Η τοξική θετικότητα υπάρχει και σήμερα θα μάθουμε τι είναι. Ναι, μπορεί το “όλα θα πάνε καλά” να το έχουν πει όλοι, όμως μερικές φορές είναι πολύ ενοχλητικό.
Όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα ψάχνουμε να βρούμε παρηγοριά σε κάποιον δικό μας άνθρωπο. Θέλουμε να μας ακούσει, να μας καταλάβει, να μπει στην θέση μας, να μας παρηγορήσει, να μας πει κάτι θετικό και αισιόδοξο και να μας ανεβάσει το κέφι.
Όταν ένας άνθρωπος ζητάει την βοήθειά μας προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Να είμαστε θετικοί έτσι ώστε να του ανεβάσουμε κι εκείνου την διάθεση. Κι ενώ η θετικότητα στις δύσκολες στιγμές είναι κάτι καλό, η τοξική θετικότητα δεν έχει καμία σχέση. Διαβάστε παρακάτω:
Τι είναι η τοξική θετικότητα;
Ο όρος τοξική θετικότητα ξεκίνησε να γίνεται γνωστός στην Ελλάδα στις αρχές του 2015, όταν επιτέλους άνθρωποι με ψυχολογικές παθήσεις βγήκαν και μίλησαν ανοιχτά γι’ αυτά που τους απασχολούσαν, χωρίς ταμπού και χωρίς τον φόβο των προκαταλήψεων.
Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν ξεκίνησαν να συμβουλεύουν τους φίλους και τους συγγενείς ανθρώπων με ψυχολογικά προβλήματα, να μην γίνονται τοξικά θετικοί, κάθε φορά που ο δικός τους άνθρωπος περνάει δύσκολα. Τι είναι όμως η τοξική θετικότητα;
Η τοξική θετικότητα είναι όταν ένας άλλος άνθρωπος είναι θετικός μειώνοντας το δικό σας πρόβλημα. Με λίγα λόγια το να παίρνεις μία αγκαλιά τον άλλον, να τον κοιτάς στα μάτια και να του λες “όσο έχεις εμένα δε θα αφήσω να πάθεις τίποτα κακό” είναι κάτι θετικό.
Δείτε ακόμα Ο λόγος που το κουτσομπολιό κάνει καλό στην κοινωνική σας ζωή
Όταν κοιτάς τον άλλον στα μάτια και με επικριτικό ύφος του λες “Όλα θα πάνε καλά στο τέλος, γιατί αγχώνεσαι;” “Μην κλαίγεσαι συνεχώς, άλλοι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε.” “Ναι το έχουμε μάθει τώρα, όλοι έχουμε κατάθλιψη.” “Α εγώ δεν κάνω παρέα με καταθλιπτικούς ανθρώπους. Είναι μέσα στην δυστυχία και μου δημιουργούν μιζέρια, είναι τοξικοί”.
“Βρε χαζό, μην κάνεις έτσι. Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι είσαι καταθλιπτικός επειδή δεν έχεις δει την χαρούμενη πλευρά της ζωής; Γιατί δεν ακούς λίγη χαρούμενη μουσική, να πας για κάνα μπάνιο; Θα δεις όλα θα φτιάξουν. Αν δεν είσαι εσύ καλός ψυχολόγος για σένα, ποιος θα είναι;”.
Αυτή λοιπόν είναι η τοξική θετικότητα. Το να προσπαθεί ο άλλος να σε πείσει ότι το πρόβλημά σου δεν είναι τόσο σημαντικό, ότι το έχεις μεγαλοποιήσει στο κεφάλι σου, ότι λίγη μουσική και κάνα μπάνιο θα σου λύσουν τις κρίσεις πανικού. Γιατί η τοξική θετικότητα δεν κάνει καλό;
Η τοξική θετικότητα δεν λύνει κανένα πρόβλημα
Έρχεται ένας φίλος και σου λέει ότι χρωστάει 100 ευρώ και δεν έχει καθόλου λεφτά. Εσύ λοιπόν του λες αυτό που έχεις μάθει από κάπου ότι πιάνει “Ρε φίλε μην αγχώνεσαι, κάνε θετικές σκέψεις και θα δεις ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος”.
Του έλυσες το πρόβλημα; Όχι. Το μόνο που έκανες είναι να μειώσεις το πρόβλημά του, να πεις μία κλισέ ατάκα και να μην τον ανακουφίσεις ούτε λίγο. Όταν ένας φίλος ή μία φίλη περνάει άσχημα ρωτάμε αν μπορούμε να βοηθήσουμε κάπου.
Του προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις αν δεν μπορούμε να βοηθήσουμε έμπρακτα. Με την φράση “όλα θα πάνε καλά, γιατί το σύμπαν θα συνωμοτήσει” κανένας δεν πλήρωσε λογαριασμό της ΔΕΗ ποτέ.
Οι άνθρωποι πρέπει να νιώθουν και αρνητικά συναισθήματα!
Άλλη μία κατηγορία τοξικής θετικότητας είναι και αυτή που θα σας περιγράψουμε παρακάτω. Η συγκεκριμένη κατηγορία τοξικής θετικότητας είναι τόσο διαδεδομένη που έχουν χτιστεί πάνω σε αυτήν, μέχρι και φιλοσοφίες της σύγχρονης εποχής.
