Οι γέννες με καισαρική έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Ανεξάρτητα από τον λόγο που γίνεται αυτό, οφείλουμε να γνωρίζουμε κάποια πράγματα σχετικά με την καισαρική τομή, προκειμένου να αποφύγουμε τόσο επιπλοκές στην υγεία τη δική μας και του μωρού, όσο και διάφορες μολύνσεις από την καισαρική τομή μετέπειτα.
Η καισαρική τομή είναι ένα είδος εγχείρισης. Κατά την καισαρική γίνεται μια τομή στην κοιλιά και τη μήτρα για να βγει το μωρό. Στις μέρες μας, οι ειδικοί θεωρούν την καισαρική τομή την ασφαλέστερη μέθοδο για την αποτροπή ή την επίλυση πιθανών επιπλοκών που μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, σύμφωνα με το meygeia.
Είναι σημαντικό να μη μπερδεύετε την καισαρική τομή με την επισιοτομή. Κατά την επισιοτομή γίνεται μια τομή στο περίνεο για ευκολότερο τοκετό. Όμως, οι καισαρικές τομές γίνονται πάνω από τη λεκάνη.
Δείτε ακόμα: Όλη αλήθεια για τις γυναίκες που έχουν κάνει καισαρική
Προηγουμένως, αυτό το είδος εγχείρισης γινόταν μόνο σε περιπτώσεις όπου κινδύνευε η ζωή της μητέρας ενώ το μωρό ήταν ακόμη ζωντανό. Ωστόσο, οι γιατροί ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική όταν δεν ήταν εφικτός ο φυσιολογικός τοκετός.
Πλέον, είναι η πιο συχνή χειρουργική επέμβαση στον τομέα της μαιευτικής στις ανεπτυγμένες χώρες. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των καισαρικών τομών έχει αυξηθεί αισθητά.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 μόνο το 5% των γεννήσεων ήταν με καισαρική τομή. Κατά τη διάρκεια του ’90 το ποσοστό αυξήθηκε στο 25%.
Πότε χρειάζονται καισαρική τομή οι γυναίκες;
Οι γυναικολόγοι προτείνουν την καισαρική τομή όταν ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να είναι επικίνδυνος και για την έγκυο μητέρα και για το μωρό. Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές αν ο τοκετός είναι δύσκολος και μεγάλος σε διάρκεια. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν αφύσικη λεκάνη, να είναι εξαντλημένες ή να υπάρχει δυσλειτουργία της μήτρας.
Αν το μωρό υποφέρει, τότε ο γιατρός επιλέγει την εγχείριση και προχωρά σε καισαρική τομή.
Ένας ακόμη λόγος ίσως είναι οι επιπλοκές όπως η προεκλαμψία ή η εκλαμψία. Επίσης, ίσως προτιμηθεί αυτή η επέμβαση αν υπάρχουν πολλαπλές γέννες ή αν το μωρό έχει ασυνήθιστη θέση, όπως το κεφάλι προς τα πάνω αντί προς τη λεκάνη.
Άλλοι λόγοι για την επιλογή αυτής της επέμβασης από τους γιατρούς αντί του φυσιολογικού τοκετού ίσως είναι:
- Η μακροσκόπηση.
- Η στενή λεκάνη.
- Η ενδομήτρια λοίμωξη.
- Η αποτυχία τοκετού.
- Να θυμάστε ότι διαφορετικοί ειδικοί έχουν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με την καισαρική τομή.
Δείτε ακόμα: 3 πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για τις γυναίκες που έχουν κάνει καισαρική
Προετοιμασία πριν την καισαρική τομή
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει μια μητέρα πριν την επέμβαση είναι να κατανοήσει γιατί τη χρειάζεται. Γι’ αυτό, θα πρέπει να σας το εξηγήσει σωστά ο υπεύθυνος γιατρός.
Έπειτα, θα πρέπει η μητέρα να λάβει μια σύνοψη της διαδικασίας ώστε να προετοιμαστεί ψυχολογικά. Κανονικά οι περισσότερες καισαρικές ακολουθούν τα ίδια βήματα.
Από την άλλη, ορισμένες μαμάδες επιλέγουν να ζητήσουν μια προγραμματισμένη καισαρική τομή. Όμως, σας προτείνουμε να προγραμματίσετε έναν φυσιολογικό τοκετό αν δεν είναι απολύτως απαραίτητη η καισαρική τομή. Αυτός είναι και ο λόγος όπου θα πρέπει να έχετε κατά νου τους κινδύνους της επέμβασης.
Πέραν των κινδύνων ο γιατρός πρέπει να εξηγήσει και τα οφέλη της επέμβασης στη μητέρα όταν κριθεί απαραίτητη. Οι προγραμματισμένες καισαρικές έχουν μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως είναι οι λοιμώξεις.
Επίσης απαραίτητη είναι η δημιουργία ενός πλάνου για την καισαρική σας από τον γιατρό. Πριν υποβληθείτε στην επέμβαση θα πρέπει να κάνετε τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις.
Τη μέρα πριν την εγχείριση η γυναίκα πρέπει να προσπαθήσει να κοιμηθεί καλά. Δε θα πρέπει να ξυρίσει την ηβική περιοχή, επειδή αυτό μπορεί ν’ αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Αν η μαμά έχει έλλειψη σιδήρου τότε ο γιατρός μπορεί να συστήσει πρόσθετο σίδηρο είτε στο φαγητό είτε σαν συμπλήρωμα.
Δείτε ακόμα: Γιατί δεν ντρέπομαι που γέννησα με καισαρική!
Φροντίδα μετά την επέμβαση
Μετά την επέμβαση η μητέρα πηγαίνει στον θάλαμο αναρρώσεως, όπου θα περάσει οκτώ ώρες ξαπλωμένη στο κρεβάτι. Στη συνέχεια, είναι καλύτερο να καθίσει στο κρεβάτι ή σε μια καρέκλα.
Στη αρχή είναι σύνηθες να νιώσει έντονους πόνους, τους οποίους οι γιατροί αντιμετωπίζουν με παυσίπονα. Αργότερα, χορηγείται ορός για να λάβει θρεπτικές ουσίες επειδή δε μπορεί να φάει ή να πιει αμέσως.
Γενικά, οι γυναίκες περνούν τρεις ημέρες αναρρώνοντας στο νοσοκομείο, μέχρι να έρθει η ώρα να πάνε σπίτι τους. Ωστόσο, θα χρειαστούν τέσσερις ή έξι εβδομάδες έως ότου επιστρέψουν στις συνηθισμένες τους δραστηριότητες.
Μετά την καισαρική τομή, θα πρέπει ν’ αποφύγετε το σήκωμα βαριών αντικειμένων επειδή μπορεί να προκληθεί αιμορραγία. Δε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ταμπόν ή κλύσματα μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Επιπλέον, θα πρέπει ν’ αποφύγετε το σεξ. Είναι πολύ σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένες πίνοντας αρκετό νερό.
Αν υποφέρετε από πυρετό ή κοιλιακό πόνο μετά την καισαρική τομή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ίσως να είναι συμπτώματα κάποιας λοίμωξης.
photos credit: pinterest
Με πληροφορίες από meygeia