Αν θέλεις να μείνεις έγκυος κάνεις σεξ, δεν υπάρχουν εκπλήξεις εδώ.
Αλλά τι γίνεται με το σεξ όταν είσαι έγκυος;
Οι απαντήσεις για πολλούς δεν είναι σαφείς.
Ανάμικτα συναισθήματα πλημμυρίζουν το μυαλό σου όταν το test της εγκυμοσύνης βγει θετικό. Και κάπου εκεί, στις προσωπικές στιγμές με τον σύντροφό σου, αναρωτιέσαι:
“Και τώρα τί; Μπορούμε να κάνουμε σεξ;”
“Γιατρέ το σεξ επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη;”
Το σεξ στην εγκυμοσύνη επιτρέπεται, όταν μια κύηση χαρακτηρίζεται “κύηση χαμηλού κινδύνου”. Όταν μια κύηση προχωρά φυσιολογικά μπορείς να κάνεις σεξ όσο συχνα θέλεις. “Απαλά” και “σεβαστικά” είναι δύο λέξεις που χρησιμοποιώ στο ιατρείο μου, προκειμένου να εξηγήσω απλά πώς πρέπει το ζευγάρι να έχει ερωτική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Στο πρώτο τρίμηνο οι ορμονικές μεταβολές της γυναίκας, η κούραση, η ναυτία και πιθανώς οι εμετοί, η διόγκωση των μαστών, η συχνοουρία και οι συναισθηματικές μεταβολές μπορούν να την απωθούν από το σεξ.
Στο δεύτερο τρίμηνο όμως, που τα συμπτώματα υποχωρούν και η μήτρα είναι ακόμα σε σχετικά μικρό μέγεθος, η επιθυμία για σεξ μεγαλώνει, λόγω αυξημένης διόγκωσης-αιμάτωσης των γεννητικών οργάνων. Μάλιστα πολλές γυναίκες αναφέρουν καλύτερο σεξ στην εγκυμοσύνη με πιο εύκολο οργασμό.
Στο τρίτο τρίμηνο η επιθυμία για σεξ συχνά μειώνεται. Η διόγκωση της κοιλιάς, λόγω αύξησης του μεγέθους της μήτρας, οδηγεί σε “τεχνικές” δυσκολίες. Οι σκέψεις για τον ερχομό του μωρού και το μεγάλωμά του, συχνά οδηγούν το ζευγάρι μακριά από το σεξ.
“Η ερωτική επαφή μπορεί να βλάψει το μωρό;”
Το έμβρυο βρίσκεται μέσα στη μήτρα, περιβαλλόμενο από μεμβράνες και αμνιακό υγρό. Στο στόμιο του τραχήλου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δημιουργείται ένα “βύσμα” (mucus plug) που εμποδίζει την είσοδο των μικροβίων στην κοιλότητα της μήτρας, μέσα στην οποία μεγαλώνει το έμβρυο. Κατά τη σεξουαλική επαφή το έμβρυο δεν βλάπτεται, ούτε “καταλαβαίνει” ότι κάτι γίνεται! Το πέος δεν φτάνει εκεί!
“Μπορεί το σεξ στην εγκυμοσύνη να προκαλέσει αποβολή;”
Πολλά ζευγάρια φοβούνται ότι το σεξ στη διάρκεια της κύησης θα προκαλέσει αποβολή. Συνήθως αποβολές γίνονται λόγω χρωμοσωμικών ανωμαλιών και άλλων προβλημάτων στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Το σεξ σε κύηση χαμηλού κινδύνου δεν προκαλεί αποβολή.
“Ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις για επαφή στην εγκυμοσύνη;”
Όταν αισθάνεσαι άνετα, οι περισσότερες στάσεις είναι ασφαλείς. Από το 2ο τρίμηνο και ειδικά την 16η εβδομάδα της κύησης, καλό είναι να αποφεύγεται η κλασική «”ιεραποστολική” στάση επειδή η μήτρα, πιέζοντας την κάτω κοίλη φλέβα, μπορεί να ελαττώσει την παροχή αίματος στην καρδιά σου. Μπορείς όμως να δοκιμάσεις όποια στάση εσύ αισθάνεσαι άνετα και μπορείς να ελέγχεις τον βαθμό διείσδυσης του πέους. Στο 2ο και 3ο τρίμηνο καλό επίσης είναι να αποφεύγεται ο ερεθισμός των θηλών των μαστών, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες συσπάσεις της μήτρας.
“Μπορώ να έχω στοματικό ή πρωκτικό σεξ στην εγκυμοσύνη;”
Ο στοματικός έρωτας στην εγκυμοσύνη θεωρείται ασφαλής, αρκεί εσύ να αισθάνεσαι άνετα με οποιαδήποτε στάση. Ο πρωκτικός έρωτας πρέπει να αποφεύγεται, καθότι μικρόβια μπορεί να “μεταναστεύσουν” από τον πρωκτό στον κόλπο, με δημιουργία κολπίτιδας και άλλων λοιμόξεων. Επιπροσθέτως, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με τις αιμορροϊδες που τόσο συχνά συνυπάρχουν με την εγκυμοσύνη.
“Πότε δεν επιτρέπεται το σεξ στην εγκυμοσύνη;”
Ο γιατρός σου είναι αυτός που μπορεί να σε συμβουλεύσει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Να μην ντρέπεσαι να τον ρωτήσεις για οποιαδήποτε απορία σου γύρω από το σεξ στην εγκυμοσύνη. Μια καλή, χωρίς ντροπή σχέση με τον γιατρό σου μπορεί να βοηθήσει σε αποφυγή επιπλοκών.
Σε γενικές γραμμές, το σεξ στην εγκυμοσύνη δεν επιτρέπεται σε:
1. Ιστορικό πρόωρου τοκετού
2. Ιστορικό αποβολών
3. Ρήξη μεμβράνων
4. Κολπική αιμορροϊα-αιμορραγία
5. Χαμηλή πρόσφυση πλακούντα
6. Τραχηλική ανεπάρκεια
7. Ιστορικό-ύπαρξη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων
“Μπορώ να έχω επαφή από την αρχή μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης;”
Μπορείς, αν τηρούνται όσα είπαμε παραπάνω. Γενικά πρέπει να αποφεύγεται η πίεση στην κοιλιά σου με στάσεις που εσύ δε νιώθεις άνετα. Μην ξεχνάς ότι έχεις πάντα το διακαίωμα να πεις “όχι”!
Ο οργαμσός προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα, τις οποίες μπορεί να αισθάνεσαι. Σε φυσιολογικές καταστάσεις δεν σημαίνουν πρόωρο τοκετό, εκτός αν συμβαίνουν για περισσότερο από μία ώρα με περιοδικότητα και είναι επώδυνες. Επίσης λόγω της αυξημένης ταλάντωσης του τραχήλου της μήτρας, μπορεί η υπεραιμία του τραχήλου να δημιουργήσει μια μικρή -κατά συνήθη- κολπική αιμόρροια. Να συμβουλευτείς αμέσως τον γιατρό σου. Τις περισσότερες φορές δεν δημιουργεί προβλήματα και αντιμετωπίζεται συντηρητικά.
“Πρέπει να χρησιμοποιώ προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της επαφής;”
Μερικοί μαιευτήρες συνηστούν τη χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πιστεύω ότι σε μια μονογαμική σχέση, κατά τη διάρκεια μιας κύησης χαμηλού κινδύνου, όταν δεν υπάρχει κίνδυνος σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, η χρήση προφυλακτικού δεν είναι απαραίτητη.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η ερωτική επαφή κατά την εγκυμοσύνη έχει αυξήσει τα ποσοστά κολπικού τοκετού, ανώ παράλληλα έχει ελαττώσει τα ποσοστά πρόωρου τοκετού.
Δημ. Κακαλέτρης,
Γυναικολόγος-Χειρουργός
F.R.C.O.G LONDON
Ειδήσεις σήμερα
- Φωτιά Λος Άντζελες : Πασίγνωστη ηθοποιός του Χόλυγουντ βρήκε τραγικό θάνατο
- Τριών Ιεραρχών 2025: Τι θα ισχύει φέτος για τα σχολεία και για ποιους είναι αργία
- Ατύχημα Σχηματάρι : Σοκάρουν οι αποκαλύψεις της γυναίκας που ενημέρωσε για το εμπόδιο στο δρόμο λίγο πριν το δυστύχημα του αστυνομικού Διευθυντή
- Η Γη της Ελιάς : Εκτός από την Αρετή και την Μαρίνα αποχωρεί και τρίτη πρωταγωνίστρια από την σειρά
- Βάσω Λασκαράκη : Στο νοσοκομείο ο σύζυγός της Λευτέρης Σουλτάτος – Τι συμβαίνει με την υγεία του τα τελευταία 4 χρόνια