Πολλές φορές υπάρχουν άνθρωποι και καταστάσεις που μας “καταπίνουν”. Τότε το συναίσθημα μοιάζει σαν ένα άδειασμα, μια αίσθηση αποπροσανατολισμού, μια έλλειψη χαράς και ματαιότητας. Αυτή είναι η στιγμή να φροντίσεις τον εαυτό σου και εκείνος σίγουρα θα σε ανταμείψει.
Στην εποχή μας το άγχος και το στρες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Επίσης κατακόρυφα έχουν αυξηθεί και οι άνθρωποι που ανοιχτά πλέον λένε ότι διαρκώς νιώθουν ένα κενό μέσα τους. Ότι όλα είναι μάταια, ότι τίποτα δεν τους γεμίζει, ότι έχουν χάσει το αληθινό τους χαμόγελο.
Κάτι λείπει, αλλά δεν ξέρουν τί ακριβώς είναι αυτό. Τις περισσότερες φορές η εξήγηση που δίνουμε στον εαυτό μας ή στους δικούς μας ανθρώπους είναι “μήπως είναι κατάθλιψη; να πας να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό”.
Φυσικά και πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς για οτιδήποτε μας προβληματίζει και νιώθουμε ότι έχει επιρροή στη καθημερινότητά μας, χωρίς εμείς να μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Αλλά δεν συνδέονται όλα με την κατάθλιψη ή ακόμη κι αν η σύνδεση υπάρχει, η διάγνωση δεν είναι πάντα η κατάθλιψη. Διαβάστε παρακάτω:
Τα πιθανά αίτια που μπορεί να κάνουν έναν άνθρωπο να νιώθει κενό
1. Χάνουμε την επαφή με τον εαυτό μας
Πολλές φορές υπάρχουν άνθρωποι και καταστάσεις που μας “καταπίνουν”. Μπορεί να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που απορροφούν την ενέργειά μας ολοκληρωτικά ή να είμαστε σε μία πολύ απαιτητική δουλειά που δεν μας επιτρέπει να έχουμε ελεύθερο χρόνο.
Αυτό μας οδηγεί στο αίσθημα του κενού. Μας κάνει να πιστεύουμε ότι ζούμε χωρίς σκοπό και ότι όλη αυτή η ρουτίνα μας καταπίνει. Αν δεν φροντίζεις και λίγο τον εαυτό σου, είναι λογικό να χάσεις την επαφή με τις πραγματικές του ανάγκες.
2. Ανεπίλυτες εμπειρίες του παρελθόντος
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουν, δεν έχουν προσπεράσει πράγματα του παρελθόντος που τους πλήγωσαν πολύ. Ένας χωρισμός, ένας θάνατος, μία προδοσία. Πολλά μπορεί να είναι αυτά που κάναμε ή πιστέψαμε ότι ξεπεράσαμε αλλά αντίθετα επηρέασαν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, τις σχέσεις, τους ανθρώπους.
Κι αν νιώθεις ότι τίποτα δεν αξίζει, ότι όλα είναι μάταια, ότι όλοι έρχονται για να φύγουν ή ότι η ζωή χωρίς τον συγκεκριμένο άνθρωπο που έχασες, δεν έχει νόημα, το αίσθημα του κενού είναι λογικό και επόμενο.
3. Δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παραμελούν τον εαυτό τους και τις δικές τους ανάγκες για άλλους ανθρώπους, για άλλες καταστάσεις. Μπορεί να είσαι από εκείνους κι εκείνες, που δίνεις έμφαση στα αισθήματα των άλλων αλλά για να ικανοποιήσεις εκείνους παραμελεί εσένα.
Δεν ανοίγεσαι γι’ αυτά που σε προβληματίζουν γιατί ο κολλητός σου πάντα έχει πιο σοβαρά προβλήματα από σένα, δεν θα βγεις την βόλτα που τόσο έχεις ανάγκη, γιατί πρέπει να κάνεις αυτό και πρέπει να κάνεις το άλλο. Ο εαυτός μας έχει ανάγκη την φροντίδα μας.
Ο κολλητός σου είναι εκεί για να ακούσει και σένα όχι να τον ακούς μόνο εσύ. Κι αν στη ζωή του τον τελευταίο καιρό όλα πήραν τη κάτω βόλτα, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να ακούσει και σένα. Πάνω από όλα πρέπει να βάζεις την φροντίδα του εαυτού σου, για να αποδίδεις στις ανθρώπινες σχέσεις που έχεις χτίσει και στις υποχρεώσεις σου.
