Ήρθε η στιγμή να πατέ στην παραλία για πρώτη φορά με το μωρό σας και όπως είναι φυσικό έχετε άγχος για να το προστατέψετε και να τα κάνετε όλα σωστά. Ο παιδίατρός κ. Γιώργος Τρίμης μας λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζει μια νέα μαμά, για ένα ασφαλές πρώτο μπάνιο στην θάλασσα με το καινούριο μέλος της οικογένειας.
Οι κίνδυνοι που κρύβει η θάλασσα για τα παιδια: Ο εντατικολόγος Τάσος Χατζής προειδοποίει Μην τα αφήνετε τα παιδιά από τα μάτια σας
Το καλοκαίρι έφτασε και η πρώτη οικογενειακή εξόρμηση στη θάλασσα είναι «στα σκαριά». Αν για πρώτη φορά, επισκεφθείτε την παραλία παρέα με το καινούριο μέλος της οικογένειάς σας, ενδεχομένως να έχετε αγχωθεί για το τι θα πρέπει να προσέξετε και να κάνετε για να προστατεύσετε το παιδί από τον ήλιο ή ό,τι άλλο μπορεί να είναι επικίνδυνο για τον ευαίσθητο οργανισμό του. Δείτε τι συμβουλεύει ο ειδικός, ακολουθήστε τις οδηγίες του και μετά απλώς απολαύστε το μπάνιο παρέα με το μωράκι σας.
Σύμφωνα με τον παιδίατρο, κ. Γιώργο Τρίμη, πρακτικά το μωρό είναι έτοιμο για το πρώτο του μπάνιο από τους τρεις μήνες, ωστόσο από τους έξι μήνες και μετά είναι πιο σίγουρο ότι θα ευχαριστηθεί περισσότερο τη διαδικασία.
Πώς θα προετοιμάσετε το παιδί
Το ότι το μπάνιο στη θάλασσα δεν πρέπει να συνοδεύεται από προηγούμενο βαρύ γεύμα ισχύει για όλους εμάς τους «μεγάλους», επομένως δεν θα μπορούσε να μην ισχύει το ίδιο και για τα βρέφη. Γι’ αυτό, όπως επισημαίνει ο γιατρός, αν το παιδί έχει φάει, πρέπει να περάσουν το πολύ δύο ώρες μέχρι να μπει στη θάλασσα, έτσι ώστε να μην έχει «γεμάτο» στομάχι.
Φροντίστε, ακόμα, να έχει κοιμηθεί για να είναι ξεκούραστο και να μπορέσει και το ίδιο να απολαύσει το πρώτο του μπάνιο στη θάλασσα, χωρίς γκρίνια.
Στη θάλασσα με το μωρό! Τι μπορώ να πάρω μαζί μου για κολατσιό;
Προσοχή με το αντηλιακό!
Ακόμα και αν έχουμε φροντίσει το παιδί να κάθεται κάτω από σκιά, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελήσουμε το αντηλιακό. Και πάλι, όμως, σύμφωνα με τον γιατρό, θα πρέπει να προτιμήσουμε ειδικά αντηλιακά για βρέφη που κυκλοφορούν στην αγορά και με υψηλό δείκτη προστασίας, ο οποίος καλό θα είναι να ξεπερνά τους 50 SPF. Δεν θα πρέπει να μοιραζόμαστε το ίδιο αντηλιακό που «φοράμε» εμείς με το μωρό, αφού οι ανάγκες του είναι περισσότερες και δεν μπορούν να καλυφθούν από τα κλασικά, «συμβατικά» αντηλιακά.
Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία κάθε είκοσι λεπτά, αποφεύγοντας τα μάτια και το στόμα του παιδιού. Επιπλέον, προσπαθήστε να μην «βάζετε» μεγάλη ποσότητα και να την απλώνετε ομοιόμορφα. Καλό θα είναι να αποφύγουμε να βάλουμε αντηλιακό στα ευαίσθητα σημεία του παιδιού, και συγκεκριμένα στον αυχένα και τα αυτιά του, τα οποία ιδρώνουν περισσότερο και δεν τα «βλέπει» ο ήλιος.
Ακόμα και αν πετύχετε μέρα με συννεφιά, δεν θα πρέπει να επαναπαυθείτε. Η αντηλιά μπορεί να βλάψει εξίσου το παιδί, γι΄ αυτό πρέπει να είμαστε το ίδιο προσεκτικοί.
Θαλασσινό νερό- Που ωφελεί στο παιδί και πότε πρέπει να το ξεβγάζουμε σύμφωνα με τον Σ. Μαζάνη;
«Τι ρούχα πρέπει να του φορέσω;»
Καλό το αντηλιακό, αλλά από μόνο του δεν αρκεί όσο το παιδί κάθεται στην παραλία. Γι’ αυτό, φορέστε του καπελάκι και μια μπλούζα σε άσπρο χρώμα, για να μην απορροφά ακόμα περισσότερη ζέστη, που θα το προστατεύσει από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, ο γιατρός συμβουλεύει ότι τα βρέφη δεν πρέπει να φοράνε γυαλιά ηλίου, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν ενός έτους, επομένως δεν χρειάζεται να σπεύσετε στο μαγαζί με τα οπτικά για να του αγοράσετε τα πρώτα του γυαλάκια!
