Όλες οι πληροφορίες για το σύνδρομο του δευτεροετή φοιτητή της ιατρικής που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο εξαιτίας του διαδικτύου. Τί είναι και πως μας επηρεάζει.
Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε για το σύνδρομο του δευτεροετή φοιτητή ιατρικής. Είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον ζήτημα το οποίο απασχολεί πλέον όλο τον κόσμο εξαιτίας της αύξησης της χρήσης του διαδικτύου. Τί είναι και πως μας επηρεάζει; Γιατί έχει τέτοια επίδραση στην ψυχολογική μας υγεία; Διαβάστε παρακάτω:
Το σύνδρομο του δευτεροετή φοιτητή της ιατρικής είναι ένα σύνδρομο που αφορούσε στο παρελθόν μόνο τους…φοιτητές ιατρικής. Φαίνεται πως οι φοιτητές που σπούδαζαν αυτήν την τόσο απαιτητική σχολή, κατά το δεύτερο έτος των σπουδών τους, πέρα από την σωματική κούραση, επηρεάζονταν και ψυχολογικά.
Photo via: boro.gr
Πριν φτάσουμε στον καναπέ του ψυχολόγου μπορούμε να αναγνωρίσουμε την κατάθλιψη απλά κοιτώντας τον άλλον στα μάτια
Και φυσικά δεν μιλάμε για άγχος και στρες εξαιτίας των εξετάσεων. Οι φοιτητές ανέπτυσσαν το σύνδρομο των φοιτητών ιατρικής ή νοσοφοβία ή σύνδρομο του ειδικευόμενου, κατά το οποίο ταυτίζονταν με ασθένειες που μάθαιναν και πίστευαν ότι πάσχουν κι αυτοί από αυτό.
Με λίγα λόγια ένας φοιτητής μπορεί να είχε πονοκεφάλους για μία δύο μέρες και επειδή διάβαζε εξαιτίας της σχολής ότι ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι και σύμπτωμα όγκου στον εγκέφαλο, πίστευε ότι έχει όγκο στον εγκέφαλο.
Αυτό το σύνδρομο όμως πλέον εξαιτίας του διαδικτύου επηρεάζει όλο και περισσότερο κόσμο παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα κρούσματα αρρωστοφοβίας και η πανδημία του covid 19 έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.
Κάρμα: Απελευθερώστε τον εαυτό σας από τις προσδοκίες – Τα όμορφα πράγματα δεν προγραμματίζονται, συμβαίνουν τυχαία
Διότι ένας άνθρωπος νιώθει οποιοδήποτε σύμπτωμα και αντί να επικοινωνήσει με έναν γιατρό και να προχωρήσει στις απαραίτητες εξετάσεις, ξεκινά να το ψάχνει μέσω του διαδικτύου. Και είναι γνωστό ότι ακόμη και “συνάχι” να γκουγκλάρεις σίγουρα, έχεις 3 μήνες ζωής.
Photo via: psychologynow.gr
Αν λοιπόν ένας φοιτητής ιατρικής που γνωρίζει σαφώς καλύτερο το πως λειτουργεί το σώμα, επηρεάζονταν από τις γνώσεις που αποκτούσε, φανταστεί πόσο επηρεάζεται ένας άνθρωπος που ξέρει ελάχιστα πράγματα για την υγεία και πολλά από αυτά, μπορεί να είναι και μύθος.
Και έρχεται η πανδημία του covid 19 να επιδεινώσει όλο και περισσότερο αυτή τη κατάσταση. Μία ασθένεια με τα κοινά συμπτώματα του κρυολογήματος η οποία είναι σε θέση να κάνει τόσο σοβαρές επιπλοκές που να σου αφαιρέσει τη ζωή.
Υποσυνείδητο: Πως επηρεάζει τις σκέψεις και τις αποφάσεις μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε
Καραντίνα, αποξένωση, αποκλεισμός και πολύς ελεύθερος χρόνος. Ειδήσεις να μας πυροβολούν με δυσάρεστα γεγονότα για ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τον covid και μία παραφιλολογία σχετικά με τους εμβολιασμούς.
Και έχουμε γίνει μία γενιά που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αρρωστοφοβία και κάθε 3 μήνες νομίζουμε ότι έχουμε αρρωστήσει βαριά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι κάπως αμφιλεγόμενο, εξαιτίας του ότι οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί δεν έχουν οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα, σχετικά με το πόσο επηρεάζει ή όχι.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το διαδίκτυο βοήθησε αυτό το σύνδρομο να εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Οπότε όσο άκακη κι αν φαίνεται μία αναζήτηση στη Google, επικοινωνήστε πάντα με τον γιατρό σας, αν φοβάστε ότι μπορεί να πάσχεται από κάτι.
Photo via: tlife.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Το μωρό της Αφροδίτης είναι του Χρήστου
- Ιφιγένεια Τζόλα : Βαρύ πένθος για τη Βασιλική από τη «Γη της Ελιάς»
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Κλείνει ο φάκελος της Ειρήνης Μουρτζούκου – Καθαρές οι τοξικολογικές του Παναγιωτάκη
- Μαζική ανάκληση σε παρτίδες γάλακτος