Close

Σε ποια ηλικία σταματάω να παίρνω λαμπάδα στο βαφτιστήρι μου

Σε ποια ηλικία σταματάω να παίρνω λαμπάδα στο βαφτιστήρι μου _

Σε ποια ηλικία σταματάω να παίρνω λαμπάδα στο βαφτιστήρι μου ! Πότε σταματούν οι υποχρεώσεις του νονού. Στην Ελλάδα τα παιδιά μας λατρεύουν το Πάσχα επειδή ξέρουν ότι ο νονός ή η νονά θα τους φέρει την καθιερωμένη τους λαμπάδα και το δώρο τους.

Τα παιδιά λατρεύουν τα όμορφα χρώματα και τα παιχνίδια που συνοδεύουν την λαμπάδα και γενικότερα τους αρέσει που τους κάνουν δώρα. Γι’ αυτό άλλωστε τα Χριστούγεννα έχουν ως αγαπημένο Άγιο τον Άγιο Βασίλη.

Οι νονοί λοιπόν αγαπούν να παίρνουν στα βαφτιστήρια τους την λαμπάδα και το δώρο τους, γιατί είναι μία ένδειξη αγάπης και φροντίδας προς το παιδί. Τίποτα άλλωστε δεν μπορεί να συγκριθεί με το χαμόγελο ενός παιδιού.

Όταν όμως μεγαλώσει το βαφτιστήρι τι γίνεται; Πρέπει να του πάρουμε λαμπάδα σαν νονοί ή όχι; Μήπως το παιδί ξεκινήσει να τα θεωρεί όλα αυτά πολύ παιδικά; Ή μήπως αν δεν του πάρουμε την λαμπάδα νιώσει παραμελημένο και στεναχωρηθεί;

Δείτε ακόμα Φτιαξτε πανεύκολα πασχαλινές λαμπάδες frozen

Υπάρχει κάποιος κανόνας για το πότε σταματάμε να αγοράζουμε την λαμπάδα στο βαφτιστήρι ή είναι ανάλογα τον άνθρωπο και τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα; Στο παρακάτω άρθρο θα σας πούμε τι λέει η παράδοση αλλά και η κοινωνία σχετικά με την λαμπάδα. Στο τέλος βέβαια θα σας παραθέσουμε και την δική μας άποψη. Διαβάστε παρακάτω: 

Το έθιμο της λαμπάδας σύμφωνα με την παράδοση

Το έθιμο της λαμπάδας σύμφωνα με την παράδοση λέει πως οι νονοί του παιδιού πρέπει να του δώσουν την λαμπάδα την Μεγάλη Πέμπτη. Μαζί με την λαμπάδα συνήθως δίνουν κι ένα πασχαλινό δώρο που μπορεί να είναι ρούχα, σοκολατένια λαγουδάκια ή ό,τι μπορεί να προσφέρει ένας νονός.

Η παράδοση λοιπόν λέει πως όλα αυτά οι νονοί οφείλουν να τα τηρήσουν μέχρι το παιδί να φτάσει στην ηλικία των 12 ετών. Η αλήθεια είναι όμως πως στην δική μου περίπτωση, μπορεί να έχω μία νονά πολύ θρησκευόμενη που τηρεί όλα τα θρησκευτικά ήθη, όμως λαμπάδα μου αγόραζε μέχρι και την ηλικία των 20.

Και η αλήθεια είναι πως μπορεί να γελούσα με τις φίλες μου που η νονά μου όντας 20 χρονών, μου έφερνε ακόμη την λαμπάδα, όμως όταν στα 21 δεν μου την έφερε, στεναχωρήθηκα. Ήταν ένα δώρο από την νονά που όσο κι αν δεν το παραδεχόμουν, μου άρεσε που το δεχόμουν.

Τι πιστεύει η κοινωνία σχετικά με την λαμπάδα;

Στην Ελλάδα οι άνθρωποι είναι έξω καρδιά τις περισσότερες φορές και οι οικογένειες είναι πολύ δεμένες μεταξύ τους. Υπάρχει λοιπόν η αντίληψη στην κοινωνία ότι ένας γονιός έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει οικονομικά τα παιδιά του και να τους δίνει δώρα και χαρτζιλίκια σε όλη τους την ζωή.

Και στην περίπτωση των νονών λοιπόν η κοινωνία θεωρεί πως όταν ένας νονός δεν αγοράζει την λαμπάδα και τα δώρα στα βαφτιστήρια του, ξεκινάει και δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του , ακόμη κι αν το παιδί πλέον, έχει δικά του παιδιά.

Οι σύγχρονοι άνθρωποι στην Ελλάδα από την άλλη, πιστεύουν ότι γύρω στα 18, η λαμπάδα και τα πασχαλινά δώρα από τον νονό προς το βαφτιστήρι του, μπορούν να αρχίζουν να αραιώνουν σιγά σιγά. Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες μάλιστα, μπορεί να σοκάρονται λίγο από την ξαφνική ενηλικίωση, όμως σίγουρα δεν το παίρνουν και τόσο κατάκαρδα.

Κάνε αυτό που νιώθεις νονέ!

Στα 13 μου έγινα νονά και το βαφτιστήρι μου κοντεύει να φτάσει στο Γυμνάσιο πλέον. Η αλήθεια είναι πως προς το παρόν δεν χρειάζεται να προβληματιστώ για το αν θα του πάρω την λαμπάδα. Είναι αυτονόητο ότι θα του την πάρω, αφού είναι μικρός ακόμη και σίγουρα την θέλει και την αναζητά.

Όμως το παιδί μεγαλώνει σιγά σιγά και κάποιος θα έλεγε ότι όταν φτάσει στο Λύκειο, θα έπρεπε να σταματήσω να του παίρνω την λαμπάδα. Εγώ λοιπόν δηλώνω υπεύθυνα ότι για όσο ζω και αναπνέω το βαφτιστήρι μου είτε θα έχει μία λαμπάδα είτε κάποιο άλλο δώρο κάθε Μεγάλη Πέμπτη.

Και όχι επειδή έτσι μου επιβάλλει το θρησκευτικό μου ένστικτο. Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι ιδιαίτερα θρησκευόμενη έτσι και αλλιώς. Απλά δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να δίνουμε δώρα σε αυτούς που αγαπάμε.

Δείτε ακόμα Ο αδερφός μου έχει βαφτίσει το παιδί μου και δεν έχει πάρει ούτε λαμπάδα

Αν λοιπόν πάρουμε την λαμπάδα σαν δώρο και όχι σαν θρησκευτικό καθήκον, τότε αυτή η λαμπάδα μπορεί να δίνεται μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Photo cover via: infokids.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τις σχέσεις στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.