Επιστημονική έρευνα από νευροεπιστήμονες εξηγεί για ποιον λόγο οι γιαγιάδες δένονται περισσότερο με τα εγγόνια τους από ότι με τα παιδιά τους. Γιατί…το “του παιδιού μου το παιδί, δύο φορές παιδί μου” έχει εξήγηση!
Στην Ελλάδα υπάρχει μία παροιμία που εδώ και πολλά χρόνια αναπαράγεται και φαίνεται πως έχει λογική. “Του παιδιού μου το παιδί, δύο φορές παιδί μου” λέει ο σοφός λαός και νομίζαμε ότι αυτό υπάρχει μόνο στην Ελλάδα λόγω της στενής σχέσης που έχουν τα μέλη της οικογένειας γενικά.
Παρόλα αυτά φαίνεται πως αυτό αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Και μάλιστα αυτό το φαινόμενο έχει επιστημονική εξήγηση, όχι μόνο κοινωνιολογική. Γι’ αυτό και θα μοιραστούμε την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από νευροεπιστήμονες και εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό. Διαβάστε παρακάτω:
Δείτε ακόμα Γιατί ψάχνουμε ανθρώπους που μοιάζουν με τους γονείς μας;
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών με επικεφαλή τον καθηγητή ανθρωπολογίας Τζέημς Ρίλινγκ του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα. Οι επιστήμονες έκαναν μία σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας επιστημών “Proceedings of Royal Society B”.
Σύμφωνα λοιπόν με την Γκάρντιαν, οι επιστήμονες μελέτησαν μέσω λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης τους εγκεφάλους από 50 γυναίκες που είχαν τουλάχιστον ένα εγγόνι ηλικίας από 3 ετών μέχρι 12 ετών.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κοιτάξουν φωτογραφίες των παιδιών, των εγγονιών τους αλλά και άγνωστων, ενώ ο εγκέφαλός του παρακολουθούνταν. Ο δρ Ρίλινγκ επισήμανε ότι: “αυτό που πραγματικά ξεχώρισε, είναι η ενεργοποίηση περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη συναισθηματική ενσυναίσθηση.
Δείτε ακόμα Ένας πραγματικός άντρας ερωτεύεται μία γυναίκα γι’ αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι
Κάτι που δείχνει ότι οι γιαγιάδες είναι ‘καλωδιωμένες’ να νιώθουν αυτό που νιώθουν τα εγγόνια τους, όταν αλληλοεπιδρούν μαζί τους. Αν το εγγόνι χαμογελάει, αυτές συμμερίζονται τη χαρά του παιδιού. Και αν το εγγόνι κλαίει, εκείνες νιώθουν τον πόνο και το άγχος του παιδιού“.
Μάλιστα, συγκριτικά με μία προηγούμενη έρευνα του ίδιου ερευνητή στους εγκεφάλους πατέρων που κοιτούσαν φωτογραφίες των παιδιών τους, διαπιστώθηκε ότι η ενεργοποίηση στις νευρωτικές περιοχές επεξεργασίας των συναισθημάτων, καθώς επίσης σε αυτές της ανταμοιβής και των κινήτρων ήταν πιο έντονη στις γιαγιάδες στο μέσο όρο.
Υπήρχαν βέβαια και ορισμένοι μπαμπάδες είχαν εξίσου έντονη συναισθηματική εγκεφαλική δραστηριότητα. Από την άλλη όταν οι γιαγιάδες κοιτούσαν φωτογραφίες των ενηλίκων πλέον παιδιών τους, ενεργοποιούνταν στον εγκέφαλο τους κάπως διαφορετικές περιοχές που σχετίζονταν με την νοητική και όχι την συναισθηματική ενσυναίσθηση.
Δείτε ακόμα Σύντροφος που θέλει να σε ελέγχει: Πες ΟΧΙ στην τοξικότητα και θέσε τα όριά σου
Με λίγα λόγια φανέρωναν μεγαλύτερη τάση να κατανοήσουν το παιδί τους, παρά να το νιώσουν με άμεσο τρόπο συναισθηματικά. Σύμφωνα με τον δρ Ρίλινγκ “συναισθηματική ενσυναίσθηση υπάρχει όταν είσαι ικανός να νιώσεις αυτό που νιώθει ο άλλος, ενώ νοητική ενσυναίσθηση υπάρχει όταν κατανοείς σε γνωστικό επίπεδο αυτό που κάποιος άλλος νιώθει και γιατί“.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για τις σχέσεις στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Πασίγνωστη Ελληνίδα τραγουδίστρια ξυλοκοπήθηκε άγρια από την σύζυγο της κρυφής της σχέσης
- Αμαλιάδα : Η Ειρήνη προσπαθούσε να κάνει Λευκούς Γάμους με Πακιστανούς
- Γιώργος Αγγελόπουλος : Περπάτησε ξυπόλυτος 8 ολόκληρα χλμ για να πάει στην Παναγία (βίντεο)
- Άγιος Έρωτας : Δώσε μου την Χριστίνα και καθάρισες – Η Χυδαία απαίτηση του Βλάσση
- Χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια με 6 υλικά