Οι προσπάθειες έχουν ξεκινήσει και η αγωνία έχει χτυπήσει κόκκινο. «Είμαι, δεν είμαι έγκυος;» αναρωτιέται κάθε γυναίκα, όταν πλησιάζουν οι μέρες της επόμενης περιόδου. Τεστ εγκυμοσύνης, τεστ ούρων, τεστ εργαστηριακό, ανάλυση αίματος και τα λοιπά και τα λοιπά… Τα έχετε ακούσει, κάποιες από εσάς τα χειρίζεστε τέλεια, μένει, λοιπόν, να τα παρουσιάσουμε αναλυτικά και αποκαλύψουμε μικρά μυστικά! Όταν μένει μια γυναίκα έγκυος παράγει την ορμόνη Hcg (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη) από τα κύτταρά της που σχηματίζουν τον πλακούντα. Τα επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης χτυπάνε κόκκινο περίπου στις 8-11 εβδομάδες κύησης και εν συνεχεία σταδιακά μειώνεται, ώσπου σταθεροποιείται. Να μην ξεχνάτε ότι αν μετρήσετε τη συγκεκριμένη ορμόνη στις αρχές της εγκυμοσύνης και τα επίπεδά της είναι χαμηλά, αυτό δε σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη δε θα δώσει ένα υγιές μωρό. Αν και οι γυναικολόγοι είναι ικανοποιημένοι μ’ ένα τουλάχιστον 100 mIU/ ml στις 16 μέρες μετά τη σύλληψη, αυτό δε σημαίνει ότι αν έχετε χαμηλότερο νούμερο κάτι δεν πάει καλά. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, η κάθε σύλληψη είναι διαφορετική και η κάθε γυκαίνα βεβαίως!
Δείτε ακόμη: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ορμόνη της εγκυμοσύνης και τις φυσιολογικές της τιμές [Πίνακας]
pigandrabbit.com
Τεστ κύησης ούρων: Το συγκεκριμένο τεστ ανιχνεύει στα ούρα σας την παρουσία της ορμόνης hCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη). Μέσα σε μερικά λεπτά μετά τη χρήση του μπορείτε να μάθετε αν είστε έγκυος. Με δείγμα των ούρων σας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας (αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα πρώτα πρωινά ούρα δίνουν πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, διότι η ορμόνη είναι σε μεγαλύτερη συγκέντρωση- αν θέλετε να το κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας αποφύγετε τα πολλά υγρά πριν το τεστ), σε διάστημα 12- 14 ημερών μετά τη σύλληψη (γνωστές εταιρείες προτείνουν μέχρι και 4 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο) μπορείτε να μάθετε αν κυοφορείτε. Οι γιατροί, όμως, συστήνουν να περιμένετε λίγες μέρες μετά την καθυστέρηση, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ακριβέστερο.
Τα συγκεκριμένα τεστ έχουν, όμως, ένα μεγάλο μειονέκτημα: Υπάρχει πιθανότητα να δώσουν ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, επειδή είναι κατασκευασμένα να «πιάνουν» από μία συγκεκριμένη τιμή και πάνω τη χοριακή γοναδοτροπίνη, αν έχετε συλλάβει για παράδειγμα αργά στο κύκλο σας και η τιμή είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερη, δε θα την πιάσει κι έτσι μπορεί να νομίζετε ότι δεν είστε έγκυος, ενώ είστε!
Κάποια τεστ εγκυμοσύνης του εμπορίου κυκλοφορούν και με δείκτη σύλληψης, δηλαδή εκτιμά πόσες περίπου εβδομάδες πριν συνέλαβες.
Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε με ακρίβεια τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη χρήση του τεστ, ώστε να έχετε στα χέρια σας ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα.
Δείτε ακόμη: Εγκυμοσύνη: Πότε μια γυναίκα κινδυνεύει να αποβάλει;
Ανάλυση αίματος και κύηση: Είναι το τεστ που ανιχνεύει την εγκυμοσύνη 100% (εκτός αν γίνει ανθρώπινο εργαστηριακό λάθος). Λίγες σταγόνες αίματος είναι αρκετές, για να διερευνήσουν οι μικροβιολόγοι αν είστε έγκυος. Επιπλέον, θα σας βοηθήσει να προσεγγίσετε ημερολογιακά την ηλικία της εγκυμοσύνης, καθώς σας δίνει με ακρίβεια την ποσότητα της Hcg στο αίμα σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι συγκεκριμένες τιμές αλλάζουν με την πρόοδο της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό μη σας φανεί περίεργο αν ο γυναικολόγος σας σας ζητήσει τη συγκεκριμένη εξέταση. Σώφρον επίσης είναι να σας ζητηθεί και μία επανάληψη μετά από 2 μέρες, ώστε να διαπιστωθεί αν η χοριακή γοναδοτροπίνη διπλασιάζεται κι άρα η εγκυμοσύνη σας κυλά ομαλά. 11 μέρες περίπου μετά τη σύλληψη, μπορείτε να κάνετε το συγκεκριμένο τεστ εγκυμοσύνης.
Πινακάκι με τις τιμές της χοριακής ανά εβδομάδα κύησης (είναι ενδεικτικές τιμές, καθώς διαφέρουν αναλόγως με το εργαστήριο και τη μέθοδο ανάλυσης):
3 εβδομάδες: 5 – 50 mIU / ml
4 εβδομάδες: 5 – 426 mIU / ml
5 εβδομάδες: 18 – 7.340 mIU / ml
6 εβδομάδες: 1.080 – 56.500 mIU / ml
7 – 8 εβδομάδες: 7, 650 – 229.000 mIU / ml
9 – 12 εβδομάδων: 25.700 – 288.000 mIU / ml
13 – 16 εβδομάδων: 13.300 – 254.000 mIU / ml
17 – 24 εβδομάδων: 4.060 – 165.400 mIU / ml
25 – 40 εβδομάδων: 3.640 – 117.000 mIU / ml
Αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης: <5,0 mIU / ml
Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση: <9,5 mIU / ml
www.hcglevelsinearlypregnancy.com
Σημείωση: Όταν οι μονάδες είναι κάτω από 1.200 mIU / ml, η hCG συνήθως διπλασιάζεται κάθε 48-72 ώρες
Μεταξύ 1.200 και 6.000 mIU / ml ορού, η hCG συνήθως χρειάζεται 72-96 ώρες για να διπλασιαστεί.
Πάνω από 6.000 mIU / ml, η hCG χρειάζεται συχνά πάνω από τέσσερις ημέρες για να διπλασιαστεί.
Μετά από ενέσεις hCG (τύπου Pregnyl, Profasil), που πραγματοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση, στην σπερματέγχυση ή στην ενίσχυση ωορρηξίας, η ωχρινική φάση επιμηκύνεται, με αποτέλεσμα τα ίχνη της hCG μπορεί να παραμείνουν στο σώμα για διάστημα 14 ημερών ή περισσότερο μετά την τελευταία ένεση hCG. Αυτό μπορεί να δώσει ψευδώς θετικό τεστ εγκυμοσύνης.
Δείτε ακόμη: Σκωληκοειδίτιδα στην εγκυμοσύνη
Επίσκεψη στο μαιευτήρα σας: Η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη ανεξάρτητα αν κάνατε τα παραπάνω τεστ. Ο γυναικολόγος σας θα αναζητήσει φυσικά σημάδια εγκυμοσύνης όπως: διογκωμένη και μαλακότερη μήτρα, αλλαγή στην υφή του τραχήλου, αλλαγή του χρώματος του κόλπου και του τραχήλου από μπλε σε μοβ, ψηλαφήσιμο παλμό μητρικής αρτηρίας, εμβρυικό σάκο ή ακόμα και καρδιακή λειτουργία του εμβρύου, αν έχετε φθάσει τις 6-7 εβδομάδες κύησης. Ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει ευκολότερα την κύηση, όταν οι μονάδες της χοριακής έχουν φθάσει τουλάχιστον τις 1.000 μονάδες, για κάποιους η ιδανική τιμή είναι 2.000 και πάνω.
Προσοχή: Οι εγκυμονούσες μη συγκρίνετε τα αποτελέσματα της χοριακής σας με άλλες μητέρες, διότι η κάθε γυναίκα παράγει διαφορετικά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης και με διαφορετικούς ρυθμούς.
Τι μπορεί να σημαίνουν χαμηλά επίπεδα χοριακής γοναδοτροπίνης:
1. λανθασμένος υπολογισμός από το εργαστήριο
2. αποβολή, παλίνδρομη κύηση
3. εξωμήτριος κύηση (αργή αύξηση)
Τι μπορεί να σημαίνουν υψηλά επίπεδα χοριακής γοναδοτροπίνης:
1. λανθασμένος υπολογισμός από το εργαστήριο
2. Δίδυμη κύηση
3. Μύλη κύηση
Η συμβουλή μας: Αν αποφασίσετε να κάνετε το τεστ αίματος, για να διαπιστώσετε αν είστε έγκυος, προτιμήστε να επισκεφτείτε το ίδιο διαγνωστικό κέντρο, ώστε στην επανάληψη της εξέτασης να έχετε αξιόπιστα αποτελέσματα (κάθε διαγνωστικό κέντρο έχει τα δικά του μηχανήματα και κάποια χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους μέτρησης και ανάλυσης από κάποια άλλα).
Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο είναι με το που υποψιαστείτε σημάδια εγκυμοσύνης να επικοινωνήσετε άμεσα με το γυναικολόγο σας, ο οποίος είναι ο πλέον αρμόδιος και ειδικός να σας κατευθύνει!