εργάζονται. Ίσες συνθήκες, ίση επένδυση χρόνου.
- Αν οι σύντροφοι έχουν συμφωνήσει σχετικά με το ποιος αποφασίζει να μείνει στο σπίτι και να φροντίσει τα παιδιά αφήνοντας τον άλλο σύντροφο να φέρνει τα χρήματα στο σπίτι, εφόσον έχει μια καλύτερη δουλειά, πρόκειται για μια απόφαση που είναι σεβαστή.
- Επομένως πραγματική ανισότητα υπάρχει όταν και οι δύο σύντροφοι βρίσκονται σε ίση προσωπική κατάσταση αλλά μόνο ένας επενδύει και αφιερώνει το χρόνο του στις οικιακές εργασίες, ενώ ο άλλος «θεωρεί δεδομένο» ότι αυτοί είναι οι ρόλοι τους και έτσι πρέπει να έχουν τα πράγματα.
- Αυτό δεν είναι σωστό. Οι συνειδήσεις πρέπει να αλλάξουν και να επενδύσουμε στην ισότητα των φύλων, στην ισότητα ανάμεσα σε ευθύνες και ευκαιρίες.
Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την αντίστοιχη εκπαίδευση, στα πλαίσια της οποίας τα παιδιά διδάσκονται από μικρή ηλικία ότι είμαστε όλοι μέλη της ίδιας ομάδας. Οι άντρες και οι γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώματα και είμαστε όλοι άνθρωποι με ανάγκες και υποχρεώσεις.
photo credit: elojocondientes
Πηγή: meygeia.grΕιδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα