Διαβάστε την συγκλονιστική εξομολόγηση μίας μαμάς, που ανοίγει την συζήτηση για την λύπη που νιώθουν πολλές μαμάδες.
Η Karla Tenório είναι ηθοποιός, συγγραφέας και μητέρα της 10χρονης κόρης της, Flor. Παρόλο που η Κάρλα ήθελε να γίνει μητέρα, ποτέ δεν πίστευε ότι αυτή η απόφαση θα αποδειχθεί ένα από τα πράγματα που λυπάται περισσότερο.
Η εξομολόγηση που έκανε ανοίγει μία συζήτηση που πολλοί φοβόμαστε να ανοίξουμε. Την λύπη που μπορεί να νιώσει μία μητέρα αφού φέρει στον κόσμο το παιδί της. Μην ξεχνάτε ότι η επιλόχειος κατάθλιψη είναι η μάστιγα της εποχής. Το πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστεί την νέα κατάσταση και πόσο μεγάλες πιέσεις δέχεται από το περιβάλλον της.
Δείτε ακόμα Εκείνη η στιγμή που η κόρη μου, μου είπε “σε μισώ”
Η εξομολόγηση αυτής της μητέρας, που λατρεύει την κòρη της, αλλά μισεί το να είναι μητέρα, είναι μία εξομολόγηση, που αξίζει να διαβάσετε. Είναι μία καλή αφορμή για συζήτηση και για κατανόηση στα συναισθήματα άλλων μητέρων εκεί έξω. Διαβάστε παρακάτω:
Η Κάρλα άρχισε να βιώνει συμπτώματα επιλόχειου κατάθλιψης τη στιγμή που γέννησε την κòρη της.
Η Tenório αγαπά την κòρη της πάρα πολύ, αλλά ποτέ δεν απολάμβανε πραγματικά τις ευθύνες που ήρθαν μαζί της. Πριν μείνει έγκυος η γυναίκα προγραμμάτιζε το παραμικρό σχετικά με την ανατροφή του παιδιού που τόσο ήθελε να φέρει στον κόσμο.
Όταν όμως έμεινε έγκυος και γέννησε, ξεκίνησε να νιώθει απέραντη θλίψη, όταν συνειδητοποίησε ότι τα πράγματα δεν ήρθαν ακριβώς έτσι όπως τα προγραμμάτιζε.
“Λατρεύω την κòρη μου, όμως μισώ το να είμαι μητέρα από την στιγμή που το κεφαλάκι του παιδιού ξεκίνησε να βγαίνει από μέσα μου”. Η Κάρλα παρουσίασε επιπλοκές στον τοκετό και όταν όλα πήγαν καλά ένιωθε μία απέραντη θλίψη για τις αρμοδιότητες που την περίμεναν.
Δείτε ακόμα 20 εικόνες που δείχνουν τις καθημερινές περιπέτειας μίας μαμάς
Κατάλαβε όμως ότι δεν υπήρχε επιστροφή και στην προσπάθειά της να γίνει η τέλεια μητέρα, παρουσίασε συμπτώματα ψύχωσης.
Ένιωθε πως ήταν η μόνη που λυπάται για το γεγονός ότι έγινε μητέρα.
Η Karla έμεινε μακριά από αυτά που αγαπούσε στην προσπάθειά της να γίνει η τέλεια μητέρα. Η θλίψη της όμως όσο πήγαινε και μεγάλωνε, όπως επίσης και το συναίσθημα της ενοχής και της μοναξιάς. Μετά από μερικά χρόνια όμως, ξεκίνησε να διαβάζει παρόμοιες ιστορίες και συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν η μόνη γυναίκα στον κόσμο που ένιωθε έτσι.
Δέκα χρόνια αργότερα η Karla απελευθερώθηκε συναισθηματικά. Μάλιστα σε μία δημοσίευσή της στο Instagram ανέφερε πως ένιωθε τεράστια θλίψη όλα αυτά τα χρόνια, όμως από εδώ και στο εξής, θα έχει χόμπι και ζωή και θα προσπαθεί να δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί για το παιδί της χωρίς να ξεχνάει τον εαυτό της.
Οι αναγνώστες της ξεκίνησαν να ανησυχούν για το παιδί της
“Γιατί δεν της αρέσει να είναι μητέρα;”. “Πως γίνεται να αγαπάς και να προσέχεις το παιδί σου ενώ δεν σου αρέσει να είσαι μητέρα;”. Αυτές ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που έκαναν οι αναγνώστες της κάτω από την δημοσίευση που αναφέραμε παραπάνω.
Η Karla τους εξηγούσε ότι το να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί από το να σου αρέσει να είναι μητέρα, είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Μάλιστα υποστήριξε, πως μπορεί να αγαπάει και να προσέχει το παιδί της, χωρίς όμως να της αρέσει να είναι και μητέρα.
«Δεν μου αρέσει να είμαι μητέρα, σίγουρα όχι. Αλλά αγαπώ την κòρη μου. Την αγαπώ με τρόπο που δεν μπορώ να εξηγήσω. Και προσπαθώ τόσο σκληρά για να της δώσω το καλύτερο.
Δείτε ακόμα Η μοναξιά που νιώθει η μαμά της πανδημίας
Αγαπάμε ο ένας τον άλλον πάρα πολύ. Είμαστε μητέρα και κòρη, αλλά είμαστε επίσης φίλοι, συνεργάτες. Η σχέση μας είναι ισχυρή και λειτουργεί για εμάς. Βασίζεται στην αγάπη, την αλήθεια και τον σεβασμό. ”
Η άνθρωποι που διαβάζουν την Karla πιστεύουν ότι μπορείς να είσαι μητέρα και ταυτόχρονα να μισείς την μητρότητα.
«Το να είσαι μητέρα είναι πολύ περίπλοκο και αυτό αλλάζει τη ζωή σου. Φέρνει πολλές ικανοποιήσεις καθώς και πολλές επιπλοκές. Είμαι βέβαιη ότι πολλοί σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, αλλά δεν το συζητούν.
Λέει ότι αγαπά την κόρη της και για μένα, αυτό είναι το σημαντικό πράγμα γιατί υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν να είναι μητέρες, αλλά στην πραγματικότητα, δεν συμπεριφέρονται σαν μητέρες. Είναι καλύτερα να αναγνωρίσεις τι σου συμβαίνει, αλλά να κάνεις ό, τι μπορείς για το αγαπημένο σου παιδί. ” – Isabel Suta
“Υπάρχουν γυναίκες που γεννήθηκαν για να είναι μητέρες και γυναίκες που όχι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάς το παιδί σου όμως. Απλά δεν νιώθεις πλήρης μόνο από την μητρότητα και αυτό είναι φυσιολογικό για πολλές γυναίκες εκεί έξω“. Maria Victoria Ruiz Osorio
Η Karla θεωρεί ότι δεν πρέπει να προβάλλουμε μόνο την ρομαντική πλευρά της μητρότητας.
Πιστεύει ότι η ρομαντική μητρότητα μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής και μπορεί να προκαλέσει θλίψη, κατάθλιψη και θάνατο. Η Karla πιστεύει επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να προετοιμάσουμε τις γυναίκες που δεν έχουν ακόμη παιδιά και εκείνες που σχεδιάζουν να τα αποκτήσουν στο μέλλον, για το πώς είναι πραγματικά η μητρότητα.
Δημιούργησε μάλιστα ένα κίνημα που ονομάζεται “Μετανιωμένες Μητέρες” και σκοπός της είναι να δώσει φωνή στις γυναίκες που αγαπούν τα παιδιά τους αλλά δεν τους αρέσει η μητρότητα. Προσπαθεί να κάνει αυτές τις γυναίκες να νιώθουν λιγότερο μόνες και να προετοιμάσει και την δική της κόρη για το πως είναι είναι πραγματικά η μητρότητα.
Μπόνους: Να τι λένε και άλλες μητέρες που μετανιώνουν για τη μητρότητα.
“Νιώθω σαν να έκανα στην άκρη την ζωή μου για να γίνω μητέρα. Αγαπώ τον γιό μου, όμως δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που ήμουν πραγματικά χαρούμενη. Σκέφτομαι πολλές φορές πως θα ήταν η ζωή μου χωρίς τον γιό μου και ζηλεύω άλλες γυναίκες που δεν έχουν παιδιά“. Ρίο102010
“Θα έπρεπε να είναι μία μαγική εμπειρία όμως αντιθέτως πρόκειται για μία βαρετή δουλειά χωρίς μισθό που περιλαμβάνει, φαγητό, κακά, ύπνο και πολύ κλάμα. Θέλω πίσω την παλιά μου ανέμελη ζωή.” soldalie_stucknow
“Κανείς δεν μου είπε πόσο μόνες μπορεί να νιώθουν οι μητέρες. Πόσο παραμελημένα είναι τα συναισθήματά τους. Πόσο πολύ αδιαφορεί ακόμη και η ίδια σου η οικογένεια γι’ αυτά. Πόσο δύσκολο είναι να βρεις τις ισορροπίες και να είσαι καλή μητέρα.” bump12e
All photos via brightside.me
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μαμά στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.