Η γυμναστική κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επιδράσει σημαντικά στο σώμα και την ψυχολογία της εγκύου, αλλά και στο ίδιο το έμβρυο. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ευεργετικά της οφέλη αλλά και τι πρέπει να προσέξετε.
Η άσκηση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, συμβάλλει σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας κι αυτό συμβαίνει με ποικίλους τρόπους. Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής , μειώνει τον κίνδυνο καρδιοαναπνευστικών επεισοδίων, καταπολεμά ή και προλαμβάνει την παχυσαρκία και γενικότερα μας προσφέρει μόνο αναγκαία οφέλη. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να μην συμβαίνει και στην εγκυμοσύνη , μία ιδιαίτερα μεταβατική περίοδο ,για την γυναίκα.
Λεχώνα: 6 τρόποι να περάσεις αυτή τη περίοδο ανώδυνα και χωρίς ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα
Μεγάλη μερίδα γυναικών προβληματίζονται και αγχώνονται μόνο στο άκουσα της γυμναστικής κατά την κύηση. Ειδικότερα κατά το πρώτο τρίμηνο, που είναι και το πιο κρίσιμο, δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να το σκεφτούν και να το συζητήσουν , αφού ο φόβος τους για τυχόν απρόσμενες επιπλοκές ,τις κυριεύει.
Παρ ‘όλα αυτά η γυμναστική στην εγκυμοσύνη, εάν δεν υπάρχουν αντενδείξεις απο τον γιατρό, μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει. Ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών που δεν ασχολούνταν πρότινος με την άσκηση, κατά την περίοδο της κύησής τους ,συνηθίζουν να καταφεύγουν σε αυτήν. Εκείνες δε, που συνήθιζαν να γυμνάζονται , εξακολουθούν να γυμνάζονται με το ίδιο σθένος ,με την μόνη διαφορά της προσαρμογής του προγράμματος τους.
Τα οφέλη της γυμναστικής στην εγκυμοσύνη
Υποστηρίζεται, πως όλες οι γυναίκες θα πρέπει να γυμνάζονται κατά την διάρκεια της κύησής τους, αλλά και της λοχείας τους, αν οι καταστάσεις το επιτρέπουν. Η άσκηση στις συγκεκριμένες περιόδους της ζωής μιας γυναίκας, συμβάλλει τόσο σε σωματικό επίπεδο , όσο και σε συναισθηματικό. Λειτουργεί βοηθητικά, ώστε να μπορέσει η γυναίκα να προσαρμοστεί στις φυσιολογικές, αλλά δύσκολες, πολλές φορές, αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και την ψυχολογία της.
Χολόσταση κύησης: Τι είναι ποια τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία
Από τα κυριότερα οφέλη της γυμναστικής στην εγκυμοσύνη, είναι ότι βοηθά την γυναίκα να καταπολεμήσει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα που βιώνει. Πόνοι στην μέση, οιδήματα σε χέρια και πόδια, δυσκολίες στον ύπνο, είναι μερικά μόνο απο τα προβλήματα που η εγκυμονούσα θα καταφέρει να απαλλαγεί και να βελτιώσει την επίπονη καθημερινότητά της. Κι όλα αυτά; μόνο μέσω της άσκησης!
Εν συνεχεία, η γυμναστική στην εγκυμοσύνη, συμβάλλει και στην υγεία της εγκύου, καθώς και του εμβρύου. Διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, πρόωρου τοκετού, μακροσωμίας εμβρύου ,υπέρτασης κύησης αλλά και στην μείωση καταστάσεων όπως είναι η υπερβολική αύξηση βάρους της εγκύου. Τέλος, αν η εγκυμονούσα προπονείται , αυξάνονται οι πιθανότητες να προχωρήσει σε φυσιολογικό τοκετό και να αποφευχθεί η καισαρική τομή.
Απαραίτητη προϋπόθεση η έγκριση του γιατρού και η επίβλεψη έμπειρου προπονητή
Μάλιστα, η διαδικασία εκγύμνασης της εγκύου μπορεί να ξεκινήσει απο το πρώτο, κιόλας, τρίμηνο , αν φυσικά το επιτρέπουν οι καταστάσεις και ο προσωπικός της γιατρός. Σίγουρα, δεν θα πρέπει να καταφεύγει σε ασκήσεις μεγάλης καταπόνησης. Με 20-30 λεπτά την ημέρα , όμως , και τακτά διαλείμματα για ξεκούραση, θα μπορέσει να λάβει όλα τα οφέλη της γυμναστικής, χωρίς κανέναν κίνδυνο.
Προβλήματα στην εγκυμοσύνη που προκαλούν μελλοντικές βλάβες στη καρδιά του παιδιού
Πολύ σημαντικό, αν όχι απαραίτητο, είναι οι εγκυμονούσες κατά την άσκησή τους, να επιβλέπονται απο έναν έμπειρο προπονητή , με εξειδίκευση στις εγκύους. Έτσι, θα αποφευχθούν τυχόν ατοπίες και λάθη που μπορεί να κοστίσουν ακριβά στην υγεία της γυναίκας και του μωρού. Εφόσον ,λοιπόν ,τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις και δεν υπάρχουν αντενδείξεις και απαγορεύσεις απο τον γιατρό της, η εγκυμονούσα μπορεί να προπονείται μέχρι και τον τοκετό, χωρίς καθόλου να σταματήσει.
Τα είδη άσκησης που επιτρέπονται
Τρέξιμο
Τα είδη της άσκησης που προτείνονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι χαμηλής έως μέτριας έντασης και χωρίς καθόλου ρίσκο. Αρχικά το τρέξιμο είναι ίσως το καλύτερο είδος γυμναστικής για τις εγκύους, αφού δεν προμηνύει κινδύνους και επιτυγχάνεται με μεγάλη ευκολία. Σίγουρα οι πιθανές ναυτίες ή η αύξηση του βάρους , μπορεί να δυσκολέψουν την διαδικασία του τρεξίματος, ξεκινώντας ,όμως με ένα χαλαρό περπάτημα ,μπορείτε να φτάσετε σταδιακά και στο τρέξιμο, αφού βέβαια, πρώτα έχουν προηγηθεί ζέσταμα και διατάσεις.
Yoga – prenatal yoga
Ένα ακόμη , ιδιαίτερα διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια, είδος γυμναστικής για εγκύους ,είναι η yoga. Η yoga εκτός απο την χαλάρωση του σώματος, οδηγεί και στην χαλάρωση του πνεύματος και του μυαλού. Κάτι που για τις εγκυμονούσες , είναι υψίστης σημασίας. Για τον λόγο , όμως , ότι υπάρχουν και επικίνδυνες ασκήσεις στην yoga , καλό θα ήταν η ενδιαφέρουσα να παρακολουθεί την εξειδικευμένη μορφή της συγκεκριμένης άσκησης, την prenatal yoga.
Χημική εγκυμοσύνη : Τι είναι και γιατί συμβαίνει
Pilates
Σε συνδυασμό με την yoga , καλό θα ήταν να παρακολουθήσει και μαθήματα pilates, αφού θα της προσφέρει ενδυνάμωση των μυών και την προετοιμασία αυτών , για τον προσεχή τοκετό. Και σε αυτή την περίπτωση ,όμως, πάντα με την καθοδήγηση του αρμόδιου προπονητή.
Καθίσματα- squats
Ασφαλώς , δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα squats απο την συγκεκριμένη λίστα. Μάλιστα, στο μεγαλύτερο ποσοστό των εγκύων , ο ίδιος ο γυναικολόγος προτείνει αυτή την μορφή γυμναστικής, όταν η εγκυμοσύνη το επιτρέπει, καθώς ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους. Ακόμη, αποτελεί μία άσκηση μεγάλης ευκολίας και χαμηλής έντασης, αλλά και μία πιθανή στάση τοκετού.
Ασκήσεις υπό όρους
Βαράκια και κοιλιακοί
Η γυμναστική με βαράκια, αλλά και οι κοιλιακοί είναι μορφές ασκήσεων που δεν συνιστώνται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Μετά το πέρας του , όμως, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο γιατρό και προπονητή , η εγκυμονούσα ,αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, θα είναι σε θέση να ακολουθήσει τέτοιας μορφής ασκήσεις. Θα της προσφέρουν ενδυνάμωση του κορμού , με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση των πόνων στην μέση , αλλά και πρόσληψη τυχόν προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος.
Τα εκπληκτικά πράγματα που κάνει ένα μωρό μες στη μήτρα
Η γυμναστική στην λοχεία
Η γυναίκα μετά τον τοκετό, έχει ανάγκη την γυμναστική πιο πολύ απο ποτέ. Είναι εκείνη η διέξοδος που χρειάζεται για να αφοπλιστεί με δύναμη, κουράγιο και υπομονή , ώστε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και δυσκολίες της καθημερινότητας. Εκτός όμως απο την κάλυψη των ψυχολογικών αναγκών ,με την γυμναστική θα της είναι πιο εύκολο να απαλλαγεί απο τα εναπομείναντα κιλά της εγκυμοσύνης, τους επίμονους πόνους στην μέση αλλά και την χαλαρή κοιλιά.
Στην περίοδο λοχείας, τα πράγματα διαφοροποιούνται όσον αφορά την άσκηση. Η γυναίκα, αφού έχει λάβει έγκριση απο τον γυναικολόγο της , θα πρέπει να ξεκινήσει με ήπιες ασκήσεις χαμηλής έντασης και στην πορεία να επανέλθει σταδιακά και στις λίγο πιο απαιτητικές ασκήσεις.
Κατά την περίοδο αυτή, συνιστώνται οι ασκήσεις πυελικού εδάφους κυρίως. Η λεχώνα θα πρέπει να ενυδατώνεται σημαντικά και να φροντίζει ο θηλασμός, να προηγείται της γυμναστικής , ώστε να μην αντιμετωπίζει ενοχλήσεις στους μαστούς, κατά την διάρκεια της προπόνησης.
9 tips που θα κάνουν την εγκυμοσύνη πιο εύκολη
Η γυμναστική είναι ικανή να μας αλλάξει όλη την ζωή . Στις περιπτώσεις της εγκυμοσύνης και της λοχείας όμως, ο ρόλος της είναι ακόμη πιο σημαντικός και απαραίτητος. Εξισορροπεί το σώμα και το μυαλό της γυναίκας κάνοντας την πιο αισιόδοξη, αλλά και δυνατή ,απέναντι στις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης και της λοχείας.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εγκυμοσύνη – θηλασμό στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες