Τα σημάδια ενός κακοποιητικού συζύγου. Ψυχολόγος δείχνει όλα τα σημάδια ενός κακοποιητικού συζύγου.
Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια η ενδοοικογενειακή βία και η κακοποιητικές συμπεριφορές έχουν απασχολήσει πολύ την κοινωνία και μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να θεωρούμε ότι είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα σημάδια και να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας κατάλληλα.
Όμως δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η ψυχολόγος Χριστίνα Σκλαβενίτη, εξηγεί πως η κακοποίηση έχει πολλά πρόσωπα και αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί της ένα κείμενο με όλα τα σημάδια ενός κακοποιητικού συζύγου ή μίας κακοποιητικής συζύγου. Διαβάστε παρακάτω:
ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ, ΑΝΑΖΗΤΗΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ
“Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί σοβαρή απειλή για πολλές γυναίκες. Αναγνώρισε τα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης και πώς να φύγεις από μια επικίνδυνη κατάσταση.
Ο σύντροφός σου, ζητά συγγνώμη και λέει ότι αυτή η κακή συμπεριφορά δεν θα συμβεί ξανά – αλλά φοβάσαι ότι θα το κάνει πάλι. Κάποιες φορές αναρωτιέσαι αν φαντάζεσαι την κακοποίηση, όμως ο συναισθηματικός ή σωματικός πόνος που αισθάνεσαι είναι πραγματικός. Αν αυτό σου ακούγεται οικείο, ίσως να βιώνεις ενδοοικογενειακή βία.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ
Η ενδοοικογενειακή βία – που ονομάζεται και βία μεταξύ συντρόφων – συμβαίνει μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται σε στενή σχέση. Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής, σ3ξουαλικής και σωματικής κακοποίησης και των απειλών για κακοποίηση.
Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να συμβεί σε ετεροφυλοφιλικές σχέσεις ή σχέσεις ομοφυλοφίλων. Οι κακοποιητικές σχέσεις περιλαμβάνουν πάντα μία ανισότητα ισχύος και ελέγχου. Ο δράστης της κακοποίησης, χρησιμοποιεί εκφοβιστικά, ενοχλητικά λόγια και συμπεριφορές για τον έλεγχο του / της συντρόφου του.
Ίσως δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί η ενδοοικογενειακή βία στην αρχή. Ενώ ορισμένες σχέσεις είναι σαφώς κακοποιητικές από την πρώτη στιγμή, η κακοποίηση συχνά ξεκινάει ήπια και χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να βιώνεις ενδοοικογενειακή βία εάν είσαι σε σχέση με κάποιον άνθρωπο που:
Δείτε ακόμα Άλλους καψουρεύεσαι και άλλους παντρεύεσαι…γιατί συμβαίνει αυτό;
Σε βρίζει, χρησιμοποιεί προσβολές και σε υποβιβάζει. Σε αποτρέπει ή σε αποθαρρύνει από το να πας στη δουλειά ή στο σχολείο ή να δεις μέλη της οικογένειας ή τους φίλους σου. Προσπαθεί να ελέγξει πώς ξοδεύεις χρήματα, πού πηγαίνεις, ποια φάρμακα παίρνεις ή τί φοράς.
Ζηλεύει ή γίνεται κτητικός ή συνεχώς σε κατηγορεί ότι είσαι άπιστη. Θυμώνει όταν πίνει αλκοόλ ή παίρνει ναρκωτικά. Προσπαθεί να ελέγξει αν θα επισκεφτείς κάποιον γιατρό ή θεραπευτή. Σε απειλεί με βία ή όπλο.
Χτυπάει, κλωτσάει, δέρνει, χαστουκίζει, προσπαθεί να πνίξει ή προκαλεί πόνο ή σωματικές βλάβες με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σε εσένα, τα παιδιά σας ή τα κατοικίδια ζώα σας. Σε αναγκάζει να κάνετε σεξ ή να συμμετέχεις σε σεξουαλικές πράξεις ενάντια στη θέλησή σου.
