Close

Τροφές σκύλου. Ποια είναι η κατάλληλη για τον δικό μου;

Τροφές σκύλου. Ποια είναι η κατάλληλη για τον δικό μου;

Αυτή η ερώτηση δεν έχει μόνο μια απάντηση!  Κάθε σκύλος είναι μοναδικός, το ίδιο και η τροφή του.
Πριν επιλέξουμε τροφή για το σκύλο μας πρέπει να λάβουμε υπόψη κάποιους σημαντικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η φύση του ζώου. Για παράδειγμα, οι σκύλοι είναι μεν σαρκοφάγα ζώα αλλά όχι κατ’ αποκλειστικότητα. Οι τροφές που επιλέγουμε για τον σκύλο μας πρέπει να ποικίλουν και να μην είναι αποκλειστικά βασισμένες στο κρέας.

Πέρα όμως από αυτόν το γενικό κανόνα, η διατροφή κάθε σκύλου είναι προσωπική του υπόθεση! Κάθε ζώο έχει κάποια χαρακτηριστικά που μας καθοδηγούν να επιλέξουμε τροφές με περισσότερες ή λιγότερες θερμίδες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, λίπη και άλλα συστατικά. Σίγουρα παίζει ρόλο η φυλή, η ηλικία, η κατάσταση υγείας, η κατάσταση αναπαραγωγής (κυοφορία, θηλασμός, στείρωση) αλλά και το επίπεδο δραστηριότητας του κάθε σκύλου.

Στη διατροφή των σκύλων, το μέγεθος μετράει.

Το μέγεθος των σκύλων επηρεάζει άμεσα τις ευαισθησίες τους, το προσδόκιμο ζωής και τον τρόπο που πρέπει να τρέφονται.
Τα μικρόσωμης ράτσας σκυλιά φτάνουν στη σεξουαλική ωρίμανση σε μικρότερη ηλικία από τα μεγαλόσωμα και επιπλέον ζουν περισσότερα χρόνια. Διατροφικά αυτό σημαίνει ότι ένα μικρόσωμο σκυλί θα αρχίσει να παίρνει ζωοτροφή για ενήλικα σκυλιά όταν θα είναι 8-9-μηνών, ενώ ένα μεσαίο σκυλί με τη συμπλήρωση του πρώτου έτους.
Κάποιες ράτσες μεγαλόσωμων σκυλιών ξεκινούν τροφή ενηλίκων αφού συμπληρώσουν τα 1,5 με 2 χρόνια, για τις ράτσες αυτές υπάρχουν στο εμπόριο ειδικές τροφές μετάβασης, από κουτάβι σε ενήλικο.
Εκτός από τη φυλή και το μέγεθος των σκύλων παίζει ρόλο και η προδιάθεσή τους σε κάποιες παθήσεις. Για παράδειγμα, τα μικρόσωμα σκυλιά έχουν προδιάθεση για οδοντικά προβλήματα ενώ τα μεγαλόσωμα για συστροφή του στομάχου. Για την υγεία των δοντιών συνιστάται η ξηρά τροφή ενώ για την συστροφή του στομάχου, δύο μικρότερα γεύματα αντί του ενός.

Η δραστηριότητα καθορίζει και την ποσότητα της τροφής.

Κάθε σκύλος έχει διαφορετικές συνήθειες άρα χρειάζεται και διαφορετική ποσότητα και ποιότητα τροφής. Ακόμη κι όταν οι σκύλοι είναι ίδιας ράτσας, ίδιου φύλου και επιπέδου δραστηριότητας, ακόμη και αν βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον, οι διατροφικές τους ανάγκες μπορεί να  είναι διαφορετικές.
Για να είμαστε σίγουροι ότι ο σκύλος μας λαμβάνει τη σωστή ποσότητα φαγητού είναι σημαντικό να ζυγίζουμε την τροφή, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Το προτεινόμενο επίπεδο ενέργειας που πρέπει να έχει η τροφή των ενήλικων σκυλιών είναι 3,5- 4,5 Kcal/g.
Στο εμπόριο υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες κάθε ζώου:
• Τροφές που έχουν έως και 30% λιγότερες θερμίδες, ιδανικές για σκύλους που έχουν προδιάθεση παχυσαρκίας (π.χ. Labrador) ή σκύλους με περιορισμένη δραστηριότητα, όπως οι σκύλοι πόλεων που βγαίνουν περιορισμένες βόλτες.
• Τροφές με υψηλή θερμιδική αξία, κατάλληλες για Ποιμενικούς ή άλλους σκύλους που ζουν στην εξοχή και κινούνται συνεχώς στην ύπαιθρο.
• Light τροφές, ιδανικές για στειρωμένα σκυλιά που έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας από τα μη στειρωμένα, λόγω μειωμένης δραστηριότητας.
• Τροφές υποαλλεργικές, για ράτσες όπως τα Boxer, τα Cocker Spaniel και τα Terrier που είναι επιρρεπή σε αλλεργίες.
• Low Grain ή Grain Free τροφές, ιδανικές για σκύλους που παρουσιάζουν δυσανεξία στα σιτηρά.
Αν αλλάξετε τροφή φροντίστε η μετάβαση να γίνει σταδιακά αναμειγνύοντας την παλιά τροφή με τη νέα, αυξάνοντας σε διάρκεια 3-7 ημερών, την ποσότητα της καινούργιας τροφής. Με αυτό τον τρόπο θα τη χωνέψει πιο εύκολα!
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε σκύλος είναι μοναδικός, έχει δικό του τρόπο πέψης και χλωρίδα του εντέρου. Για να είστε σίγουροι ότι κάνετε το καλύτερο για το κατοικίδιό σας, πριν επιλέξετε οποιαδήποτε τροφή, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε τροφή για το σκύλο μας.

Όταν αγοράζουμε τροφή για το σκύλο μας επιλέγουμε με βάση την ηλικία (τροφές για νεογνά, κουτάβια, ενήλικα και υπερήλικα σκυλιά), τη φυλή, το αν είναι στειρωμένο, ή πάσχει από αλλεργίες ή άλλες ευαισθησίες.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα κριτήρια που εξασφαλίζουν την ποιότητα της τροφής του ζώου. Την επόμενη φορά που ετοιμάζεστε να αγοράσετε τροφή για το σκύλο σας δώστε προσοχή και στα παρακάτω:
• Βεβαιωθείτε ότι τα κύρια συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία είναι ζωικής και όχι φυτικής προέλευσης. Αυτά συνήθως αναγράφονται πρώτα στη λίστα των συστατικών και λεπτομερώς, π.χ.: γεύμα κοτόπουλου.
• Αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σιτηρά και προτιμήστε εκείνες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά.
• Αποφύγετε τροφές που δεν αναφέρουν αναγνωρίσιμα συστατικά, περιέχουν συντηρητικά ή συστατικά που στην πλειοψηφία τους είναι μεταλλαγμένα.
• Βεβαιωθείτε ότι η τροφή συντηρείται με φυτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Ε και δεν έχει προσθήκη ζάχαρης.

Προκειμένου να ταΐσετε τον σκύλο σας σωστά δεν είναι ανάγκη να ξοδέψετε πολλά χρήματα, το μόνο που χρειάζεται είναι να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο, του αξίζει!

Και η σωστή διατροφή θέλει πρόγραμμα

Όπως εμείς οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι πρέπει να έχουν πρόγραμμα στο πότε και πόσο τρώνε. Ακολουθώντας κάποιους απλούς κανόνες εξασφαλίζουμε ότι ο σκύλος μας θα είναι πάντα ευδιάθετος και χορτάτος!

Η γενική σύσταση για τους σκύλους είναι να τρώνε δύο φορές την ημέρα. Η διαίρεση της ημερήσιας τροφής διανέμει το στομαχικό φορτίο και ευνοεί την καλύτερη πέψη. Στα μικρόσωμα σκυλιά, που ο μεταβολισμός τους είναι γρήγορος, η διαίρεση σε δόσεις βοηθάει ώστε να έχουν ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στα μεγαλόσωμα σκυλιά η διαίρεση της τροφής  αποτελεί μέτρο πρόληψης της συστροφής του στομάχου.

Τα σκυλιά θέλουν όρια. Ο σκύλος μας πρέπει να έχει τις δικές του ώρες φαγητού, κατά προτίμηση διαφορετικές ώρες από αυτές που τρώμε εμείς και φυσικά…δεν του δίνουμε ποτέ, φαγητό από το τραπέζι!  Εάν θέλετε πολύ να δώσετε στο σκυλί σας κάποιο φαγητό σας, δώστε το μετά, όταν είναι η ώρα του να φάει. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να ξέρετε τι φαγητά πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε.

 

Διατροφικές συμπεριφορές που χρειάζονται παρακολούθηση

Υπάρχουν δύο συνήθειες τις οποίες δεν πρέπει να αγνοήσετε:

Η αλλοτριοφαγία η οποία αφορά στην κατανάλωση αντικειμένων που δεν είναι βρώσιμα ή στην κατανάλωση τροφών χωρίς θρεπτική αξία.

Η κοπροφαγία όπου το ζώο τρώει τα κόπρανά του.

Και στις δύο περιπτώσεις καλό είναι να επισκεφθείτε άμεσα έναν κτηνίατρο ώστε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο κάποιας ασθένειας.

Τώρα ξέρετε…Η σωστή διατροφή του σκύλου μας δεν είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, χρειάζεται όμως προσοχή και κάποια απλά βήματα πριν καταλήξουμε στο τι θα ήταν καλύτερο για εκείνον.