Τα 13 μέρη στην Ελλάδα που έχουν το πιο ωραία έθιμα για το Πάσχα. Η Ελλάδα είναι γνωστή για τα ήθη και τα έθιμα της το Πάσχα. Ξέρουμε να το γιορτάζουμε κι αυτό είναι γνωστό παγκοσμίως. Φαντασμαγορικά έθιμα αλλά και ελληνικά έθιμα με έντονο το πνεύμα της κατάνυξης.
Τα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα είναι όλα όμορφα και με μεγάλη ιστορική και πολιτισμική σημασία. Αποφασίσαμε λοιπόν μέσα από αυτό το άρθρο να αναδείξουμε αυτά τα πασχαλινά έθιμα γιατί πιστεύουμε ότι αξίζει να αναφερθούν.
Οι περισσότεροι έχουμε σαν έθιμο να βάφουμε τα αυγά κόκκινα και να τα τσουγκρίζουμε. Είναι όμως και μερικά μέρη στην Ελλάδα που έχουν πραγματικά θεαματικά πασχαλινά έθιμα και αξίζει να κάνουμε ένα αφιέρωμα σε αυτά.
Το σημερινό άρθρο θα σας μιλήσει για τα 13 πιο όμορφα έθιμα στην Ελλάδα. Πασχαλινά έθιμα που διαδραματίζονται σε συγκεκριμένα μέρη της Ελλάδα που αν καταφέρετε ποτέ να επισκεφθείτε τις ημέρες του Πάσχα, σίγουρα η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη. Διαβάστε παρακάτω:
Το Αγιορείτικο Τυπικό στην Σκιάθο
Αν έχετε επισκεφθεί την Σκιάθο θα ξέρετε πως είναι ένα ελληνικό νησί με μεγάλη ομορφιά. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε να παίρνει και την αναγνωσιμότητα που τόσα χρόνια στερούνταν. Το Καλοκαίρι η Σκιάθος είναι υπέροχη όμως σίγουρα αξίζει να την επισκεφθείτε το Πάσχα.
Κι αυτό γιατί η Σκιάθος είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα όπου τηρείται το Αγιορείτικο Τυπικό όσων αφορά την Ακολουθία του Επιταφίου. Την Μεγάλη Παρασκευή στο νησί υπάρχει μία βαριά ατμόσφαιρα. Ο Επιτάφιος, κατεβαίνει από τα πέτρινα καλντερίμια, στα σοκάκια της Παλιάς Σκιάθου.
Όλα αυτά λαμβάνουν μέρος στη μία τα ξημερώματα. Την ίδια στιγμή ένας ντελάλης, που ονομάζεται προεξάρχων ψάλλει και απαγγέλει τους ψαλμούς θρήνου ως προπομπός του Επιταφίου που ακολουθεί. Η συγκέντρωση των Επιταφίων γίνεται στον Καθεδρικό Των Τριών Ιεραρχών στην πλατεία, πάνω από το παλιό λιμάνι της Σκιάθου.
Δείτε ακόμα Πάσχα και Μεγάλη Εβδομάδα:Ολα τα Έθιμα και ο Συμβολισμός
Εκεί μαζεύονται οι πιστοί από τις εκκλησίας της Σκιάθου και ακολουθούν τους επιταφίους με αναμμένα κεριά σε κάθε γωνιά της Σκιάθου. Τέλος τα σπίτια στο νησί έχουν ανάψει τα φώτα τους και σε όλες τις αυλές υπάρχουν αναμμένα κεριά και λιβάνι να καίει.
Η Τελετή του Νιπτήρος στην Πάτμο
Η Πάτμος είναι το ιερό νησί της Αποκαλύψεως και το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια. Από την Κυριακή των Βαΐων, οι στολισμοί, το γιορτινό τραπέζι και οι θρησκευτικές παραδόσεις, κάνουν τον επισκέπτη να μπει στο πασχαλινό κλίμα.
Τουρίστες και ντόπιοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη. Αυτό το ξωκκλήσι βρίσκεται χτισμένο στην σπηλιά – ασκητήριο του Ευαγγελιστή, όπου την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται και η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης.
Ένα από τα αγαπημένα μας πασχαλινά έθιμα στην Πάτμο είναι πως κάθε χρόνια στην Πάτμο διεξάγεται η Τελετή του Νιπτήρος. Αυτή η τελετή λαμβάνει μέρος το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στην Πλατεία Δημαρχείου. Είναι μία αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου.
Δείτε ακόμα Quiz: Βρες σε ποια ελληνική πόλη ανήκει το κάθε πασχαλινό έθιμο!
Σε αυτήν την τελετή ο Ηγούμενος πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών που κάθονται γύρω από την μεγάλη εξέδρα, όπως ακριβώς έκανε ο Ιησούς στους 12 μαθητές του. Το επόμενο βράδυ οι επιτάφιοι του νησιού, κάνουν περιφορά στα καλντερίμια της Πάτμου και στις πλατείες της Χώρας και της Σκάλας.
Η Ανάσταση γίνεται στο μοναστήρι, Ανήμερα του Πάσχα, το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά διαφορετικές γλώσσες και γενικότερα η πασχαλινή σας εμπειρία στην Πάτμο θα είναι κάτι το μοναδικό, αν την επισκεφθείτε.
Ο ρουκετοπόλεμος στην Χίο
Στην Χίο υπάρχει το διάσημο έθιμο του ρουκετοπόλεμου στον Βροντάδο όπου έχει τις ρίζες του από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτό το έθιμο είναι που ξεχωρίζει και δίνει τον γιορτινό τόνο στο Πάσχα του νησιού, αν και τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί κριτικές λόγω της επικινδυνότητάς του.
Οι ντόπιοι, ανεβαίνουν στην εκκλησία του Αγίου Μακάριου στο βουνό Αίπος για να απολαύσουν το θέαμα από ψηλά ενώ οι πιο τολμηροί πλησιάζουν τις εκκλησίας του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, που αποτελούν και το επίκεντρο του ρουκετοπόλεμου.
Αξίζει να σημειωθεί πως παλιότερα οι ντόπιοι έφτιαχναν αυτοσχέδια κανονάκια αλλά με το πέρασμα των χρόνων αυτά τα κανονάκια εξελίχθηκαν σε ρουκέτες και βεγγαλικά από νίτρο, θειάφι και μπαρούτι. Αυτές τις ρουκέτες τις κατασκευάζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι.
Το βίντεο με τον ρουκετοπόλεμο
Η προετοιμασία αρχίζει πολλούς μήνες πριν ενώ οι ποσότητες των ρουκετών που ετοιμάζονται κάθε χρόνο φτάνουν τις μερικές χιλιάδες. Το θέαμα είναι απλά συγκλονιστικό και σίγουρα κάθε χρόνο έχει ένα αφιέρωμα στα κανάλια των τηλεοράσεων.
Ο καλοφουνός στην Ρόδο
Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων. Το νησί φημίζεται για το πασχαλινό έθιμο της βούρνας, στο χωριό Άγιος Ισίδωρος, το οποίο ξεκινά το Μεγάλο Σάββατο και την τελειώνει την Δευτέρα της Λαμπρής. Σε αυτό συμμετέχουν όλοι οι ανύπαντροι άντρες του χωριού, τηρώντας διάφορους κανόνες όπως η βούρνα.
Η βούρνα είναι στην ουσία το ρίξιμο των ανυπάκουων σε μία γούρνα με νερό. Ανυπάκουος είναι αυτός που δεν υπάκουσε στον σκοπό του ανθρώπου να παντρευτεί. Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, οι κάτοικοι ανάβουν τον καλοφουνό.
Ο καλοφουνός είναι μία μεγάλη φωτιά που συμβολίζει το κάψιμο του Ιούδα, η οποία πρέπει να παραμείνει αναμμένη μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα.
Το βίντεο με το έθιμο του καλοφουνό
Το τραπέζι της Ανάστασης περιλαμβάνει την παραδοσιακή μαγειρίτσα αλλά και το βραστό κεφάλι κατσικιού. Την Κυριακή του Πάσχα, το τοπικό φαγητό είναι η λαμπριάτη. Η λαμπριάτη είναι στην ουσία αρνί ή κατσίκι γεμιστό με ρύζι και εντόσθια.
