Close

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς: Τι είναι και πότε συμβαίνει.

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς: Όταν τα ζευγάρια πεθαίνουν σχεδόν μαζί

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς: Τι είναι και πότε συμβαίνει. Όταν οι άνθρωποι με μακροχρόνιες σχέσεις πεθαίνουν όταν πεθάνει το άλλο τους μισό. Έχουμε ακούσει πολλές τέτοιες ιστορίες που συνέβησαν σε φίλους ή ακόμη και στην ίδια μας την οικογένεια.

Δύο άνθρωποι που υπήρξαν παντρεμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, πεθαίνουν σχεδόν μαζί.  Συγκεκριμένα ο ένας πεθαίνει λίγο μετά αφού ο άλλος χάσει την ζωή του.

Μία μακάβρια ρομαντική κατάσταση που σε κάνει από την μία να θαυμάζεις την αγάπη τους και από την άλλη να στεναχωριέσαι για το τέλος τους. Σύμφωνα με την ψυχολογία αυτό το φαινόμενο έχει όνομα και ονομάζεται “το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς” .

Δείτε ακόμα Αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Τελικά προκαλούμε αυτό που φοβόμαστε;

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε τι είναι αυτό που κάνει τον έναν να πεθαίνει, όταν το αγαπημένο του πρόσωπο χάνει την ζωή του. Πως μπορεί το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς να επηρεάσει τόσο τραγικά την κατάσταση της υγείας μας; Διαβάστε παρακάτω: 

Το πρωί της Τετάρτης ο Ντικ πεθαίνει από καρδιακή προσβολή. Μία ώρα αργότερα, η γυναίκα του Joan πεθαίνει κι εκείνη από καρδιακή προσβολή. Ο γι@ς τους έκανε μία ανάρτηση στο Facebook λίγη ώρα αργότερα την ίδια μέρα που έλεγε: “Λένε πως μπορείς να πεθάνεις από το ‘σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς’ και το πιστεύω.

Το συγκεκριμένο ζευγάρι ήταν παντρεμένο για 56 ολόκληρα χρόνια και δεν είναι η μοναδική ιστορία που έχει φτάσει στα αυτιά μας. Πολλές φορές μέσα στις παρέες συζητάμε για ιστορίες ζευγαριών που έχουν περάσει πολλά χρόνια μαζί και εν τέλει πεθαίνουν με πολύ μικρή διαφορά ο ένας από τον άλλον.

Σαν να μην μπορεί η καρδιά τους να αντέξει την απώλεια και το σώμα τους να τους προδίδει. Όταν το “πεθαίνω για σένα” γίνεται πράξη, οι ψυχολόγοι αυτό το φαινόμενο, το ονομάζουν “το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς” . Παγκοσμίως έχει καταγραφεί η περίπτωση των Johny και June Cash όπου απεβίωσαν με τέσσερις μήνες διαφορά ο ένας από τον άλλον.

Υπάρχουν επίσης κι άλλες περιπτώσεις ηλικιωμένων ζευγαριών από την Αγγλία που πέθαναν και οι δύο μέσα σε μία εβδομάδα. Ακόμη, ένα άλλο ζευγάρι που ήταν παντρεμένοι για 65 χρόνια, πέθαναν με διαφορά 11 ωρών ο ένας από τον άλλον.

Οι κοινωνικοί επιστήμονες το έχουν ονομάσει αυτό ως το φαινόμενο της χηρείας και σύμφωνα με τους ίδιους είναι «ένα από τα καλύτερα τεκμηριωμένα παραδείγματα της επίδρασης των κοινωνικών σχέσεων στην υγεία» .

Σε μία μελέτη σχετικά με το θέμα που πραγματοποιήθηκε το 2008 οι Χρηστάκης-Έλγουαρτ, σημειώνουν ότι εντός τριών μηνών αφού ο ένας σύζυγος χάσει την ζωή του, υπάρχει ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 30% έως 90% ότι και ο άλλος σύζυγος θα χάσει την ζωή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη τους είναι κορυφαία στο είδος της αφού είναι πραγματικά η μεγαλύτερη και πλέον περιεκτική έρευνα μέχρι και σήμερα σχετικά με το φαινόμενο της ραγισμένης καρδιάς. Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία εννέα ετών που συλλέχθηκαν από σχεδόν 373.189 παντρεμένα και ηλικιωμένα ζευγάρια στην Αμερική.

