Ακόμη κι αν δεν έχεις γίνει ακόμη μητέρα, ξέρεις από ιστορίες άλλων, ότι δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Ειδικότερα στο πρώτο παιδί, δεν ξέρεις ακριβώς πως να αντιδράσεις, δεν ξέρεις τι σε περιμένει, δεν έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση όσων αφορά τις γνώσεις σου σαν μητέρα.
Επίσης, οι ορμόνες σου, όλο αυτό το κάνουν ακόμη πιο δύσκολο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η λοχεία κρατάει περίπου 6 εβδομάδες. Όμως φαίνεται πως στην πραγματικότητα, κρατάει πολύ περισσότερο. Αυτό, διότι μια μητέρα στο πρώτο παιδί, περνάει πολύ μεγάλο μέρος της ημέρας της να σκέφτεται, ότι η ζωή της έχει αλλάξει.
Με τη γέννηση ενός μωρού γεννιέται και μία μαμά
Θέλει να είναι καλή μητέρα αλλά δεν ξέρει αν μπορεί. Γιατί όταν γίνεσαι μητέρα στο πρώτο παιδί, βρίσκεσαι σε μεταβατικό στάδιο ακριβώς όπως βρισκόσουν στην εφηβεία. Είσαι αντιμέτωπη με μια καινούρια ζωή, που θέλει να την εκμεταλλευτείς στο έπακρο, αλλά ακόμη δεν ξέρεις το πως.
Δείτε ακόμα Αν είσαι μητέρα αγoριών είσαι υπερήρωας και ελπίζουμε να το ξέρεις!
Η Καλλιόπη Κρεμαστιώτη βρήκε ένα κείμενο και το μοιραστηκε μαζί μας, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook. Το κείμενο μιλάει για την δυσκολία, του να γίνεσαι πρώτη φορά μητέρα. Ένα κείμενο που μας άγγιξε πολύ κι αν είσαι μανούλα για πρώτη φορά, θα σε βοηθήσει. Διαβάστε παρακάτω:
Η δυτική Ιατρική αναφέρεται στην λοχεία ως μια περίοδο 6 εβδομάδων περίπου. Γιατί; Επειδή αυτή είναι η εκτιμώμενη χρονική διάρκεια επαναφοράς της μήτρας στην προ-εγκυμοσύνης κατάσταση.
Οφείλουμε να σεβόμαστε τις νέες μητέρες
Μετά από αυτές τις 6 εβδομάδες και τον αντίστοιχο γυναικολογικό έλεγχο, στις περισσότερες γυναίκες δίνονται οι οδηγίες να συνεχίσουν να κάνουν ο,τι έκαναν πριν.
Αλλά εδώ ίσως είναι σημαντικό να πούμε πως η ζωή μετά την γέννα, η ζωή με ένα βρέφος δεν επιστρέφει απλά στο να είναι όπως πριν, επειδή ο γυναικολογικός έλεγχος μας το λέει.
Δείτε ακόμα Αόρατη Μητέρα: Μπορεί να μη φαίνονται οι προσπάθειες που κάνεις, όμως χτίζεις κάτι σπουδαίο
Αυτός ο ορισμός της λοχείας αποτυγχάνει να περιγράψει αυτή τη συγκλονιστική αλλαγή που συμβαίνει με τον ερχομό ενός μωρoύ και συχνά κάνει τις γυναίκες να νιώθουν ανεπαρκείς ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η προσδοκία να συνεχίσουν να κάνουν ότι έκαναν με τον τρόπο που το έκαναν πριν.
Με τη γέννηση ενός μωρού γεννιέται και μία μαμά
Η ζωή όμως δεν είναι καθόλου κοντά σε αυτό που ήταν πριν.
Η είσοδος στη μητρότητα είναι μια τεράστια νέα προσαρμογή-σωματικά,πνευματικά και ψυχικά.
Και ενώ μπορούμε με ευκολία να αναγνωρίσουμε την εφηβεία ως μια περίοδο μετάβασης και αλλαγής όπου ένα παιδί μεταμορφώνεται σε ενήλικα, δυσκολεύομαστε πολύ να δούμε αυτά τα μεταμορφωτικά στοιχεία στην μητρότητα.
Μοιάζει αυτή η εποχή μετάβασης που ολοκληρώνεται αργά με την γέννηση μια μητέρας να είναι τόσο μη αναγνωρισμένη στην κουλτούρα μας.
Και ακριβώς όπως και στην εφηβεία, το πέρασμα στη μητρότητα είναι μια υπόθεση προσωπική και ως τέτοια διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα αλλά και από γέννα σε γέννα.
Η γέννηση μιας μητέρας απαιτεί τον σεβασμό μας όπως κάθε ψυχική γέννα.
Η γέννηση μιας μητέρας είναι μια μετάβαση που μπορεί να διαρκεί μήνες ή και χρόνια.
Η γέννηση μια μητέρας ξεπερνά τα επιστημονικά μας κριτήρια.
Η γέννηση μιας μητέρας απαιτεί τον σεβασμό μας όπως κάθε ψυχική γέννα.
Δείτε ακόμα 11 υπέροχα σκίτσα που αποδεικνύουν ικανότητες που ΜΟΝΟ οι μητέρες έχουν
From OhBabyNutrition.
Επιμέλεια: Kalliopi Kremastioti
Photo cover via: naftemporiki.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες