Τρύπα της μοίρας: Η κρυφή στοά στην καρδιά της Αθήνας. Η Ελλάδα είναι το κέντρο του Πολιτισμού αφού τα αρχαία χρόνια, βοηθήσαμε τον κόσμο να εξελιχθεί στην φιλοσοφία, στις τέχνες και όχι μόνο.
Μάλιστα υπάρχει μία πόλη στην Ιταλία που οι κάτοικοι μιλούν ελληνικά. Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της χώρας και η αλήθεια είναι ότι η κληρονομιά της είναι μεγάλη. Η Αθήνα και γενικότερα η Αττική είναι ένα ελληνικό μέρος που μπορείς να βρεις τα Καλοκαίρια οάσεις δροσιάς και τον Χειμώνα την απαραίτητη πολιτισμική κουλτούρα.
Γι’ αυτό πολλοί τουρίστες επισκέπτονται την Αθήνα από όλο τον κόσμο, όλες τις εποχές για να συναντήσουν από κοντά την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα αλλά και για να χαρούν τα ελληνικά νερά και τον φυσικό πλούτο της χώρας.
Όμως η Αθήνα έχει και μερικά σημεία, που ακόμη και οι ίδιοι οι Αθηναίοι μπορεί να μην τα ξέρουν ή να μην τα έχουν επισκεφθεί ποτέ από κοντά. Κάτι που είναι απολύτως λογικό, αφού η Αθήνα είναι μία πολύ μεγάλη πόλη.
Ένα τέτοιο κρυφό σημείο είναι και η Τρύπα της Μοίρας. Μία κρυφή στοά στην καρδιά της Αθήνας που είναι γεμάτοι θρύλους και μύθους. Έχει τεράστια ιστορική σημασία και δυστυχώς πολλοί μέχρι και σήμερα αγνοούν την ύπαρξή της.
Δείτε ακόμα Το αρχαίο Λύκειο στην Αθήνα: Η εντυπωσιακή ιστορία
Μπορεί να βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας. Μπορεί να είναι γεμάτη ιστορικό πλούτο. Μπορεί να είναι μία πανέμορφη τοποθεσία. Μπορεί να έχει αποτελέσει αφορμή για την δημιουργία μύθων και θρύλων, όμως δυστυχώς την Τρύπα της Μοίρας, λίγοι την γνωρίζουν.
Στο σημερινό μας άρθρο θα μάθουμε ποια είναι η Τρύπα της Μοίρας. Θα δούμε μαζί όλες εκείνες τις απαραίτητες πληροφορίες που την κάνουν ανεκτίμητη. Φυσικά θα μοιραστούμε μαζί σας και τις απαραίτητες φωτογραφίες, για να δείτε από μόνοι σας, την ομορφιά της. Διαβάστε παρακάτω:
Η Τρύπα της Μοίρας και το Καλλιμάρμαρο
Σίγουρα έχετε ακούσει για το Καλλιμάρμαρο ή το έχετε επισκεφθεί έστω και μία φορά στην ζωή σας. Το Καλλιμάρμαρο ονομάζεται αλλιώς Παναθηναϊκό Στάδιο και έχει κατασκευαστεί στην θέση του αρχαίου Σταδίου. Το αρχαίο Στάδιο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του άρχοντα Λυκούργου το 330-329 π.Χ.
Το σημείο αποτελούσε ανέκαθεν ιδανική τοποθεσία. Στην περιοχή του Παγκρατίου, ανατολικά του Ζαππείου και βόρεια του λόφου του Αρδηττού, διά των οποίων διερχόταν ο ιερός ποταμός Ιλισός. Σε αυτό το σημείο λοιπόν τα αρχαία χρόνια, τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια τα γνωστά Παναθήναια.
Τα Παναθήναια ήταν η μεγαλύτερη γιορτή της Αθήνας και ήταν αφιερωμένη στην θεά Αθηνά. Τα πρώτα χρόνια το στάδιο ήταν χωμάτινο κι έτσι οι θεατές κάθονταν στο έδαφος. Όμως υπήρχαν μερικά ξύλινα εδώλια για τους άρχοντες της Αθήνας.
Κάτω από το ανατολικό ανάλημμα υπήρχε μία υπόγεια σήραγγα. Από αυτήν την υπόγεια σήραγγα, εισέρχονταν στον στίβο οι αθλητές. Παρά τις συνεχείς ανακατασκευές του σταδίου, η συγκεκριμένη στοά αποτέλεσε το μοναδικό σημείο του συγκεκριμένου αρχαίου σταδίου που διατηρήθηκε αναλλοίωτη μέχρι και σήμερα.