Ερευνήθηκε συγκεκριμένα πότε πέθανε ο κάθε σύζυγος και γιατί. Τα στοιχεία έδειξαν για τους άνδρες των οποίων οι σύζυγοι πέθαναν πρώτες, μία αύξηση που έφτανε στο 18% θνησιμότητας ανεξάρτητα από την αιτία που την προκάλεσε.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι για τις γυναίκες ο αντίστοιχος κίνδυνος βρίσκονταν στο 16%. Ο θάνατος ενός συζύγου ανεξάρτητα από το αίτιο είναι πολύ σημαντική απειλή για την υγεία του άλλου συντρόφου και το φαινόμενο της ραγισμένης καρδιάς, μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.

Τι είναι αυτό που προκαλεί όμως το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς; Σε περιπτώσεις όπως στο ζεύγος Fluties ο αιφνίδιος θάνατος αμέσως μετά από μία απώλεια μπορεί να οφείλεται σε βαρύ πένθος. Το νούμερο ένα αίτιο θανάτου ενός ανθρώπου που πενθεί τον χαμό του άλλου του μισού είναι η καρδιακή πάθηση και ο αιφνίδιος θάνατος.

Αυτό είναι στην ουσία το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς. Όταν σύμφωνα με τους γεροντολόγους η καρδιά ενός ανθρώπου σταματά να χτυπά εξαιτίας του πένθους του, αιφνίδια. Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς είναι ο κοινός όρος για την καρδιομυοπάθεια που φέρει το όνομα “Takotsubo cardiomyopathy”.

Η πάθηση παρουσιάζεται σχεδόν πάντα μετά από μία πολύ βαριά τραυματική συναισθηματική απώλεια, όπως είναι ο θάνατος ενός συζύγου, ενός γονέα ή του παιδιού κάποιου. Προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες. Προκαλείται έντονος πόνος στο στήθος και ξαφνική καρδιακή ανεπάρκεια.

Αυτή η καρδιακή ανεπάρκεια πιστεύεται ότι είναι μία αντίδραση πάλης ή φυγής των ορμονών.  Αυτά τα αποτελέσματα βοηθούν να καταλάβουμε γιατί το σύνδρομο της ραγισμένη καρδιάς δεν παρατηρείται σε συζύγους οι οποίοι πέθαναν από ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ ή η νόσος Πάρκινσον.

Η μελέτη των Χρηστάκη και Έλγουαρτ, δεν ανακάλυψε καμία αυξημένη πιθανότητα θανάτου σε αυτές τις περιπτώσεις, παρά μόνο μία μικρή αύξηση κινδύνου σε συζύγους οι οποίοι έχασαν τους συντρόφους τους από μορφή καρκίνου.

Στις περιπτώσεις αυτές αυτός που πενθεί τον σύζυγό του, έχει χρόνο να προετοιμαστεί για τον θάνατο και αυτό επιστημονικά ονομάζεται “προκαταβολική θλίψη” . Η θλίψη της απώλειας υπάρχει αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο το σοκ.

Υπάρχουν όμως κι άλλα λιγότερο γνωστά αίτια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος θανάτου από αιφνίδια γεγονότα υγεία. Αυτά είναι τα ατυχήματα ή οι ξαφνικές ασθένειες όπως είναι οι μολύνσεις.

Ο κίνδυνος επίσης θανάτου από άλλου τύπου χρόνιες ασθένειες του συντρόφου, όπως ο διαβήτης ή τα αναπνευστικά προβλήματα, ήταν ιδιαίτερα υψηλός. Στην προκειμένη περίπτωση, οι επιπτώσεις είναι τόσο δραματικές όπως ακριβώς συμβαίνει και στους συντρόφους που πεθαίνουν από το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς.

Αυτό διότι αυτή η καινούρια και άγνωστη μοναξιά που βιώνουν εκείνοι που πενθούν τους συζύγους τους, μπορεί να τους κάνει πιο ευάλωτους σε ατυχήματα ή ολισθήματα στη θεραπεία για τις χρόνιες παθήσεις τους. Αυτό συμβαίνει και σε ανθρώπους με καρκίνο.

Αφού χάσουν το αγαπημένο τους πρόσωπο σταματούν να κάνουν χημειοθεραπείες και ουσιαστικά αφήνονται στην τύχη τους. Ο καρκίνος επηρεάζεται σε μερικές περιπτώσεις και από την ψυχολογία εκείνου που νοσεί. Οπότε η υγεία αυτών των ηλικιωμένων πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Photo cover via: onmed.gr