Photo via: psychotherapia.gr
4. Δεν έχουμε σημαντικές σχέσεις
Μπορεί να υπάρχουν πολλά social media και πλέον να μπορούμε ανέξοδα να μιλάμε με ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά η αποξένωση είναι τεράστια. Κι ενώ ο άνθρωπος έχει ανάγκη να απομονώνεται μερικές φορές, ως επί το πλείστον είναι κοινωνικό ον.
Η έλλειψη ουσιαστικών σχέσεων, είτε φιλικού, είτε ερ@τικού χαρακτήρα, κάνουν πολλούς ανθρώπους να χάνουν το χαμόγελό τους και να νιώθουν κενοί και άδειοι. Άλλαξε παρέες. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που αξίζει να γνωρίσεις. Μία απόφαση είναι.
Είναι το αίσθημα κενού το ίδιο με την κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη είναι μια πάθηση ψυχικής υγείας που περιλαμβάνει πολλά συμπτώματα, όπως: έλλειψη ενέργειας και κινήτρων, επίμονο αίσθημα λύπης, αίσθηση απελπισίας, υπερβολικά πολύς ή λίγος ύπνος, αδυναμία συγκέντρωσης, αδυναμία απόλαυσης δραστηριοτήτων ή παρέας.
Επίσης αίσθημα ενοχής ή αναξιότητας. Ένα αίσθημα κενού ή μουδιάσματος θα μπορούσε να είναι ένα άλλο σημάδι κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι θεραπευόμενοι με κατάθλιψη, αναφέρουν ότι αισθάνονται άδειοι αντί για λυπημένοι.
Αυτό το είδος άδειου συναισθήματος παρουσιάζεται όταν κάποιος δε νοιάζεται ιδιαίτερα για το περιβάλλον του, δεν ενδιαφέρεται για τους γύρω του, δεν δείχνει ενδιαφέρον για τίποτα.
Νομοφοβία: Η νέα φοβία που εκδηλώθηκε εξαιτίας των smartphones
Όμως αυτό δεν είναι πάντα ένα σημάδι κατάθλιψης. Το μόνο άτομο που μπορεί να προχωρήσει σε ακριβή διάγνωση της κατάστασής σας με ακρίβεια, είναι ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας.
Τρόποι να αντιμετωπίσεις αυτό το συναίσθημα
Αναγνωρίζουμε με φροντίδα το εσωτερικό κενό μας
Για αρχή, αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμβουλές που θα σας δώσουμε, θα έχουν αποτέλεσμα, σε συνεργασία με κάποιες συνεδρίες, αν αυτό το αίσθημα σας ταλαιπωρεί καιρό και δεν λέει να υποχωρήσει. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια και όσο γίνεται περισσότερη νηφαλιότητα την καθημερινότητα μας.
Photo via: life-eng.uaportal.com
Για παράδειγμα, νιώθετε κενοί επειδή η δουλειά σας ή οι άνθρωποι που έχετε δίπλα σας δε σας γεμίζουν. Αναρρωτηθείτε αν έχετε κάνει κι εσείς λάθη, αν όντως αυτά που κάνετε και αυτοί που έχουν δεν αξίζουν ή μήπως εσείς χρεώνετε τα πάντα εκεί, γιατί δεν έχετε άλλη λογική εξήγηση γι’ αυτά που νιώθετε. Σκεφτείτε τα λάθη σας, τις εναλλακτικές σας.
Γενικά μία ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό σας, θα σας βοηθήσει να πάρετε αποφάσεις για τη ζωή σας. Να αλλάξετε δουλειά και παρέες, να θέσετε όρια ή να δείτε το πραγματικό πρόβλημα πίσω από αυτό το αίσθημα, αν υπάρχει. Κι εκεί ένας ψυχολόγος είναι απαραίτητος.
Εξοικονομούμε χρόνο για τον εαυτό μας κάθε μέρα
Μπορεί να έχεις μία απαιτητική δουλειά ή να είσαι ένας δραστήριος άνθρωπος με πολλές υποχρεώσεις, όμως είναι απαραίτητο να βρίσκεις ουσιαστικό χρόνο για τον εαυτό σου κάθε μέρα. Μία βόλτα, ένας περίπατος, μία ωραία ταινία, ένα καλό βιβλίο. Οτιδήποτε νιώθεις ότι θα σου φέρει χαρά.
Εξερευνούμε τα τρέχοντα συναισθήματά μας
Είναι μία δύσκολη διαδικασία και πολλές φορές χρειαζόμαστε έναν ψυχολόγο για να γίνει αυτό σωστά. Παρόλα αυτά, το να λέμε τις σκέψεις μας φωναχτά, ακόμη κι αν είμαστε μόνοι μας στο σπίτι, βοηθάει να δείτε τα πράγματα με μία νηφαλιότητα.
