Τα προειδοποιητικά σημάδια της περιγεννητικής κατάθλιψης. Τα προειδοποιητικά συμπτώματα της περιγεννητικής κατάθλιψης ή αλλιώς επιλόχειου κατάθλιψης.
Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στα συμπτώματα που έχει μία γυναίκα η οποία περνάει περιγεννητική κατάθλιψη ή πιο γνωστά επιλόχειο κατάθλιψη. Παρόλα αυτά η περιγεννητική κατάθλιψη δεν είναι μία κατάσταση που ξεσπάει ξαφνικά, αφού η γυναίκα γεννήσει.
Είναι ένα ψυχολογικό νόσημα που έχει συμπτώματα ακόμη και πριν η γυναίκα φέρει στον κόσμο το παιδί. Μικρά σημάδια που τα χρεώνουμε στις ορμονικές αλλαγές, στο άγχος της εγκυμοσύνης και του τοκετού και γενικότερα στις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα.
Δείτε ακόμα Εξομολόγηση μητέρας: Είσαι η καλύτερη μαμά είτε θηλάσεις είτε όχι
Όμως μπορεί να είναι κάτι πιο βαθύ. Έτσι η ψυχολόγος και σύμβουλος γονεϊκότητας Χριστίνα Σκλαβενίτη μοιράστηκε μέσα από την προσωπική της σελίδα στο Facebook ένα κείμενο που περιγράφει αναλυτικά τα προειδοποιητικά συμπτώματα της περιγεννητικής κατάθλιψης. Διαβάστε παρακάτω:
Τα προειδοποιητικά σημάδια της περιγεννητικής κατάθλιψης
«Ακούμε πολλά για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό (επιλόχειος), αλλά η κατάθλιψη μπορεί επίσης να λάβει χώρα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, είναι το ίδιο πιθανό.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφευχθεί η σοβαρή επιλόχειος κατάθλιψη είναι η διάγνωση και η θεραπεία της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά με τόσο πολλές σωματικές αλλαγές και εξωγενείς απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πώς ξέρετε τί είναι και τί δεν είναι φυσιολογικό;
Οι έγκυες γυναίκες συχνά καθησυχάζονται ότι οι διακυμάνσεις της διάθεσης, το άγχος, η ευερεθιστότητα, η ομίχλη του εγκεφάλου (brain fog) και οι συναισθηματικές εξάρσεις που βιώνουν είναι ένα φυσιολογικό σημάδι της εγκυμοσύνης.
Δείτε ακόμα Το πιο συγκινητικό κείμενο για την επιλόχειο κατάθλιψη
Οι τηλεοπτικές κωμικές σειρές πάντα το παρουσίαζαν ως μία αστεία κατάσταση. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η προγεννητική κατάθλιψη συμβαίνει στο 16 με 20 τοις εκατό των εγκύων γυναικών, και μπορεί να κυμαίνεται από τη θλίψη έως την πραγματική δυσκολία να βγάλουν την ημέρα. Εδώ είναι μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια:
Δυσφορία που διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Παρότι η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι δύσκολη, τα συναισθηματικά συμπτώματα όπως η θλίψη, η ευερεθιστότητα, ο θυμός και η έλλειψη ευχαρίστησης για πράγματα που συνήθως σας έφερναν χαρά, όταν διαρκούν για δύο εβδομάδες ή περισσότερο, χωρίς ανακούφιση, πρέπει να ελέγχονται από τον γιατρό σας.
Αίσθημα συντριβής όλη την ώρα.
Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε περιστασιακά καταπιεσμένη από την τεράστια ευθύνη του να φέρνεις μια νέα ζωή στον κόσμο, αλλά εάν νιώθετε συνεχώς ότι δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στην καθημερινότητά σας, καλό θα ήταν να ζητήσετε μία εξέταση από ειδικό.
Έλλειψη συναισθημάτων για το μωρό.
Ορισμένες γυναίκες συνδέονται με το μωρό τους μετά τη γέννησή του, αλλά το να μην έχετε καθόλου συναισθήματα προς το μωρό σας μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.
Μόνιμη ευερεθιστότητα.
Η πλάτη σας πονάει, το στέρνο σας πονάει, οι αστράγαλοί σας είναι πρησμένοι – κάποιος βαθμός ευερεθιστικότητας είναι φυσιολογικός καθώς προσπαθείτε να συνηθίσετε το συνεχώς μεταβαλλόμενο σώμα σας. Ωστόσο, έχετε τον νου σας εάν είστε συνεχώς ευερέθιστες και θυμωμένες.
Αποφυγή ορόσημων εγκυμοσύνης.
Δεν είναι ασυνήθιστο για τις οικογένειες να έχουν διαφορετικές παραδόσεις και συνήθειες σχετικά με την εγκυμοσύνη. Κάποιες οικογένειες αποφεύγουν τα baby shower, ενώ άλλες δεν θα ετοιμάσουν το παιδικό δωμάτιο μέχρι να γεννηθεί το μωρό.
Ωστόσο, η αποφυγή όλων των ενασχολήσεων και των κομβικών περιόδων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, εξαιτίας συναισθημάτων φόβου, έλλειψης αυτοπεποίθησης ή φόβου για το μέλλον μπορεί να είναι σημάδια κατάθλιψης.
Οι αλλαγές που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη στον ψυχισμό και το σώμα μιας γυναίκας, μπορεί να βιώνονται κατά καιρούς ως συγκλονιστικές, αλλά υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στην προσπάθεια προσαρμογής σε μια τόσο σημαντική αλλαγή της ζωής σας και στην κατάθλιψη.
Δείτε ακόμα “Είμαι εδώ, μέχρι να βρεις και πάλι τον εαυτό σου”: Για τις μητέρες που αντιμετωπίζουν την επιλόχεια κατάθλιψη
Εάν αναζητήσετε βοήθεια τώρα, ενώ είστε έγκυος, μπορεί να διευκολύνει αυτή τη μετάβαση και να αποτρέψει μια πιο σοβαρή κλινική κατάθλιψη μετά τη γέννηση του μωρού.
Συμπέρασμα: Η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σχεδόν τόσο συχνή όσο η επιλόχειος κατάθλιψη και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασφάλεια χωρίς να διακινδυνεύσει η υγεία του μωρού.»
#ψυχοθεραπεία #συμβουλευτική_γονέων #depressionhelp #depressionawareness #healingparenting #healingstories #healingtrauma #parentingsupport
Δείτε ακόμα Αγκαλιάζοντας τις αλλαγές στο σώμα μου
⁂ Πρωτότυπο Κείμενο: Dr Dawn Kingston
⁂ Artwork: Anna Godeassi
⁂ Μετάφραση • Επιμέλεια: Healing Parenting – Χριστίνα Σκλαβενίτη Ψυχολόγος, Σύμβουλος Γονεϊκότητας
Διαβάστε όλα τα άρθρα για τον θηλασμό στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή