Πριν από λίγο καιρό είχαμε μιλήσει για το phubbing, τη συνήθεια που έχει αναπτυχθεί στις σχέσεις της εποχής μας και η οποία επηρεάζει σημαντικά το ζευγάρι και τη μεταξύ του επικοινωνία, σε βαθμό που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε χωρισμό.
Σήμερα, θα μιλήσουμε για μια νέα τάση που προέκυψε στο πεδίο των διαπροσωπικών σχέσεων, η οποία δεν οδηγεί απαραίτητα στο χωρισμό αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να τον ξεπεράσεις σχετικά ανώδυνα. Μπερδευτήκατε; Ας το εξηγήσουμε αναλυτικότερα.
Ο λόγος για το Cushioning, μια σχετικά νεόκοπη τάση, η οποία περιγράφει κάτι που συμβαίνει σε αρκετές σχέσεις της εποχής μας -για την ακρίβεια μπορεί να το κάνετε κι εσείς οι ίδιοι, απλά δεν ξέρατε μέχρι τώρα πως υπάρχει ορολογία γι’ αυτό.
Δείτε ακόμα: 4+1 μέθοδοι ψυχοθεραπευτών για να βελτιώσετε τη σχέση σας
Ουσιαστικά το cushioning είναι να φλερτάρεις με άλλους ανθρώπους ενώ βρίσκεσαι ήδη σε σχέση, ο λόγος όμως που το κάνεις είναι για να έχεις μια «καβάτζα» σε περίπτωση χωρισμού. Κοινώς, τα άτομα που κάνουν cushioning θέλουν να έχουν έτοιμο ένα «μαξιλάρι» (από εκεί και ο όρος, cushion=μαξιλάρι) για να «πέσουν στα μαλακά» όταν χωρίσουν από τον τωρινό τους σύντροφο. Προφανώς, υποθέτουμε εμείς, όσοι δρουν με αυτό τον τρόπο, δεν πιστεύουν πως η σχέση τους έχει και πολλά ψωμιά ακόμα.
Ο/Η cushioner (αυτός που κάνει cushioning δηλαδή), δεν προχωρά τόσο ώστε να κάνει κάτι μεμπτό με το άτομο που φλερτάρει, προτιμά να κρατά το φλερτ σε ένα πλατωνικό επίπεδο, δημιουργώντας μεν ένα ερωτικό κλίμα με το τρίτο άτομο αλλά χωρίς να ξεπερνά τα όρια.
Δείτε ακόμα: Τι συμβαίνει όταν φεύγετε τελικά από μια τοξική σχέση
Στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για κάτι πραγματικά καινούργιο, καθώς η «παλτωνική απιστία» σε μια σχέση υπήρχε εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Αυτό που καθιστά όμως το cushioning ως τάση της εποχής μας, είναι η συμμετοχή των κοινωνικών δικτύων σε αυτού του είδους την απιστία και οι τρόποι με τους οποίους την έκαναν όχι μόνο πιο εύκολη αλλά και ακόμα πιο διαδεδομένη. Πλέον, χάρη στα social media και τα smartphones, ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει δεκάδες, εκατοντάδες ανθρώπους που θα του κινήσουν το ερωτικό του ενδιαφέρον, με μερικά μόνο κλικ. Μπορούμε να έρθουμε ξανά σε επαφή με πρώην συντρόφους μας, να φλερτάρουμε με άτομα που γνωρίσαμε πρόσφατα ή ακόμη και να δημιουργήσουμε προφίλ σε εφαρμογές γνωριμιών όπως το Tinder, με την ελπίδα πως ο/η σύντροφός μας δεν θα το μάθει ποτέ.
Δείτε ακόμα: Γυναίκες μοιράζονται μαζί μας, για ποιο λόγο δεν παντρεύονται παρόλο που βρίσκονται σε μια μακροχρόνια σχέση
Σε μια μονογαμική, μακροχρόνια σχέση, τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι πρωτοφανείς και, για να είμαστε ειλικρινείς, ούτε παράλογες. Όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση χρόνων, είναι κατανοητό να θες μια κάποια επιβεβαίωση ή έστω να νιώσεις ξανά τη «σπίθα» της πρώτης γνωριμίας και του φλερτ των πρώτων ημερών, ακόμα κι αν δεν σκοπεύεις να προχωρήσεις παραπέρα ή να διαλύσεις τη σχέση σου. Ταυτόχρονα, όμως, το cushioning μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε ένα από αυτά τα δύο αποτελέσματα, ή και στα δύο, και να αποβεί μοιραίο για το άτομο που το εξασκεί.
Ουσιαστικά το cushioning είναι να φλερτάρεις με άλλους ανθρώπους ενώ βρίσκεσαι ήδη σε σχέση
Πώς θα καταλάβετε αν κάνετε cushioning και έχετε αρχίσει να πλησιάζετε στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή; Απλά απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:
Στέλνετε συνέχεια μηνύματα στο άτομο με το οποίο φλερτάρετε και διατηρείτε σχεδόν καθημερινή επικοινωνία;
- Κρύβετε τα μηνύματά του από τον/την σύντροφό σας;
- Πιάνετε τον εαυτό σας να τον/την φαντασιώνεστε σεξουαλικά;
- Πιάνετε τον εαυτό σας να φαντάζεται πώς θα ήταν να είχατε σχέση με αυτό το άτομο, αφού χωρίζατε με τον/την τωρινό σύντροφό σας;
Αν απαντήσατε «ναι» σε τουλάχιστον δύο από αυτές τις ερωτήσεις, τότε όχι μόνο είστε ένοχοι για cushioning αλλά μάλλον έχετε αρχίσει να παραμελείτε και την επίσημη σχέση σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε αν νοιάζεστε πραγματικά γι’ αυτήν, είναι να κόψετε κάθε επικοινωνία με το τρίτο άτομο και να επικεντρωθείτε στη σχέση σας με τον/την σύντροφό σας, προκειμένου να καταλάβετε τι είναι αυτό που σας έσπρωξε στο cushioning και αν πρόκειται για κάτι που ξεπερνιέται ή όχι.
Η ειλικρίνεια και η σωστή επικοινωνία είναι το Α και το Ω για μια υγιή σχέση. Αν νιώθετε πως υπάρχει πρόβλημα στη δική σας, πρέπει να το συζητήσετε με το σύντροφό σας και να βρείτε μια κοινή οδό για να το λύσετε. Αν, από την άλλη, συνειδητοποιήσετε πως ο χωρισμός είναι μονόδρομος, τότε πάρτε τη δύσκολη απόφαση και προχωρήστε τη ζωή σας χωρίς τύψεις και μυστικά. Μπορεί η έμμεση απιστία και το διαδικτυακό φλερτ να εξιτάρουν τη φαντασία και τις αισθήσεις, στο τέλος της ημέρας όμως αποδεικνύονται καταστροφικά για όλους -ρωτήστε οποιονδήποτε γύρω σας, το ίδιο θα σας πει.
Πηγή: huffingtonpostΕιδήσεις σήμερα
- Έπεσε ασανσέρ στο νοσοκομείο Παίδων Αγίας Σοφίας
- Άγιος Έρωτας: Αυτό το παιδί θα είναι η καταστροφή μας – Ο Παύλος προσπαθεί να πείσει την Χριστίνα να μην το κρατήσει
- Κλειστά σχολεία αύριο Πέμπτη (16/01) – Η Λίστα με τις περιοχές
- Άσπα Τσίνα: Πώς είναι σήμερα – Η συγκλονιστική αλλαγή στην εξωτερική της εμφάνιση
- Με δάκρυα στα μάτια ο Δημήτρης Αλεξάνδρου: Έχασα ό,τι πιο σημαντικό είχα στη ζωή μου – Η εξομολόγηση που ραγίζει καρδιές