Έχεις σύντροφο που θέλει να σε ελέγχει συνέχεια; Ψυχολόγος, ενημερώνει για την τοξική συμπεριφορά του και πως να θέσεις τα όριά σου.
Η αλήθεια είναι πως πολλά ζευγάρια έχουν διαστρεβλωμένη άποψη σχετικά με το ποια συμπεριφορά είναι σωστή και ποια όχι. Η υπερβολική ζήλεια, η κτητικότητα, ο έλεγχος στα ρούχα που θα φοράς, στους ανθρώπους που θα μιλάς, στον τρόπο που θα συμπεριφέρεσαι, είτε όταν είστε με παρέα είτε οι δυο σας, πριν μερικά χρόνια ήταν η ιδανική σχέση.
Οι ταινίες και οι σειρές, μας περνούσαν το μήνυμα ότι ένα πραγματικά ερωτευμένο ζευγάρι θα πρέπει να γνωρίζεται με καυγά, να καυγαδίζει συνέχεια και μέσα στην σχέση, αλλά στο τέλος με κάποιον μαγικό τρόπο να είναι όλα καλά.
Δείτε ακόμα Μιλούσατε στο διαδίκτυο και εξαφανίστηκε; Τί είναι το ghosting και γιατί το κάνουν οι άνθρωποι
Πολλές και πολλοί είναι αυτοί που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τον σύντροφό τους. Να κοιτούν κρυφά τα κινητά του άλλου τους μισού, να μην αφήνουν να φοράει ό,τι ρούχα θέλει ή να έχει φίλους του αντίθετου φύλου. Η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων, Ζεύγους & Οικογένειας, συμβουλεύει. Διαβάστε παρακάτω:
Μοιάζει να ονειρεύεσαι πολλές φορές όταν αντιλαμβάνεσαι ότι ένας άνθρωπος σε διεκδικεί με πάθος και ταχύτητα, αφιερώνει σχεδόν όλον τον ελεύθερο χρόνο του μαζί σου, είτε δια ζώσης, είτε χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας σε περιπτώσεις που η φυσική παρουσία είναι ανέφικτη.
Ακούγεται αρχικά γοητευτικό, κολακευτικό, νιώθεις τυχερή που το βιώνεις ενώ βλέπεις πολλούς ανθρώπους στην εποχή μας μόνους, χωρίς ή με δύσκολες σχέσεις.
Δείτε ακόμα Δεν χωρίζεις τον άλλο με ένα μήνυμα στο κινητό
Ας μην ξεχνάμε ότι ο έρωτας έχει παρόρμηση, ταχύτητα, πάθος και όταν αυτό συμβαίνει και από τις δύο πλευρές νομίζεις ότι η τύχη ή πολλές φορές η ίδια η ζωή σου χαμογέλασε.
Τα σημάδια…
Ο καιρός περνά και η σχέση φαίνεται να μην προσαρμόζεται μέσα στις καθημερινές υποχρεώσεις, αντίθετα προσαρμόζεις εσύ όλη σου τη ζωή πάνω στη σχέση.
Ο σύντροφός σου όλο και περισσότερο προσπαθεί να σε απομακρύνει από κοινωνικές συναναστροφές, ζητά την προσοχή σου συνεχώς, βρίσκει διάφορες δικαιολογίες ώστε να είστε μόνοι, να μην βγαίνετε με παρέες, για όλους τους φίλους και τους συγγενείς έχει αρνητικά να προσάψει, τα τηλεφωνήματά του μέσα στην ημέρα γίνονται αποπνικτικά και αυτό ο ίδιος το ορίζει ως ενδιαφέρον και αγάπη.
Η παρουσία στο «μαζί» ασφυκτική, τα παράπονα, η γκρίνια και οι χειριστικές συμπεριφορές αυξάνονται. Συνηθίζει να σε υποτιμά, «παίζει» με το μυαλό και την ψυχή σου, θεωρεί ότι μόνο εκείνος μπορεί να βλέπει τα πράγματα ξεκάθαρα και να παίρνει σωστές αποφάσεις, ζηλεύει οτιδήποτε μπορεί να «περιστρέφεται» γύρω από εσένα, γίνεται κτητικός, με τον τρόπο του ελέγχει τα πάντα γιατί ουσιαστικά δεν εμπιστεύεται όχι μόνο τους «άλλους» αλλά και εσένα που είσαι δίπλα του.
Τοξική σχέση…
Ένας τέτοιος σύντροφος, όλη αυτήν την τοξικότητα την ονομάζει αγάπη, ενδιαφέρον, προστασία. Θέλει να ξέρει τα πάντα, να σε καθοδηγεί για τα πάντα, να αποφασίζει για σένα.
Και όσο προχωρά ο χρόνος, αντιλαμβάνεσαι όλο και περισσότερο ότι έχεις μείνει μόνος/μόνη, αποξενώνεσαι από τους δικούς σου ανθρώπους, η ζωή σου είναι πλαισιωμένη μόνο μέσα στη σχέση, και αρχίζεις να μπερδεύεσαι με το νόημα της αγάπης.
Είναι αγάπη αυτό, είναι έρωτας; Είναι μία υγιής σχέση που εξελίσσεται και ωριμάζει; Όχι, αυτό είναι άσκηση εξουσίας, είναι χειραγώγηση, είναι παθολογία.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για τις σχέσεις στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.