Close

Καύσωνας: Πως επιβαρύνει τις εγκύους και πως να τον αντιμετωπίσουν

Καύσωνας: Πως επιβαρύνει τις εγκύους και πως να τον αντιμετωπίσουν

Καύσωνας: Πως επιβαρύνει τις εγκύους και πως να τον αντιμετωπίσουν. Προβλήματα που παρουσιάζονται στις εγκύους εξαιτίας του καύσωνα και πως μπορούν να τον αντιμετωπίσουν.

Το Καλοκαίρι πλησιάζει και προτού καλά καλά μπει ο Ιούνιος, οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει ήδη αισθητά. Αυτό σημαίνει πως λογικά μας περιμένει…δύσκολο Καλοκαίρι. Αν είστε έγκυος έχετε ακούσει σίγουρα ότι η εγκυμοσύνη κατά την περίοδο του Καλοκαιριού δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά αν βρίσκεστε στους τελευταίους μήνες.

Ο καύσωνας επιβαρύνει όλα τα όντα και οι έγκυες επιβαρύνονται αρκετά. Και οι έγκυες και το έμβρυο. Στο σημερινό μας άρθρο θα σας πούμε τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν οι έγκυες γυναίκες κατά την περίοδο του καύσωνα. Διαβάστε παρακάτω: 

Γιατί ο καύσωνας επηρεάζει τις εγκύους;

Φυσικά ο καύσωνας επηρεάζει όχι μόνο τις εγκύους αλλά και όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους. Όσων αφορά τις εγκύους όμως τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα διότι κατά την εγκυμοσύνη ο οργανισμός της γυναίκας παράγει περισσότερη θερμότητα από ότι συνήθως. Αυτός είναι ο τρόπος της φύσης, έτσι ώστε μητέρα και μωρό να είναι υγιείς.

Αν λοιπόν το σώμα της εγκύου που έτσι και αλλιώς είναι πιο ζεστό από ότι συνήθως έρθει σε επαφή με τον καύσωνα στο περιβάλλον υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί να ρυθμίσει αποτελεσματικά την εσωτερική θερμοκρασία του οργανισμού. Αυτό οδηγεί στην υπερθέρμανση του σώματος, ειδικά στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.

Καύσωνας-στην-εγκυμοσύνη-συμβουλές-

Photo via: onmed.gr

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Αν το σώμα της εγκύου υπερθερμανθεί φυσικά και παρουσιάζει συμπτώματα. Εκτός από το θερμό δέρμα που είναι προφανές κατά μία έννοια, μία έγκυος με υπερθέρμανση παρουσιάζει ιλίγγους, πονοκεφάλους, κράμπες και ναυτίες.

Επίσης η έγκυος μπορεί να σηκώσει πυρετό και σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύει από θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία. Η υπερθέρμανση από την άλλη προκαλεί αφυδάτωση σε αρκετές περιπτώσεις. Η αφυδάτωση είναι μία από τις αιτίες των συστολών Braxton Hicks, γνωστές και ως προπαρασκευαστικές ωδίνες.

Αν μία έγκυος ζαλιστεί εξαιτίας της αφυδάτωσης υπάρχει κίνδυνος πρώτης και αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε μία έγκυο όπως ο πρόωρος τοκετός ή η αποκόλληση του πλακούντα.

Δείτε ακόμα Yoga για εγκύους: Τα προτερήματα της yoga στη μέλλουσα μαμά

Αυτές οι παρενέργειες από την αφυδάτωση εξηγούνται γιατί σε αυτή την κατάσταση ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία με τον ιδρώτα.

Καύσωνας-στην-εγκυμοσύνη-συμβουλές-

Photo via: kathimerini.gr

Πως επηρεάζει ο καύσωνας το έμβρυο

Φυσικά ό,τι συμβαίνει στο σώμα της εγκύου επηρεάζει και την ζωή που κουβαλά μέσα της. Έτσι τυχόν επιπλοκές εξαιτίας του καύσωνα μπορούν να επηρεάσουν και το έμβρυο.

Πιο συγκεκριμένα μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης εξαιτίας του πυρετού ή της χρήσης σάουνας, σχετίζεται με δομικές αλλαγές στην καρδιά του εμβρύου και με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, που οδηγούν σε παθήσεις όπως η δισχιδής ράχη.

Επίσης έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of the American Heart Association έδειξε ότι ο καύσωνας μπορεί τα προσεχή χρόνια να οδηγήσουν σε αυξημένες γεννήσεις βρεφών με καρδιολογικά προβλήματα αφού αυτός ο καύσωνας είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Δείτε ακόμα Τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Τα θετικά και τα αρνητικά

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα με ποιους ακριβώς μηχανισμούς μπορεί η υπερθέρμανση της εγκύου να επηρεάσει την εμβρυϊκή ανάπτυξη.

Ωστόσο πειράματα στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι η υπερθέρμανση μπορεί να ενεργοποιεί τον κυτταρικό θάνατο ή να επεμβαίνει σε ορισμένες πρωτεΐνες οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμβρυϊκή ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης», λέει ο Δρ. Βασιλόπουλος.

«Το να έχει μία έγκυος χαμηλό πυρετό, δηλαδή γύρω στους 38 βαθμούς ή και λίγο παραπάνω δεν είναι κατ’ ανάγκη επικίνδυνο για την ίδια ή για το μωρό.

Δείτε ακόμα 8 συμπτώματα εγκυμοσύνης που δεν τα φανταζόσασταν

Πρέπει όμως να ενημερώνεται αμέσως ο μαιευτήρας της, γιατί η κατάστασή της μπορεί να επιδεινωθεί πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι είχε συνηθίσει πριν την εγκυμοσύνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους πυρετούς της εγκυμοσύνης λίγο πιο επιθετικά απ’ ό,τι συνήθως».

Συμβουλές αντιμετώπισης

Αρχικά το Καλοκαίρι θα πρέπει οι έγκυες να πίνουν πολύ νερό και φυσικούς χυμούς αν φυσικά οι φυσικοί χυμοί δεν επηρεάζουν το στομάχι με καούρες και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα. Ειδικά όταν οι έγκυες γυναίκες έχουν δουλειές στο κέντρο και άλλες δραστηριότητες που μπορεί να τις κουράσουν.

Επίσης θα πρέπει να φορούν φαρδιά και αεράτα ρούχα ενώ να προτιμούν να βγαίνουν από το σπίτι τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας. Η έγκυος θα πίνει καθημερινά το καλοκαίρι 1-3 ποτήρια υγρών περισσότερα απ’ όσα έπινε πριν μείνει έγκυος.

Καύσωνας-στην-εγκυμοσύνη-συμβουλές-

Photo via: ethnos.gr

Αντίθετα, πρέπει να είναι προσεκτική με τον καφέ, καθώς δεν συνιστώνται παραπάνω από 1-2 καφέδες ημερησίως. Αν η έγκυος νιώσει δίψα, σημαίνει πως έχει ήπια αφυδάτωση και πρέπει να αναπληρώσει τα υγρά που λείπουν.

Δείτε ακόμα Καφέ υγρά στην εγκυμοσύνη: Όλες οι αιτίες

Η διατροφή της πρέπει επίσης να περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Αντιθέτως, δεν πρέπει να περιλαμβάνει πολλά λιπαρά και καυτερά υλικά, διότι αυξάνουν τη θερμογένεση. Η κατανάλωση άλατος, εξάλλου, πρέπει να γίνεται με βάση τις συστάσεις του μαιευτήρα.

Άμεσα μέτρα

Αν η έγκυος αισθανθεί ότι υπερθερμαίνεται, πρέπει να λάβει αμέσως μέτρα: να μετακινηθεί σε ένα δροσερό, κλιματιζόμενο χώρο, να πιει με μικρές γουλιές δροσερό νερό, να χαλαρώσει τα ρούχα της, να βάλει ψυχρά επιθέματα (πανιά βρεγμένα με κρύο νερό) στο δέρμα της και να βρέχεται με δροσερό νερό.

Απαραίτητο είναι ακόμα να επικοινωνήσει αμέσως με τον μαιευτήρα της. Εάν παρουσιάσει έμετο, επιδείνωση των συμπτωμάτων της ή αν τα συμπτώματα αυτά επιμείνουν επί περισσότερο από μισή-μία ώρα, πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τον θηλασμό στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.