Ο κορονοϊός, χτύπησε και την χώρα μας με αποτέλεσμα να φέρει τα πάνω κάτω στην καθημερινή μας ζωή. Βρισκόμαστε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι και είμαστε γεμάτοι ανασφάλεια γι’ αυτά που πρόκειται να γίνουν στο μέλλον. Πολλοί από εμάς φοβόμαστε για την υγεία μας και άλλοι για τα οικονομικά μας.
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που, από την στιγμή που ξεκίνησαν τα κρούσματα στην Ελλάδα, γέμισαν με άγχος. Τι θα γίνει με εκείνους και τους αγαπημένους τους ανθρώπους; Πως θα προφυλάξουν την οικογένειά τους; Πως θα περάσουν τον μήνα;
Όλα αυτά, είναι ερωτήματα που απασχολούν καθημερινά τον Έλληνα το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν όμως και δυο κατηγορίες ανθρώπων, που έχουν μερικούς λογούς να ανησυχούν παραπάνω.
Η πρώτη κατηγορία, είναι οι γυναίκες που διανύουν την εγκυμοσύνη τους εν μέσω του κορονοϊού. Η δεύτερη κατηγορία, εκείνες που μεγαλώνουν παιδιά! Οι μητέρες, πάντα ανησυχούν για τα παιδιά τους και είναι τα πρώτα πρόσωπα που σκέφτονται, όταν οι συνθήκες τους επιβάλλουν να προστατεύσουν κάποιον.
Οι επιστήμονες, κάνουν καθημερινά έρευνες για να βρεθεί θεραπεία, εμβόλιο και τρόποι προστασίας απέναντι στον κορονοϊό. Φαίνεται όμως, πως τα ζητήματα που τρέχουν είναι πολλά, οι εξελίξεις ακόμη περισσότερες και οι γιατροί δεν έχουν δώσει καθαρές εξηγήσεις όσων αφορά τις εγκυμονούσες και τις μητέρες που μεγαλώνουν μικρά παιδιά.
Ο χειρουργός- γυναικολόγος Δημήτρης Μπιλάλης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και αποφάσισε να δώσει μερικές ξεκάθαρες απαντήσεις όσων αφορά τον κορονοϊό και πως ακριβώς επηρεάζει μια εγκυμονούσα αλλά και τι πρέπει να προσέξουν οι μητέρες που μεγαλώνουν μικρά παιδιά.
Οι απαντήσεις που έδωσε είναι αρκετά διευκρινιστικές κι εμείς αποφασίσαμε να τις μοιραστούμε μαζί σας. Καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες σας και θα κάναμε τα πάντα για να τις ανακουφίσουμε. Διαβάστε παρακάτω τις συμβουλές του χειρούργου – γυναικολόγου Δημήτρη Μπιλάλη:
Ο κορονοϊός στην εγκυμοσύνη είναι επικίνδυνος;
Ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα σε ανθρώπους με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για τη συμπεριφορά του σε εγκύους.
Είναι γνωστό πως οι έγκυες μπορεί να παρουσιάσουν πιο σοβαρά συμπτώματα της γρίπης, καθώς το ανοσοποιητικό τους είναι σε μια μορφή καταστολής συγκριτικά με τους υπόλοιπους ενήλικες. Δεν γνωρίζουμε όμως εάν συμβαίνει το ίδιο με τον κορονοϊό. Μέχρι στιγμής, οι έγκυες δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον συγκεκριμένο ιό.
Εάν η μητέρα νοσήσει με κορονοϊό στην εγκυμοσύνη, θα επηρεάσει το βρέφος;
Παρότι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αποβολής και θνησιγένειας με παρόμοιους ιούς, όπως ο SARS και ο MERS, δεν υπάρχουν στοιχεία για την επίδραση του κορονοϊού. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη, τα μwρά που γεννήθηκαν από μητέρες φορείς του ιού δεν ήταν τα ίδια φορείς και ήταν υγιή. Στην Κίνα, ένα νεογέννητο διαγνώστηκε με τον ιό μόλις 30 ώρες μετά τη γέννησή του. Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν το μωρo, που η μητέρα του ήταν μολυσμένη, κόλλησε τον ιό στη μήτρα ή από τη στενή επαφή μαζί της αφότου γεννήθηκε.
Πως μπορώ να αντιμετωπίσω τον κορονοϊό στην εγκυμοσύνη;
Για αυτό, δεν έχουμε σαφή απάντηση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία για τον κορονοϊό και τα αντιβιοτικά, όπως είναι γνωστό, δεν είναι δραστικά απέναντι στους ιούς. Στην Ελλάδα δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο περιστατικό, αλλά στην περίπτωση αυτή ο παθολόγος θα συνεργαστεί με τον γυναικολόγο που παρακολουθεί την έγκυο και θα αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα κατά περίπτωση.
Ο θηλασμός επιτρέπεται αν έχω νοσήσει από τον κορονοϊό;
Και πάλι δεν υπάρχει απάντηση αφού δεν είναι γνωστό εάν ο ιός μπορεί να περάσει στο μωρo μέσα από το μητρικό γάλα. Εάν σκεφτούμε με όρους γρίπης, ο ιός γενικά μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων. Σε λίγες μελέτες που έχουν γίνει σχετικά, ο ιός δεν βρέθηκε στο μητρικό γάλα γυναικών με κορονοϊό.
Τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ από τον κορονοϊό στην εγκυμοσύνη;
Οι ίδιοι τρόποι προστασίας που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό, ισχύουν και στην εγκυμοσύνη. Το καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του συνωστισμού είναι βασικά μέτρα προστασίας όχι μόνο από τον συγκεκριμένο ιό, αλλά γενικότερα.
Επιπλέον συνιστώνται ορισμένες καλές συνήθειες που θα κρατήσουν δυνατό το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως για παράδειγμα να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο πίνοντας 8-10 ποτήρια νερό ή αφεψήματα μέσα στην ημέρα, να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες το βράδυ, να προσπαθείτε να διαχειρίζεστε το άγχος και να κάνετε μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα σας για ξεκούραση.
Η διατροφή σας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής προτείνεται ως το πιο υγιεινό και ισορροπημένο και επιπλέον σας θωρακίζει με πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.
Αναφορικά με τις μετακινήσεις και την εργασία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς η ασφάλειά τους συνδέεται με τα δεδομένα κάθε εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, εάν έχετε παρουσιάσει διαβήτη της κύησης κατατάσσεστε στις ομάδες υψηλού κινδύνου και είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας συστήσει να παραμείνετε στο σπίτι ή/και να εργάζεστε από εκεί, καθώς και να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο Παύλος καταστρέφει τον Κυριάκο
- Μαρινάδα για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα ή κοτόπουλο
- Η Γη της Ελιάς : Δύσκολο το μέλλον της Ασπασίας με τον Δημοσθένη
- Grand Hotel : Ο Ρήγας αποπειράται να την σκοτώσει-Βγαίνουν στην φόρα τα μυστικά του
- Εύκολα και Festive Χτενίσματα για Μπούκλες σε Μεσαία Μαλλιά για τις Γιορτές