Η εγκυμοσύνη, μπορεί να είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές για μια γυναίκα, όμως κρύβει τους κινδύνους της. Δεν είναι μια απλή διαδικασία και το σώμα, φαίνεται να ξεκινά να έχει διαφορετικές ανάγκες. Γι’ αυτό, όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος, θα πρέπει να είναι συνεπής με τις εξετάσεις της και να ακολουθά πιστά όλες τις οδηγίες του γιατρού.
Σήμερα θα μιλήσουμε για την έκτοπη κύηση. Είναι ένα θέμα, το οποίο δεν έχουμε δει να συζητιέται αρκετά, ακόμη κι αν κρύβει πραγματικά, πολλούς κίνδυνους. Για να καταλάβετε τι είναι η έκτοπη κύηση, θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι σε μια κανονική εγκυμοσύνη, η σύλληψη, γίνεται στις σάλπιγγες.
Έκτοπη κύηση: Τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα & ποιους κινδύνους “εγκυμονεί” !
Στη σάλπιγγα, το ωράριο συναντά το σπερματοζωάριο και στη συνέχεια, το γονιμοποιημένο ωάριο κατευθύνεται και παραμένει στη μήτρα μέχρι και την γέννηση. Σε μια έκτοπη κύηση η σάλπιγγα μπορεί να σκάσει, προκαλώντας εσωτερική κοιλιακή αιμορραγία, σοκ και σοβαρή απώλεια αίματος.
Συνήθως μια έκτοπη κύηση συμβαίνει στην σάλπιγγα, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί στον “σωλήνα” της μήτρας, στις ωοθήκες ή στην κοιλιακή κοιλότητα.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η πιθανότητα έκτοπης κύησης είναι 1-2%, ενώ η εν λόγω κατάσταση είναι η αιτία του 3-4% των θανάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.
Παρακάτω λοιπόν, θα μάθουμε ποια είναι τα συμπτώματα της έκτοπης κύησης, ποια είναι η θεραπεία και ποιοι οι κίνδυνοι. Διαβάστε παρακάτω:
Έκτοπη κύηση- Συμπτώματα
Στην αρχή, μια γυναίκα θα εκδηλώσει όλα τα συμπτώματα μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης. Το test θα βγει θετικό, θα ξεκινήσει να νιώθει κόπωση ή ζαλάδες, το στήθος της θα γίνει πιο ευαίσθητο, ενώ θα χάσει έναν εμμηνορροϊκό κύκλο.
Μετά από 4 έως 10 εβδομάδες έκτοπης κύησης όμως η γυναίκα θα ξεκινήσει να εκδηλώνει συμπτώματα, που θα της κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου, για μια ανώμαλη εγκυμοσύνη. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:
- Πόνος στην μια πλευρά της κοιλιάς, ο οποίος μπορεί να είναι οξύς και με μεγάλη διάρκεια.
- Μπορεί να έχει κολπική αιμορραγία. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνήθως το αίμα θα είναι πιο σκούρο ή πιο ανοιχτόχρωμο, από αυτό της περιόδου και συνήθως λιγότερο ιξώδες. Αν μια γυναίκα δεν γνωρίζει ότι είναι έγκυος, μπορεί να μπερδέψει την συγκεκριμένη αιμορραγία με την περίοδο της.
- Μπορεί να νιώσει πόνους στην άκρη του ώμου. Αυτό είναι ένα κλασικό σημάδι εσωτερικής αιμορραγίας.
- Η αιμορραγία μπορεί να ερεθίσει το φρενικό νεύρο και αυτό οδηγεί σε πόνο στον ώμο.
- Μπορεί να έχετε επίσης πόνους κατά την ούρηση ή την αφόδευση.
- Μπορεί να λιποθυμήσετε ή να καταρρεύσετε μετά το σπάσιμο των σαλπίγγων. Ένα τέτοιο σύμπτωμα, θα πρέπει να σας οδηγήσει επειγόντως στο νοσοκομείο.
Επιπλέον συμπτώματα εσωτερικής αιμορραγίας
Η εσωτερική αιμορραγία έχει τα δικά της συμπτώματα. Αυτά μπορεί να είναι οι ζαλάδες, η λιποθυμία, η διάρροια και το χλωμό δέρμα. Η ρήξη του “σωλήνα” της μήτρας μπορεί να συμβεί μετά από 6-16 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον γιατρό σας.
Πρέπει όμως να θυμάστε, ότι η εγκυμοσύνη σας θα είναι ανεπιτυχής. Ένα ωάριο δεν μπορεί να επιβιώσει δυστυχώς, έξω από την μήτρα.
Έκτοπη κύηση- Ποιες είναι οι επιπλοκές;
Αν η διάγνωση καθυστερήσει ή η έκτοπη κύηση δεν διαγνωστεί ποτέ, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν επιπλοκές. Οι επιπλοκές που μπορεί να παρουσιάσει μια γυναίκα, είναι η εσωτερική αιμορραγία. Η έκτοπη κύηση μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία που αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Επίσης, μπορεί η έκτοπη κύηση να βλάψει τις σάλπιγγες. Μάλιστα, η συγκεκριμένη επιπλοκή αυξάνει δραματικά της πιθανότητες μιας μελλοντικής έκτοπης κύησης. Τέλος, μια γυναίκα με έκτοπη κύηση μπορεί να πάθει κατάθλιψη, εξαιτίας της απώλειας του εμβρύου.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η εγκυμοσύνη παραμένει εφικτή ακόμη και αν αφαιρεθεί μία σάλπιγγα. Εάν απομακρυνθούν και οι δύο σωλήνες, η τεχνητή γονιμοποίηση παραμένει ως επιλογή, εφόσον η γυναίκα επιθυμεί να συλλάβει.
Τι μπορεί να οδηγήσει στην έκτοπη κύηση;
Στην έκτοπη κύηση, μπορεί να σας οδηγήσει μια προηγούμενη έκτοπη κύηση. Όπως αναφέραμε παραπάνω, αν η έκτοπη κύηση δεν διαγνωστεί εγκαίρως και βλάψει τις σάλπιγγες σας, αυξάνονται οι πιθανότητες, να ξανά περάσετε αυτό το πρόβλημα υγείας.
Και η ηλικία φαίνεται να παίζει ρόλο. Όσο πιο μεγάλη είναι μια γυναίκα, τόσο περισσότερο ανεβαίνουν οι πιθανότητες, να έρθει αντιμέτωπη με μια έκτοπη κύηση.
Ένα πιθανό ιστορικό φλεγμονών και λοιμώξεων του σαλπίγγων, της μήτρας, ή των ωοθηκών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μεταγενέστερων έκτοπων κυήσεων.
Οι λοιμώξεις που συνδέονται με την έκτοπη εγκυμοσύνη περιλαμβάνουν την πυελική φλεγμονώδη νόσο (ΠΦΝ) και την σαλπιγγίτιδα. Περίπου το 50% των εξωμήτριων κυήσεων συνδέονται με την σαλπιγγίτιδα.
Επίσης, τα σεξoυαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μπορούν να οδηγήσουν σε έκτοπη κύηση. Τέτοια είναι τα χλαμύδια και η γονόρροια.
Μερικοί επιπλέον παράγοντες
Μερικοί επιπλέον παράγοντες μπορεί να είναι το κάπνισμα και η θεραπεία γονιμότητας. Τα χάπια που μπορεί να λαμβάνει μια γυναίκα, κατά τη προσπάθεια της να αποκτήσει παιδί, μπορεί να οδηγήσουν σε έκτοπη κύηση.
Οι προβληματικές σάλπιγγες μπορούν να οδηγήσουν επίσης σε έκτοπη κύηση. Αυτό μπορεί να προκληθεί από χειρουργική επέμβαση, για παράδειγμα, και μπορεί να σημαίνει υψηλότερο κίνδυνο έκτοπης εγκυμοσύνης.
Οι προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις και οι χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης ινομυωμάτων είναι παράγοντες κινδύνου για έκτοπη κύηση. Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, ή ενδομήτριας μεθόδου αντισύλληψης, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο έκτοπης εγκυμοσύνης.
Η σύνδεση των σωληναρίων είναι μια χειρουργική επέμβαση που λαμβάνει μια γυναίκα για να αποτρέψει την περαιτέρω εγκυμοσύνη. Εάν, πάραυτα, μείνει έγκυος, τότε η εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να είναι έκτοπη.
Έκτοπη κύηση- Θεραπεία
Υπάρχει η επιλογή να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του εκτοπικού ιστού. Αυτή είναι γνωστή ως λαπαροσκόπηση.
Στην λαπαροσκόπηση, ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στον ή κοντά στον ομφαλό και εισάγει μια συσκευή που ονομάζεται λαπαροσκόπιο για να δει την περιοχή. Επίσης, άλλα χειρουργικά εργαλεία εισάγονται σε ένα σωλήνα, ή μέσω άλλων μικρών τομών, για να αφαιρεθεί ο εκτοπικός ιστός.
Εάν η περιοχή έχει υποστεί βλάβη, ο χειρουργός ενδέχεται να είναι σε θέση να επιδιορθώσει τις σάλπιγγες, αλλά πιθανότατα θα πρέπει να αφαιρέσει τον προσβεβλημένο σωλήνα, ως μέρος της επέμβασης.
Εάν η αλλη σάλπιγγα ειναι άθικτη, είναι ακόμη δυνατή η φυσιολογική και υγιής εγκυμοσύνη.
Εάν έχει εμφανιστεί σοβαρή εσωτερική αιμορραγία, μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερη τομή. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται λαπαροτομία.
Επίσης, μπορείτε να αντιμετωπίσετε με πρόβλημα και με φαρμακευτική αγωγή. Η θεραπεία με φάρμακα είναι δυνατή σε περιπτώσεις, όπου η έκτοπη εγκυμοσύνη ανιχνεύεται νωρίς. Ο γιατρός κάνει ένεση με μεθοτρεξάτη στον μυ της ασθενούς, ή απευθείας στην σάλπιγγα.
Αυτό εμποδίζει την κυτταρική ανάπτυξη και διαλύει τα υπάρχοντα κύτταρα. Εάν τα επίπεδα hCG στο αίμα δεν πέσουν, η ασθενής μπορεί να χρειαστεί και άλλες ενέσεις.
Οι παρενέργειες της μεθοτρεξάτης περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, πόνο στην κοιλιά και πληγές στο στόμα. Η επίδραση της μεθοτρεξάτης μπορεί να παρεμποδιστεί αν η γυναίκα καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.
Μερικοί γιατροί προτιμούν μια προσέγγιση “προσεχτικής αναμονής”, καθώς η έκτοπη κύηση μπορεί να τερματιστεί και χωρίς χειρουργική επέμβαση.
Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας;
Δεν είναι εφικτό να προστατεύσουμε πλήρως τον εαυτό μας, από το ενδεχόμενο μια έκτοπης κύησης. Παρόλα αυτά, μπορουμε να λάβουμε μερικά μέτρα προστασίας, όπου μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τα χλαμύδια και η γονόρροια μπορεί να οδηγήσουν σε έκτοπη κύηση.
Έτσι, πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από τα σεξoυαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, χρησιμοποιώντας προφύλαξη κατά τη διάρκεια της συνεύρεσης. Επίσης, δεν πρέπει να καπνίζουμε.
Ειδήσεις σήμερα
- Ρίκα Διαλυνά: Πώς είναι σήμερα στα 90 της η σπουδαία ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Η Γη της Ελιάς : Η Παυλίνα μπαίνει στη μέση και χωρίζει Τζον και Αθηνά
- Τσορτέκης – Μαυρίδου σε σχέση: Η πρώτη αντίδραση των ηθοποιών στα δημοσιεύματα
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Κατονομάζει νέο πρόσωπο ως δολοφόνο του Παναγιωτάκη