Δε συγκρίνεται βέβαια με μία συνεδρία αλλά ακόμη και σε ψυχολόγο να πάτε, θα πρέπει να μάθετε να βοηθάτε και τον εαυτό σας, χωρίς αναγκαστικά να έχετε έναν ειδικό από πίσω.
Εξερευνούμε τα συναισθήματα του κενού μας
Το ημερολόγιο μπορεί επίσης να βοηθήσει να εργαστούμε πάνω στα συναισθήματα του κενού μας. Προτείνεται να διερευνηθούν τα ακόλουθα ερωτήματα ως σημεία εκκίνησης:
Έχω κρίνει τον εαυτό μου αντικειμενικά ή συγκρίνω τον εαυτό μου με τους άλλους; Λέω στον εαυτό μου θετικά πράγματα; Ή έχω την τάση να παρατηρώ τις αποτυχίες ή και να βάζω ταμπέλες; Τα συναισθήματά μου λαμβάνονται υπόψη στις σχέσεις μου ή υποτιμώ αυτό που αισθάνομαι;
Photo via: healthstat.gr
Φροντίζω ενεργά τις σωματικές και ιατρικές μου ανάγκες; Έχω στραφεί σε συμπεριφορές ή εθισμούς για να αποφύγω τα συναισθήματά μου; Εστιάζω αποκλειστικά στις ανάγκες ενός άλλου ατόμου ή άλλων ανθρώπων; Τι προσπαθώ να αποδείξω ή να κερδίσω;
Τοκοφοβία: Η άγνωστη φοβία που βιώνει το 62% των γυναικών και τί πρέπει να προσέξουμε
Κατηγορώ τον εαυτό μου ή αισθάνομαι ένοχος για πράγματα που είναι εκτός του ελέγχου μου; Δείχνω στον εαυτό μου συμπόνια όπως θα έκανα με έναν στενό φίλο ή μέλος της οικογένειας; Υπερασπίζομαι στις αποφάσεις μου και σέβομαι τις προσωπικές μου απόψεις;
Πότε ζητάμε βοήθεια;
Μερικές φορές, η αίσθηση του κενού μπορεί να οδηγήσει σε πιο δυσάρεστες σκέψεις. Εάν αυτή είναι η περίπτωσή μας, η ψυχοθεραπεία μπορεί να μας ενδυναμώσει ώστε να λάβουμε τις δικές μας αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής θετικών αλλαγών στη ζωή μας.
Εάν αντιμετωπίζουμε συμπτώματα κατάθλιψης, δεν μπορούμε να αποδώσουμε λειτουργικά στην καθημερινή μας ζωή ή αν σκεφτόμαστε να βλάψουμε τον εαυτό μας ή τους άλλους, τότε χρειάζεται να μας βοηθήσει ένας ψυχολόγος.
Επόμενα βήματα
Αν και είναι φυσικό να αισθανόμαστε άδειοι ή μουδιασμένοι από καιρό σε καιρό, αυτά τα συναισθήματα μπορεί μερικές φορές να παραμείνουν για δύο εβδομάδες ή και περισσότερο.
Η αναγνώριση των συναισθημάτων μας και ο καθορισμός μερικών στρατηγικών αυτοφροντίδας μπορεί να βοηθήσει. Συνιστάται επίσης η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας.
Είτε βιώνουμε δύσκολες σχέσεις, απώλειες ή αισθανόμαστε έλλειψη σκοπού ή νοήματος στη ζωή, αξίζουμε όλοι να ζήσουμε μια ικανοποιητική και ουσιαστική ζωή.
Κρίση Πανικού: Τι την προκαλεί ποια τα συμπτώματα πώς αντιμετωπίζεται
Γενικά, το να λύσεις προβλήματα σχετικά με τον ψυχικό σου κόσμο, τον χαρακτήρα ή και τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι μερικά πράγματα είναι μία δύσκολη και επώδυνη διαδικασία. Αξίζει κάθε λεπτό της όμως. Και κάθε μέρα θα γίνεται και λίγο πιο εύκολο.
Photo via: streamsofreverieonmyjourney.com
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Αποχωρεί πασίγνωστος πρωταγωνιστής από τη σειρά και μόλις το ανακοίνωσε
- Λεκέδες από σκουριά στα πλακάκια: Καθαρίστε ακόμη και παλιούς λεκέδες με αυτούς τους τρόπους
- Grand Hotel : Η Αγγέλα θάβει τον γιο της- Πεθαίνει στα χέρια της
- Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου -Έφτασε η ώρα για απαντήσεις
- Στέλιος Κρητικός :Καθηλώνει με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει- Το θετικό τεστ για καρκίνο