Δοκίμασε κάποιος από αυτούς που παίρνει τις αποφάσεις για κλείσιμο παιδικών σταθμών να εργαστεί στο σπίτι με μωρό; Η ανάρτηση της μαμάς Δήμητρας Μανιφάβας .
Περί παιδικών σταθμών
Όταν ανακοινώθηκε ότι θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης στις 10 Μαΐου, οι περισσότεροι νόμιζαν -κι εγώ μαζί- ότι η απόφαση αφορούσε και τους παιδικούς σταθμούς. Άλλωστε μέχρι τώρα σπάνια τους ανέφεραν ξεχωριστά όταν αναφέρονταν στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία. Παρά το γεγονός ότι για τους μεν δημοτικούς παιδικούς σταθμούς την αρμοδιότητα έχει το υπουργείο Εσωτερικών, για τους δε ιδιωτικούς το υπουργείο Εργασίας. Διαβάζω από προχθές ότι οι παιδικοί σταθμοί δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν από τις 24 Μαΐου και αναρωτιέμαι εάν έχει κάποιος ιδέα τι σημαίνει αυτό και τι επιπτώσεις έχει στα παιδιά, στους γονείς, στις επιχειρήσεις.
Ας αρχίσω από τις τελευταίες. Δεν ξέρω πόσες είναι, σίγουρα είναι πολλές και παραμένουν κλειστές πολλούς μήνες. Σημειωτέον οι παιδικοί σταθμοί δεν κάνουν τηλεκπαίδευση, ούτε βγάζουν λεφτά με delivery, take away, click away ή click in shop.
Ας πάω τώρα στο βασικότερο που είναι οι επιπτώσεις συνολικά στην οικογενειακή ζωή.
Υπάρχουν περιπτώσεις γονέων που παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους για να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους γιατί δεν γινόταν να τηλεργάζονται αλλά ούτε και να πάρουν άδειες ειδικού σκοπού.
Ας πάμε σε αυτούς που τηλεργάζονται. Έχει δοκιμάσει κάποιος από αυτούς που παίρνει τις αποφάσεις για κλείσιμο παιδικών σταθμών να εργαστεί στο σπίτι με μωρό; Όχι τα νεογέννητα, αλλά τα μεγαλύτερα που περπατάνε, σκαρφαλώνουν και θέλουν φυσικά να ασχολείσαι συνέχεια μαζί τους; Προφανώς όχι. Υπάρχουν γονείς που δουλεύουν νύχτα για να καταφέρουν να βγάλουν τη δουλειά όταν τα παιδιά κοιμούνται, υπάρχουν γονείς που κρατάνε αγκαλιά με το ένα χέρι το παιδί και με το άλλο χέρι γράφουν στον υπολογιστή, βάζουν το ένα ακουστικό στο αυτί του παιδιού και το άλλο στο δικό τους να ακούσουν το διαδικτυακό συνέδριο ή να παρακολουθήσουν την τηλεδιάσκεψη.
Δείτε ακόμη Έγκυος καπνίστρια παραλίγο να χάσει το παιδί της
Ακόμη και αν τα καταφέρνουν, η σωματική και ψυχική κούραση είναι τέτοια που έχει επιπτώσεις στους ίδιους, στα παιδιά, στις σχέσεις με τον ή την σύντροφό τους. Καλά, για τις μονογονεϊκές οικογένειες δεν μιλάμε. Προς αυτές έτσι κι αλλιώς η πολιτεία ανέκαθεν είχε την εξής αντιμετώπιση: Να κόψετε τον λαιμό σας. Ας προσέχατε.
Τα παιδιά, ακόμη και τα πολύ μικρά, καταλαβαίνουν το άγχος και τον εκνευρισμό των γονιών τους. Δείτε ένα παιδί πώς συμπεριφέρεται τις καθημερινές και δείτε πώς συμπεριφέρεται τα Σαββατοκύριακα.
Το να δουλεύουν και οι δύο γονείς είναι συχνά επιλογή και ακόμη συχνότερα ανάγκη.
Αν αποκτούσαν παιδιά στην Ελλάδα μόνοι οι οικογένειες όπου δουλεύει ο ένας από τους δύο γονείς, τότε απλώς θα είχαμε ελάχιστες γεννήσεις.
Πολλές οικογένειες επίσης επιλέγουν παιδικό σταθμό είτε διότι δεν έχουν γιαγιάδες και παππούδες εν ζωή ή κοντά για να βοηθήσουν ( τώρα δε με τον κορωνοϊό τους κρατούν σε απόσταση), είτε διότι δεν μπορούν να δίνουν για να πληρώνουν νταντάδες είτε διότι θεωρούν ότι ο παιδικός σταθμός βοηθά στην κοινωνικοποίηση του παιδιού. Ειδικά εάν πρόκειται για μοναχοπαίδι.
Το επιχείρημα δε περί συνωστισμού των γονέων κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των παιδιών στον παιδικό σταθμό είναι αβάσιμο. Στους παιδικούς σταθμούς, δημοτικούς και ιδιωτικούς, οι γονείς δεν πάνε τα παιδιά όλοι την ίδια ώρα, ούτε τα παίρνουν όλοι την ίδια ώρα. Το ίδιο ισχύει και στους ιδιωτικούς. Εκεί μάλιστα πηγαίνουν ελάχιστοι γονείς, καθώς οι μετακινήσεις των παιδιών προς και από τον παιδικό σταθμό γίνονται με τα σχολικά λεωφορεία.
Περί παιδικών σταθμών
Όταν ανακοινώθηκε ότι θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης στις 10 Μαΐου, οι περισσότεροι…
Δημοσιεύτηκε από Dimitra Manifava στις Σάββατο, 24 Απριλίου 2021
Ειδήσεις σήμερα
- Λευτέρης Σουλτάτος : Η συγκλονιστική εξομολόγηση για το εγκεφαλικό που υπέστη-“Έκατσα εφτά μέρες στην εντατική”
- Γυναίκα έμεινε έγκυος σε ηλικία 76 ετών και Θα γεννήσει τον Ιούλιο
- Βασίλης Καλογήρου : Μάρτυρας αποκαλύπτει πως τον είδε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και του μίλησε
- Η ιδανική θερμοκρασία για το σπίτι τον Χειμώνα για να μην πιάσει μούχλα και για να μην κρυώνουμε
- Πότε ξεκινούν οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και την Α΄ δημοτικού για το σχολικό έτος 2025-2026