Αυτή η κατηγορία τοξικής θετικότητας θέλει την θετική σκέψη στάση ζωής. Χώρισες; Σκέψου θετικά. Γκρεμίστηκε το σπίτι σου; Σκέψου θετικά. Δεν έχεις μία; Σκέψου θετικά. Φαινομενικά αυτό είναι καλό. Όμως μόνο φαινομενικά.
Στην πραγματικότητα αυτή η στάση ζωής σε κάνει να κρύβεις τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι. Καταπιέζεις τον εαυτό σου να σκεφτεί θετικά ενώ τίποτα δεν είναι θετικό στην ζωή σου, αντί να κάτσεις, να σκεφτείς, να συνειδητοποιήσεις το πρόβλημα και να το λύσεις.
Δείτε ακόμα 8 φορές που δεν πειράζει να πείτε ψέματα
Αυτή η στάση ζωής, δημιουργεί καταθλιπτικούς ανθρώπους που νιώθουν άσχημα που ενώ όλοι είναι τόσο χαρούμενοι εκείνοι δεν μπορούν ή ανθρώπους που συνεχώς καταπιέζουν τα πραγματικά τους αισθήματα γιατί “πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά.”
Σίγουρα το να διατηρείς την ψυχραιμία σου στην δύσκολη στιγμή είναι καλό. Όμως οι άνθρωποι πρέπει να νιώθουν και αρνητικά συναισθήματα. Πρέπει να αφήνουν τους εαυτούς τους να πιάνουν πάτο για να μάθουν να σηκώνονται. Πρέπει να μην σκέφτονται θετικά μερικές φορές!
Η τοξική θετικότητα μειώνει τα συναισθήματα των άλλων
Η τοξική θετικότητα έχει την τάση να μειώνει τα συναισθήματα των άλλων. Όταν έρχεται ένας άνθρωπος να σου πει ότι παθαίνει συνεχώς κρίσεις πανικού κι εσύ του λες ότι όλα αυτά είναι στο μυαλό του και να μην το κάνει τόσο μεγάλο ζήτημα, μειώνεις το πρόβλημα.
Τον κάνεις να νιώθει ακόμη χειρότερα που δεν μπορεί να διαχειριστεί κάτι τόσο απλό σύμφωνα με σένα. Όταν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα τον ακούς με προσοχή, του λες ότι καταλαβαίνεις και τον βοηθάς να το ξεπεράσει με μία αγκαλιά, με ένα “θα είμαι δίπλα σου”, με εναλλακτικές λύσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ εναλλακτικές λύσεις, όπως μία επίσκεψη σε ψυχολόγο. Προσοχή όμως, ακόμη και αυτό δεν θέλει πίεση. Ένας άνθρωπος θέλει τον χρόνο του μέχρι να αποφασίσει να κλείσει συνεδρία. Δώστε του τον απαραίτητο χρόνο και μην τον πιέζετε να βιαστεί, αν δεν είναι έτοιμος.
Οι άνθρωποι νιώθουν ένοχοι για τα αρνητικά τους συναισθήματα
Θα σας βάλουμε λίγο στην καθημερινότητα ενός καταθλιπτικού. Ξυπνάς κάθε πρωί και δεν έχεις διάθεση να σηκωθείς από το κρεβάτι. Δεν έχει τίποτα αξία για σένα. Μερικές φορές κλαις χωρίς να ξέρεις το γιατί και άλλες φορές νιώθεις μία τρομαχτική απάθεια για το οτιδήποτε.
Νιώθεις μόνος. Νιώθεις ότι κανείς δεν σε υπολογίζει, κανείς δεν σε αγαπάει, ότι σε τίποτα δεν είσαι χρήσιμος. Δεν γελάς ποτέ αληθινά. Είσαι συνεχώς χαμένος στις σκέψεις σου και πολλές φορές σε πιάνουν εμμονές με πράγματα που δεν στέκουν.
Μπήκες στην θέση του; Τώρα σκέψου για πρώτη φορά στην ζωή σου να μιλάς σε κάποιον γι’ αυτό. Να του λες πόσο ΚΕΝΟΣ με όλη την σημασία της λέξης νιώθεις. Πόσο αμέτοχος, πόσο μόνος, πόσο άχρηστος. Κι εκείνος να σου λέει:
Δείτε ακόμα Συναισθηματικός εκβιασμός : 6 σημάδια που τον μαρτυρούν
“Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι στο μυαλό σου, επειδή περιμένεις περίοδο, επειδή έχεις καιρό να κάνεις σ3ξ, ίσως να φταίει και η καραντίνα και ο Παόλο Κοέλιο είχε πει, ότι όταν κάτι το θες πολύ όλο το σύμπαν συνωμοτεί, οπότε ξεκίνα να σκέφτεσαι θετικά, μην είσαι συνεχώς μέσα στην μιζέρια, η θετική σκέψη είναι στάση ζωής”. Σε βοήθησε;
All photos via: brightside.me
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.