Δείτε ακόμα 5 σημάδια συναισθηματικής παραμέλησης σε έναν γάμο
Σε κατηγορεί για τη βίαιη συμπεριφορά του ή σου λέει ότι το αξίζεις. Απειλεί ότι θα γνωστοποιήσει στους φίλους, την οικογένεια, τους συναδέλφους ή τα μέλη της κοινότητας, για τον σεξουαλικό προσανατολισμό σου ή την ταυτότητα φύλου σου.
Εάν είσαι λεσβία, αμφιφυλόφιλη ή τρανσέξουαλ, μπορεί να βιώνεις ενδοοικογενειακή βία, αν είσαι σε σχέση με κάποιον άνθρωπο που:
Σου λέει ότι οι αρχές δεν θα βοηθήσουν μία λεσβία ή ένα αμφιφυλόφιλο ή τρανσέξουαλ άτομο. Σε ενημερώνει ότι η αποχώρηση από τη σχέση σημαίνει ότι παραδέχεσαι πως οι σχέσεις λεσβιών, αμφιφυλόφιλων ή τρανσέξουαλ είναι αποκλίνουσες/ ανώμαλες.
Λέει ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι βίαιες. Δικαιολογεί την κακοποίηση λέγοντάς σου ότι δεν είσαι “πραγματικά” λεσβία, αμφιφυλόφιλη ή τρανσέξουαλ.
ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΠΑΝΩ ΣΟΥ
Ίσως να μην είσαι έτοιμη να ζητήσεις βοήθεια επειδή πιστεύεις ότι είσαι τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνη για την κακοποίηση στη σχέση.
Οι λόγοι μπορεί να είναι ότι:
Ο/η σύντροφός σου σε κατηγορεί για τη βία στη σχέση σας. Οι κακοποιητικοί σύντροφοι, σπάνια αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους.
Ο/η σύντροφός σου παρουσιάζει κακοποιητική συμπεριφορά μόνο μαζί σου. Οι δράστες συχνά είναι προσεκτικοί με την εικόνα που παρουσιάζουν προς τα έξω και μπορεί να φαίνονται γοητευτικοί και σταθεροί χαρακτήρες σε όσους βρίσκονται έξω από τη σχέση.
Δείτε ακόμα 5 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να επισκεφθείτε σύμβουλο γάμου
Αυτό μπορεί να σε κάνει να πιστεύεις ότι οι ενέργειές του / της μπορούν να εξηγηθούν μόνο από κάτι που έχεις κάνει εσύ. Οι θεραπευτές και οι γιατροί που σε βλέπουν μόνη ή με τον/την σύντροφό σου δεν έχουν εντοπίσει κάποιο πρόβλημα.
Εάν δεν έχεις πει στον γιατρό σου ή σε κάποιον άλλο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με την κακοποίηση, μπορεί να εντοπίσουν μόνο αποκλίνοντα πρότυπα στη σκέψη ή τη συμπεριφορά σου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση.
Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν επιβιώσει από ενδοοικογενειακή βία, μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα που μοιάζουν με διαταραχές προσωπικότητας. Η έκθεση σε ενδοοικογενειακή βία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ψυχικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).
Δείτε ακόμα 6 φράσεις που απαγορεύεται να πεις όταν μαλώνεις με το ταίρι σου
Εάν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης εστιάζουν στα συμπτώματά σου, αυτό μπορεί να επιδεινώσει τον φόβο σου ότι είσαι υπεύθυνη για την κακοποίηση στη σχέση σου.
• Έχεις αντιδράσει προφορικά ή σωματικά κατά του/της συντρόφου που σε κακοποιεί, φωνάζοντας, σπρώχνωντας ή χτυπώντας τον/την κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Μπορεί να ανησυχείς ότι είσαι κακοποιητική, αλλά είναι πολύ πιθανότερο να έχεις ενεργήσει σε αυτοάμυνα ή έντονη συναισθηματική δυσφορία.
Ο θύτης μπορεί να χρησιμοποιεί τέτοια περιστατικά για να σε χειριστεί, περιγράφοντάς τα ως απόδειξη ότι εσύ είσαι η κακοποιητική σύντροφος. Αν αντιμετωπίζεις δυσκολίες στην ταυτοποίηση του τί συμβαίνει, κάνε ένα βήμα πίσω και δες τα μεγαλύτερα μοτίβα στη σχέση σου.
Δείτε ακόμα Σημάδια ότι ο σύζυγός σας περνάει κρίση μέσης ηλικίας
Στη συνέχεια, εξέτασε πάλι τα σημάδια της ενδοοικογενειακής βίας. Σε μια κακοποιητική σχέση, το πρόσωπο που συνήθως χρησιμοποιεί αυτές τις συμπεριφορές είναι ο θύτης. Το άτομο που γίνεται λήπτης αυτών των συμπεριφορών, είναι αυτό που κακοποιείται.
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
Μερικές φορές η ενδοοικογενειακή βία ξεκινά – ή αυξάνεται – κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία σου και την υγεία του μωρού σου. Ο κίνδυνος συνεχίζει να υφίσταται και μετά τη γέννηση του μωρού.
Ακόμη και αν το παιδί σου δεν έχει κακοποιηθεί άμεσα από τον σύντροφό σου, το να είναι μάρτυρας της ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να είναι επιβλαβές.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε κακοποιητικά περιβάλλοντα, είναι πιθανότερο να κακοποιηθούν και να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. Ως ενήλικες, είναι πιο πιθανό να γίνουν θύτες ή να πιστεύουν ότι η κακοποίηση είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι των σχέσεων.
Δείτε ακόμα 10 συμβουλές για να βελτιώσετε την σχέση σας
Ίσως να ανησυχείς ότι αν πεις την αλήθεια θα θέσεις σε μεγαλύτερο κίνδυνο το παιδί σου ή άλλα μέλη της οικογένειάς σου – και ότι μπορεί να διαλυθεί η οικογένειά σου – αλλά το να αναζητήσεις βοήθεια, είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψεις τα παιδιά σου και τον εαυτό σου.
ΣΠΑΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ
Εάν βρίσκεσαι σε μια κακοποιητική κατάσταση, ίσως αναγνωρίζεις αυτό το μοτίβο: Αυτός που σε κακοποιεί, σε απειλεί ότι θα ασκήσει βία. Αυτός που σε κακοποιεί, σε χτυπάει. Αυτός που σε κακοποιεί, σου ζητά συγγνώμη, υπόσχεται να αλλάξει ή σου προσφέρει δώρα. Ο κύκλος επαναλαμβάνεται.
Συνήθως η βία γίνεται πιο συχνή και πιο σοβαρή με την πάροδο του χρόνου. Όσο περισσότερο παραμένεις σε μια κακοποιητική σχέση, τόσο μεγαλύτερο είναι το σωματικό και συναισθηματικό τίμημα.
Μπορεί να νιώθεις ότι γίνεσαι καταθλιπτική ή αγχώδης, ή να αρχίζεις να αμφιβάλλεις για την ικανότητά σου να φροντίζεις τον εαυτό σου. Μπορεί να αισθάνεσαι αβοήθητη ή ότι έχεις παραλύσει.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Εάν είσαι μετανάστρια ή προσφύγισσα, ίσως να διστάζεις να αναζητήσεις βοήθεια από φόβο μήπως σε απελάσουν. Τα γλωσσικά εμπόδια, η έλλειψη οικονομικής ανεξαρτησίας και η περιορισμένη κοινωνική στήριξη μπορούν να αυξήσουν την απομόνωσή σου και την ικανότητά σου να έχεις πρόσβαση σε πόρους.
Κάλεσε σε μια τηλεφωνική γραμμή SOS για να σε καθοδηγήσουν. Αυτές οι υπηρεσίες είναι δωρεάν και προστατεύουν το απόρρητό σου. Εάν είσαι μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να αντιμετωπίζεις προκλήσεις που σχετίζονται με την ηλικία σου και τη διάρκεια της σχέσης σου με τον δράστη.
Μπορεί να έχεις μεγαλώσει σε μια εποχή που οι γυναίκες απλά δεν συζητούσαν για την ενδοοικογενειακή βία. Εσύ ή ο / η σύντροφός σου, ενδέχεται να έχετε προβλήματα υγείας που αυξάνουν το αίσθημα εξάρτησης ή ευθύνης.
Δείτε ακόμα Το γονίδιο του διαζυγίου: Πως τα γονίδια αυξάνουν τις πιθανότητες διαζυγίου
Εάν είσαι σε μία ομοφυλοφιλική σχέση, ίσως είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσεις βοήθεια μετά από μία επίθεση, εάν δεν θέλεις να αποκαλύψεις τον σεξουαλικό προσανατολισμό σου. Εάν έχεις υποστεί σεξουαλική επίθεση από άλλη γυναίκα, ίσως φοβάσαι επίσης ότι δεν θα σε πιστέψουν.
Ο μόνος τρόπος για να σπάσει ο κύκλος της ενδοοικογενειακής βίας είναι να αναλάβεις δράση. Κάνε το πρώτο βήμα, μιλώντας σε κάποιον για την κακοποίηση, είτε είναι φίλος, συγγενής, γιατρός ή οποιαδήποτε άλλο άτομο εμπιστοσύνης. Μπορείς επίσης να καλέσεις μια εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS.
Στην αρχή, ίσως να είναι δύσκολο να μιλήσεις για την κακοποίηση. Χρειάζεται να καταλάβεις ότι δεν είσαι μόνη και υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε βοηθήσουν. Θα αισθανθείς επίσης ανακούφιση και θα λάβεις την υποστήριξη που χρειάζεσαι.
ΔΗΜΙΟΥΓΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΦΥΓΗΣ
Το να φύγεις μακριά από τον δράστη που ασκεί κακοποίηση, μπορεί να είναι επικίνδυνο. Προσπάθησε να πάρεις τις απαραίτητες προφυλάξεις: Κάλεσε ένα συμβουλευτικό κέντρο ή έναν ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών για να λάβεις συμβουλευτική βοήθεια.
Πραγματοποίησε την κλήση σε ασφαλή ώρα – όταν ο δράστης δεν είναι γύρω σου – ή από το σπίτι ενός φίλου σου ή από κάποια άλλη ασφαλή τοποθεσία.
Ετοίμασε μία τσάντα έκτακτης ανάγκης που να περιλαμβάνει τα πράγματα που θα χρειαστείς όταν φύγεις, όπως επιπλέον ρούχα και κλειδιά. Άφησε την τσάντα σε ασφαλές μέρος.
Δείτε ακόμα Κάθε μέρα με την οικογένειά μετατρέπεται σε πολύτιμες αναμνήσεις
Κράτησε χρήσιμα προσωπικά έγγραφα, χρήματα και συνταγογραφούμενα φάρμακα πάνω σου, για να μπορείς να τα πάρεις μαζί σου εάν χρειαστεί να φύγεις ξαφνικά. Βρες ακριβώς πού θα πας και πώς θα φτάσεις εκεί.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΣΟΥ
Ένας σύντροφος που ασκεί κακοποίηση, μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να παρακολουθήσει το τηλέφωνο και την διαδικτυακή επικοινωνία σου και για να εντοπίσει την τοποθεσία σου. Εάν ανησυχείς για την ασφάλειά σου, ζήτησε βοήθεια. Για να διατηρήσεις το απόρρητό σου:
Χρησιμοποίησε τα τηλέφωνα με προσοχή. Ο δράστης μπορεί να παρακολουθεί τις κλήσεις και να ακούσει τις συνομιλίες σου. Μπορεί να χρησιμοποιεί την αναγνώριση κλήσεων, να ελέγχει το κινητό σου ή να ψάχνει τον λογαριασμό του τηλεφώνου σου για να βλέπει το ιστορικό κλήσεων και γραπτών μηνυμάτων.
Χρησιμοποίησε τον οικιακό σας υπολογιστή με προσοχή. Ο δράστης μπορεί να χρησιμοποιεί λογισμικό υποκλοπής για να παρακολουθεί τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους ιστότοπους που επισκέπτεσαι.
Δείτε ακόμα 8 περιπτώσεις που πληγώνουμε τους γονείς μας μεγαλώνοντας
Σκέψου την πιθανότητα να χρησιμοποιήσεις έναν υπολογιστή στην εργασία, στη βιβλιοθήκη ή στο σπίτι ενός φίλου για να ζητήσεις βοήθεια. Αφαίρεσε τις συσκευές GPS από το όχημά σας. Ο δράστης μπορεί να χρησιμοποιήσει μια συσκευή GPS για να εντοπίσει την τοποθεσία σου.