Τα φαναράκια στο Λεωνίδιο
Στο Λεωνίδιο συμβαίνει ένα από τα πιο φαντασμαγορικά έθιμα. Η νύχτα της Ανάστασης είναι η νύχτα των αερόστατων αφού με το πρώτο Χριστός Ανέστη, χιλιάδες πολύχρωμα αερόστατα πλημμυρίζουν τον ουρανό ενώ δίπλα στην εκκλησία καίγεται το ομοίωμα του Ιούδα πάνω σε ξερά κλαδιά.
Κάθε σπίτι ετοιμάζει τον δικό του φαναράκι πολύ καιρό πριν, αλλά μπορείς να προμηθευτείς κι εσύ το δικό σου δωρεάν. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δεν πρέπει να τους εμποδίσουν στο να αφήσουν τα φαναράκια τους ελεύθερα στον ουρανό.
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα πρέπει να δει από κοντά την τελετή της Αγάπη. Σε αυτήν την τελετή διαβάζεται το Ευαγγέλιο στην τσακώνικη διάλεκτο, ένα μικρό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου που μεταβιβάζεται από τους μεγαλύτερους, στους μικρότερους.
Τα εντυπωσιακά φαναράκια
Αργότερα ένα τσακωνικό γλέντι στήνεται στην κεντρική πλατεία, με κρασί, μεζέδες και παραδοσιακές δίπλες. Επίσης υπάρχουν παραδοσιακοί χοροί από ανθρώπους με φουστανέλες και τζουμπελούδες όπου είναι και η επίσημη τοπική ενδυμασία.
Τα πασχαλινά έθιμα στα Μετέωρα
Στις μονές που κρέμονται από τα μοναδικής ομορφιάς απόκρημνα βράχια, το Πάσχα σου θα πάρει άλλη όψη με κατανυκτικές ολονυχτίες υπό το φως των κεριών, υπέροχες ψαλμωδίες και βυζαντινή μουσική, μια εμπειρία σχεδόν μυστικιστική.
Αιώνες τώρα άλλωστε, το γιγαντιαίο πέτρινο σύμπλεγμα των 800 και πλέον σκοτεινόχρωμων βράχων, αποτελεί όχι μόνο τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς αλλά και ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Ορθόδοξης εκκλησίας.
Από τις τριάντα μονές που μαρτυρούνται μέσα από τα ιστορικά στοιχεία, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι. Η πιο εύκολα προσβάσιμη από αυτές είναι εκείνη του Αγίου Στεφάνου, όπου το αυτοκίνητο φτάνει μέχρι το προαύλιο.
Οι λιτοί επιτάφιοι στα Μετέωρα
Εδώ οι επιτάφιοι είναι λιτά και διακριτικά στολισμένοι, χωρίς το θόλο με τον οποίο τους έχουμε όλοι μας συνηθίσει. Το βράδυ της Ανάστασης οι λειτουργίες αρχίζουν στις 9 ενώ ανήμερα το Πάσχα αλλά και τις μέρες που ακολουθούν αξίζει να βρεθείς στην Καλαμπάκα για τα «πασχαλόγιορτα», όπου η λαϊκή παράδοση παίρνει τη σκυτάλη.
Οι μυρωδιές από τον οβελία που ψήνεται στα κλήματα αλλά και οι πασπαλιάρες (πίτες από καλαμποκάλευρο ψημένες στη γάστρα) και το μπασιορντί (χοιρινό διατηρημένο στο λίπος του) είναι τα απαραίτητα πασχαλινά εδέσματα που συνοδεύουν την ατέλειωτη οινοποσία, το γλέντι και το χορό.
Το Πάσχα στα Μετέωρα τέλος, μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά και με εξορμήσεις στη γύρω περιοχή, στον Ασπροποτάμο, στο Περτούλι και στην Ελάτη.