Αυτή λοιπόν η στοά είναι η Τρύπα της Μοίρας. Μία στοά που κατέληγε στο βάθος του Σταδίου, στην αριστερή πλευρά του πετάλου, και είχε μήκος 57 μέτρα και πλάτος 4 μέτρα. Την είχατε προσέξει; Μπορεί και όχι. Γι’ αυτό θα σας μιλήσουμε για την Τρύπα της Μοίρας στο σημερινό άρθρο.
Η ιστορία και οι θρύλοι που χαρακτηρίζουν την Τρύπα της Μοίρας
Τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της λοιπόν, η στοά ήταν διακοσμημένη με μαρμάρινα και χρυσά αγάλματα. Δεν έλειπαν επίσης και οι δωρικοί κίονες. Όμως όταν ήρθαν τα Ρωμαϊκά χρόνια, το Στάδιο μετατράπηκε σε αρένα όπου εκεί πραγματοποιούνται θηριομαχίες και μονομαχίες.
Μέσα από την στοά λοιπόν περνούσαν τα ζώα που θα αγωνίζονταν στην αρένα. Στην εποχή του Μεσαίωνα από την άλλη, η στοά ξεκίνησε να συνδέεται με διάφορα δοξασίες. Υπήρχε η φήμη μάλιστα, ότι η στοά αποτελούσε χώρο που επέλεγαν οι μάγισσες για να τελούν τα τελετουργικά τους.
Διάφορες λαϊκές προλήψεις μάλιστα, ανέφεραν ότι εκεί κατοικούσαν οι Μοίρες και η Τρύπα της Μοίρας ήταν το σημείο που πραγματοποιούνταν τα μαντολόγια. Πότε όμως δεν αναφέρθηκε κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. Ούτε καν κάποιο περιστατικό πλαστό, από κάποιον άνθρωπο με μεγάλη φαντασία.
Υπήρχε όμως αυτή η γενική αίσθηση ότι κάτι κρυφό και συνάμα μαγικό συμβαίνει σε αυτή την στοά των Αθηνών. Και φυσικά αυτές οι αντιλήψεις μέχρι και σήμερα, δημιουργούν δέος σε όσους την επισκέπτονται ή πληροφορούνται γι’ αυτήν.
Δείτε επίσης : To μαγνητικό πεδίο της Γης συμπεριφέρεται περίεργα, και οι γεωλόγοι δεν είναι σίγουροι γιατί
Αυτή η αίσθηση δέους ήταν που χάρισε στην συγκεκριμένη στοά το όνομα “Τρύπα της Μοίρας”. Ένα όνομα, που πιστεύουμε ότι της ταιριάζει πολύ και της χαρίζει την κατάλληλη νότα μυστηρίου που της αξίζει.
Αργότερα, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896, πάνω από την στοά δημιουργήθηκαν και τα αποδυτήρια των αθλητών.
Πως είναι η Τρύπα της Μοίρας σήμερα;
Η Τρύπα της Μοίρας σήμερα δυστυχώς αποτελεί μία άγνωστη τοποθεσία για τους περισσότερους κατοίκους της Αθήνας, της Ελλάδας αλλά και των τουριστών. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν επισκεφθεί το Καλλιμάρμαρο όμως λίγοι είναι εκείνοι που πρόσεξαν την Τρύπα της Μοίρας.
Όμως η κρυφή αυτή στοά του Καλλιμάρμαρου, εξακολουθεί να στέκεται άθικτη και αναλλοίωτη μέσα στα χρόνια. Συνεχίζει να έχει αυτό το πέπλο μυστήριου που την καλύπτει και πραγματικά αξίζει να την επισκεφθείτε κάποια στιγμή από κοντά.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για τις οικογενειακές αποδράσεις στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Αποχωρεί πασίγνωστος πρωταγωνιστής από τη σειρά και μόλις το ανακοίνωσε
- Λεκέδες από σκουριά στα πλακάκια: Καθαρίστε ακόμη και παλιούς λεκέδες με αυτούς τους τρόπους
- Grand Hotel : Η Αγγέλα θάβει τον γιο της- Πεθαίνει στα χέρια της
- Έσπασε το νύχι: Nail Artists σας δείχνουν πως να το διορθώσετε στο σπίτι χωρίς την βοήθεια ειδικού
- Στέλιος Κρητικός :Καθηλώνει με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει- Το θετικό τεστ για καρκίνο