Άλλαζε συχνά τον κωδικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου. Επέλεξε κωδικούς πρόσβασης που θα ήταν αδύνατο για τον δράστη, να μαντέψει. Καθάριζε το ιστορικό περιήγησης (history) στον υπολογιστή.
Ακολούθησε τις οδηγίες του φυλλομετρητή σου (browser) για να καθαρίσεις οποιαδήποτε εγγραφή ιστότοπων ή γραφικών που έχεις επισκεφτεί.
ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κάλεσε το 100. Οι παρακάτω σύνδεσμοι μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν: Κάλεσε στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 για παρέμβαση σε κρίσεις και παραπομπές σε ασφαλείς χώρους, όπως τα καταφύγια και οι ξενώνες κακοποιημένων γυναικών. Η γραμμή έχει πανελλαδική εμβέλεια, 24ωρη λειτουργία, 365 μέρες το χρόνο.
Κάποιος που εμπιστεύεσαι. Απευθύνσου σε έναν φίλο, συγγενή, γείτονα, συνάδελφο, θεραπευτή ή πνευματικό σύμβουλο για υποστήριξη. Ο γιατρό σου. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές μπορούν να αντιμετωπίσουν τους τραυματισμούς σου και να σε παραπέμψουν σε ασφαλείς τοπικές δομές.
Ένα τοπικό καταφύγιο ή ξενώνας για κακοποιημένες γυναίκες. Οι ξενώνες και τα κέντρα υποδοχής κακοποιημένων γυναικών, παρέχουν συνήθως καταφύγιο έκτακτης ανάγκης 24 ώρες το 24ωρο, καθώς και συμβουλές για νομικά θέματα και υπηρεσίες υποστήριξης.
Δείτε ακόμα 10 πράγματα που πρέπει να συζητήσετε με έναν σύντροφο πριν κάνετε παιδιά
Ένα κέντρο συμβουλευτικής ή ψυχικής υγείας. Συμβουλευτικές ομάδες και ομάδες υποστήριξης για γυναίκες σε κακοποιητικές σχέσεις είναι διαθέσιμες σε πολλές κοινότητες.
Οι τοπικές εισαγγελικές αρχές. Ο/η εισαγγελέας της περιοχής σου, μπορεί να σε βοηθήσει να λάβεις μία απόφαση για περιοριστικά μέτρα, που να υποχρεώνει τον δράστη να παραμείνει μακριά σου, ειδάλλως θα κινδυνεύει να συλληφθεί.
Η παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας, ενδέχεται να είναι διαθέσιμη για να σε βοηθήσει και να σε καθοδηγήσει στη διαδικασία. Μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις ή να παραδεχτείς ότι είσαι σε μία κακοποιητική σχέση – αλλά υπάρχει τρόπος να βγεις από αυτή την κατάσταση. Θυμήσου, κανείς δεν αξίζει να κακοποιείται.”
Δείτε ακόμα Γινόμαστε ζευγάρι για να μπορούμε να υποφέρουμε τις δυσκολίες της ύπαρξής μας
Πρωτότυπο Κείμενο: Mayo Clinic
Μετάφραση • Επιμέλεια Κειμένου: Healing Stories – Χριστίνα Σκλαβενίτη Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Διαβάστε όλα τα άρθρα για τις σχέσεις στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά σχολεία αύριο Τετάρτη (15/01) – Η Λίστα με τις περιοχές – Συνεχής ενημέρωση
- Φωτιά Λος Άντζελες : Πασίγνωστη ηθοποιός του Χόλυγουντ βρήκε τραγικό θάνατο
- Βέφα Αλεξιάδου: Μόλις 8 άτομα στο μνημόσυνο της Εθνικής μας Μαγείρισσας
- Η Γη της Ελιάς : Εκτός από την Αρετή και την Μαρίνα αποχωρεί και τρίτη πρωταγωνίστρια από την σειρά
- Βάσω Λασκαράκη : Στο νοσοκομείο ο σύζυγός της Λευτέρης Σουλτάτος – Τι συμβαίνει με την υγεία του τα τελευταία 4 χρόνια