Ποιες είναι οι πιο ακίνδυνες ώρες
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι πιο επικίνδυνες ώρες που ο ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ του είναι από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 με 4 το απόγευμα, ώρες κατά τις οποίες θα πρέπει να αποφύγετεε την έκθεση του μωρού στον ήλιο. Αντ’ αυτού, προτιμήστε να επισκέπτεστε την παραλία πριν τις 11 ή αργά το απόγευμα, μετά τις 6, οπότε ο ήλιος έχει «πέσει». Εκτός από τις βλαβερές ακτίνες του, θα πρέπει να αναλογιστούμε και τη δυσφορία που μπορεί να αισθανθεί το μωρό από την υπερβολική ζέστη.
Επιπλέον, θα πρέπει να φροντίζετε πάντα το παιδί να είναι κάτω από «χοντρή» σκιά. Γι’ αυτό, σε περίπτωση που η παραλία που θα επισκεφθείτε δεν διαθέτει φυσική σκιά, θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα και να μην ξεχάσετε να βάλετε στο πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου μια ομπρέλα.
Μπάνιο στη θάλασσα με τα παιδιά: 19 κόλπα για να περάσετε καλά χωρίς απρόοπτα
Η «σωστή» παραλία
Αρχικά, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι η παραλία που θα επισκεφθείτε είναι καθαρή για να μην υπάρξει κίνδυνος μόλυνσης. Ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε εδώ ποιες είναι οι παραλίες της Αττικής που βραβεύτηκαν με «Γαλάζια Σημαία» για το 2016.
Επιπλέον, πριν «βουτήξετε» το παιδί στη θάλασσα, φροντίστε να ελέγξετε την θερμοκρασία του νερού για να μην είναι πολύ κρύα, γιατί τα μωρά δεν μπορούν να ρυθμίσουν την θερμοκρασία του σώματός τους όπως εμείς και άρα να κρυώνουν περισσότερο.
Την ώρα του μπάνιου
Κρατώντας το μωρό αγκαλιά και φορώντας του το καπελάκι του, μπείτε σιγά- σιγά στη θάλασσα έτσι ώστε πρώτα να βραχούν τα πόδια του και ν’ αρχίζει σταδιακά να συνηθίζει αυτή την «πρωτόγνωρη» διαδικασία. Στη συνέχεια, αρχίστε να βρέχετε σιγά σιγά το υπόλοιπο σώμα του. Αν δείτε ότι του αρέσει και δεν γκρινιάζει, συνεχίστε και έπειτα βρέξτε και το κεφαλάκι του.
Μαμά δεν θέλω αντηλιακό, δεν βάζω μπρατσάκια: Πώς να πείσεις τα παιδιά να προσέχουν στην παραλία χωρίς γκρίνια
Αν το εγχείρημά σας πάει καλά, προχωρήστε στο επόμενο στάδιο: ξαπλώστε το μπρούμυτα στη αγκαλιά σας κρατώντας το με το χέρι σας κάτω απ’ το στήθος του και με το άλλο τους γλουτούς, κουνήστε το δεξιά και αριστερά και παίξτε με το νερό. Αν, στα επόμενα μπάνια, θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο βοήθημα, η σαμπρέλα είναι ιδανική, με την χρήση του σωσινίου και τα μπρατσάκια να μην ενδείκνυνται για τόσο μικρή ηλικία.
Ο κ. Τρίμης επισημαίνει ότι το πρώτο μπάνιο του μωρού δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από δέκα λεπτά ενώ η συνολική παραμόνη του στην παραλία περισσότερο από μία ώρα.
Μετά το μπάνιο
Μόλις βγείτε από τη θάλασσα, σκουπίστε το καλά με την πετσέτα του και στη συνέχεια φορέστε του την πάνα. Απλώστε μια ακόμα στρώση του αντηλιακού και ντύστε το με μια λευκή μπλούζα ή φορμάκι και το καπελάκι του. Έπειτα, σιγουρευτείτε ότι έχει αρκετή σκιά και αφήστε το να παίξει, αρκεί να προσέχετε μην προσπαθήσει να βάλει στο στόμα του άμμο, πετραδάκια ή αντικείμενα, όπως γόπες από τσιγάρα, που μπορεί να βρει στην παραλία.
10 φόβοι που κάθε νέα μαμά έχει και πως μπορεί να τους ξεπεράσει
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το www.mama365.gr αν το παιδί φέρει «αντιρρήσεις», κλαίει ή γκρινιάζει, δεν θα πρέπει να το πιέσετε να μπει στη θάλασσα χωρίς τη θέλησή του. Εξάλλου, το θέμα είναι να γίνει μια θετική εμπειρία για το παιδί για τα επόμενα… «πλατσουρίσματά» του.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μαμά στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Γρίπη Α: Τα υπέρ και τα κατά του εμβολίου σύμφωνα με τους ειδικούς
- Άση Μπήλιου: Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 20/1/2025 ως 26/1/2025 για όλα τα ζώδια
- Η Γη της Ελιάς επόμενα επεισόδια Δ’ κύκλος : 77, 78, 79α, 79β, 80, 81, 82α
- To trick του Tik Tok που θα κρατήσει τις μπούκλες σου ατόφιες ακόμη κι αν έχεις λεπτά μαλλιά
- Οι μαρέγκες της Αργυρώς