Close

Έγινες μαμά: Δες πως αλλάζει η λειτουργία του εγκεφάλου σου

Έγινες μαμά_ Δες πως αλλάζει η λειτουργία του εγκεφάλου σου_

Έγινες μαμά; Δες πως αλλάζει η λειτουργία του εγκεφάλου σου! Στο σημερινό άρθρο θα δούμε αναλυτικά με ποιον τρόπο αλλάζει η λειτουργία του εγκεφάλου όταν μία γυναίκα  γίνεται μαμά. Ένα πολύ χρήσιμο άρθρο για την νέα μαμά.

Όταν μία γυναίκα γίνεται μαμά, βλέπει πολλά πράγματα στο σώμα της να αλλάζουν μετά τον τοκετό. Τα μαλλιά της αλλάζουν υφή και εμφάνιση, πολλές γυναίκες αφού γίνουν μητέρες ξεκινούν να σιχαίνονται φαγητά που υπό άλλες συνθήκες λάτρευαν. Επίσης δεν είναι λίγες οι γυναίκες που μετά τον τοκετό συνεχίζουν και νιώθουν το παιδί να κλωτσάει μέσα στη κοιλιά.

Δείτε ακόμα Επάγγελμα νοικοκυρά – μητέρα: Ένα κείμενο αφιερωμένο στις άμισθες ηρωιδες

Το σώμα λοιπόν αλλάζει λειτουργίες και φυσικά ο εγκέφαλος της νέας μητέρας δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος. Μετά τον τοκετό ο εγκέφαλος της γυναίκας αλλάζει και σήμερα θα εξηγήσουμε τι είναι ακριβώς αυτό που τον επηρεάζει και με ποιον τρόπο. Διαβάστε παρακάτω: 

Λειτουργία του εγκεφάλου της μαμάς:Ο εγκέφαλος γεμίζει με ορμόνες που σε κάνουν να νιώθεις πολύ καλά!

Οι γυναίκες μετά τον τοκετό γεμίζουν με ορμόνες που κάνουν τον εγκέφαλό τους να νιώθει καλά. Ήδη από την διάρκεια της εγκυμοσύνης ο εγκέφαλος γεμίζει με οξυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης και ντοπαμίνη, την ορμόνη της ανταμοιβής.

Η οξυτοκίνη βοηθά την γυναίκα να θέλει να αναπτύξει πιο έντονους δεσμούς με το παιδί της ενώ η ντοπαμίνη είναι περισσότερο αυξημένη από συνήθως και γι’ αυτό οι μητέρες τις περισσότερες φορές, μαθαίνουν τι σημαίνει ανιδιοτέλεια αφού μείνουν έγκυες ή γίνουν μανούλες.

Όταν λοιπόν το παιδί γεννιέται η οξυτοκίνη και η ντοπαμίνη κάνει την μητέρα κάθε φορά που το παιδί της γελάει ή κλαίει να νιώθει μία απερίγραπτη χαρά και ένα απερίγραπτο ενδιαφέρον. Αυτό ενισχύεται και κατά τον θηλασμό. Είναι ένα κόλπο της φύσης για να δένει τις μητέρες με τα παιδιά τους.

Έγινες μαμά_Δες πως αλλάζει_ η λειτουργεία του εγκεφάλου σου_

Η γκρίζα ύλη του εγκεφάλου της γυναίκας συρρικνώνεται αφού γίνει μαμά

η μητέρα_αφού_γίνει μαμά_αλλάζει_προτεραιότητες_

Η γκρίζα ύλη του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για την όραση, την ακοή, την επεξεργασία αναμνήσεων και συναισθημάτων, τη λήψη αποφάσεων και την ικανότητα αλληλεπίδρασης με τους άλλους. Για παράδειγμα, σας βοηθά να κατανοήσετε τι νιώθουν οι άλλοι, να λαμβάνετε μη λεκτικά στοιχεία και να δημιουργείτε συνημμένα.

η μητέρα_αφού_γίνει μαμά_αλλάζει_προτεραιότητες_

Μελέτες έχουν δείξει ότι η γκρίζα ύλη σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μιας νέας μαμάς γίνεται μικρότερη και αυτή η αλλαγή παραμένει έως και 2 χρόνια μετά τη γέννηση. Με λίγα λόγια τα πρώτα δύο χρόνια ίσως να μην έχετε τόση ενσυναίσθηση με τους γύρω σας που υπό άλλες συνθήκες κάτι τέτοιο δε θα γινόταν.

Αλλάζει_προτεραιότητες_ Έγινες μαμά_ Δες πως αλλάζει_ η λειτουργία του εγκεφάλου σου_

Η απώλεια της γκρίζας ύλης μπορεί να ακούγεται άσχημη, αλλά οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εξαιτίας αυτού, οι μητέρες μπορούν να αισθάνονται πιο προσκολλημένες στα μωρά τους και επίσης αισθάνονται λιγότερο αρνητικά συναισθήματα απέναντί ​​τους.

Έτσι, αυτή η αλλαγή στην γκρίζα ύλη του εγκεφάλου μετατοπίζει πραγματικά την προσοχή της μητέρας από άλλα άτομα, στο μωρό της, βοηθώντας την να το καταλάβει καλύτερα, όπως για παράδειγμα να ερμηνεύσει τη γλώσσα του σώματός του.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος απαλλάσσεται από ορισμένες συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες συνδέσεις, οι οποίες είναι πιο σημαντικές για τη φροντίδα του μ@ρού.

Ο εγκέφαλος γίνεται πιο οργανωμένος και μπορεί να επεξεργαστεί κρίσιμες πληροφορίες πιο αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, μία μητέρα μέσα από αυτή τη διαδικασία καταλαβαίνει πιο εύκολα πότε το παιδί της βρίσκεται σε κίνδυνο.

 Λειτουργία του εγκεφάλου μιας μαμάς: Η μνήμη σας είναι το ίδιο καλή με πριν!

Πολλές μητέρες παραπονιούνται ότι μετά τον τοκετό η μνήμη τους δεν είναι καλή. Αφού έγιναν μητέρες ξεκίνησαν να ξεχνούν πράγματα και δεν ήταν συγκεντρωμένες σε πρόσωπα και καταστάσεις που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν.

Αυτό όμως δεν ισχύει. Σύμφωνα με τους ειδικούς η μνήμη μίας γυναίκας δεν επηρεάζεται από τον τοκετό. Αυτό που επηρεάζεται είναι οι προτεραιότητές της. Η γυναίκα αφού γίνει μαμά ξεκινάει να εστιάζει τόσο έντονα στις ανάγκες του παιδιού της που φυσικά ζητήματα δουλειάς ή παρεξηγήσεις μεταξύ φίλων, την αφήνουν αδιάφορα υποσυνείδητα.

η_μνήμη_της_νέας_μαμάς_αλλάζει_

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μαμά στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

All photos via: brightside.me