Ο σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα
Με αφετηρία τους απελευθερωτικούς αγώνες και με έναυσμα τις σαΐτες με τις οποίες οι Μεσσήνιοι αντιμετώπιζαν το ιππικό των Τούρκων, πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανήμερα το Πάσχα στην Καλαμάτα, ο λεγόμενος σαϊτοπόλεμος ή αλλιώς «Έθιμο των Μπουλουκιών». Ένας σημαντικός λόγος για να ταξιδέψεις μέχρι τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Οι συμμετέχοντες που υποστηρίζονται από τον άμαχο πληθυσμό (δηλαδή τους συγγενείς και φίλους)συγκεντρώνονται στα Παλιά Σφαγεία ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους στολές και τις σαΐτες τους (τους χαρτονένιους σωλήνες που έχουν προηγουμένως γεμίσει με μπαρούτι)στα χέρια, και επιδίδονται σε «πόλεμο», φωτίζοντας τον ουρανό!
Τα πασχαλινά έθιμα στην Μύκονο
Δεν υπάρχει αργία, τριήμερο, εθνική ή θρησκευτική εορτή, που να μη γεμίσει η Μύκονος με τους (celebrities και μη) λάτρεις του νησιού. Έτσι και τις ημέρες του Πάσχα, το πιο διάσημο νησί της Ελλάδας σφύζει από ζωή, αφού εκατοντάδες επισκέπτες θέλουν να ζήσουν στη Μύκονο την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας.
Για τη Μεγάλη Παρασκευή διάλεξε ένα από τα εκκλησάκια της Χώρας για την περιφορά του Επιταφίου. Οι νοικοκυρές καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας φτιάχνουν στα σπίτια τους τις Λαμπροκουλούρες με περίτεχνα σχήματα και τις στολίζουν με κόκκινα αβγά.
Κάποιες Λαμπροκουλούρες τις μοιράζουν και κάποιες άλλες τις βάζουν στο τραπέζι για το πασχαλινό δείπνο αμέσως μετά την Ανάσταση. Τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή οι φούρνοι δίνουν στο ψωμί το σχήμα του Σταυρού και συμβολικά το κόβουν με το χέρι, επειδή λόγω της ημέρας δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν μαχαίρι.
Η πασχαλινή Μύκονος
Επίσης έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Μυκόνου, να ψάλουν οι γυναίκες του νησιού το Μοιρολόι της Παναγιάς σε όλες τις Ενορίες της Χώρας και της Άνω Μεράς.
Το κάψιμο του Ιούδα στην Μονεμβασιά
Στην Μονεμβασία θα ζήσετε ένα Πάσχα βγαλμένο από άλλη εποχή. Είναι ένας ιδανικός πασχαλινός προορισμός. Οι λειτουργίες γίνονται στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού με αποκορύφωμα την περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα σοκάκια, υπό την μουσική υπόκρουση της μπάντας τους δήμου.
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα αξίζει να δεις από κοντά την τοπική εκδοχή του εθίμου του καψίματος του Ιούδα. Σε αυτήν την τελετή υπάρχει ένα ανθρώπινο ομοίωμα από ξύλα και άχυρα, μέσα στο οποίο υπάρχουν κροτίδες και βεγγαλικά στο περίβολο της εκκλησίας.
Οι μπότηδες στην Κέρκυρα
Το Πάσχα στην κοσμοπολίτικη Κέρκυρα έχει κάτι το διαφορετικό, κάτι που αξίζει να το ζήσεις έστω και μία φορά. Οι φιλαρμονικές του νησιού δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στην περιφορά των επιταφίων αλλά και στην Ανάσταση.
Τη Μεγάλη Πέμπτη οι μπάντες κάνουν τις τελευταίες πρόβες στην Πιάτσα Πίνια, ενώ αργότερα στο Ντουόμο, την καθολική μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, διαβάζονται τελετουργικά τα 12 Ευαγγέλια.
Τη Μεγάλη Παρασκευή οφείλεις να περάσεις ολόκληρη την ημέρα σου στην Παλιά Πόλη. Από το πρωί και την Αποκαθήλωση υπό τους ήχους εκκλησιαστικού οργάνουστη λειτουργία του Αγίου Σπυρίδωνα μέχρι το βράδυ που παρελαύνει ο Επιτάφιος της Μητρόπολης.
Το εντυπωσιακό Πάσχα στην Κέρκυρα
Γίνονται δεκάδες περιφορές, πάντα συνοδεία των φιλαρμονικών, οι οποίες παίζουν πένθιμα εμβατήρια προσδίδοντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στην Εβδομάδα των Παθών.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης, πετούν τους μπότηδες (τεράστια κανάτια γεμάτα νερό) από τα μπαλκόνια τους υπό τον ήχο βροντερών κανονιοβολισμών, ενώ αμέσως μετά οι φιλαρμονικές ξεχύνονται και πάλι στους δρόμους παίζοντας εμβατήρια.
Κάτι που πρέπει να έχεις υπόψη σου πριν τρέξεις να κλείσεις εισιτήρια όμως, είναι ότι στην Κέρκυρα, το σούβλισμα του αρνιού δεν αποτελεί μέρος της παράδοσης. Οι Κερκυραίοι τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και αφήνουν το αρνάκι για τη δεύτερη μέρα!
Το σπάσιμο στων πήλινων σταμνών στην Ζάκυνθο
Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Ζάκυνθο έχει έναν εντελώς δικό της, έντονα βυζαντινό, χαρακτηριστικό χρώμα. Το Πάσχα στο «Τζάντε» θα ακούσεις το 12ο Ευαγγέλιο στα Ζακυνθινά, θα δεις τις καμπάνες του νησιού να «χηρεύουν» και να μην ξαναχτυπούν μέχρι το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, μετά τον εσπερινό της Μεγάλης Πέμπτης.
Αξίζει να ακολουθήσεις μια πραγματικά ξεχωριστή λιτανεία Επιταφίου που ξεκινά από το ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου, στην πλατεία Σολωμού.
Θα δεις το σπάσιμο των πήλινων σταμνών στην Πρώτη Ανάσταση, ενώ τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου το «Χριστός Ανέστη» ψάλλεται κατά την ιδιόμορφη ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.
Τα σταμνάκια της Ζακύνθου εντυπωσιάζουν τους πάντες
Θα ζήσεις μέσα στη μαγευτική ανοιξιάτικη φύση το παραδοσιακό πανηγύρι στη Μπόχαλη και τηνπεριφορά της πανάρχαιας εικόνας της Παναγίας της Χρυσοπηγής υπό τους ήχους του ταμπουρλονιάκαρου (δύο παλιά χειροποίητα παραδοσιακά όργανα, ένα πνευστό κι ένα κρουστό) αλλά θα διασκεδάσεις και με πολλά ακόμα τοπικά πανηγύρια σε ολόκληρο το νησί.
Τα θαλασσινά πασχαλινά έθιμα στην Ύδρα
Το Πάσχα στην Ύδρα είναι σίγουρα διαφορετικό. Τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στο νησί αναβιώνουν έθιμα παλιά, μα όχι ξεχασμένα, που μοιραία είναι δεμένα με τη θάλασσα.
Αν επιλέξεις λοιπόν να περάσεις αυτές τις μέρες στο μικρό νησί του Σαρωνικού θα ζήσεις από κοντά την μοναδική εμπειρία της περιφοράς του επιταφίου στη συνοικία Καμίνι, όπου ο επιτάφιος μπαίνει στη θάλασσα όσο διαβάζεται η «Ακολουθία του Επιταφίου».
Αυτό δημιουργεί μία ατμόσφαιρα κατανυκτική την οποία απολαμβάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες. Στη συνέχεια οι τέσσερις επιτάφιοι του νησιού συναντώνται στο κεντρικό λιμάνι.
Το βίντεο που μας ανατρίχιασε με τον Μπουρλοτιέρη της Ζακύνθου
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, με το που θα ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», το λιμάνι της Ύδρας παίρνει φωτιά από τα βεγγαλικά, ενώ και την Κυριακή του Πάσχα έχουμε «μπουρλοτιέρικη» Ανάσταση, με το παραδοσιακό κάψιμο του Ιούδα.
Το κάψιμο του Ιούδα είναι στην ουσία ένα ομοίωμα γεμισμένο με εύφλεκτες ύλες, ανατινάζεται στην προκυμαία του λιμανιού με πραγματικά φαντασμαγορικό τρόπο.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για τις αποδράσεις στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή