Μετά τον τοκετό, το μητρικό γάλα αρχίζει να “κατεβαίνει” σε μεγάλες ποσότητες στη γυναίκες για τον θηλασμό των νεογέννητων. Ανεξαρτήτως με το αν μία μαμά θηλάζει το μωρό ή όχι, το γάλα παράγεται στο στήθος, και αν αποβάλλει η γυναίκα πετρώνει, προκαλώντας αφόρητους πόνους.
Γιατί συμβαίνει όμως αυτό και πως μπορεί μία γυναίκα να ανακουφιστεί; Γυναικολόγος εξηγεί παρακάτω πως ακριβώς πετρώνει το γάλα στο στήθος κατά τον θηλασμό, και πως μπορεί η γυναίκα να ανακουφιστεί και να το αντιμετωπίσει.
Ο Δρ. Γεράσιμος Αρσένης, Μαιευτήρας – Ενδοσκοπικός Χειρουργός – Γυναικολόγος, Συνεργάτης & Επιμελητής του Μαιευτηρίου Μητέρα, εξηγεί γιατί παρατηρούνται στις γυναίκες -κατά την γαλουχία- σκληρύνσεις του στήθους (πέτρωμα στήθους) και πως το πρόβλημα μπορεί να αποκατασταθεί.
Όταν ένας γαλακτοφόρος πόρος του αδένα του στήθους δε λειτουργεί σωστά, ο λοβός του οποίου παροχετεύει το γάλα, δεν αδειάζει. Έτσι παρόλο που το υπόλοιπο στήθος είναι μαλακό, σε μια συγκεκριμένη θέση είναι σκληρό σαν κόμπος, ευαίσθητο και κόκκινο.
Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, όταν τα ρούχα ή ο στηθόδεσμος πιέζουν σε μια θέση το στήθος και «αποφράσσουν» κάποιο γαλακτοφόρο πόρο, όταν η μητέρα κρατά πολύ σφιχτά το στήθος σε ένα σημείο κατά το θηλασμό, όταν έχει προηγηθεί κάποια εγχείρηση στην περιοχή και υπάρχει κάποια ουλή, ενώ ορισμένες γυναίκες έχουν, από την κατασκευή του στήθους, τους την τάση να τους συμβαίνει κάτι τέτοιο συχνότερα.
Τρόποι αντιμετώπισης:
● Συνεχίστε να θηλάζετε. Η κατάσταση στις περισσότερες περιπτώσεις καλυτερεύει αισθητά μέσα στις πρώτες δύο ημέρες από την έναρξη των παρακάτω μέτρων. Ο απογαλακτισμός δεν είναι λύση!
● Πριν το θηλασμό μπορείτε να ζεστάνετε το στ
ήθος με κομπρέσες με ζεστό νερό. Μετά κάνετε το μασάζ που περιγράψαμε παραπάνω, ώστε να αρχίσει το γάλα να ρέει καλύτερα.
● Κατά το θηλασμό, το σαγόνι του μωρού σας θα ήταν καλό να δείχνει προς το σημείο που είναι σκληρό. Διαλέξτε μια κατάλληλη στάση θηλασμού και εναλλάσσετε τις στάσεις θηλασμού συχνά.
● Κατά τη διάρκεια του θηλασμού κάντε απαλά μασάζ στη σκληρή περιοχή.
● Μετά το θηλασμό και για είκοσι λεπτά, κρυώστε το στήθος με πάγο ή μια παγωμένη συσκευασία από αρακά (ποτέ κατευθείαν πάνω στο δέρμα, αλλά τυλιγμένο σε μια πετσέτα).
● Ηρεμία και ξεκούραση που και που μέσα στην ημέρα βοηθούν τον οργανισμό σας να κερδίσει δυνάμεις.
● Πίνετε αρκετά υγρά και ενισχύστε τη φυσική άμυνα του οργανισμού σας με βιταμίνη C.
● Στην περίπτωση που το στήθος με τα παραπάνω μέτρα και για δύο ημέρες δεν παρουσιάζει καλυτέρευση, ή εάν στα συμπτώματά σας προστεθεί και υψηλός πυρετός (βλέπε και μαστίτιδα) θα ήταν καλό να έλθετε σε επαφή με κάποιον ειδικό. Μια σύμβουλο θηλασμού ή έναν γιατρό.
Δρ. Γεράσιμος Αρσένης
Μαιευτήρας – Ενδοσκοπικός Χειρουργός – Γυναικολόγος
Συνεργάτης & Επιμελητής του Μαιευτηρίου Μητέρα
www.dr-arsenis.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ανοιχτά σχολεία το Σαββατοκύριακο : Έντονες οι αντιδράσεις για το νέο μέτρο
- Θολά τζάμια αυτοκινήτου από τη βροχή και το κρύο: Πως να τα ξεθολώσετε χωρίς να κινδυνεύσετε
- Άντα Λεούση : Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 13/01/25 ως 19/1/2025 για όλα τα ζώδια
- Μενού εβδομάδας από 13/1/24 έως 19/01/25
- Μούχλα στα μαλλιά: Ο Λόγος που δεν πρέπει να κοιμόμαστε με βρεγμένα μαλλιά